:: |
Autor |
Poruka |
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Egipatska zelena juha
Kakve juhe jedu Egipćani? U raznim bojama, a zelena im je najdraža. Nabavite špinat i piletinu, skuhajte pa saznajte zašto
Sastojci:
600 ml jušnog koncentrata (tekućina dobivena kuhanjem kosti)
1 šalica špinata
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica soli
crni papar, svježe samljeven
2 žličice usitnjenog češnjaka
2 žličice korijandra
2 žličice maslinova ulja
Upute za pripremu:
1. Na najjačoj vatri pustite da provrije jušni koncentrat. Dodajte špinat, rajčicu, sol i malo papra pa smanjite vatru.
2. Neprestano miješajući pustite da lagano vrije oko 20 minuta ili dok juha ne postane gusta.
3. Zgnječite češnjak i korijander tako da se stope.
Lagano zagrijte maslinovo ulje, dodajte smjesu od češnjaka i pirjajte 2 do 3 minute.
4. Zatim prebacite u lonac s juhom i pustite da lagano vrije još 2 do 3 minute.
5. Provjerite treba li dodati začine i poslužite.
U Egiptu špinat poslužuju uz kuhanu rižu i piletinu.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Caldo De Res: Španjolska goveđa juha
Uz ovu juhu jedu se tople kukuruzne tortilje, nasjeckani luk, ljute papričice, a prije nego prva žlica dospije do vaših usta u tanjur nacijedite posluženu krišku limuna.
Sastojci:
900 g goveđe goljenice, s kosti
1 luk, sitno nasjeckan + 1 šalica nasjeckanog luka za prilog
1 žlica soli
1 žlica papra
3 1/2 dl goveđe juhe
3 1/2 dl kuhane rajčice
4 klipa kukuruza
4 krumpira, neoguljena
2 bućice
6 mrkvi, oguljenih
1/4 šalice nasjeckanog korijandra + za dekoraciju
voda
1 glavica kupusa
1 limun, narezan na kriške
kao prilog - kukuruzne tortilje i ljute papričice
Upute za pripremu:
1. Na veće komade nasjecite meso. Pirjajte na luku, posolite i popaprite. Kad meso dobije smeđu nijansu prelijte ga goveđom juhom i kuhanom rajčicom. Pustite da prokuha, malo smanjite, kuhajte 1 sat, dok govedina ne bude mekana.
2. Operite povrće. Na manje komade narežite kukuruz i krumpire. Narežite mrkvu i bućice. Dodajte u juhu. Nasjeckajte 1/4 korijandra pa dodajte u juhu. Dodajte vode, tako da tekućina prekrije sastojke pa pustite da prokuha.
3. Smanjite vatru na srednju jačinu i pustite neka kuha još 20 minuta. Na četiri dijela narežite kupus, kuhajte 10 minuta.
4. Poslužite uz kriške limuna. Uz juhu priložite tople tortilje, luk, korijandar te ljute papričice.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Povrtna juha i parmezan
Bogata povrtna juha jede se s kruhom i parmezanom. Nabavite li dobro maslinovo ulje, ugođaj će biti potpun.
Sastojci:
prokulice
kelj
grašak
rajčice
celer
mrkva
crveni luk
slanina
parmezan
maslinovo ulje
Upute za pripremu:
1. Uzmite punu šaku prokulice, kelja, graška i rajčice pa pustite neka se kuhaju.
2. U drugom loncu na maslinovom ulju prepržite celer, mrkvu, jedan crveni luk i dvije veće kriške slanine.
3. Nakon 10 minuta prelijte s 3/4 juhe (bez povrća). Nastavite kuhati pa onda prelijte u lonac s juhom.
4. U tanjure stavite nešto stariji kruh. Prelijte juhom i povrćem. Pospite parmezanom, maslinovim uljem i paprom.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Riblja juha - na provansalski način
Kako otjerati prehladu i izbjeći bljutava jela? Uz aromatsku kombinaciju masline, češnjaka i rajčice - nalik tradicionalnom jelu iz južne Francuske, brzo se priprema i u proljeće je, kada procvjetaju šafrani, možete ponovo kuhati na nešto drugačiji način
Vrijeme pripreme: 45 min
Kalorije: 346
Masnoće: 6,67 g
Ugljikohidrati: 16,08 g
Proteini: 45,33 g
Kolesterol: 108,86 mg
Natrij: 229,32 mg
Sastojci:
sol
3 žlice maslinova ulja
3 češnja češnjaka, usitnjenog
1 glavica luka, nasjeckana
1 poriluk, tanko narezan
1/2 šalice celera
1/4 žlice ljute ili slatke paprike
3 kuhana krumpira, narezanog na kockice
3 oguljene rajčice, tanko narezane
3 svježa peršina
2 svježe majčine dušice
malo koncentrata naranče
1 list lovora
5 šalica vode
1 šalica suhog bijelog vina
1/2 kg bijele ribe
Upute za kuhanje:
1. Na srednjoj vatri ugrijte ulje. U veći lonac dodajte češnjak, luk, poriluk, celer, papriku i sol. Neprestano miješajte 2-3 minute.
2. Dodajte krumpir, rajčicu, peršin, majčinu dušicu, naranču i lovor. Kuhajte 5 minuta, povremeno miješajući. Dodajte vodu i vino te sol ili papar po ukusu. Poklopljeno pirjajte 15 minuta.
3. Dodajte svježu ribu i pustite da se kuha s ostalim sastojcima otprilike 10 - 15 minuta, dolijte vodu po potrebi, tako da riba bude prekrivena tekućinom.
4. Izvadite lovor. Začinite ako je potrebno i poslužite u toplim tanjurima.
* U proljeće kada je na raspolaganju obilje šafrana, skupite 1/2 žlice prašnika i ubacite u lonac dok ulijevate vodu i vino.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Krem-juha s cimetom
Krem-juha od muškatnog oraha i cimeta u kori za ljubitelje dobrih predjela.
Sastojci:
100 g maslaca
50 g brašna
0,6 dl temeljca od povrća
muškatni orah
0,2 dl slatkog vrhnja
1 komad cimeta u kori
sol i papar po potrebi
listići mente
Upute za pripremu:
1. Na maslacu popržite brašno i zalijte temeljcem od povrća.
2. Kad prokuha zalijte slatkim vrhnjem, posolite, popaprite i na kraju dodajte naribani muškatni orah i cimet u kori.
3. Pustite da prokuha, servirajte i ukrasite listićima mente.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Andaluzijska krem-juha
Topla juha dobro će vam doći borite li se ili tek očekujete prehladu, a ovaj recept za četvero okrepljuje za pet
Vrijeme pripreme: 50 min
Sastojci:
2 šalice krumpira (oguljenog i narezanog na kockice)
1 šalica nasjeckanog luka
2 rajčice (bez kože i narezane na kockice)
1/2 žlice nasjeckanog češnjaka
2 žlice ulja od soje (može i od sezama)
1/2 žličice morske soli
1/8 žličice papra
2 žlice integralnog brašna
1/4 šalice soka od rajčice ili 1 žlica koncentrata pomiješanog s 3 žlice vode
2 kocke od povrća za juhu
3 šalice sojina mlijeka
1/4 šalice kuhane smeđe riže
mladi luk
Upute za kuhanje:
1. Posolite i popaprite krumpir, luk, rajčicu i češnjak pa pirjajte, povremeno miješajući, 5 minuta.
2. Posipjate brašnom i kuhajte dok se smjesa ne zgusne i brašno ne skuha, oko 5 minuta.
3. U soku od rajčice otopite kocke za juhu pa dodajte u prvu smjesu.
4. Zatim dodajte sojino mlijeko i neprestano miješajte dok se juha ne zgusne.
5. Dodajte rižu.
6. Juhu poslužite vruću i ukrasite mladim lukom.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Slavonska juha
Lagana juha s obližnjih ravnica podsjetit će vas na vrijeme kad su se svakodnevno upotrebljavale žitarice od cjelovitog zrna.
Sastojci:
1/2 kg krumpira
2 paprike
2 rajčice
2 glavice luka
2 dl integralnog brašna
2 žlice nasjeckanog lista peršina
1 dl ulja
3 žlice VE začina
Upute za pripremu:
1. Tanko narežite luk pa pirjajte 10 minuta na ulju. Dodajte narezano povrće i, uz miješanje na laganoj vatri, pirjajte još 20 minuta. Dodajte 2l vode i kuhajte 10 minuta.
2. U vodi razmutite brašno, tako da dobijete gušću smjesu pa žlicom dodajite u uzavrelu juhu. Kuhajte 10 minuta, a pred kraj dodajte začine i peršin.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Albondigas ili meksička juha
Meksička riječ Albondigas odnosi se i na mesne okruglice i na juhu u kojoj se iste kuhaju. Potrudite se malo sa začinima, pustite meksičku muziku i caramba
Vrijeme pripreme: 1 h 30 min
Kalorije: 668
Masnoća: 39.31 g
Ugljikohidrati: 40.28 g
Proteini: 43.68 g
Kolesterol: 357.63 mg
Natrij: 2428.63 mg
Sastojci:
450 g mljevene junetine
4 jaja
1/4 malog crvenog luka, usitnjenog
4 žlice nasjeckanog korijandra
1 žlica origana
1 žličica soli
1/2 žličice usitnjenog kumina
1/2 žličice svježe smljevenog papra
7 šalica juneće juhe
1 konzerva rajčice
2 žličice šećera
1 žličica crvene paprike
2 mrkve, nasjeckane
2 celera, pažljivo nasjeckana
1 nasjeckani luk
1 list lovora
Upute za kuhanje:
1. U zdjeli izmiješajte junetinu, jaja, luk, korijandar, origano, sol, kumin i papar. Pokrijte i ostavite u hladnjaku 1 sat.
2. U lonac ulijte juhu, dodajte rajčicu, šećer, crvenu papriku, mrkvu, celer, luk i lovorov list i lagano miješajte drvenom kuhačom. Pustite da prokuha pa smanjite tako da lagano vrije.
3. Izvadite meso iz hladnjaka i formirajte male loptice. Polako ubacite u lonac s juhom, poklopite. Pustite da lagano kuha dok se povrće ne smekša, kojih 20 minuta.
4. Izvadite lovorov list. Probajte juhu i ako je potrebno dodajte začine. Odmah poslužite.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Juha od poriluka
Vrlo okrepljujuća i ukusna juha za sve koji znaju vrijednost poriluka.
Sastojci:
400 g poriluka
300 g krumpira
1 dl slatkog vrhnja
1,5 dl kiselog vrhnja
sol
papar
Upute za pripremu:
1. Ogulite krumpir, narežite na kriške i stavite kuhati.
2. Kad je krumpir skuhan, dodajte narezani poriluk i pustite da kuha 1 minutu.
3. Prebacite u mikser i dobro izmiksajte. Ponovno vratite u lunac i stavite kuhati. Popaprite, posolite i dodajte slatko vrhnje.
4. Gotovu juhu ukrasite kiselim vrhnjem i posebno kuhanim porilukom.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Boršč
Stara ruska poslovica kaže: - Koliko kuhara toliko recepta za boršč. U ovoj rustikalnoj verziji okus cikle naglašen je dodavanjem limunovog soka.
Vrijeme pripreme: 25 min
Vrijeme kuhanja: 25 min
Kalorije: 95
Masnoća: 2 g
Ugljikohidrati: 19 g
Proteini: 3 g
Kolesterol: 5 mg
Natrij: 400 mg
Sastojci:
6 komada cikle, oguljene i naribane
3 mrkve, isjeckane ili naribane
1 bijeli luk, nasijeckan
3 šalice naribanog kupusa
1 vrećica juhe od povrća
5 šalica vode, i više ako smatrate potrebnim
1/2 žlićice papra
3 žlice limunovog soka
6 žlica vrhnja
1/3 šalice nasjeckanog svježeg kopra
Upute za kuhanje:
1. U veliki lonac ubacite ciklu, mrkvu, luk, kupus, instanat juhu, vodu i papar i ostavite da prokuha. Smanjte temperaturu na najmanju moguću i kuhajte dok cikla ne omekša, 20 ? 25 minuta. Ukoliko je juha pregusta uspite malo prokuhane vode.
2. Uklonite s vatre i dodajte limunov sok.
Želite li sevirati toplo uspite u tanjure, pospite svaki s koprom i dodajte po žlicu vrhnja.
Za hladno serviranje, ostavite da postigne temperaturu prostorije, zatim stavite u hladnjak - najmanje 4 sata. Uspite u šalice i prekrijte vrhnjem i koprom.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Nyponsoppa ili juha od šipka
Prehlađeni ste ili to ne želite biti. Ne brinite, Šveđani su stručnjaci za podnošenje hladnoće. Poznati nordijski specijalitet vole i djeca i odrasli, kao desert ili zasebno osvježenje, a vitamin C odličan je za liječenje grlobolje
Juha se može poslužiti i hladna, a topla se uglavnom poslužuje uz sladoled od vanilije i/ili makarone.
Recept za 6-8 osoba sadrži:
1 kg svježeg šipka ili
8 dkg suhog šipka
2 litre vode
Na jednu kilu šipka ide:
1-2 žlice šećera
1 žlica krumpirova brašna
50 g badema
Isperite šipak, suhi samo bolje razdrobite i kuhajte dok ne smekša.
Procijedite, kašastu masu prokuhajte s vodom i šećerom, a ako vam je okus previše opor dodajte još šećera.
Miješajte krumpirovo brašno s malo hladne vode pa neprestano miješajući dodajte u juhu. Na kraju ubacite mljevene bademe.
|
|
|
|
|
|
anabela Iskusni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 860
|
|
Juha od gljiva
Ako djeca i misle drukčije, vi znate da su juhe uvijek dobra ideja, a uz ovakav recept uvjerit ćete i okorjele skeptike.
Sastojci:
4 žlice maslaca
650 g nasjeckanih gljiva
1 nasjeckani luk
1/2 šalice suhog bijelog vina
4 šalice pileće juhe
1/2 šalice vrhnja
sol i papar
Upute za pripremu:
1. U loncu istopite maslac.
2. Dodajte gljive i luk pa miješajte i pržite dok gljive ne postanu smećkaste.
3. Ulijte vino, kuhajte 1 minutu, dodajte 4 šalice pileće juhe, sol i papar te pustite neka lagano kuha 2 minute. (Ako želite, u ovoj fazi možete gljive usitniti u mikseru.)
4. Dodajte vrhnje i kuhajte 2 do 3 minute.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|