www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Saveti za super zimnicu
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>





Datum registracije: 09 Jul 2008
Poruke: 53463

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 10, 2010 5:47 pm    Naslov poruke: Saveti za super zimnicu Na vrh strane Na dno strane

Veliku ponudu voća i povrća na pijacama treba iskoristiti za ostavljanje zimnice. Napravite plan, zima je duga, od oktobra do aprila je šest meseci i trebaće vam oko 300 obroka.

"Zato napišite okvirni nedeljni jelovnik, tako ćete biti sigurni da ste ostavili dovoljno različitih namirnica, jer jelovnik mora da bude raznovrstan", savetuje Branka Mirković, nutricionista, i objašnjava kako se na pravilan način ostavlja zimnica.

Za zamrzavanje birajte potpuno sveže povrće, ali ne prezrelo. U principu, većinu povrća trebalo bi blanširati jer se pre upotrebe kuva uglavnom neodmrznuto u posoljenoj kipućoj vodi ili se dinsta na vrelom ulju.

Proces dubokog zamrzavanja odvija se na temperaturi od minus 40 stepeni, namirnice koje se ostavljaju na ovaj način čuvaju se na temperaturi od minus 20 stepeni. Znači, što brže, to bolje, jer na taj način nastaje ujednačena mešavina finih delića zamrznutog soka i biljnih gradivnih materija, što je preduslov za nepromenjen kvalitet namirnica kad ih izvadite iz zamrzivača.

Sitno voće je najbolje sačuvati celo. Izaberite zdravo voće, očistite ga, bobice ili komadiće složite na poslužavnik, naglo zamrznite, a zatim izvadite, pa prepakujte u kese. Tako možete sačuvati smokve, šljive s košticom, jabuke nasečene na kriške i blanširane u slatkom sirupu dva-tri minuta, piše "Blic".

Voće možete zamrznuti i sa šećerom u razmeri pet delova voća i jedan deo šećera - na kilogram voća 200 grama šećera. Rasporedite voće i šećer u slojevima i spakujte u kese. Naročito je preporučljivo tako zamrzavati breskve, nektarine, dinje...

Ako niste raspoloženi za spremanje velike slatke zimnice ili je već imate dovoljno, ostatak voća možete da zamrznete u sirovom stanju, u sirupu, sa šećerom, narendano. Iskoristićete ga za kolače, kompot. Kasnije od ovakvog voća možete da napravite i džemove, ako preko voća pre zamrzavanja sipate naceđen limun da ne bi promenilo boju kada se odmrzava.

Prokuvajte i ohladite šećerni sirup (litar vode s pola kilograma šećera), prelijte njime pripremljeno voće u posudi i hermetički zatvorite. Zamrznite na najbrži način kako bi sačuvalo boju, aromu i oblik. Ovako možete ostaviti bobice grožđa, smokve, zatim dunje i kruške koje prvo treba da blanširate.

Blanširanje je postupak pri kome se voće ili povrće potopi u vodu koja vri i prokuva - tvrdo povrće i voće do četiri minuta, meko od jednog do tri minuta - a zatim se potopi ili preliva vrlo hladnom vodom dok se ne ohladi. Za kilogram povrća treba vam osam do deset litara vode. Kada se voće ili povrće blanšira, vitamini se u njima duže zadržavaju nego kada se zamrznu sirovi.

Blitvi i kelju odvojte listove, izaberite samo zdrave, svaki dobro operite, pa ih blanširajte, pre zamrzavanja cveklu treba da zamrzavate skuvanu, karfiol razdvojte na cvetiće i blanširajte tri minuta. Ako zamrzavate praziluk, isecite ga po dužini i dobro očistite od zemlje, blanširajte nekoliko minuta i dobro zatvorite kesice da miris ne pređe na ostale namirnice u zamrzivaču.

Drugi način zamrzavanja praziluka je da iseckate praziluk na kolutiće kao kada želite da ga upotrebite, stavite u veću kesu i naglo zamrznite. Kada želite da ga upotrebite, lako ćete odlomiti jedan deo, jer tako zamrznut veoma se lako odvaja i možete odmah da ga koristite.

Spanać možete spakovati u listovima (blanširajte ih minut) skuvan i naseckan. Paprike možete spakovati pripremljene za punjenje, odsecite im kapicu, očistite i blanširajte tri minuta. Drugi način je da ih zamrznete punjene filom kojim ih inače punite, tako ćete imati zimi veoma brzo pripremljen ručak.

Koliko dugo se može čuvati zamrznuto

POVRĆE
- pečurke: do tri meseca
- cvekla, praziluk, tikvice: do 6 meseci
- kelj: do 8 meseci
- blitva, karfiol, grašak, kupus, paprika,
- patlidžani, paradajz, spanać: do 12 meseci

VOĆE
- breskve, šljive, trešnje, kestenje, marelice: do 8 meseci
- dinje, jabuke, jagode, kruške, kupine, ribizle: do 10 meseci
- dunje, grožđe, smokve: do 12 meseci


Potpuno odledite voće pre upotrebe

Zamrznuto voće treba da zagrejete na 20 stepeni i odmah da ga upotrebite, a zamrznuto povrće se direktno stavlja u vodu koja vri ili vrelo ulje i dalje priprema kao i sirovo.

Voće koje je bilo zamrznuto ne sme se jesti dok se potpuno ne odledi, jer namirnice koje su veoma hladne mogu na sluznici usta i ždrela izazvati promene koje su veoma slične opekotinama.

Pri pripremanju vodite računa o tome da se zamrznuto povrće mnogo brže kuva od svežeg, pa pazite da se ne raskuva.

(MONDO)


 
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>





Datum registracije: 09 Jul 2008
Poruke: 53463

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Jul 23, 2010 4:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Turisti spremaju jeftinu zimnicu

Ove godine vlada veliko interesovanje za odmor u prirodi podno Divčibara. Gostima se nude domaći specijaliteti, a mogu i sami da beru plodove i prave zimnicu.

U turistička sela Skakavci, Mionica i Rosići, u podno Divčibara, već su stigli prvi gosti koji će uživati u seoskoj idili.

Pun pansion košta 1.300 dinara, kao i prošle godine, a malo je skuplje samo u domaćinstvima koja poseduju izgrađene bungalove i ispunjavaju dodatne zahteve gostiju. Kao i ranijih godina na trpezi će biti domaći specijaliteti, a gostima se pruža prilika da sa domaćinima beru maline, sakupljaju pečurke i lekovito bilje i kući ponesu jeftino kupljene namirnice zdrave hrane, pišu "Novosti".

"Domaćini ističu da je ove godine interesovanje gostiju pet puta veće nego lane, pa ih brine što nema više ležaja. U svim domaćinstvima koja su registrovana za pružanje turističkih usluga ima samo 150 ležaja, pa će odmor u prirodi provesti samo stari gosti i oni koji na vreme rezervišu mesto", kažu za "Novosti" domaćini u selima podno Divčibara.

U opštini i Turističkoj organizaciji veruju da će izgradnja veštačkog jezera, rekreativnog centra na termalnom izvoru i puta, koji će ova kraj povezati sa centrom Divčibara, podstaći sve veći broj dodmaćinstava da se bave pružanjem turističkih usluga, pa će biti i više mesta za ljubitelje odmora na selu.

(MONDO)
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 19, 2010 5:40 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pripremite se za zimu – zlatna pravila zamrzavanja


Zamrzavanje ima svoje zakonitosti. Pogledajte kako se to radi i koliko vam dugo voće i povrće može ostati u zamrzivaču


Iako je ljeto polako na izmaku, tržnice su još uvijek prepune predivnog voća i povrća i sada je već polako krajnje vrijeme da u zamrzivač spremite zalihe za zimske mjesece. Iako se u današnje vrijeme gotovo sve može nabaviti cijelu godinu, mnogo je jeftinije da omiljeno povrće i voće kupite sada. No, zamrzavanje ima svoje zakonitosti. Pogledajte kako se to radi i koliko vam dugo voće i povrće može ostati u zamrzivaču.


5 zlatnih pravila

1. Zamrzavajte samo hladne namirnice i jela. Radije zamrznite više manjih plosnatih paketića, neko jedan veliki.

2. Vrećica s upakiranom namirnicom ne smije propuštati zrak. Istisnite ga ili isisajte iz vrećica, a potom ih dobro zatvorite. Poklopce koji ne prianjaju dobro obljepite ljepljivom trakom. Aluminijsku foliju čvrsto priljubite uz otvor posude.

3. Zapakirane namirnice prvo stavite na najhladnije mjesto u hladnjaku. Tako će se puno brže duboko zamrznuti.

4. Razmjestite ih u zamrzivač, ako je moguće, da se međusobno ne dodiruju. Nemojte ih stavljati na već duboko zamrznute pakete kako bi zrak brže cirkulirao i pospješio zamrzavanje. Paketiće s namirnicama možete poslagati jedan na drugi tek kad su potpuno duboko zamrznuti (oko 24 sata).

5. Donekle ili potpuno odmrznute pakete nemojte ponovo zamrzavati.


Povrće

Većinu povrća valja blanširati, a neko je moguće i propirjati.


Cikla – operite, skuhajte, ogulite. Veće narežite, manje ostavite cijele. Stavite u posudu i zamrznite. Rok trajanja: 6 mjeseci.

Grah – očistite grah iz mahuna i odvojite svako zrno koje nije besprijekorno. Blanširajte 5 minuta. Smrznite na poslužavniku. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Buče – ogulite, očistite od koštica pa pripremite po želji narezane na kockice ili naribane. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Cvjetača – odstranite listove, bijeli dio odijelite na manje „cvjetiće“. Blanširajte 3 minute. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Blitva – odijelite listove, svaki dobro operite i odaberite samo potpuno zdrave. Blanširajte 2-3 minute. Rok trajanja:10 -12 mjeseci.

Gljive – operite ih u više voda, odrežite stapke. Blanširajte 2 minute. Smrznite rasute na pladnju i onda smrznute spakirajte u vrećice. Rok trajanja:3 mjeseca.

Grašak – izvadite bobice iz mahuna, blanširajte ih 1 minutu i zamrznite. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Kelj – svaki list dobro operite, odaberite samo one čvrste i zdrave. Blanširajte 3 minute. Rok trajanja: 9 mjeseci.


Korabica – ogulite, pa mlade koje ćete puniti ostavite cijelima, a ostale narežite ili naribajte na deblje rezance za varivo. Blanširajte 3 minute cijele, 2 minute narezane. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Kukuruz – očistite klipove kukuruza i blanširajte 3 minute. Klipove stavte u vrećice i zamrznite.

Mahune – očistite, blanširajte 2 minute, stavite u vrećice. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Mrkva – dobro ih očistite ili ogulite. Krupnije narežite i blanširajte 2 minute. Rok trajanja: 12 mjeseci.


Voće

-Voće se može zamrzavati na više načina.
-Sirovo bez dodataka – sitno voće koje mora biti besprijekorno.
-Zamrzavanje sa šećerom – bolje za krupnije voće
-Zamrzavanje u sirupu – prigodno za sve vrste voća. Sirup pripremite ovako: 1 litru vode prokuhajte sa 40 do 50 dag šećera; neka vrije nekoliko minuta. U potpuno ohlađen sirup dodajte sok od 1 limuna i prelijte sirup preko voća (mora potpuno prekriti voće)
-Zamrzavanje sokova – najprikladnije za vrlo sočno voće.
Kompoti – izvrsno se zamrzavaju, zašećerite ih prema ukusu, a kuhajte samo dvije trećine uobičajenog vremena. Potom ulijte u duguljastu posudu obloženu alu-folijom. Dobit ćete smrznutu „ciglu“ koju stavite u plastičnu vrećicu. Tako je veoma praktično za spremanje.


Breskve i nektarine – tvrde voćke ogulite, očistite od koštice i blanširajte 20 sekundi. Smrznite ušećerene ili, bolje, u sirupu. Mekane smrznite sirove, bez dodataka. Rok trajanja: 7-8 mjeseci.

Kupine, maline, jagode, borovnice... – vrlo zrele, ali zdrave smrznite bez dodataka ili sa šećerom. Može ih se smrznuti i kao kašu ili sok. Rok trajanja: 8-10 mjeseci.

Jabuke – ogulite, očistite, narežite na kriške, blanširajte u slatkom sirupu 3 minute. Od mekših napravite kompot ili kašu. Sirove možete i naribati, pa će vam poslužiti kao nadjev za pite ili savijače. Rok trajanja: 8-10 mjeseci.

Marelice – zrele, ali zdrave voćke očistite i blanširajte 15 sekundi. Zamrznite ih u šećeru, ili bolje u sirupu. Vrlo zrele zamrznite kao kompot ili kašu. Rok trajanja: 7-8 mjeseci.

Trešnje i višnje – očistite oh od peteljki i operite pa smrznite bez dodataka, sa šećerom, u sirupu ili kao kompot. Rok trajanja: 7-9 mjeseci.

Šljive – Operite ih. Za knedle ih zamrznite sa ili bez koštica, bez dodataka. Za druge namjene izvadite koštice, pa smrznite bez dodataka, sa šećerom, ili sa sirupom. Može ih se smrznuti i kao kompot ili voćnu kašu. Rok trajanja: 8 mjeseci.

{Zena}

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
Lane86
~The last lady~
<b>~The last lady~</b>





Datum registracije: 02 Okt 2006
Poruke: 24294
Mesto: Nedostižno...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 19, 2010 2:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

OPŠTE PREPORUKE ZA PRIPREMU

*Kada krenete u nabavku voća i povrća, birajte samo ono najkvalitetnije... Nezreli plodovi će ostati takvi, a prezreli mogu da pokvare ukus posle konzerviranja...

*Zimnicu pripremajte u emajliranom, vatrostalnom i aluminijskom posuđu, a za mešanje koristite isključivo drvene varjače...

*Dan pre nego što ćete kupiti voće i povrće za pripremu zimnice, dezinfikujte posuđe i pribor koji ćete koristiti za seckanje i kuvanje namirnica...

*Tegle i flaše moraju da budu besprekorno čiste i neoštećene... Dan pre nego što ćete pripremati zimnicu, operite tegle i flaše u mašini za pranje sudova i neka tamo i ostanu sve dok ne dođe trenutak da zimnicu skladištite iz šerpi i lonaca u staklene posude... Ukoliko nemate mašinu za pranje sudova, flaše i tegle dobro operite rastvorom vode i deterdženta, bogato isperite i sterilišite u rerni; za ovaj postupak potrebno je da ih držite dvadesetak minuta na temperaturi od 50 stepeni Celzijusovih...

*Da biste sprečili pucanje flaša i tegli, pre nego što počnete da ih punite toplom zimnicom, stavite ih na vlažnu krpu...

*Ukoliko vam džem nije dovoljno gust, dodajte mu mešavinu šećera i limunovog soka... Ukoliko smatrate da je previše gust, dodajte mu malo obične vode...

*Da biste pečene paprike za ajvar ili ljutenicu lakše oljuštili, odmah posle pečenja stavite ih u plastičnu posudu i prekrijte običnom kesom... Pola sata kasnije kožicu sa paprika moći ćete da skinete jednim potezom..

*Poklopce i čepove za tegle i flaše pre punjenja obavezno prebrišite krpicom koju ste prethodno potopili u alkohol...

*Na svaku teglu i flašu zalepite nalepnicu i na njoj napišite sadržaj i datum pripreme zimnice...

*Tegle i flaše sa zimnicom čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu...

_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće:
ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare... Razz
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... Wink

 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~ -> Saveti za super zimnicu Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon