www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Povrce i voce za bolje zdravlje
Strana 1, 2, 3, 4  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pet Apr 16, 2010 6:48 pm    Naslov poruke: Povrce i voce za bolje zdravlje Na vrh strane Na dno strane

Period u kojem se nalazimo, odnosno rano proljeće, najnezahvalniji je dio godine za naše tijelo po pitanju ishrane.

Naime, na pijacama osim jabuka od prošle godine, sumnjivih mandarina i naradži, slabo da možemo šta drugo pronaći. Naravno paprike, paradajz, krastavce i jagode koji se sada prodaju nećemo ni spominjati. Zbog toga sve vitamine i minerale moramo unositi mladim zelenim povrćem koje je jedini zdrav izbor. Iako mnogi i ne preferiraju ovu vrstu povrća, samo malo mašte u pripremanju obroka može riješiti i taj problem. Svježi špinat, listovi maslačka, kelj, mladi luk i salata, osim vitamina i minerala sadrže i zdrave fitohemikalije, kao što su hlorofil i karotenoidi.

Ove supstance koje se nalaze u mladom i svježem zelenom povrću zbog velike količine vode i antioksidativne snage pomažu u čišćenju našeg tijela od toksina koje su se skupili u zimskom periodu. Pripremajući se za ljeto mnogi se odlučuju na razne dijete i fizičke aktivnosti, u cilju gubitka viška kilograma, ne razmišljajući da osim trošenja masnog tkiva, naš organizam mora izbaciti i štetne toksine. Upravo ovo zeleno povrće pomoći će nam da riješimo i ovaj problem, te zdravi i fit dočekamo ljetne dane koji nam dolaze.




Sve tajne mrkve


Mrkva potiče iz Afganistana, a u Evropu dolazi u 17. vijeku kada joj i boja biva promijenjene, iz ljubičaste u današnju narandžastu.

Ovo povrće ne sadrži masti i loši holesterol, a izuzetno je bogato prehrambenim vlaknima i beta karotenom. Zanimljiv je podatak da čak 90% mrkve čini šećer, ali da ovu namirnicu bez ikakvih posljedica mogu uzimati dijabetičar. Naime, ključ je u izuzetno velikoj količini prehrambenih vlakana koji sprječavaju nagli porast čećera u krvi. Nutricionisti su do prije godinu dana prednost uvijek davali sirovoj mrkvi, međutim danas je to mišljenje promijenjeno. Istraživači su dokazali da zapravo više koristi imamo od kuhane mrkve.

Kuhanjem mrkve, što je suprotno od ostalog povrća, povećavamo nivo zdravih antioksidanasa, a prije svega beta karotena. Tako iz sirove mrkve naše tijelo iskorištava 5% beta karotena, a iz kuhane čak 90%. Brojne hranjive sastojke ovog povrća najbolje ćemo sačuvati ukoliko mrkvu kuhamo cijelu, a tek nakon toka je usitnimo i izrežemo. Na taj način čuvamo više od dvije trećine dragocjenih supstanci.

Nutricionisti preporučuju mrkvu kao idealnu namirnicu za proljetno čišćenje organizma, kao i za uklanjanje viška kiseline u želucu. Sok od svježe mrkve koristio se od davnina u narodnoj medicini, i to za popravljanje krvne slike, brže zarstanje rana, liječenje upale zubnog mesa i čestih infekcija mokraćnog mjehura.




5 zanimljivosti o spinatu



Špinat nazivamo i zelenim kraljem povrća. Potiče iz Irana, a u Europu je došao čak u 15-tom vijeku

Donosimo vam 5 zanimljivosti o ovoj zdravoj biljčici:

- Izuzetno je lako probavljiva namirnica, male energetske vrijednosti, kao i malog postotka masnoća, svega 0,3% u 100 grama.

- Zbog velike količine željeza učinkovit je u liječenju anemije, a folna kiselina u njegovom sastavu neophodna je za zdravu trudnoću i stvaranje eritrocita, crvenih krvnih zrnaca.

- Od minerala posebno se ističe kalij, koji pomaže izlučivanju viška tečnosti u organizmu, pomažući na taj način detoksikaciju tijela, a isto tako i snižavajući krvni pritisak.

- Špinat sadrži i vitamine B kompleksa koji štite naše živce, a zaslužni su i za lijepu kosu, kožu i nokte.

- Ova namirnica se ne preporučuje osobama koje imaju probleme sa bubrežnim kamencima jer sadrži oksalnu kiselinu, čiji kristali mogu da začepe odvodne bubrežen kanaliće. Djelovanje ove kiseline ublažava se ukoliko špinat pravimo sa pavlakom ili mlijekom.





Hrana koju nasa creva vole


Znamo da nam neka hrana odgovara više, a neka manje. Donosimo vam 5 namirnica koje naša crijeva jednostavno vole.

1. Kiseli kupus - Ova namirnica sadrži bacile mliječne kiseline i izuzetno velike količine tvari koje potiču probavu i sprječavaju nastanak zatvora.

2. Hurme (datule) - Ukoliko imate tegoba sa probavom svaki dan, dok problem ne prestane, pojedite pet hurmi. One su bogate leucinom, aminokiselinom koja potiče rad crijeva.

3. Krompir - Zbog bogatstva mineralom cinkom i vitaminom C, krompir jača naš imuni sistem. Pored toga sadrži posebne supstance koje poboljšavaju probavu.

4. Jogurt - Svima poznate „dobre bakterija“ u jogurtu, odnosno Laktobacili, uzrokuju fermentaciju mlijeka potičući tako probavu i rad crijeva. Svaki dan se preporučuje popiti čašu jogurta.

5. Mango - Ovo voće sadrži složene spojeve ugljenih hidrata koji uništavaju štetne crijevne bakterije. Mango se čak preporučuje i kao lijek kod raznih trovanja hranom i infekcijskih dijareja.






Ananas razgradjuje visak masnoce


Naziv ananas potiče od indijske riječi „anana“ što znači odlično voće. Ananas zaista i jeste odlično voće koje obiluje brojnim vrijednim hranjivim sastojcima.

Sadrži samo 57 kcal u 100gr, od čega je najviše ugljenih hidrata 12 gr, a najmanje masti oko 0,1 gr. Bogat je vitaminom A, B, E i C, te mineralima željezom, fosforom i kalijumom. Zbog znatne količine šećera dijabetičari bi ga trebali izbjegavati. U narodnoj medicini ananas je poznat kao namirnica koja ublažava upalu i djeluje protiv bakterija i virusa. Također, održava i normalan krvni pritisak na taj način što stimuliše izlučivanje viška vode iz organizma.

Sadrži bromelin, enzim sličan probavnom enzimu pepsinu, koji je neophodan za varenje bjelančevina unesenih hranom. Veoma je efikasan u detoksikaciji i čišćenju organizma, kao i u razgradnji suvišnih masnoća. Djeluje i na jačanje kolagenih vlakana, koja su oslabljena u područjima tijela sa celulitom, poboljšavajući na taj način tonus kože, ali i drenažu i uklanjanje nakupljenih toksina. Zbog toga je ova namirnica idealna pomoć pri mršanju, eliminaciji celulita i bora.

Na kraju potrebno je naglasiti razlike u kalorijskoj vrijednosti raznih oblika ovoga voća. Tako, kao što smo već rekli, svjež ananas ima 57 kcal, onaj u konzervi 95 kcal, a sušeni čak nevjerovatnih 260 kcal.




Celer-za jak imunitet i zdrav mjehur


Celer je kao samonikla biljka bio poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće i ljepote, ali i odličnim lijekom za slabe živce.

Zanimljivo je da je ova dvogodišnja biljka siromašna kalorijama, odnosno da ima samo onoliko kalorija koliko je tijelu potrebno da ga probavi. Celer je bogat mnogobrojnim prehrambenim i ljekovitim tvarima, a posebno vitaminima C, K, B1 i B6, kao i folnom kiselinom i kalijem. U narodnoj medicini poznat je kao veoma snažan i učinkovit afrodizijak. Pored toga, za celer je karakteristično i protivupalno i jako antibakterijsko djelovanje.

Ova namirnica ima poseban omjer minerala natrija i kalija, koji pospješuju izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma. To je posebno korisnio za osobe koje pate od čestih upala mokraćnih organa, bolesti bubrega, kao i za sve one sklone debljanju i nastanku celulita. Osim toga on potiče aktivnost leukocita, bijelih krvnih ćelija, te na taj način poboljšava naš imunitet. Mnogobrojni narodni lijekovi protiv prehlade i upale grla upravo sadrže celer kao osnovni sastojak.

Jedinstvena kombinacija vitamina C i K celeru daje snažne antioksidativne osobine, pomoću kojih on veoma učinkovito sprečava prerano starenje naše kože.





Grejp za zdrav pocetak dana


Grejp ubrajamo u citruse koje možemo koristiti u prehrani na razne načine. Obično ga izbjegavamo zbog njegovog kiselo-gorkog okusa, praveći tako grešku, jer je grejp pravi izvor zdravlja.

Sadrži minerale natrij i kalij, te enzime koji pomažu u sagorijevanju masnoća, pa je zbog toga grejp sastavni dio mnogih uspješnih dijeta.

Jedan grejp sadrži samo 60 kalorija. Pored toga, najbolji je izvor C vitamina koji je neophodno uzimati u ovim zimskim danima. Ovo voće najbolje je jesti sirovo, ali iskusni gurmani će vam sigurno dati savjet da sokom od grejpa začinite zelenu salatu, koja će tada dobiti posebnu aromu.

Da zdravo započnete dan iscijedite sok od jednog grejpa i pomiješajte ga sa sokom od dvije iscijeđene narandže. Toj smjesi dodajte dvije kašike meda. Ovaj ukusni i zdravi vitaminski sok popijte ujutro natašte.

Da bi grejp dao što više soka, svakako ga čuvajte na sobnoj temperaturi, a nikako u frižideru.



_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Ned Apr 18, 2010 12:36 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kombinacije hrane koje treba izbegavati


Tegobe sa probavom često uzrokuje i neadekvatna kombinacija namirnica. Donosimo vam 3 česte kombinacije koje predstavlaju loš izbor za naše zdravlje.

Krompir i meso - Iako je ovo klasična kombinacija, i naš vrlo česti obrok, zapravo nije idealan spoj za naš probavni sistem. Naime, bjelančevine iz mesa se razgrađuju u želucu, a skrob iz krompira tek u tankom crijevu, što sve zajedno usporava naš metabolizam.

Mlijeko i druga hrana - Mlijeko, zbog velikog broja sastojaka koje sadrži, zahtijeva i složeniji proces probave. Zbog toga ga ne bi trebali kombinovati sa drugim namirnicama.

Voće i druge namirnice - Voće u svom sastavu sadrži znatne količine kiselina koje učestvuju u procesu vrenja u našem želucu, usporavajući na taj način probavu i stvarajući tegobe sa čestim nadimanjem. Ovaj problem ćemo izbjeći ukoliko voće jedemo na prazan želudac.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 19, 2010 9:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sokom od jabuke do boljeg funkcioniranja mozga


Prema najnovijem istraživanju znanstvenici su otkrili kako samo dvije čaše soka od jabuke na dan mogu spriječiti pojavu bolesti koje su vezane uz rad mozga.


Do ovog saznanja su došli provodeći laboratorijske testove na miševima. Oni miševi koji su se hranili sokom od jabuke su se puno bolje snašli u labirintu za razliku od onih koji se nisu njime hranili.

Znanstvenici su tako došli do zaključka da glodavci koji konzumiraju sok od jabuke imaju puno slabiji pad mentalnih sposobnosti do koji inače dolazi procesom starenja.

Oni vjeruju da kada bi ljudi svakodnevno konzumirali sok od jabuke, onda bi mogli poboljšati funkcioniranje mozga, te spriječiti opadanje mentalnih funkcija u starijoj dobi.

Naime, sok od jabuke smanjuje proizvodnju fragmenta proteina beta amyloida koji se nalazi u mozgu osoba koje su oboljele od Alzheimerove bolesti.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sre Apr 21, 2010 9:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Što ovog proljeća ne biste smjeli izostaviti sa svog stola?
Proljeće na stolu: voće, povrće i poneki recept



Jesti sezonsku hranu, ne pomaže samo vama i vašem zdravlju, već pomaže i okolišu, a podržavate i lokalne uzgajivače povrća. U proljeće tržnice su prepune te se može pronaći svježeg povrća i voća za svačiji ukus. Osim toga većinom se radi o namirnicama koje, osim što su veoma zdrave, je i veoma jednostavno i brzo pripremati, a većina se može jesti i sirova. Što ovo proljeća ne biste smjeli izostaviti sa svog stola?

1. Začinsko bilje
Začinsko bilje može poboljšati svako jelo. A osim dobrog ukusa oni su prave nutricionističko-energetske “bombe” koje pomažu zdravlju. Pomažu u borbi protiv raka, srčanih oboljenja, smanjenja upala, u dobrom funkcioniranju respiratornog sustava. Za što god se odlučili – peršin, bosiljak, metvica, origano, korijandar, matičnjak, vlasac... Ukusno svježe začinsko bilje ima mnoge primjene, od salata, preko juha, pića do deserta i definitivno mora naći svoje mjesto na vašem stolu.

2. Mladi grašak
Tko ne violi miri i okus mladog graška? Ove malene zelene bobice prepune su vitamina A i C, folata, željeza, fosfora, vlakana i proteina. Uz mlade mahune, najbolji su biljni izvor proteina, što ih čini savršenima za vegetarijance i vegane. Osim toga njihova mogućnost pripreme je velika. Možete ih pripremati u juhi, na salatu, dodati tjestenini, kao varivo... A moete ih i smirnuti i jesti cijelu zimu.

3. Šparoge
Vrhunac sezone šparoga je prošao, no još ih ima i bit će ih sve do lipnja. Mlade šparoge mnogi uživatelji u dobroj hrani jedva dočekaju i koriste svaku priliku da se nauživaju. Ove zanimljive biljke specifičnog ukusa, koje dolaze u zelenoj, bijeloj i ljubičastoj boji, također se mogu pripremati na mnogo načina. Tko još nije probao šparoge “na brzaka” s jajima? Možete ih peči na roštilju, poslužiti u umaku za tjesteninu, složiti na salatu, kao juhu... Nije bitno kako ih pripremate, ono što je bitno jest da ih jedete jer se smatraju važnim izvorom folne kiseline. Osim toga, bogate su vitaminima A, C, E i cijelom skupinom vitamina B. Šparoge sadrže i kalij, kalcij, natrij, fosfor, željezo...

4. Artičoke
Artičoke su povrće koje dosta ljudi zaobilazi iz jednostavnog razloga što ih ne zna pripremati. One definitino zaslužuju jedan članak samo za sebe i to ćemo mi uskoro napraviti, no svejedno ih moramo ovdje spomenuti. Artičoke su vrlo zdrave i cijenjene od kad se i zna za njih. Danas se ne jede samo glavica, već i listovi koji imaju sposobnosti sniziti razinu LDL-a ili lošeg kolesterola, poboljšava protok žuči i funkcije jetre, pomaže kod žgaravice, mučnine, povraćanja i proljeva, osjećaja nadutosti, bolova u trbuhu, ima snažan antioksidativni učinak, štiti jetru od toksina i infekcija te na nju djeluje zaštitno i regenerativno. PO istraživanjima, artičoke su od svih vrsta povrća koje poznajemo sedme po reu po broju antioksidansa, što znači da je u samom vrhu “superhrana” uz brokulu i špinat.

5. Špinat
Zdrastvene blagodati špinata dobro su poznate i na vrhu je popisa “superhrane”. Špinat sadrži kalcij, vitamine A i C, vlakna, folnu kiselinu, magnezij i druge nutrijente koji pomažu kontrolirati rak, osobito rak debelog crijeva, rak pluća i rak dojke. Sadrži i folate koji u krvi smanjuju homocistein, protein koji oštećuje arterije, što znači da špinat pomaže štititi i od srčanih bolesti. Tajno oružje špinata – lutein koji je zahvaljujući svojim antioksidacijskim svojstvima, od izuzetnog značaja u očuvanju sluha, zdravlja očiju, kože, srca, grlića maternice te u jačanju obrambene funkcije imunološkog sustava.

6. Tikvice
Tikvice su u punom zamahu krajem proljeća. Ovo nisko kalorično voće (da, botanički se u stvari smatraju voćem (one su dio ženskog cvijeta tikvice) sadrži: mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij. Osim toga, tikvice su odličan izvor vitamina C, a sadrže i neke vitamine skupine B. Uz to što imaju malo kalorija, imaju i veliki udio vode što ih čini savršenima za konzumiranje prilikom dijeta.

7. Marelice
Marelice će se pojaviti tek krajem svibnja, no trebamo ih spomenuti jer su veoma, veoma zdrave. Prepune su likopena i drugih fitokemikalija koje pomažu u obrani od raka. Bogate su vitaminom A koji štiti kožu i vid,a sadrži i mnogo vitamina C i karotena, kalija, vlakana željeza i bakra. Pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca te tako predstavlja i jako dobar adut u borbi protiv anemije. Učinkovita je i u borbi protiv reumatizma te bolova uha.

8. Jagode
E, jagode... Mnogi se vesele proljeću upravo zbog ovog sočnog i ukusnog voća. Jagode su jedno od najzdravijih voća koje možete zagristi. One su bogate antioksidansima i drugim esencijalnim nutrijentima koji smanjuju rizik obolijevanja od raka, srčanih bolesti, upalnih bolesti... Osim toga odlične su za održavanje i smanjenje težine.

9. Rabarbara
Ovo je biljka crvenkastih peteljki, a rebra listova tretiraju se kao specijalitet, imaju slatkast okus i koriste se u pripravi kompota, juha, umaka i kolača. Iako je mnogi ne koriste puno, to bi se trebalo promijeniti jer je veoma zdrava. Ima veoma malo šećera i kalorija, a nevjerojatno je bogata vitaminom K, vitaminom C, kalcijom, kalijem i manganom. Uz to, rabarbara pomaže u borbi protiv raka, snižava tlak i pomaže u probavi.




Prolećni šareniš u vašem tanjiru



Prolećni obroci su laki, ali vam ujedno obezbeđuju neophodnu energiju i otklanjaju umor. Provodite što više vremena na svežem vazduhu. To će i te kako da se povoljno odrazi na vaš apetit.

U proleće se najviše konzumiraju blitva, spanać, kelj, tikvice... Neka ovo povrće predstavlja osnov vaše ishrane u tom periodu, a vi uživajte u neodoljivoj vitalnosti zeleniša tokom svakog obroka.



Krenite na pijacu!

Vreme je za sveže povrće! Dosta je bilo zamrznutog (mada je i ono kvalitetno) za vreme zime. Sezonsko voće i povrće je nutritivno kvalitetnije i ukusnije. Još ako je direktno iz bašte... ništa ne može da se uporedi sa svežinom onog što je tek ubrano!

Zeleno je prava boja proleća. Na raspolaganju su nam špargla i kupus, ali i tamno zeleno lisnato povrće - spanać, kelj i blitva. Ovo povrće je siromašno kalorijama, ali bogato nutrijentima, uključujući vlakna, vitamine C i B12. Ono sadrži lutein, moćni antioksidans koji štiti mrežnjaču oka od degeneracije.

Kalcijum iz zelenog povrća je važan za regulaciju arterijskog pritiska i čvrstinu kostiju, a magnezijum i kalijum, zajedno sa kalcijumom, održavaju ravnotežu tečnosti u organizmu.


Zeleno, volim zeleno!

Špargla je dobar izvor folata (šolja barene špargle obezbeđuje skoro dve trećine neophodnog dnevnog unosa), vitamina A i B, ali i vlakana i kalijuma. Bogata je karotenom i likopenom, važnim u smanjenju lošeg holesterola.

Način pripremanja špargli:

Oprati ih i odstraniti tvrde, drvenaste krajeve. Da bi se zadržala hranljiva vrednost, ukus, i hrskava struktura - ne smete da ih prekuvate (tanke stabljike zahtevaju manje od pet minuta). Kuvaju se u posoljenoj vodi. Ako se konzumiraju tople - servirajte ih odmah, a ako želite da ih servirate hladne - isperite ih hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuvanja.

Ostali načini spremanja: kuvajte ih na pari (4-8 minuta), ili poprskajte uljem i pecite u rerni na 250 stepeni, osam do deset minuta.

Kuvane špargle se serviraju prelivene istopljenim buterom, ili u kombinaciji sa kuvanim jajima ili kajganom. Takođe mogu da budu prelivene maslinovim uljem, ili obavijene tankim listovima slanine ili šunke, ili propržene sa belim lukom ili pečurkama.



Spanać je omiljeno mediteransko povrće. Bogat je izvor vitamina i minerala, osobito vitamina A (jedna šolja kuvanog spanaća sadrži trostruku količinu dnevne potrebe za vitaminom A), koji je veoma važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema, i sadrži više od desetostruke dnevne vrednosti vitamina K, koji je veoma važan za kosti. U spanaću ima trinaest flavonoida, snažnih antioksidanasa koji jačaju imunitet, boreći se protiv slobodnih radikala.



Grašak datira još iz davnih vremena. Veoma je bogat vitaminima B grupe (B12, B3, B6 i folat), koji su od ključnog značaja za dobar metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata. Takođe je bogat zaštitnim karotenoidima luteinom i zeaksantinom, koji se ponašaju kao moćni antioksidansi u zaštiti od degeneracije mrežnjače oka.


Blitva je omiljeno prolećno povrće. Kalorije iz nje su veoma kvalitetne, a u poređenju sa drugim imaju viši stepen hranljivosti. Blitva je odličan izvor vitamina A i E, koji se ponašaju kao jaki antioksidansi, a antocijanini štite ćelijske strukture od lošeg uticaja slobodnih radikala.



Bosiljak je lekovita začinska trava koja će obogatiti ukus ne samo vašeg omiljenog sosa za pastu, već i ukus vaše omiljene prolećne salate. Važan je izvor vitamina, a sadrži jedinstveno polje flavonoida koji štite ćelijske strukture i hromozome od radijacije i oksidativnog oštećenja.



Kupus je jedno od najhranljivijih vrsta povrća. Dobar je izvor beta- karotena, vitamina C i E, kalijuma, kalcijuma i mangana. Servira se kuvan, uglavnom sa junećim mesom, ili svež - kao salata.



Prokelj se koristi svež - u salati, ili obaren sa mesom. Bogat je vitaminom C i folatima.



Kelj je koristan za želudac, jetru i imuni sistem. Sadrži lutein i zeaksantin - koji štite mrežnjaču oka od degenerativnih promena, i indole - koji preveniraju kancer debelog creva. Izvanredan je izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina A i C.



Keleraba je član roda bele repe. Ona nije korenasto povrće, kao što neki misle, već ima lukovičasto stablo iznad zemlje, sa jestivim zelenim delom. Ima blag ukus, kao slatka repa. Bogata je vitaminom C i kalijumom.

Na raspolaganju je od sredine proleća do jeseni. Kelerabe čija je veličina u prečniku šest centimetara su najmekše i najukusnije. Pri kupovini treba birati primerke sa čvrstim, tamnozelenim listovima. U zatvorenoj plastičnoj posudi može da se održi u frižideru četiri dana. Najbolja je kuvana na pari, ali može da se kuva zajedno sa drugim povrćem u paprikašu, ili da se dinsta, peče, ili pripremi punjena. Sirova može da se narenda u salati.



Rotkvice imaju antibakterijska i antigljivična svojstva. Sadrže vitamin C, kalijum, i druge elemente u tragu.



Prolećno voće

Jagode su prvo voće koje sazreva u proleće. Jedan plod sadrži čak dve stotine semenki, a zanimljivo je da je to jedino voće koje ima semenke na spoljašnjoj strani. Inače, jagode su kultivisali još stari Grci i Rimljani. Bogate su vitaminima i sadrže umerene količine gvožđa. Ova kombinacija ih čini korisnim kod tretmana anemije i umora. Takođe sadrže rastvorljiva pektinska vlakna koja eliminišu holesterol i toksine.

Slatko crveno voće sadrži obilje vitamina C (pet jagoda ga ima više nego jedna narandža), kalijuma i antioksidanata (pet jagoda sadrži više antioksidanata nego tri jabuke ili četiri banane).



Kajsije su pravo prolećno voće. Poreklom su iz Kine, a kultivisane su pre više od četiri hiljade godina. Njihov crveni, narandžasti i žuti pigment ukazuju na bogatu količinu karotenida sa moćnom antioksidantskom zaštitom.



Preporuke za prolećnu ishranu:

- Kuvajte lakša jela, raznobojnija i svežijeg ukusa.

- Jedite zeleniš: spanać, kupus, špargle. Njima zamenite luk, rotkvu i cveklu koje se jedu zimi.

- Jedite mnogo salate.

- Jedite više tikvica - pečenih ili kuvanih, i posluženih uz pastu. Poslužite ih sa lukom, paradajzom, šampinjonima, belim lukom i paprikama. Pospite ih parmezanom.

- Za salatu koristite maslinovo ulje.

- Koristite začine za sezonsku hranu: na primer, bosiljak za paradajz, balzamsko sirće (sirće sa začinskim travama može se nabaviti u svim boje snabdevenim prehrambenim prodavnicama. Umesto njega možete koristiti i jabukovo sirće.) i peršun za krastavce.

- Kupus sa junećim mesom je odlična kombinacija jer ovo povrće sadrži malo kalorija, a mnogo vlakana, vitamina A i folata.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 22, 2010 1:07 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Svako jutro jedan kivi




Iako je kivi izvana neugledan, ispod kore krije pravo bogatstvo. Gotovo ni jedno drugo voće ne sadrži toliko vitamina C - po gramu gotovo miligram. U zelenom pigmentu kivija krije se puno magnezija

Kivi (Actinidia deliciosa) je čvrsta, drvenasta, listopadna biljka puzavica. Listovi stoje naizmjenično, a njihov izgled varira ovisno o sorti: široki ili izduženi, ovalni ili srcoliki. Donja strana je obrasla mekanim dlačicama. Kivi je dvodomna biljka, što znači da ima muške i ženske cvjetove na zasebnim jedinkama. Oni stoje pojedinačno ili u cvatovima, koji izrastaju iz baze lista. Bijeli su, veliki od četiri do pet centimetara, ugodnog mirisa.

No, puno nas više zanimaju plodovi - ovalni su ili jajasti, dugi do osam centimetara i široki do pet. Kora im je tanka, obrasla dlačicama. Obično su smeđe, rijetko zelene boje. Tijelo ploda je sočno, staklasto i, ovisno o sorti, svijetlo do tamnozeleno.

Kivi je porijeklom iz južne Kine, gdje je proglašen nacionalnim voćem, proširio se na Novi Zeland početkom 20. stoljeća, gdje su zasađene prve plantaže oko grada Avondalea 1924. Tek 1940-ih počinje se uzgajati za potrebe tržišta. Danas je najveći proizvođač kivija Italija, a slijede Novi Zeland, Čile, Francuska, Grčka, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća malo je tko znao što je kivi, a osamdesetih to sočno južno voće bilo je rijedak egzotični sastojak u voćnim salatama. No, u međuvremenu je postao vrlo omiljeno voće koje se može nabaviti tijekom cijele godine. Zahvaljujući suhoj, dlakavoj kori, kivi se ni izdaleka ne obrađuje kemijskim sredstvima koliko drugo voće.

Iako je izvana neugledan, ispod kore krije pravo bogatstvo. Gotovo ni jedno drugo voće ne sadrži toliko vitamina C - po gramu gotovo miligram. U zelenom pigmentu kivija krije se puno magnezija.

Ovo voće odlično je za prevenciju infekcija jer jača imunitet, aktivno doprinosi rastu kostiju, ubrzava izmjenu tvari, pomaže protiv krvarenja desni i paradontoze, učvršćuje žile i vezivna tkiva te stimulira rad mišića, osobito srca. Svatko bi trebao pojesti jedan kivi dnevno jer u njemu je dovoljna količina vitamina C za cijeli dan. Osim toga, ovo je voće idealan izvor energije za sport i fitness. No oprez - neki su ljudi alergični na kivi, a maloj djeci to voće, upravo zbog alergija, ne bi trebalo davati do polaska u školu.

Kod kupovine poželjno bi bilo opipati svaki pojedini plod, ne uzimati previše mekane, kao ni previše tvrde. Tvrdi su nezreli i nemaju dovoljno soka, a nisu ni slatki, pa treba birati srednje tvrde plodove.

Kivi se može jesti tako da mu se oguli kora ili ga se prepolovi nožem i žličicom izdubi >meso<. No čest je gost u voćnim salatama, a od njega se nerijetko prave i frapei. Zbog intenzivne zelene boje često je i dekoracija za razna jela




Sve prednosti NARANČE



B udući da se baš sada na tržnicama i u prodavaonicama nude različite vrste naranči, preporučljivo ih je svakodnevno jesti. Zato što je to voće narančaste kore i vodenaste pulpe iste nijanse ili crvene boje pravi rudnik vitamina i ljekovita namirnica, pa je svejedno jede li se oguljena i sirova ili kao sok.

NARANČAST PLOD ZA DORUČAK
Stručnjaci za prehranu neumorno savjetuju da je dan najbolje početi s čašom netom ocijeđenog soka. No ujutro je jednako dobro pojesti i sirovu naranču, jer sadrži teže probavljiva vlakna koja će se do večeri probaviti.

NAPITAK ZA BOLJU PROBAVU
Netom oguljena kora glavni je sastojak napitka koji pospješuje probavu, a ujedno je i lijek za bolove u trbuhu. Pripremit ćete ga tako da dva komadića kore bez bijela mekana dijela kuhate 10 do 20 minuta na laganoj vatri u 100 mililitara vode.

MINIMUM KALORIJA I MAKSIMUM VLAKANA
Budući da naranča sadrži obilje vitamina C, izvrsna je preventiva i lijek za liječenje bolesti dišnog sustava.
Zato što učinkovito štiti osjetljive kapilare i potiče apsorpciju željeza. No njena vlakna pomažu radu crijeva, pa je razlog više da je naranča redovito na jelovniku.

ČAJ PROTIV NESANICE
Bijeli i nježni cvjetovi tog voća koriste se za pripremanje čaja protiv nesanice. Osušene cvjetove treba izmrviti u mužaru, pa dva grama umiješati u 100 mililitara vrele vode. Čaj poklopite, ostavite stajati pet minuta, procijedite i popijte toplog s malo meda.

OPREZNO SA SOKOM
Pijte ga u svako doba dana, ali pazite da netom ocijeđen sok odmah popijete. Zato što se stajanjem smanjuje količina C vitamina.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 26, 2010 6:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zdrave životne navike i uzimanje dodatnih napitaka koji nam vraćaju potrebnu snagu i energiju, pravi su izbor za sve one koji se osjećaju umorni, iscrpljeno i bezvoljno.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako brzo i zdravo „napuniti baterije“.

Jabuka i mrkva - Ova kombinacije je dobra zbog toga što mrkva daje energiju i uklanja umor, a ukoliko je u kombinaciji sa jabukom predstavlja i snažan antioksidans koji nas štiti od štetnih toksina, glavnih krivaca za manjak energije i iscrpljenost.

Sok od paradajza - Istraživanja su pokazala da ovaj sok usporava proces starenja i vraća snagu. Bogat je vitaminom A, C i E.

Zeleni čaj i narandža - Ova kombinacija preporučuje se za sve one koji žele poboljšati svoju koncentraciju, a u isto vrijeme vraća energiju i osvježava naš organizam.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Uto Apr 27, 2010 1:18 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čajevi i sirupi pripremljeni od biljaka uz dodatak meda umnogome olakšavaju tegobe kada vas obuzmu prehlada ili kašalj. Probajte i vi, predlažemo Vam nekoliko recepata iz narodne apoteke.

Za ispiranje grla

Potrebno je: 25 g lista jagode, lista kupine, lista maline i lista ribizle i 2 dl vode.
Sve sastojke dobro izmješati, pa sipati u vodu i zagrijavati da se umlači. Procijediti i čajem ispirati grlo.

Protiv kašlja

- Protiv dugotrajnog kašlja trebalo bi prsa obrisati suhom krpom, a potom utrljati svinjsku mast ili otopljeni maslac dok koža ne postane suha. Može se dodati malo ulja od bora.
- Prokuhati sok od repe sa šećerom i medom. Pomaže u otklanjanju bola u grudima prouzrokovanog prehladom i kašljem.
- U nepasterizovanom mlijeku prokuhati 10 sitno isjeckanih glavica crnog luka i jednu glavicu bijelog luka dok omekšaju. Dodati malo soka od nane i med. Piti po jednu supenu kašiku svaki sat tokom dana.
- Pomiješajte sok od rotkve ili mrkve sa malo meda. Piti po jednu supenu kašiku šest puta dnevno.
- U proljeće protiv kašlja je vrlo ljekovit sok od breze ili klena koji se pije sa mlijekom.

Za jačanje imuniteta
Potrebno je: 200 g sjemena lana, 100 g badema, 100 g lješnjaka, 100 g oraha, 1 kg livadskog meda.

Sjeme lana, bademe, lješnjake i orahe samljeti, pa pomiješati s medom. Uzimati po kašičicu nekoliko puta u toku dana.

Protiv prehlade
Potrebno je 50 g lista i 50 g korijena koprive, 2 dl vode.

Mješavinu korijena i lista koprive preliti vrelom vodom, poklopiti i kuhati. Skinuti s vatre i ostaviti da se hladi četiri sata. Procijeđen čaj podgrijati i piti nezaslađen. U toku dana popiti dva litra čaja i pojesti 100 g sirove cikle. Ovaj čaj će koristiti i protiv alergijskog bronhitisa, ali ga treba piti dva mjeseca.




Kiselim kupusom do zdravlja


I crveni i zeleni ima dosta vitamina C, kalcija, fosfora, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena, vitamina E, K i B grupe. Sirovi i kiseli spriječava avitaminozu, liječi sluznicu probavnih organa te štiti od raka dojke.

Antiseptično djelovanje

Obilje mineralnih tvari i kalija podstiče izlučivanje vode te liječi bolesti nastale poremećenom izmjenom tvari (giht i reumu), a sumpor kupusu daje antiseptično djelovanje. I kupus i blagi rasol pomažu kod hroničnog zatvora.
Svježi i zdravi listovi koriste se za obloge. Pomažu kod bronhitisa i astme, apscesa, čireva, dermatoza, rana, opeklina, uboda kukaca te modrica. Prije stavljanja obloga, ranu ili čir očistite blagim alkoholom ili čajem od kamilice. Oblozi se stavljaju i na područje trbuha kod različitih bolova, upala i proljeva. Korisni su i kod upale maternice i preobilnih menstruacija. Svježi sok kupusa pomaže kod bronhitisa (s medom), bolesti crijeva, čira na želucu, probavnih tegoba, kašlja, promuklosti, mamurluka, slabokrvnosti.

Napravite sok

Sok djeluje samo ako je svjež. Dobijemo ga tako da kupus (500 g) očistimo, naribamo, malo posolimo i stavimo da odstoji. Masu ocijedimo kroz dvostruku gazu i dodamo malo limunova soka. Uzimamo između obroka.
Inače, kuhanjem gubi veći dio ljekovite mliječne kiseline te može izazvati plinove i grčeve. Kiseli kupus obiluje kalcijem. Nekuhan, odličan je i protiv avitaminoza; kod krvarenja sluznice i kože te kod opće slabosti treba ga jesti svaki dan. Ljekovitiji je ako se pri kiseljenju doda lišće vinove loze, grožđe, kriške dunje i jabuka, kukuruz, kumin i komorač te malo soli.




Kupusom protiv mnogih bolesti


Zima je pravo vrijeme da uvrstite kupus na svoj jelovnik. Pored toga što ima samo 40 kalorija u 100 grama, sadrži znatne količine fosfora, kalcijuma, kalijuma i sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezijuma.

Posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K. Uz sve to, ima i izuzetno ljekovita svojstva.

Svi ti elementi čine kupus hranom s mnoštvom dobrih svojstava, ali samo ako se uzima u sirovom stanju. Važno je pri tom birati zelene listove koji su mnogo bogatiji mineralnim solima od bijelih. Istina da se ne može poreći da je teško svarljiv i da stvara nadutost, ali je za to glavni krivac upravo kuhanje u vodi, jer ga voda lišava elemenata koji pogoduju dobrom varenju. Ako ne možete uvijek da ga jedete u sirovom stanju, možete da ga kuhate na pari. Ili da tokom kuhanja dodate malo kima.

Kiseli Kupus

Kiseli kupus takođe spada u kategoriju teško svarljive hrane, ali je to zato što se obično pravi sa suhomesnatim proizvodima, koji mu i daju to svojstvo. Zapravo, fermentacija kupusa tokom kiseljenja zamjenjuje vrenje koje bi se obavilo tokom varenja. Štaviše, takvo pravljenje kupusa ima prednost jer zadržava sve mineralne soli i vitamine sirovog kupusa.

Bolesti crijeva
Jedna ili dvije čaše sviježe napravljenog soka od sirovog kupusa, svakoga dana između obroka, mogu da pomognu u slučaju dijareje, kolitisa i upale crijeva.

Kašalj
Sirup od crvenog kupusa smiruje kašalj. Za sirup je potrebno da sitno narendate glavicu crvenog kupusa, dobro izgnječite i procijedite, a zatim blago ugrijete do 45 do 50 stepeni i dodate tri-četiri supene kašike meda i dva decilitra već pripremljenog čaja od šljeza. Blago pomiješajte smjesu drvenom kašikom. Kada se masa sjedini, prirodno ohladiti i sipati u tamnu flašu i držati na hladnom. Nekoliko puta dnevno popiti jednu supenu kašiku.

Mamurluk
Posljedice opijanja mogu se suzbiti ako uzmete dvije velike kašike sirupa od crvenoga kupusa. Sirup se pravi tako što se kupusovom soku doda jednaka količina šećera (ili čak nešto više), pa se kuha na pari dok se ne zgusne.

Čir na želucu
Tri nepune čaše soka sviježeg kupusa na dan najbolji su lijek za čir na želucu. Liječenje se sprovodi do ozdravljenja.

Promuklost
Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pjevači prije izlaska na pozornicu popiju šoljicu neslane supe od kupusa, u koju je umiješano jedno žumance.

Malokrvnost
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirov ili kuhan na pari, a bilo bi dobro da tokom dana popiju po dvije čaše iscijeđenog soka.

Apscesi
Svi gnojni procesi i upale (crni prištevi, furunkuli, flegmone, zanoktice, gnojne upale žlijezda, tumori) mogu se liječiti kupusovim listom koji će suzbiti upalu i izvući gnoj. Na gnojno mjesto treba staviti tri sloja kupusovog lista, tako da pokriju veliku površinu i ostaviti da djeluje nekoliko sati ili čak cijele noći. Postupak se ponavlja sve do ozdravljenja oboljelog mjesta.

Bronhitis
Na grudi i leđa, već prema tome gdje je bol najžešći, stave se tri ili četiri lista kupusa, pričvrste zavojem i ostave cijelu noć.

Rane i čirevi
Obložite listovima kupusa ranu ili čir tako da prelaze ivicu i mjenjajte u početku svaka dva sata, a zatim svaka četiri sata. Listovi kupusa izvlače nečistoću koja se odstranjuje čišćenjem rane slanom vodom (jedna kašičica morske soli stavi se u čašu prokuhane i ohlađene vode) svaki put kad se mjenjaju listovi.

Dermatoze
Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažavaju se oblozima od listova ili losionom od soka sviježeg kupusa.

Udarci
Da bi se ublažile čak i veće modrice, stavljaju se oblozi od listova kupusa uvijenih u smotuljke koji se mjenjaju čim se sasuše, odnosno izgube svježinu.




Domaća kuhinja zdravija i jeftinija


sve što zahtjeva od čovjeka je prilagođavanje konstantnim promjenama i brzom načinu života. U tom modernom ritmu čovjek sve više zaboravlja na domaću kuhinju i okreće se umjetnim obrocima.

Slijedi preporuka jela na kojima možete uštediti i kojom domaćom pripremom možete uvelike poboljšati svoje zdravlje.

Supa

Iako supa iz vrećice ima jako dobar okus naš organizam nije baš siguran da ste pravu stvar izabrali. Kupovna supa je bogata natrijem koji dolaze u njoj. Kuhajući izbacujete nepotrebne sastojke, a dodajući prirodno povrće dobivate neusporedivo bolju boju i okus.

Domaće slastice

Možda niste nikad probali, ali slastice možete i kući pripremiti rastapanjem šećera u vatrostalnoj posudi, uz dodavanje okusa voćnog soka, jogurta, suhog voća i sl. Najbolja stvar je što te slastice možete i zalediti.

Voćne žitarice

Kombinaciju žitarica i suhog voća možete nabaviti u najobičnijoj trgovini. Međutim možete ih i sami sušiti, kuhati i čuvati. Takve namirnice su zdravije i organizmu jačaju imunitet.

Umak

Umaci su odlično mjesto gdje možete uštedjeti novac. Možete koristiti domaći luk i začine koje imate kući. Kuhajući meso iz hladnjaka dobivate daleko zdraviju namirnicu uz tjestenjinu nego što možete dobiti konzumirajući umak iz konzerve ili vrećice.

Pica

Ako niste stručnjak za picu, možete i kupiti gotovo tijesto, a onda sa domaćim paradajzom i domaćim začinima upotpuniti pica okus. Ovim potezom niste samo uštedili, nego i učinili puno za zdravlje Vas ili Vaše djece.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 05, 2010 6:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Deset bolesti koje možete izlečiti namirnicama



Sigruno je da postoji više od deset bolesti koje možete da izlečite ili bar da zalečite namirnicama. Mi ćemo vam predstaviti one koje se najčešće javljaju na našem podneblju a pozitivno reaguju na namirnice koje se svakodnevno mogu pronaći u svakoj prosečnoj kuhinji.


Prehlada
Lek: Supa

Supa zaista otklanja simptome prehlade i povoljno utiče na sve bolesti pluća. Dok srčete toplu supu, udišete paru koja pročišćava disajne puteve. Istraživači su naterali ljude sa prehladom da supu piju kroz slamku, i utvrdili da nije došlo od otpušavanja nosa u ovom slučaju.

Opstipacija
Lek: Seme lana

Iako nije tajna da ishrana bogata ugljenim hidratima i tečnostima sprečava pojavu zatvora, manje je poznato da seme lana ima najbrže dejstvo. Uzmite jednu ili dve kašičice semena sa dosta tečnosti ili izmešajte nekoliko samlevenih kašičica lana u kašu ili voćni jogurt.

Zapaljenje uha
Lek: Beli luk

Beli luk je prirodni antibiotik koji sadrži alicin, jedinjenje koje uništava bakterije. Ovo je posebno dobra vest danas kada su bakterije postale rezistentne na veliki broj antibiotika koji se često prepisuju. Najbolje je da se koristi presan, jer toplota uništava njegovo dejstvo. Nezgodno je to što je potrebno da pojedete veću količinu kako bi bilo efekta, a efekti na okolinu su vam jasni!

Nesanica
Lek: Sendvič sa ćuretinom

Hrana bogata triptofanom, kao što je ćuretina, izaziva pospanost. Ova amino-kiselina pomaže proizvodnju serotonina, a ima je I u mlečnim proizvodima, soji, lešnicima i kikirikiju. Da bi triptofan delovao potrebno je da ga unesete sa ugljenim-hidratima, jer ga upravo oni prenose do mozga gde se luči serotonin. Zato je sendvič sa ćuretinom tako efikasan, od njega nesanica prolazi.

Peckanje u ustima
Lek: Mleko

Sledeći put kada se oljutite hranom, popijte čašu hladnog mleka umesto vode. Kasein, protein koji se nalazi u mleku, deluje na kapsaicin koji hranu čini ljutom.

Mučnina
Lek: Đumbir

Muka vam je? Srknite malo čaja od đumbira. Istraživanja su pokazala da đumbir u raznim oblicima (svež, sušen, u prahu) može suzbiti mučninu prouzrokovanu trudnoćom, vožnjom ili hemoterapijom. Za čaj prelijte četvrtinu kašičice svežeg izrendanog đumbira šoljom vrele vode.

PMS
Lek: Sir

I druga hrana bogata kalcijumom. Istraživanja su pokazala da žene koje imaju ishranu bogatu kalcijumom imaju manje simptoma povezanih sa PMS-om. Uzimajte četiri porcije mlečnih proizvoda tokom onih dana. Ukoliko ste osetljivi na mlečne proizvode, probajte sa nekim dodatkom kalcijuma u obliku tableta.

Infekcija bešike
Lek: Sok od brusnica

Jedna i po šoljica ovog soka sprečiće ešerihiju koli, čest uzročnik infekcije, da se razmnožava.


Gljivična infekcija
Lek: Jogurt

Jogurt sadrži zdravu bakteriju lactobacillus acidophilus, koja suzbija štetne bakterije I tako drži infekciju pod kontrolom. Žene koje su svakodnevno pile po čašu jogurta smanjile su pojavu gljivičnih infekcija za čak 75%.

Visoka temperatura
Lek: Voćni jogurt

Vašem organizmu je potrebna dodatna energija kada se sprema za borbu protiv infekcije.


Kada vam poraste temperatura, metabolizam se ubrzava za 7 odsto. Jedite lako svarljivu hranu koja daje energiju, kao što su voćni jogurt, prirodni sokovi i supe.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 05, 2010 8:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Voće nas mami ne samo mirisom i okusom, nego i zato što ga možemo iskoristiti i u raznim kozmetičkim tretmanima. Ono je u pravom smislu riječi izvor naše ljepote.

Baš kao što zdravlje nije zauvjek stečeno, tako je i ljepota prolazna ako ne uložimo napore da je sačuvamo. Na našoj koži ostaju tragovi nebrige o zdravlju, ali i posljedice raznih uticaja iz naše okoline. Koža tokom cijelog života zahtjeva redovno pažnju i posebnu njegu kako bi izgledala lijepo. Voće je izvor i naše unutrašnje ljepote, koja se ogleda u zdravom i prekrasnom tenu.

Badem
Je jedna od najiskorištenijih vrsta koštunjavog voća. A zbog pozitivnih svojstava možemo ga pronaći u gotovo svim kozmetičkim proizvodima – od krema, preko šampona i gelova za tuširanje do kupki i ulja za njegu kože.
Sadrži eterična ulja, bjelančevine, vitamin B2, mineralne soli, kalcij, fosfor i vrlo je djelotvoran kod mnogih bolesti. Djelovanje sastojaka badema je posebno djelotvorno za one koji imaju suhu kožu.

Breskva
Breskva je u Europu stigla iz daleke Azije i baš poput većine njenih potomaka, donijela nam je mnogo zdravlja i ljepote. Ljekoviti su svi njeni djelovi, od cvijeta i lista do ploda i košpice. Plod breskve sadrži više od 80 posto vode, velik je udio limunske kiseline, a tu su i vitamini A i C te razne mineralne tvari. Breskva se koristi kao izvrstan diuretik, za jačanje jetre, pluća i cijelog organizma a poznata su i njena aromatična svojstva.

Banana
Nije sočna samo za jelo, naročito kao kašica nego je važan sastojak kupki, gelova i kremica.
Sadrži oko 75 posto vode, 1.2 posto bjelančevina, 0.2 posto masnoće. Odlična je kao maska za lice, narežite je na ploške i poredajte po licu.

Limun
Je jedan od vodećih prirodnih lijekova zbog svog antiseptičnog i antibakterijskog djelovanja koje u zaštiti čovjekovog zdravlja ima primarnu ulogu. O ljekovitom svojstvu limuna pisali su čak i vodeći arapski doktori. Nezaobilazan je u kozmetici jer je dobar u rješavanju raznih tegoba. Protiv nečiste i masne kože, otvorenih pora, bora na licu, pjega, ispucale kože i mrlja i obojenja na koži ruku kao i protiv lišaja. Dok u liječenju akni i mitisera daje najbolje rezultate.

Narandža
Ujutro- zlato, popodne – srebro, naveče – olovo!
Narandžin sok ima fantastičnu moć ozdravljenja i pročišćenja organizma. Zbog bogatstva vitamina i minerala narandža je kraljica među voćem. Sadrži oko 90 posto vode, 2.5 posto eteričnih ulja i veliki broj vitamina i minerala. Učinkovita je kod raznih tipova kože. Narandžin miris ima snažno antistresno djelovanje.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
Makro
Sudbina Pravi Greske
<b>Sudbina Pravi Greske</b>





Datum registracije: 01 Jul 2005
Poruke: 2090
Mesto: P!zd!land

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Maj 07, 2010 6:43 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Imao sam jedan dobar 'email' i nazalost sam ga izgubio.

Uglavnom bilo je kako je sami Bog stvorio vocke i povrcke i njihovo dejstvo za pojedine organe. Svrha svega je da se pogleda u plod i samo ce ti reci zasto je dobro.

Neke vocke koje su mi ostale u memoriji su:
Avokado, ako ga presecete uzduz i pogledate u njega, lici ce vam na vaginu, i dokazano je da je avokado super za zenski pol i vaginu.

Smokva, ako se presece, ima sve te male semenke sto podseca na spermotozoide, sto je dobro za muski pol i pravi kvalitetnu spermu.

Sangarepa il' mrkva, ako je presecete u kolutove i pogledate, lici na oko, sto je dokazano da je dobro za oci.

Itd, itd.... eto bas mi je krivo sto sam izgubio to, al' probacu da negde nabavim.

Ako neko slucajno zna o cemu piskarama i ima jos to postu bilo bi lepo da podeli sa nama.

_________________
Na pesku smo se videli, još ni gaće nismo imali.
Upi’kila si se na dodir moj, od tog trenutka ja sam samo tvoj!
_________________________________________
"Ko Crkvi Daje, Bogu Pozajmljuje, A Bog Nikom Duzan Ne Ostaje!"
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pet Maj 14, 2010 3:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Najnovije studije pokazuju da onim što jedemo zapravo kreiramo svoje zdravlje. Hrana koja sadrži antioksidanse pomaže nam u borbi protiv slobodnih radikala, supstanci koje u našem tijelu napadaju i uništavaju zdrave ćelije.

Zbog toga su namirnice bogate antioksidansima pravi prijatelji našeg zdravlja, a mi vam donosimo 4 koji se nalaze na vrhu ljestvice.

Grožđice - Suho grožđe je znatno zdravije od svježeg. Naime, sušenjem se u grožđu povećava nivo kvercetina, snažnog oksidansa koji čuva naše ćelije i sprječava njihovu zloćudnu transformaciju.

Špinat - Ovo zeleno lisnato povrće pored antioksidanasa sadrži i vlakna koja štite naša crijeva i preveniraju nastanak bolesti probavnog trakta.

Narandža - Jedan od agruma koji je izuzetno bogat vitaminom C i hespertinom, supstancama za koje je dokazano da za čak 60% smanjuju rizik nastanka bolesti dojke. Također dokazana je i njihova blagotvornost u usporavanju starenja naše kože.

Maline - Ovo voće sadrži posebnu vrstu kiseline koja neutralizira sve štetne tvari koje unosimo preko konzervirane hrane, kao i one primremljene na roštilju




Temelji zdravlja za starije dane



Ne možete živjeti od kave, alkohola i pizza zauvijek. Sada je idealno vrijeme za položiti zdrave temelje za nekoliko desetljeća unaprijed.


Kafa s mlijekom
Jednostavna kafa s nemasnim mlijekom. Još uvijek dobivate zdravu dozu kofeina koji će vas razbuditi i mlijeka bogatog kalcijem i proteinima za jake kosti.

Zobena kaša
Pozdravite se sa šarenim žitaricama prepunim šećera iz školskih dana i dočekajte zdrave integralne žitarice. Zobena kaša je brz, zadovoljavajući doručak koji će dodati hranjive tvari na dnevni meni.

Špinat
Vrijeme je da počnete jesti povrće! Špinat je jedan od najvažnijih vrsta hranjivog povrća na planetu, tako da dramatično možete povećati kvalitetu prehrane.

Za povećanje energije
Između svakodnevnih obaveza, trebate zalogaje koji će potaknuti energiju koja vam je tako potrebna.

Niskomasni jogurt
Jogurt nudi kvalitetne ugljikohidrate i proteine u jednom praktičnom paketu. Ugljikohidrati su gorivo vašeg mozga, dok bjelančevine stabiliziraju šećer u krvi, tako da ostanete budni i koncentrirani.


Domaći miks
Kreirajte miks bogat nutrijentima koji možete stalno nositi sa sobom. Kombinacija zdravih cjelovitih žitarica, orašastih plodova i/ili suhog voća.

Štitite srce i mozak
Možda je najnoviji pregled otkrio je da su razine kolesterola povišene ili možda pamćenje nije sasvim oštro kao što je nekada bilo. Neki strateški dodaci prehrani pomoći će zadržati tijelo i najvitalnije funkcije na optimalnoj razini.

Masna riba
Ako to već niste učinili, sada je definitivno vrijeme da masne ribe kao što je divlji losos, sardina i pastrva uvrstite u tjedni jelovnik. Masnih riba je najbolji izvor za srce zdravih omega 3 masnih kiselina, koje smanjuju upale i poboljšavaju kolesterol u krvi.

Grah
Grah je jedan od najvećih izvora vlakana, smanjuje LDL ili "loš" kolesterol i rizik od srčanih bolesti. Osim toga, bogat je folnom kiselinom koja može pomoći usporiti kognitivno propadanje.

Bobičasto voće
Ispitivanja na životinjama (i prethodna ispitivanja u ljudi) upućuju na to da redovito konzumiranje bobičastog voća koje je bogato antioksidansima može pomoći očuvati memoriju i kognitivne funkcije. Dvostruki bonus: bobičasto voće, pogotovo kupine i maline, su odličan izvor vlakana.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 24, 2010 3:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uz prave vitamine bez gladovanja ćete smršaviti i izgraditi figuru



Kontrola tjelesne težine i funkcije koje su povezane s prehranom poput apetita, gladi, brzine metabolizma, potrošnje kalorija, masti i šećera, učinkovitije su uz optimalan unos vitamina. Vitamini održavaju tjelesne funkcije i sudjeluju u preko 100.000 tjelesnih procesa. Oni igraju ulogu u održavanju optimalnog zdravlja i težine, a mnogi rade zajedno. Dat ćemo vam kratak pregled vitamina koji potiču mršavljenje i u kojim se namirnicama nalaze

Vitamin A održava kožu glatkom i čvrstom. Optimalan dnevni unos tog vitamina od 0,8mg nalazi se u jednoj mrkvi. Važno je da je jedete sa malo masnoća (npr. maslinovim uljem).

Vitamin B1 potiče potrošnju ugljikohidrata i jača mišiće. Potrebna dnevna doza od 1 mg nalazi se u šaci sjemenki suncokreta ili u jednoj velikoj porciji graška.

Vitamin B2 potiče smanjenje masnoća, proteina i ugljikohidrata. Preporučena dnevna doza je 1,2 mg, a sadrže je 3 šalice jogurta.

Vitamin B3 utječe na regulaciju razine šećera u krvi i važan je za razgradnju masnoća i ugljikohidrata. Na dan se preporuča 13 mg vitamina B3. Tu količinu možete naći u 4 banane ili u 2 manja pileća fileta.

Nedostatak vitamina B5 ometa našu mogućnost da iskoristimo masnoće pohranjene u tijelu. Vitamin B5 također igra važnu ulogu u proizvodnji energije i potpomaže rad nadbubrežne žlijezde. Dobri izvori vitamina B5 su: jetrica i bubrezi, meso, perad, orasi, pšenične mekinje, pšenične klice, jaja, šećerni sirup, zob, ječam, grah, kruh, zeleno povrće. Idealnu dnevnu količinu vitamina B5 (6 mg) možete naći u 2 šake šampinjona.

Vitamin B6 potiče razgradnju bjelančevina i utječe na dobro raspoloženje. Regulira proizvodnju hormona štitnjače i metabolizam. Preporučenu dnevnu količinu od 1,2 mg možete naći u 2 manje kriške paprike ili u komadu skuše debljine prsta.

Vitamin B7 je poznatiji kao biotin. Upravlja razgradnjom masnih kiselina i ugljikohidrata. Preporučena dnevna količina (30-60 mikrograma) nalazi se u 2,5 šalice zobenih pahuljica.

Vitamin B12 sudjeluje u procesu razgradnje masnoća i bjelančevina. Preporučena dnevna količina (3 mikrograma) nalazi se u 5 šnita sira Edamera.

Vitamin C je važan za sintezu karnitina i kolagena koji jača vezivno tkivo. Također je važan za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi. Preporučena količina od 100 mg nalazi se u dvije naranče ili dvije šake jagoda.

Vitamin D jača mišiće. Potrebna dnevna količina je 5 mikrograma. Toliko sadrže na primjer 3 jaja ili 4 šnite dimljenog lososa.

Vitamin E potiče izbacivanje štetnih radikala iz organizma i kožu čini lijepom. Preporučena dnevna količina (12 mg) se nalazi u šaci lješnjaka.

Kako održati voće i povrće svježim

Kako biste bili sigurni da vam voće i povrće neće izgubiti nutritivnu vrijednost, evo što možete učiniti:

Kupujte domaće voće i povrće na tržnici koje nije izgubilo vitamine u procesu transporta.

Birajte voće i povrće sukladno dobu godine – tada je svježe i sadrži najviše vitamina.
Kora sadrži mnogo vitamina i minerala.
Čuvajte voće i povrće u frižideru – na sobnoj temperaturi voće i povrće gubi 10-50% vitamina, a najbolje ga je konzumirati ubrzo nakon nabavke.
Izbjegavajte kuhanje – 50 – 70% svih vitamina gubi se kuhanjem. Bolje je da ga kratko pripremite na pari ili prodinstate.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Povrce i voce za bolje zdravlje Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3, 4  sledeća
Strana 1 od 4

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon