www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Piramida zdrave prehrane
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 15, 2010 5:40 pm    Naslov poruke: Piramida zdrave prehrane Na vrh strane Na dno strane

I tjelovježba je sastavni dio piramide zdrave prehrane

Piramida zdrave prehrane je pažljivo sastavljen plan onog što u nutritivnom smislu treba ljudskom tijelu, kojeg je sastavilo američko Ministarstvo poljoprivrede. Piramida zdrave prehrane je vodič koji utvrđuje što bismo trebali jesti svaki dan i koji vam pomaže pri planiranju obroka, kako biste svaki dan unijeli potrebnu količinu hranjivih tvari u organizam. Piramida prehrane će vam pomoći da očuvate zdravlje i kondiciju uz uravnoteženu i zdravu prehranu.

Američko Ministarstvo poljoprivrede je prvu piramidu zdrave prehrane objavilo 1992.g., a 2005.g. su napravili njenu izmjenu. Piramida koja je do 2005.g. bila dvodimenzionalna, postaje trodimenzionalna, a kako bi se pokazao pozitivan utjecaj redovitog vježbanja na tijelo, s jedne strane je ucrtan lik koji trči gore po piramidi. To pokazuje da je tjelovježba važna za održavanje uravnoteženog stila života.

Prethodne vodoravne linije piramide pretvorile su se u okomite koje se spuštaju iz vrha piramide. Narančasta boja označava žitarice, zelena povrće, crvena voće, žuta ulja i masti, plava mlijeko i mliječne proizvode, a ljubičasta količine mesa, ribe i mahunarki koje biste trebali jesti svaki dan.

Uz pojavu novog lika koji vježba, piramida hrane uključuje starih pet skupina hrane:

Žitarice: dijele se na cjelovite i rafinirane. Količina žitarica koje trebate jesti ovisi o vašoj dobi, spolu i razini fizičke aktivnosti. Preporučene dnevne količine su 85-170g dnevno za žene, 115-225g za muškarce. Najmanje polovica žitarica koje konzumirate bi trebale biti cjelovite žitarice.
Žitarice su važan izvor mnogih hranjivih tvari, uključujući vlakna, nekoliko B vitamina (tiamin, riboflavin, niacin i folna kiselina) i minerala (željezo, magnezij i selen).
Vlakna iz cjelovitih žitarica, kao dio ukupne zdrave prehrane, pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od bolesti srca. Vlakna su važna za pravilan rad crijeva.


Povrće: Bilo koja vrsta povrća ili 100% sok od povrća spada u skupinu povrća. Povrće može biti sirovo ili kuhano, svježe, smrznuto, konzervirano ili sušeno, i može biti cijelo, narezano ili pripremljeno kao pire.
Povrće je organizirano u 5 podgrupa, ovisno o njihovom sadržaju hranjivih tvari: tamnozeleno povrće (brokula, špinat, kelj...), narančasto povrće (tikva, mrkva...), povrće bogato škrobom (krumpir, kukuruz, grašak...) , sušene mahunarke (grah, soja, leća..) i ostalo povrće (krastavci, cvjetača, patlidžan...). Većina povrća ima, naravno malo masti i kalorija, a nemaju uopće kolesterol. Prehrana bogata voćem i povrćem, kao dio ukupne zdrave prehrane može smanjiti rizik od moždanog udara, drugih kardiovaskularnih bolesti, može smanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2, može zaštititi od određenih vrsta raka, kao što su rak usta, želuca i debelog crijeva.
Povrće je važan izvor mnogih hranjivih tvari, uključujući kalij, vlakna, folne kiseline, vitamin A, vitamin E i vitamin C. Preporučene dnevne količine su 2-3 šalice.


Voće: Bilo koje voće ili 100% voćni sok se računa kao dio ove grupe. Voće može biti svježe, konzervirano, smrznuto ili suho, i može biti cijelo, narezano ili pripremljeno kao pire. Ljudi koji jedu više voća i povrća, i sastavni su im dio svakodnevne prehrane, imati će smanjeni rizik od nekih kroničnih bolesti. Voće sadrži vitalne hranjive tvari za zdravlje tijela. Većina voća ima malo masti, natrija i kalorija, a nema kolesterol.
Voće je važan izvor mnogih hranjivih tvari, uključujući kalij, vlakna, vitamin C, te folnu kiselinu.
Preporučene dnevne količine su 1,5-2 šalice.


Mliječni proizvodi: U ovu grupu spadaju svi tekući mliječni proizvodi i mnogi proizvodi od mlijeka. Mliječni proizvodi koji sadrže kalcij dio su ove skupine, a jela od mlijeka koji imaju malo ili uopće nemaju kalcija, poput krem sira, vrhnja i maslaca, ne spadaju ovdje. Većina proizvoda od mlijeka bi trebala biti s malo ili bez masnoća. Ovdje spadaju mlijeko, jogurt, sir i deserti na bazi mlijeka (poput pudinga, sladoleda i sl.). Hrana iz mliječne skupine sadrži hranjive tvari koje su vitalne za zdravlje i održavanje tijela. Ove hranjive tvari uključuju kalcij, kalij, vitamin D i proteine. Preporuča se konzumiranje 3 čaše mlijeka i mliječnih proizvoda dnevno.


Meso i mahunarke: Sva jela od mesa, peradi, ribe, mahunarki, jaja, orašasti plodovi i sjemenke se smatraju dijelom ove skupine. Mahunarke su dio ove skupine, kao i skupina povrće, zato jer su izvrsni izvori biljnih proteina, a također sadrže druge hranjive tvari kao što su željezo i cink. Većina mesa i peradi bi trebala biti krta i nemasna. Riba, orašasti plodovi i sjemenke sadrže zdrave masnoće, pa češće izaberite ove namirnice umjesto mesa ili peradi. Vegetarijanci umjesto mesa iz ove skupine mogu jesti mahunarke (soju, tofu, slanutak, grah ...), orašaste plodove i jaja . Preporučene dnevne količine konzumiranja hrane iz ove skupine su 140-170g dnevno.

Nova piramida također naglašava da, iako su ulja i masnoće potrebni u zdravoj prehrani (označeni tankom žutom trakom), većina ih ljudi već dosta unosi u organizam redovitom prehranom kroz procesuiranu hranu, orašaste plodove, umake, itd.



_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sre Apr 21, 2010 4:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Organsko mlijeko - zdrav proizvod visoke kvalitete



Izbjegnite hormone i antibiotike iz konvencionalnog mlijeka

Pri kupovini mlijeka ponekad ćete vidjeti na policama trgovina konvencionalno mlijeko i organsko mlijeko bez hormona po dvostruko većoj cijeni.
Zašto je ovo drugo skuplje i je li vrijedno te cijene ?
Postoje li doista dobrobiti za zdravlje i što znači certificirano organsko?

Pogledajmo što je to doista organsko mlijeko i koje kriterije treba zadovoljiti:

1. U hranu kojom se hrane krave ne smiju se dodavati štetni pesticidi ili umjetna gnojiva.
2. Zabranjeno je dodavati hormone rasta (bovine growth hormone) kako bi se povećala proizvodnja mlijeka, a nisu dozvoljena niti zračenja kao niti genske mutacije.
3. Ne smiju se koristiti antibiotici, no ako se kravi ipak daju ona se ne smije vratiti u stado barem godinu dana, sve dok svi tragovi antibiotika ne budu potpuno uklonjeni iz njezinog organizma.
4. Krave trebaju imati mogućnost ispaše tijekom cijelog dana, dakle to se ne smije ograničiti na samo nekoliko sati.


Zašto je cijena organskog mlijeka toliko visoka?
Obično je cijena organskog mlijeka dvostruko veća od konvencionalne. Jedan od razloga je što je uzgoj krava koje daju organsko mlijeko puno skuplji, naime u potpunosti se poštuju pravila organskog uzgoja – od ispaše, hrane i svega ostaloga. Korištenje skupljih sastojaka i metoda za uzgoj i ishranu hrava, kupovina organske hrane i mogućnost ispaše tijekom cijelog dana znače da farmer mora posjedovati i održavati veću količinu zemlje, a bit će proizvedeno manje mlijeka što povećava troškove.

Jedna od glavnih odrednica organskih farmi za proizvodnju mliječnih proizvoda jest briga o zemlji. Koriste se organski herbicidi koji nisu otrovni i ne zagađuju zemlju čime se čini dvostruka dobrobit; radnici nisu izloženi supstancama koje uzrokuju sve vrste zdravstvenih problema, a podzemne vode ostaju nezagađene.

Na farmama koje se bave organskom proizvodnjom nije dozvoljeno ni korištenje umjetnih gnojiva koja se inače koriste na uobičajenim farmama. Kravama se isto tako ne daje hrana proizvedena od životinjskih nus produkata koji mogu prenijeti i kravlje ludilo, a ne smije ih se hraniti niti genetski modificiranom hranom.


Hormoni koji se koriste pri uzgoju krava
BGH (stočni hormon rasta) ili rbST (somatotropin) hormoni su koji povećavaju proizvodnju kravljeg mlijeka. Uzrokuju rast inzulina u mlijeku, a otporni su i na pasterizaciju te se prenose na ljude i ulaze direktno u organizam. Mnogo je rasprava uzrokuju li ovi hormoni mutacije u stanicama dojki što posljedično dovodi do razvoja karcinoma.
Dok su Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) te Američka certifikatorska kuća (USDA) odobrile ove hormone i tvrde da nemaju štetno djelovanje oni su zabranjeni u Europ, Kanadi i Japanu.

Hormoni štetno djeluju i na krave, jer su nakon ubrizgavanja sklonije mastitisu – vrlo bolnoj infekciji vimena, zbog čega im se daju antibiotici koji završavaju i u vašem mlijeku. Zbog mastitisa nastaje gnoj koji onda tijekom mužnje prelazi u mlijeko što povećava broj štetnih bakterija. Dio toga se vjerojatno uništava pasterizacijom, no dijelić spomenutoga zasigurno ostaje u mlijeku.

Antibiotici
Kada se krava koja se ne uzgaja na organski način razboli ili dobije upalu vimena tretira se antibioticima. Stephanie Hill, stručnjakinja za mliječne proizvode i predavač prirodnih znanosti na Poljoprivrednom sveučilištu North Carolina u Greensboro-u ističe da je ilegalno davati antibiotike kravama koje se uzgajaju za davanje mlijeka, te dodaje da su farmeri odgovorni za sve antibiotike koji se registriraju i evidentiraju u uzorcima mlijeka.

Što znači slobodna ispaša?
Osim činjenice da postoji određena površina pašnjaka predviđena po kravi gdje one slobodno pasu vodi se računa i o hrani koju dobivaju. Ako farmer krave hrani raznoliko dobiva kravlje mlijeko koje je puno hranjivije no i zdravo sijeno.

Rokovi upotrebe mlijeka

Velika prednost organskog mlijeka jest što ono ostaje svježe znatno dulje od uobičajenog pasteriziranog mlijeka. Naime kod njegove proizvodnje koristi se potpuno drugačiji proces od pasterizacije. Konvencionalno mlijeko se pasterizacijom izlaže kraće vrijeme visokoj temperaturi od 140 do 160 stupnjeva nakon čega se podvrgava brzom hlađenju kako bi se uništile bakterije, plijesan i ostali štetni sastojci.

Organsko mlijeko izlaže se ultra visokim temperaturama od 275 stupnjeva i to svega nekoliko sekundi čime se uništavaju sve bakterije u mlijeku. To omogućava dulji rok trajanja no što ga ima uobičajeno pasterizirano mlijeko u kojem se ne uspijevaju uništit sve bakterije. Ultra visoko zagrijavanje, budući da traje svega nekoliko sekundi smanjuje mogućnost kvarenja hranjivih sastojaka u mlijeku, a i nije ga potrebno čuvati u hladnjaku.

Postoje li dobrobiti za zdravlje kad je u pitanju organsko mlijeko?

Američko udruženje za hranu i lijekove i Američka certifikatorska kuća tvrde da nema značajnih razlika između organskog i uobičajenog mlijeka u kvaliteti, sigurnosti i hranjivosti. No, Mark Kastel s američkog Cornucopia instituta koji je proveo i proučio mnoga istraživanja gornji zaključak smatra vrlo konfliktnim uzevši u obzir pronađene antibiotike u mlijeku te djelovanje hormona pronađenih u mlijeku na ljudsko zdravlje. Iz vlastitog iskustva otkad koristi organsko mlijeko njegove su se migrene znatno smanjile. Najnovije istraživanje koje je obavilo Sveučilište iz Newcastle-a, a objavljeno u časopisu Journal of Science of Food and Agriculture pokazuje da je organsko mlijeko zdravije. Naime, krave koje su slobodno pasle davale su mlijeko koje je sadržavalo znatno više korisnih masnih kiselina, antioksidansa i vitamina. Isto tako, istraživanje je pokazalo da je tijekom ljetnih mjeseci koncentracija jedne od korisnih masnih kiselina – konjugirane linolenske kiseline CLA 9 (vrlo snažan antioksidans i pojačivač imunološkog sustava), čak 60% viša od one u konvencionalnom mlijeku, jer se krave hrane svježom travom i djetelinom. Organski uzgojene krave više od 80% hrane dobivaju ispašom dok se na konvencionalnim farmama stoka ispašom dobiva svega 37% od ukupne hrane.
Organsko mlijeko sadrži čak 39% više omega-3 masnih kiselina od konven-cionalnoga koje dokazano smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Zašto kupovati organske mliječne proizvode
Organski mliječni proizvodi sadrže certifikat kao jamstvo visoke kvalitete te zdravog proizvoda Kupujući ih istovremeno podržavate i ekopoljoprivredu koja štiti okoliš te osigurava zdravlje i buduću produktivnost ljudi, te plodnost životinja i same zemlje.

Krave koje se uzgaja zbog mlijeka hrani se organskom hranom s certificirane zemlje u skladu s organskim standardima uzgoja, rastu u uvjetima koji nisu stresni te podržavaju njihovo zdravlje, o njima svakodnevno brinu stručnjaci koji drže do zdravlja životinja i nikada im ne daju antibiotike niti hormone rasta.

Kupovinom organskog proizvoda podržavate organsku poljoprivredu, proizvodnju koja teži održavanju biološke raznolikosti, na plodnoj zemlji koja ne sadrži kemijske pesticide i umjetna gnojiva. Ovime isto tako podržavate i farmere koji rade vodeći računa o zdravlju životinja.

Mliječni proizvodi i žensko zdravlje
Ugledna američka ginekologinja i stručnjakinja za žensko zdravlje Christiane Northrop ističe da je sastav kravljeg mlijeka uvelike različit od sastava majčinog mlijeka te da je ovo prvo zapravo namijenjeno teladi. No mlijeko proizvedeno na konvencionalan način može biti problematična hrana osim za djecu i za odrasle. Kao ginekologinja, Northrop vidi puno problema povezanih s mliječnim proizvodima; dobroćudne čvoriće na dojkama, kronični vaginalni iscjedak, akne, menstruacijske grčeve, miome, kronični nadražaj crijeva i pojačanu bol od endometrioze. Konzumiranje mliječnih proizvoda primijećeno je i kod raka dojke i jajnika. No konzumacijom organski proizvedenog mlijeka i mliječnih proizvoda često se ublažavaju menstruacijski bolovi, alergije, upale sinusa te učestali vaginitis. Mlijeko proizvedeno organski, bez goveđeg hormona rasta i antibiotika, ima drukčije djelovanje na tijelo. Neke pacijentice s ginekološkim problemima vezanim uz mliječne proizvode potpuno su ozdravile od tih tegoba kada su prešle na organski proizvedene mliječne proizvode. Iako se smatra da je mlijeko općenito dobar izvor kalcija postoje i drugi izvori koji nisu mliječnog tipa – zeleno lisnato povrće – kao što su kelj i brokula. Većina svjetskog pučanstva među kojima i stanovnici Kine koji ne pate od raka dojke ili osteoporoze, dobiva kalcij iz zelenog povrća. Istraživanja pokazuju da Kinezi iako konzumiraju pola količine kalcija od one koju konzumiraju Amerikanci, vrlo rijetko imaju problema sa osteoporozom

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 22, 2010 12:57 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Prehrana od A do Z


a alkohol
Alkohol deblja! Jedan gram alkohola sadrži sedam kilokalorija, što je više od grama ugljikohidrata ili proteina koji sadrže četiri kilokalorije. Ali, kalorije iz alkohola su tzv. prazne kalorije koje zauzimaju mjesto kalorijama iz nutritivno vrijednih namirnica. Alkohol se često naziva i antinutrijent jer direktno ometa apsorpciju, pohranjivanje i iskorištavanje ostalih, u dostatnim količinama prisutnih nutrijenata u organizmu. Alkohol se u organizmu ne probavlja. Nakon konzumiranja 95 posto alkohola se kroz stijenku želuca i tankog crijeva apsorbira direktno u krvotok, a pet posto odlazi iz organizma perspiracijom, respiracijom i uriniranjem.

b bjelančevine
Bjelančevine su neophodne za rast i obnavljanje tkiva, a imaju i još neke specifične funkcije. Građene su od lanca aminokiselina koje se prema mogućnosti sinteze u organizmu dijele na esencijalne i nesencijalne. Za razliku od neesencijalnih aminokiselina, esencijalne aminokiseline organizam ne može sam sintetizirati i potrebno ih je unijeti hranom. Preporučuje se da udio bjelančevina bude 10 do 15 posto ukupnog dnevnog energetskog unosa. Potrebnu količinu bjelančevina moguće je namiriti namirnicama biljnog (mahunarke, žitarice i sjemenke) i životinjskog porijekla (meso, mlijeko, mliječni proizvodi, riba i jaja). Bjelančevine životinjskog porijekla imaju veću biološku vrijednost jer im je aminokiselinski sastav sličniji sastavu ljudskog organizma pa je njihova iskoristivost u organizmu veća. Zato vegetarijanci moraju dodatno paziti na dostatan unos proteina i osigurati organizmu zadovoljavajući unos aminokiselina.

d doručak
Doručak je najvažniji dnevni obrok! Nakon osam do deset sati posta organizam je ujutro u prvom stadiju gladovanja. Tijekom noći naše se rezerve u obliku glikogena razgrađuju kako bi se osigurala glukoza potrebna našem organizmu. Zato i jest važan doručak, koji omogućava popunjenje tijekom noći ispražnjenih rezervi glikogena i osigurava energiju za jutarnje aktivnosti. Doručak osigurava energiju potrebnu za početak dana, poboljšava pamćenje, razumijevanje i pridonosi boljem raspoloženju. Također, naš se metabolizam za vrijeme spavanja i mirovanja usporava pa doručak pridonosi njegovu ubrzanju i boljem funkcioniranju. Doručkom treba osigurati četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrijen­tima. Dobar doručak uključuje mlijeko ili mliječne proizvode kao dobar izvor proteina i kalcija, integralna peciva ili pahuljice, kao izvor kom­pleksnih ugljikohidrata, i voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana vitamina i minerala.

e energija
Energija je dnevno potreban unos kilokalorija organizmu za odvijanje biokemijskih reakcija i dnevnih aktivnosti organizma.
On ovisi o dobi, spolu, visini, tjelesnoj masi te intenzitetu i učestalosti tjelesne aktivnosti pojedinca.

f funkcionalna hrana
Funkcionalna hrana je hrana s biološki aktivnim djelovanjem koja pomaže očuvanju zdravlja i utječe na pojedine tjelesne funkcije. Najvažnija namjena funkcionalne hrane nije da utaži glad ili da osigura ljudskom organizmu neophodne hranjive tvari, nego da sprečava bolesti te da poboljša fizičko i psihičko stanje čovjeka. Fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kefira i acidofila najpoznatiji su predstavnici funkcionalne hrane u skupini mliječnih proizvoda. Ribe poput skuše, tune, lososa i brancina su funkcionalna hrana. Rajčica je povrće koje je zadnjih godina postalo izuzetno popularno zbog visokog sadržaja likopena koji smanjuje rizik nastanka raka prostate, ali i raka probavnoga trakta, grlića maternice, mjehura, kože, pluća te raka dojke. Pozitivan učinak češnjaka na naš organizam nadaleko je poznat. Osim što ima antibiotsko djelovanje, snižava visoki krvni tlak te kolesterol u krvi. Dokazano je da učestala konzumacija povrća iz porodice kupusnjača (brokula, kelj, cvjetača) smanjuje rizik od nastanka raka zahvaljujući sadržaju glukozinolata. Razne su studije potvrdile da agrumi smanjuju rizik od nastanka raznih vrsta raka. Naranča, limun, limeta i grejp ne sadrže samo vitamin C, folate i dijetalna vlakna, nego i limonoidne tvari koje su snažno oružje u borbi protiv raka. Konzumiranjem zelenoga čaja dokazano je još i njegovo antimutageno, antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Crni čaj je prema kemijskome sastavu još složeniji od zelenoga čaja, ali sličnog djelovanja. Maslinovo ulje smanjuje rizik od nastanka gastritisa i čira na želucu, a ima i pozitivan utjecaj na rast i razvoj djeteta. Prema istraživa­njima tržišta iz različitih europskih zemalja možemo zaključiti da većina potrošača ne poznaje izraz "funkcionalna hrana", ali većina ispitanika podržava obogaćivanje hrane funkcio­nalnim sastojcima (vitaminima, mineralima, dijetalnim vlaknima...). Prihva­ćanje takve hrane uvelike ovisi o upućenosti potrošača te o svijesti o korisnom utjecaju pojedinog sastojka na zdravlje.

g glikemijski indeks
Glikemijski indeks (GI) je mjera koja označava brzinu i intenzitet povišenja razine glukoze (šećera) u krvi nakon konzumiranja određene hrane. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost GI uzrokuje sporiji i manji porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi. Glukoza, koju uglavnom dobivamo namirnicama bogatim ugljikohidratima, predstavlja osnovnu energiju za većinu tjelesnih stanica. Ovisno o glikemijskom indeksu, ugljikohidrate dijelimo na "dobre" i "loše". "Dobri" ugljikohidrati imaju glikemijski indeks manji od 50. Razlažu se polako i oslobađaju glukozu postupno u krv. Ugljikohidrati niskog GI povezani su s niskom razinom inzulina, što dovodi do bržeg sagorijevanja masti te one imaju manju šansu da se deponiraju u našem organizmu. "Loši" ugljikohidrati imaju glikemijski indeks veći od 50. Dovode do brzog i naglog povišenja razine glukoze u krvi i posljedične visoke razine inzulina. Ovakva vrsta hrane dugoročno dovodi do povišenja masnoća u krvi, visokog tlaka te povećanog rizika od srčanog infarkta. Znanje o vrijednostima GI može nam pomoći u kontroli razine glukoze u krvi, što može biti dobra strategija prevencije bolesti srca, povišene razine kolesterola, inzulinske rezistencije i dijabetesa tip II, debljine.

h hodanje
Hodanje! 10.000 koraka dnevno snizuje rizik za razvoj srčanih bolesti za 18 posto kod muškaraca i čak 42 posto kod žena!

i imunoprotektori
Imunoprotektori. Između prehrane i imuniteta postoji čvrsta veza. Neuravnotežena prehrana loše će djelovati na razvoj obrambenih sposobnosti. S druge strane, hrana koja sadrži zaštitnike i poticatelje naših obrambenih sposobnosti, tzv. imunoprotektore ili imunostimulanse, ima važnu ulogu u zaštiti zdravlja organa. Od imunoprotektora za istaknuti su začini (češnjak, ljuta crvena paprika, ljuti feferoni i čili), med, ehinaceja, cink, željezo, selen, vitamin C.

j jo-jo efekt
Jo-jo efekt (začarani krug dijete) nuspojava je loše planiranih redukcijskih dijeta. Poznat je mnogima koji bezuspješno pokušavaju izgubiti suvišne kilograme. Naš se organizam bori protiv dijete, odnosno smanjenog unosa kalorija, potrebne energije, usporavanjem metabolizma. Uz to, povećava udio masnog tkiva na račun mišićne mase. Kad prekinete dijetu i počnete jesti kao prije, vaš organizam, zbog usporenog metabolizma, treba manje energije, manje kalorija. Malo više hrane vraća kilograme puno brže nego prije dijete. Ako je gubitak kilograma tijekom dijete drastičan, organizam reagira tako da počinje štedljivije trošiti energiju, što usporava metabolizam i mršavljenje. Nakon povratka na uobičajene dnevne energetske potrebe povećava se udio masnog tkiva na račun mišićne mase. Rezultat je začarani krug ili jo-jo efekt, jer se dobiva veća težina nego što se dijetom izgubila. Dakle, smanjimo li unos hrane, nismo puno postigli jer sada mehanizam tijela "zna" da će dobiti manje hrane, kroz manji broj obroka, i zato pokušava stvoriti sve veće i veće zalihe i tako u krug bez nekog trajnog efekta; mršavimo i debljamo se naizmjence.

k kruh
Kruh, krumpir i žitarice temelj su prehrane, a uključuju proizvode od žitarica, rižu (smeđu i bijelu), zob (zobene pahuljice), tjesteninu i kruh (najbolje crni ili integralni jer je bogat vlaknima) te krumpir. Ti proizvodi bogat su izvor ugljikohidrata (škroba, prehrambenih vlakana), bjelančevina, vitamina B skupine te minerala željeza i kalcija. Važan su izvor energije i sastavni dio gotovo svakog dnevnog obroka. Preporučuje se 5 do 7 porcija na dan. Jedna porcija sadrži 30 do 40 g kruha (jedna kriška kruha ili pola žemlje), 30 do 40 g žitnih pahuljica (5 žlica ili pola šalice), 100 g riže, tjestenine ili krumpira.

l lipidi
Lipidi (masti) su važan izvor energije jer po gramu daju 9 kcal energije, a omogućavaju i apsorpciju vitamina topljivih u mastima - A, D, E i K. Masti se prema kemijskoj strukturi svog sastavnog dijela - masnih kiselina - mogu podijeliti na zasićene i nezasićene masti. Namirnice s većim sadržajem zasićenih masnih kiselina su punomasno mlijeko, sir, maslac i svinjska mast, a takve masti životinjskog porijekla nalaze se u krutom stanju. Nezasićene masti uglavnom se dobivaju iz namirnica biljnog porijekla poput maslina i različitih sjemenki (kukuruza, suncokreta, buće) i u tekućem su stanju - ulja. Preporučuje se dnevni unos masti ograničiti na 30 posto ukupnog dnevnog energetskog unosa, s tim da se udio zasićenih masti ograničava na 10 posto dnevnog unosa, jer je dokazano da veći unos zasićenih masti putem hrane pridonosi razvoju kroničnih bolesti.

m mlijeko
Mlijeko i mliječni proizvodi dobar su izvor bjelančevina, a one su osnovna prehrambena tvar za izgradnju stanica, proizvodnju hormona i enzima, vitamina A, vitamina B skupine i minerala kalcija koji utječe na rast i razvoj, povećava punoću kostiju i štiti od osteoporoze u zrelijoj dobi. Preporučuju se od 3 do 4 porcije dnevno. Jedna porcija je 2 dl mlijeka ili jogurta, 2 kriške tvrdog sira, jedan trokut sira za mazanje, 100 g svježeg sira. Ili, ugrubo, oko pola litre mlijeka ili odgovarajućih mliječnih proizvoda. Odaberite mlijeko i mlječne proizvode s nižim udjelom masti. Imaju manje masnoća, ali se kalcij bolje iskorištava. Sprečavanje pojave osteoporoze počinje već u djetinjstvu pravilnom prehranom s dovoljnom količinom kalcija kojim obiluju mliječni proizvodi, naročito tvrdi sir (npr. parmezan) i redovitom tjelesnom aktivnošću kojom se sprečavaju deformiteti koštanog sustava.

n navike
Navike. Svi mi posjedujemo određene prehrambene navike koje smo razvili još u djetinjstvu. Te se navike tijekom godina mogu mijenjati, u prvom redu zbog različitog načina življenja, no određena pravila u vezi s prehranom ostaju usađena u nama zauvijek. Roditelji imaju bitnu ulogu u stvaranju ili sprečavanju nepoželjnih prehrambenih navika. Prirodna prehrana dojenjem može već u dojenčeta pomoći u stvaranju pravilnog mehanizma kontrole gladi i sitosti, jer sama promjena izgleda i okusa mlijeka tijekom podoja regulira apetit i količinu popijenog mlijeka. Dijete ne treba nagrađivati ni podmićivati slatkišima, a za utaživanje žeđi u male djece mnogo je zdravija voda od slatkih sokova. Promicanje pravilne prehrane treba početi unutar obitelji. Nastojte da barem jedan obrok tijekom dana bude vrijeme okupljanja obitelji oko stola jer je to izvrsna prigoda da dijete stekne kako prehrambene navike, tako i socijalnu komponentu okupljanja oko stola, druženja, komunikacije među ukućanima. Dnevni obiteljski obrok treba proticati u smirenom i za dijete ugodnom ozračju, a ne smije postati vrijeme "ratovanja" oko izbora i količine hrane koju dijete uzima ili ne uzima. Poznato je da djeca uglavnom imaju dobru prirođenu sposobnost reguliranja energijskog unosa, na prvome mjestu odabirom količine hrane koju uzimaju. I baš zato, briga roditelja mora biti u prvom redu usmjerena na odabir i ponudu raznovrsnih namirnica, više nego na količinu hrane koju dijete pojede.

o omega masne kiseline
Omega masne kiseline pripadaju grupi esencijalnih, polinezasićenih masnih kiselina. Pojam "esencijalne" znači da ih tijelo ne može samo proizvesti, nego se moraju unositi hranom. Ove dobre masnoće najviše ima u u ribama sjevernih mora, tuni, lososu, haringi, pastrvi, bakalaru, plavoj ribi, orasima i sjemenkama lana, ribljem ulju i ekstra djevičanskom maslinovu ulju. Zbog velika značenja omega-3 masnih kiselina u očuvanju zdravlja preporučuju se najmanje dva riblja obroka tjedno. Mozak voli omega masne kiseline! Povoljno utječu na zdravlje srca i krvnih žila te sniženje razine kolesterola, mogu poboljšati koncentraciju, pamćenje i raspoloženje, smanjiti upale vezane uz artritis, održati hormonsku ravnotežu, ojačati imunitet, ublažiti alergijski dermatitis te podržati zdravlje kose, kože i noktiju. Poželjne su u prehrani djece (važne su za razvitak moždanih struktura), rekonvalescenata, starijih osoba i osoba izloženih velikim naporima.

p pravilna prehrana
Pravilna prehrana zadovoljava potrebu organizma za dnevnim unosom energije i dovoljnom količinom prehrambenih i zaštitnih tvari koje su neophodne za održa­vanje fizioloških funkcija organiz­ma i zdravlja. Hranom se osigu­ravaju nutrijenti (hranjive tvari) nužni za izgradnju tkiva (bjelan­čevine, željezo i kalcij), energija za metabolizam i tjelesnu aktivnost (masti i ugljikohidrati) te nutrijenti potrebni za fiziološke funkcije organizma (vitamini i minerali). Pravilnim izbo­rom hrane pridono­simo održavanju zdravlja te mental­noj i tjelesnoj spo­sobnosti pa je zato važan kvalitetan i raznovrstan odabir namirnica.

r riba
Riba, meso, perad, jaja i zamjene (mahunarke, orasi, sjemenke) bogat su izvor bjelančevina, vitamina B skupine i minerala željeza, cinka i magnezija. Preporučuju se od 2 do 3 porcije dnevno. Jedna porcija sadrži oko 60 g kuhanog ili pečenog mesa (1 manji odrezak), 90-100 g kuhane ili pečene peradi ili ribe, 180-200 grama kuhanoga graha, leće, slanutka, boba (4-5 žlica), 60 g oraha, badema, lješnjaka, sjemenki. Dajte prednost nemasnom mesu. Jedite ribu bar jednom tjedno - izvor je vrijednih bjelančevina, omega-3 masnih kiselina, antioksidansa selena, kalcija i joda. Barem dva obroka dnevno moraju sadržavati neku od navedenih namirnica. Tako ćete osigurati dovoljan unos bjelančevina, željeza i nekih vitamina koji su neophodni za rast i razvoj.

s serotinin
Serotonin, hormon sreće, luči se kao odgovor na hranu i proizvodi osjećaj zadovoljstva. Skok razine serotonina u mozgu dovodi do brzog nastanka osjećaja smirenosti i zadovoljstva. Ima ga u piletini, čokoladi, sirevima, jogurtu, jajima i avokadu. Sniženi serotonin u mozgu razlog je zbog kojeg neki ljudi kasno popodne ili usred noći odlaze do hladnjaka nešto pojesti. Gotovo uvijek posežu za hranom bogatom ugljikohidratima koja povisuje razinu serotonina. Zbog manjka serotonina može se trpjeti od raznih bolnih stanja, od nemira i zabrinutosti, do tuge i potištenosti. Kako je snižena razina serotonina povezana s lošijim raspoloženjem, dijete temeljene na bjelančevinama snizuju serotonin, a time i raspoloženje. I baš zato je mnogima teško držati se dijete siromašne ugljikohidratima.

t tekućina
Tekućina. Pijte običnu vodu, izbjegavajte vodu s okusima, voćne sokove (osim svježe istisnutog voća) i gazirana pića. Zaslađena su, navikavate se na slatko, debljaju! Dnevno treba popiti 0,3 dl vode na svaki kilogram tjelesne mase (1,5 do 2,5 litre vode dnevno). Jedino kad ne treba piti je za vrijeme obroka kako ne bi došlo do razrjeđivanja sokova za razgradnju hrane. Voda je neophodna za život i zdravlje. Sačinjava više od 50 posto tjelesne težine, pomaže pri transportu nutrijenata, regulira volumen krvi i tjelesnu temperaturu. Za dobro funkcioniranje mozga bitno je piti dovoljnu količinu vode jer voda čini gotovo 80 posto mozga. Nedovoljan unos tekućine uzrokuje manjak koncentracije, nemir, slabost i depresiju. Čak i manji nedostatak tekućine, kojeg ne morate uopće biti svjesni, može izazvati glavobolju, pospanost i umor.

u ugljikohidrati
Ugljikohidrati su važan izvor energije i najmanje polovica svakodnevne energije koju dobivamo putem hrane treba biti porijeklom iz ugljikohidrata (žitne pahuljice, kruh, tjestenina, riža, voće, povrće, mlijeko, mliječni proizvodi, šećer i slastice). Prema probavljivosti ugljikohidrate dijelimo na probavljive i neprobavljive, a prema kemijskoj građi na jednostavne i složene. Probavljivi ugljikohidrati su šećeri i škrob i oni po gramu daju jednaku količinu energije - 4 kcal. Neprobavljivi ugljikohidrati su prehrambena vlakna koja poboljšavaju funkciju probavnog sustava i zato su važna u prehrani. Namirnice bogate prehrambenim vlaknima su voće, povrće, žitarice te integralni proizvodi. Jednostavni šećeri (glukoza, fruktoza i saharoza) najviše su zastupljeni u voću, povrću i medu, a laktoza u mlijeku. Škrob je složeni ugljikohidrat i lakše se probavlja nakon kuhanja, a namirnice u kojima je najzastupljeniji su žitne pahuljice, riža, krumpir te brašno i proizvodi od brašna. Ugljikohidrati su posebno važni za tjelesno aktivne pojedince. Rezerve ugljikohidrata koje se nalaze pohranjene kao glikogen u mišićima i jetri, lako se oslabađaju i pružaju organizmu energiju potrebnu pri jačim tjelesnim naporima. Preporučeno je konzumirati obrok bogatiji ugljikohidratima dva do četiri sata prije treninga i manji međuobrok poput banane jedan sat prije. Važno je i nadoknaditi rezerve ugljikohidrata (50 g), unutar dva sata nakon treninga namirnicama koje se lako probavljaju poput banane, žitnih pahuljica ili integralnih keksa.

v voće i povrće
Voće i povrće vrijedan je izvor vitamina, minerala i fitospojeva koji pomažu održanju zdravlja i funkcije imunološkog sustava. Sadrže biljna vlakna koja reguliraju probavu. Preporučuje se pet do devet porcija dnevno. Jedna porcija voća ili povrća je onoliko koliko stane u šaku djeteta, na primjer šaka zelene salate je jedna porcija povrća, šaka kupina je porcija voća, 1 dl iscijeđenog voća je porcija voća. Zapamtite - krumpir nije povrće! Znači, ako pojedete pomfrit, niste pojeli povrće, nego hranu iz skupine kruha, žitarica i krumpira, pripremljenu u dubokoj masnoći. Kako unijeti dovoljno voća i povrća tijekom dana? Popijte čašu voćnog soka za doručak, pojedite jabuku i bananu kao međuobrok te još dvije vrste povrća pojedite za ručak i večeru, recimo zdjelicu salate i malo mahuna u varivu. Više ne djeluje neizvedivo, zar ne?

z Zdrava hrana
Zdrava hrana. Pravilnim unosom hranjivih sastojaka tijelo održava učinkovitost i aktivnost, osigurava se visoka energetska aktivnost i otpornost na bolesti. Hrana koju jedemo mora biti zdrava, zdravstveno ispravna, u ravnoteži s tjelesnim potrebama i sadržavati dovoljnu količinu kalorija, bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Tada je hrana zdrava, a prehrana pravilna.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 26, 2010 7:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

6 nutrijenata koje svaka žena treba!


Bilo zbog loših navika ili dijeta, prehrana žena često je siromašna vitaminima i mineralima.

Žene su, u većoj mjeri nego muškarci, skloni poremećajima u prehrani. Zato češće pate od nedostatka, za organizam vitalnih, vitamina i minerala.

Jedete li vi kvalitetno i pravilno? Ordinacija.hr donosi popis namirnica i vitamina koji, ako nisu, svakako trebaju postati dio vaše svakodnevne prehrane!

Kalcij

Kalcij gradi zube i kosti, ublažava predmenstrualne simptome, održava krvni tlak u ravnoteži i štiti od raka debelog crijeva. Potreban je i za kontrakciju mišića te normalan rad središnji živčani sustav. Gotovo sva količina kalcija u organizmu smještena je u zube i kosti.

Tijekom menopauze opada razina estrogena u organizmu, pa su žene u opasnosti od gubitka koštane mase. Zato je potrebno od malih nogu jesti dovoljno kalcija, vitamina D i vježbati, kako bi se smanjio gubitak koštane mase kasnije u životu. Mliječni proizvodi obiluju kalcijem, a dobar su izvor i kelj, bademi, sušene smokve, voćni sokovi i žitne pahuljice. Prehrana bogata voćem, povrćem i redovito vježbanje nužno je za zdrave kosti žena svih dobnih skupina.

Vitamin D

Vitamin D pomaže tijelu u održavanju potrebne količine kalcija i fosfora, te čini kosti snažnima. Jača imunološki sustava te doprinosi rastu i razvoju stanica. Primarni izvor vitamina D je vaše tijelo – kada je izloženo suncu organizam proizvodi ovaj vitamin. No, starije osobe, koje u mladosti nisu bile dovoljno izložene suncu imaju deficit vitamina D – kao i osobe koje provode malo vremena na zraku i u vanjskim aktivnostima.

Prije svega, provedite određenu količinu vremena na suncu – i ljeti i zimi. Što se tiče prehrane, vitaminom D obiluju jaja i losos. Ženama se preporučuje i uzimanje dodataka ovog vitamina.

Željezo

Željezo osigurava uspješan prijenos kisika tijelom. Ako nemate dovoljno željeza u krvi, vjerojatno ćete osjećati umor. No, previše željeza također je opasno. Razina željeza u krvi pada tijekom menstruacije i kada ne jedete dovoljno namirnica koje obiluju željezom, pijete aspirin, ili ne primate dovoljno vitamina A .

Najbolji izvor željeza su meso i riba, a osobe koje ne jedu meso alternativu imaju u kelju, orašastim plodovima, brusnicama i cikli. Kako biste povećali apsorpciju, kombinirajte ove namirnice sa voćnim sokovima ili hranom koja obiluje vitaminom C. Željezo u obliku suplementa ne preporuča se bez liječničkog savjeta jer, neoprezno korišteno, može uzrokovati oštećenja jetre i drugih organa.

Folna kiselina

Folna kiselina je vitamin topiv u vodi. Pomaže nastanak crvenih krvnih stanica, sprječava urođene mane i smanjuje razinu homocisteina. Iako brojne namirnice danas sadrže folnu kiselinu, zbog nekih medicinskih stanja (trudnoća, dojenje, alkoholizam, dijaliza bubrega, bolesti jetre, anemija)razina ovog vitamina može se sniziti. Što se namirnica tiče, pravilo je – što tamnije to više folne kiseline. U tom je smislu potrebno jesti špinat, grah, naranče i žitarice.

Vitamin C

Vitamin C jača krvne žile i desni, te potiče stanice na borbu protiv infekcija. Ženama je najčešće problem jesti dovoljno voća i povrća (koji sadrže ovaj vitamin), već im je jednostavnije zgrabiti vrećicu čipsa. Kad mislite na vitamin C, mislite svježe i sirovo – jedite puno citrusa, tamnog povrća, salate i brokule.

Magnezij

Magnezij pomaže vašim stanicama u proizvodnji energije, održava mišiće, živce i imunološki sustav zdravima, te gradi kosti. Također je važan za reguliranje krvnog tlaka i šećera. Jedite cjelovitu, svježu i hranu bogatu nutrijentima kako bi razina magnezija u vašem organizmu bila optimalna - preporučaju se špinat, orasi, bademi te cjelovite žitarice.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 26, 2010 11:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Godišnji plan za bolje zdravlje


Eksperti vam predlažu nekoliko jednostavnih principa kojima ćete održati super zdravlje tokom cijele godine! Svakoga dana, svake nedjelje i mjeseca, budite sebi najvažniji

DNEVNO
Ne zaboravite da pijete dovoljno vode
Dehidratacija je jedan od uzroka pada koncentracije. Zato popijte osam čaša vode svakoga dana.
Šetajte pola sata
To je dovoljno da smanjite rizik od debljine, srčanih oboljenja, raka dojke i dijabetesa.

NEDELJNO
Ponedeljkom izostavite meso
Zamjenite ga voćem, povrćem i integralnim žitaricama koje imaju brojne zdravstvene koristi.
Jačajte mišiće
Nakon četrdesete godine života, počinjete da gubite dva odsto mišićne mase godišnje. Održavajte fizičku formu jogom, pilatesom ili vježbama sa tegovima.

MJESEČNO
Pregledajte grudi
Mali broj žena to čini redovno. Ako niste sigurni šta su atipične pojave na grudima, obratite se ljekaru.
Pregledajte kožu
Jednom mjesečno pomno pregledajte kožu cijelog tijela da biste uočili promjene na mladežima. Ako vam nešto izgleda sumnjivo, obavezno zakažite pregled kod dermatologa.

POLUGODIŠNJE
Očistite zubni kamenac
Ne samo što ćete tako sprečiti nastanak karijesa, već će uklanjanje naslaga i bakterija smanjiti rizik od pojave srčanih oboljenja.
Isplanirajte godišnji odmor
Odmor je neophodan radi oslobađanja od stresa i promjene sredine. Zato, obavezno odvojite vrijeme za pauzu, bar jednom godišnje.

GODIŠNJE
Zakažite pregled kod oftalmologa
Vid se brzo mjenja u zrelom dobu, pa je jedan godišnji pregled kod oftalmologa obaveza koju morate ozbiljno shvatiti. Ukoliko svakodnevno koristite kompjuter, ovaj pregled je apsolutno neophodan.
Zakažite pregled kod zubara
Stomatološki pregled je od esencijalnog značaja ne samo zbog uočavanja bolesti zuba i desni, već i zbog ranog otkrivanja oralnog kancera.

Umanjite šanse za dobivanje raka



Rizik od dobivanja nekih vrsta raka uvećava se sa određenim životnim navikama, kao što su pušenje i loša ishrana. Stručnjaci smatraju da bi polovina svih oblika raka mogla da se spriječi promjenom načina života.

Uvedite dijetu

Preporučljivo je jesti zdravu hranu sa malo masti, puno svježeg voća i povrća, ugljene hidrate (hljeb, krompir, tjestenina i cijele žitarice) kao i hranu bogatu proteinima (piletina, riba i jaja). Potrebno je unositi pet porcija voća i povrća dnevno zbog antioksidanasa koji štite ćelije od oštećenja. Lisnato povrće poput salate, špinata i kupusa najbolje štiti od raka. Preporučljivo je da se ograniči unos crvenog i prerađenog mesa na najviše 90 grama dnevno. Prekomjerna konzumacija soli, također je povezana sa povećanim rizikom od raka, bolesti srca i moždanog udara.

Debljina

Gojaznost je faktor rizika za rak crijeva, dojke i debelog crijeva. Održavajte zdravu tjelesnu težinu redovnim vježbanjem i zdravom hranom.

Razgibajte se

Svi dostupni podaci ukazuju da su stope raka mnogo niže kod ljudi koji redovno vježbaju. Za većinu ljudi preporučljivo je 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno, najmanje pet puta nedeljno.

Pušenje

Ako ste pušač, najbolji način da spriječite rak je da prestanete pušiti. Pušenje je odgovorno za 29 odsto svih vrsti kancera. Čak iako pušite mnogo godina, rizik od dobijanje raka pluća će početi da se smanjuje čim prestanete s ovom ružnom navikom

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Uto Apr 27, 2010 1:05 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

S takvim se tegobama susreću mnogi ljudi gotovo svakoga dana. Iako nije riječ o stanjima koja će vam ozbiljno ugroziti zdravlje, ipak mogu biti neugodna i izazvati neraspoloženje. Kako biste to izbjegli, počastite se namirnicama koje će vam pomoći da se vrlo brzo osjećate bolje.


Vino
Čaša vina dnevno smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, i to gotovo za 50 posto. Osim toga, vino ima antioksidanse koji štite krvne stanice od oštećenja. Umjerene količine vina osiguravaju i dobro raspoloženje, stoga nastojite si priuštiti čašu božanske kapljice svakoga dana.

Lubenica
Nema bolje namirnice za kožu. Lubenica, naime, ima karoten i likopen koji štite kožu od UV zračenja i sprečavaju nastanak bora. Osim toga, lubenica sjajno čisti organizam od toksina, što čovjeka puni energijom i dobrim raspoloženjem.

Goveđi odrezak
Govedina snabdijeva organizam željezom, što pomaže boljem protoku kisika u krvne stanice i organe. Istraživanja pokazuju da velik broj ljudi pati od anemije, a crveno meso je dobar način da vratite snagu organizmu, ali i osjećaj dobrog raspoloženja.

Mlijeko
Ovaj zdravi napitak može ublažiti anksioznost i razdražljivost tijekom PMS-a. Mlijeko sadrži kalcij koji pomaže zdravlju kostiju, ali i ostala vrijedna nutritivna svojstva koja pridonose boljem stanju organizma.

Maslinovo ulje
Brojna su istraživanja dokazala iznimne koristi maslinova ulja. Dobro je za mršavljenje i smanjenje krvnog tlaka, ali pridonosi i boljem raspoloženju. Budući da čini dobro organizmu, osjećaj energije i dobrog raspoloženja ne izostaje. Ljudi koji žive u mediteranskom području češće konzumiraju maslinovo ulje i rjeđe obolijevaju od depresije.

Tjestenina
Iako mnogi savjetuju izbjegavanje tjestenine zbog visokog udjela ugljikohidrata koji debljaju, činjenica je da ugljikohidrati podižu razinu serotonina u krvi. On izaziva osjećaj sreće i dobro raspoloženje, a istraživanja su pokazala da su ljudi koji često jedu tjesteninu sretniji.

Žitarice
Baš kao i tjestenina, i žitarice sadrže ugljikohidrate koji poboljšavaju raspoloženje. Osim toga, znanstveno je dokazano da zdjela žitarica s mlijekom nakon tjelovježbe osvježava organizam poput sportskih napitaka.

Mnogi moderni lijekovi utemeljeni su na sastojcima iz prirode. Ne treba posebno napominjati da su prirodni lijekovi zdraviji za organizam. Naučite kako si plodovima prirode možete uljepšati život.

Limun
U starim vremenima vjerovalo se da limun uklanja anksioznost, povećava sposobnost pamćenja te poboljšava kvalitetu spavanja i rad probave..Dokazano je čak i da čaj od limuna ublažava simptome demencije.


Luk
Koristi se u borbi protiv dijabetesa, respiratornih poteškoća, prehlade i probavnih problema. Luk, kako je dokazano, smanjuje simptome dijabetesa i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Također sprečava i upalne procese u organizmu, štiti probavu od hroničnih bolesti, a dobar je i kao prevencija protiv raka dojke Ako ga ne možete podnijeti sirovog, skuhajte ga jer on tokom kuhanja ne gubi svoja zdrava svojstva.


Paprika
Ljudi su je koristili za uklanjanje boli, ali i kao afrodizijak. Bio je to dobar izbor jer su i suvremena istraživanja pokazala da paprika uistinu ima analgetska svojstva. Potvrđeno je da paprika utječe na prenošenje hemijskih procesa u mozgu koji su zaduženi za bol te na taj način ublažava bol. Dobra je za uklanjanje mišićne boli, kao i one koja nastaje nakon artritisa i operacijskih zahvata. Osim toga, paprika ima i pozitivan učinak na vitkost jer ubrzava sagorijevanje masti, posebno one nakupljene na trbuhu.


Banana
Tradicionalno se smatralo da je banana pravi melem za kožu. Koristili su je kako bi zacijelili rane od uboda kukaca, ozljeda i opeklina. Banana, naime, ima protuupalna svojstva koja umiruju kožu. Na kožu se obično stavljaju one starije i mekše banane, a zelenije se jedu. Banana je dobra i za probavu, točnije za zaustavljanje preobilnog pražnjenja crijeva.


Peršin
Peršin pojačava i ubrzava lučenje mokraće i zato ga se često preporučuje kad osoba pati od upale mjehura ili bubrežnih kamenaca. Posebno je koristan čaj od peršina, ali dobro ga je jesti i svježeg.


Glog
U davnini, glog je bio nezamjenjiv kod liječenja kardiovaskularnih bolesti. Koristio se za visoki krvni tlak, oslabljene srčane mišiće te za aritmije. Istraživanjima je otkriveno da glog ima snažna atioksidativna svojstva koja pridonose zdravijem srcu i reguliranju krvnoga tlaka. Glog se danas može pronaći u čaju, ali i u kapsulama. Ako imate problema s krvožilnim sustavom, nastojte barem dva puta sedmično svoj organizam počastiti glogom.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pet Jun 25, 2010 8:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Osam pravila zdrave prehrane


Nakon analize tisuća novih istraživanja Amerikanci i ostatak svijeta mogu pročitati zaključak 13 uglednih znanstvenika, ovlaštenih od američkog ministarstva zdravstva, koji tragaju za najnovijim smjernicama zdrave prehrane.
Što bismo trebali jesti? Američki zdravstveni stručnjaci objavili su osam najnovijih smjernica zdrave prehrane:

1. Izbrojite barem jednom koliko kalorija unosite.
Znate li uopće koliko kalorija unosite u svoj organizam? Vjerojatno ne. Znate li koliko je potrebno da održite trenutnu kilažu, a koliko da postanete lakši? Neznanje i nemar također dovode do debljanja.

2. Veći dio vaših obroka trebale bi biti biljke.
Trebali bismo jesti više povrća, mahunarki, voća, žitarica punog zrna, orašastih plodova i sjemenki. Naučite spravljati ukusne biljne obroke.

3. Jedite više ribe.
Ribu i omega-3 koju sadrži, ljudi bi trebali jesti barem dva puta tjedno.

4. Kupujte mliječne proizvode s manjim udjelom masti.
Punomasni mliječni proizvodi imaju visoku koncentraciju zasićenih masti koje su povezane s rizicima za zdravlje uključujući i srčane bolesti. Mliječni proizvodi s niskom razinom masti i dalje su bogati kalcijem, a mogli bi regulirati i povišeni krvni tlak.

5. Jedite samo umjerene količine nemasnog mesa i jaja. Prijašnje preporuke koncentrirale su se da umjesto crvenog i masnog mesa jedete krto, no sad se upozorava da i ova alternativa traži strogo kontroliranu umjerenost.

6. Smanjite unos šećera i krutih masti.
Čitajte etikete i smanjite unos hrane koja sadrži dodani šećer i krute masti poput maslaca, a margarin, zbog izuzetno štetnog djelovanja, uopće ne jedite.

7. Smanjite unos soli i rafiniranih žitarica.
Bijeli kruh i tjestenina uz previše soli, krutih masti i šećera nutricionistička su noćna mora.

8. Vježbajte!
Vježbate li barem 2,5 sata tjedno? Ne? Stručnjaci savjetuju umjerenu ili intenzivnu tjelovježbu koja uključuje sve veće mišićne grupe, i to barem 2 puta tjedno.

Izvor: ljeto.net

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sub Sep 11, 2010 4:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Stanična prehrana - Inteligentna prehrana


Zanimljivo je da mnogi ljudi jedu obilno, dobivaju na težini, a ipak su umorni i bolesni. Drugi, pak, jedu malo, a imaju prekomjernu tjelesnu težinu. To je zato jer njihov organizam nije potpuno zdrav.

Stanična prehrana pouzdano osigurava stanicama našeg organizma sve potrebne mikro i makronutrijente. To je, zapravo, znanstvena tehnologija prehrane koja dovodi hranjive tvari do svake stanice našeg organizma.


Koristeći staničnu prehranu Vi će te:

* Revitalizirati svoj organizam
* Postići i održati idealnu tjelesnu težinu
* Zadobiti novu vitalnost te ljepši izgled

Danas znamo da je 70% bolesti uzrokovano lošom i nedostatnom prehranom. Terapije dijetama i lijekovima su neprirodne. Jedina pravilna, prirodna i zdrava terapija je pravilna ishrana stanica organizma. Organizam prirodno i sam zna kako se izliječiti, damo li mu dobra “sredstva”.

Stanična prehrana jednostavno znači prehrambeni program koji je načinjen tako da stanice našeg tijela, najmanje žive jedinice, budu nahranjene na najpotpuniji mogući način. To dopušta stanicama da rastu, da se obnavljaju i obavljaju svoje funkcije s najvećom mogućom učinkovitošću. Jedan od najvažnijih vidova programa stanične prehrane je taj da osigura našem tijelu potpunu apsorpciju svih hranjivih sastojaka iz hrane koje unosimo. Rezultat je da se osjećamo i izgledamo bolje, da smo u stanju spriječiti i uspješnije se boriti protiv bolesti i kontrolirati težinu, ako je potrebno.

Živjeti zdravo više je od dobrog zdravlja! To je i stanje duha, osjećaj koji utječe na svaki aspekt našeg života. Koliko često vam nedostaje energije na kraju radnog dana za kvalitetne trenutke s obitelji? Za zabavu i kvalitetno druženje s prijateljima? Živjeti zdravo znači postići ravnotežu, bilo da radite ili se zabavljate, znači biti psihički i fizički u najboljoj mogućoj formi!

Moderno vrijeme nameće nam određeni način života - tempo je brži nego ikad prije, stres i zagađivači su naša svakodnevica, slobodnog vremena koje možemo posvetiti sebi je sve manje, a jesti zdravo postaje sve veći izazov. Rezultat takvog načina života sve više dolazi do izražaja: sve više ljudi žali se na umor i posljedice stresa, a prekomjerna tjelesna težina i zdravstvene smetnje koje nastaju kao njena posljedica postaju vodeći problem današnjeg modernog svijeta.

U današnje vrijeme zdravo jesti stvar je razumnog izbora. Želite li se osjećati bolje i izgledati ljepše, želite li biti u najboljoj mogućoj formi, obratite se onima koji znaju kako.

Svakih 90 dana obnavljaju se stanice krvi, svakih 12 mjeseci stanice tkiva, a svakih 7 godina stanice kostiju. Bitno je čime se hranimo jer imamo mogućnost svakih 7 godina biti NOVI!

Koncept inteligentne prehrane

Koncept inteligentne prehrane je jedinstveni program Herbalifea! Temelj čine tri osnovna proizvoda: Formula 1 nadomjestak obroka za kontrolu težine i pravilnu prehranu, Formula 2 Multivitaminski kompleks, te Fibre and Herb Tablets, odnosno vlakna. Svi oni pomažu u održavanju dobrostanja kada se koriste uz uravnoteženu prehranu i aktivan način života. Naš se program može prilagoditi vašim osobnim potrebama dodavanjem proizvoda iz naših linija ciljane prehrane i prehrane izvana. Ovi komplementarni proizvodi zajedničkim djelovanjem osiguravaju čitav spektar korisnih hranjivih tvari.

Formula 1

Osmislili su je stručnjaci nutricionisti, pa svojim uravnoteženim omjerom sastojaka predstavlja optimalan obrok. Dostupna je u četiri slasna okusa, predstavlja praktičan optimalan obrok koji se lako spravlja, posebno namijenjen ljudima koji se žele osjećati najbolje!

* Bogata ključnim vitaminima i mineralima, pomaže vam da zadovoljite svoju preporučenu dnevnu količinu tih hranjivih tvari (Recommended Daily Allowance – RDA)
* Sadrži manje od 220 kalorija i tako omogućava kontrolu unosa kalorija
* Prirodno bogata vlaknima koja potiču dobru probavu
* Sadrži dobre sojine proteine:
o Kako biste se dulje osjećali sitima
o Kako biste lakše održali energiju
o Kako biste lakše održavali zdrave razine kolesterola
o Kako biste lakše razvili mišićnu masu u okviru programa održavanja tjelesne kondicije.

U svijetu se svakoga dana konzumira više od milijun Formula1 shake napitaka!
Osnovne karakteristike programa stanične prehrane herbalife:

* Herbalife je hrana
* nema nikakvih nuspojava
* svi ga mogu koristiti
* dozvoljen je od svih ministarstava zdravstva u državama u kojim je dostupan, pa tako i hrvatskog
* ne možete se predozirati
* STROGO poštuje zakon o etiketama

Uz to, stanična prehrana nudi:

1. Zdrav, prirodan i cjelovit program i način prehrane, namijenjen svima koji se žele osjećati bolje i zdravo.
2. Regulira metabolizam i vodi ga prema optimalnom stanju i funkcioniranju.
3. Potiče i pospješuje prirodno čišćenje organizma od otrova unesenih iz hrane, pića ili zraka.
4. Revitalizira cijeli organizam i vodi ga optimalnom psihofizičkom stanju - stanju zdravlja.
5. Regulira krvni tlak, te razinu šećera i kolesterola u krvi, iako nije lijek za te bolesti.
6. Regulira razinu soli u organizmu, zaustavlja rast masnih stanica i odstranjuje celulit.
7. Hrani svim potrebnim sastojcima sve stanice organizma i osigurava im potrebnu životnu energiju.
8. To nije dijeta - kao posljedica zdrave, pravilne i potpune ishrane stanica (a ne želuca) smanjuje se prevelika tjelesna težina, a povećava se kod pothranjenih.
9. Pravilno i discipliniranom uporabom, tjelesna težina se prilagođava optimalnoj.
10. Proizvode mogu koristiti svi - djeca, odrasli, bolesni, zdravi i oni koji misle da su zdravi.
11. Program stanične prehrane iscjeljuje cijeli organizam i postupno ga vodi k stanju zdravlja, a zdrav organizam ima imunitet i ne dopušta razvitak bolesti.

Stanovništvo stari i danas u svijetu ima 700 milijuna ljudi u dobi od 60 i više godina, što predstavlja 11% svjetske populacije. I zato Formula1, jer je:

* Prirodno bogata vlaknima, kako bi pomogla dobru probavu koja se usporava sa starenjem
* Daje protein soje koji je dobar za srce, kako bi mogli održavati zdrave razine kolesterola u krv

Sve je veći stres i pritisak rokova kod ljudi koji žive užurbanim načinom života, pa spravljanje optimalnog obroka postaje pravi izazov. I zato Formula1, jer je:

* Izuzetno praktičan optimalan obrok koji se lako sprema i može se uklopiti u svaki raspored
* Dobar protein soje pomaže u održavanju energije, kako bi mogli nastaviti sa svim svojim mnogobrojnim zadacima.

Istraživanja pokazuju da su ljudi sve svjesniji i sve ozbiljniji u nastojanju redovitog bavljenja tjelovježbom. I zato Formula1, jer:

* Sadrži mnogo proteina koji omogućava razvijanje mišićne mase.
* Sadrži optimalan protein soje koji pomaže održavanju energije, tako da se možete nositi sa svojim zahtjevnim programom tjelovježbe.
* Oko 1,6 milijardi ljudi u svijetu danas ima prekomjernu tjelesnu težinu, a njih oko 400 milijuna smatra se pretilima.
* Prehrana se danas uglavnom sastoji od praktične gotove hrane koja je prepuna masnoćama i soli, a često ne sadrži esencijalne hranjive tvari, pa stoga naši odabiri hrane i pića nisu uvijek najzdraviji.
* Sjedilački način života danas je uobičajen u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju gdje mnogi ljudi ne žive dovoljno aktivnim načinom života.
* Prodaja proizvoda od soje u Europi je u posljednjih pet godina povećana za vrtoglavih 57%.

Herbalife već godinama pronosi dobru prehranu po čitavom svijetu, a naši nutricionistički i medicinski stručnjaci koriste svoja bogata iskustva u naprednim nutricionističkim istraživanjima i razvoju. Uz stalnu predanost znanosti i inovaciji i s misijom da razvijemo najbolju kompaniju za prehranu, u naš međunarodni Nutricionistički savjetodavni odbor uključujemo nove članove, vodeće stručnjake koji obučavaju o načelima prehrane, tjelesne aktivnosti i optimalnog načina života, dok osiguravanje najboljim proizvodima na području nutricionizma u svakom trenutku ostaje u prvom planu.

{Zdrava Prehrana}

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>





Datum registracije: 09 Jul 2008
Poruke: 53463

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 13, 2010 3:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hrana kojom ćete ojačati organizam pred zimu

Jesen donosi vetar, kišu i hladnoću,koji mogu da izazovu fizički i psihički stres. "Obratite pažnju na sedam energetskih supstanci“, savetuje doktor Zilke Hofman, nutricionista iz Rendzburga u Nemačkoj.

Jačanje otpornosti
Inulin: Ova biljna supstanca je ugljeni hidrat slatkastog ukusa. Ima ga u artičokama, cikoriji, belom i crnom luku i špargli. Inulin u nesvarenom obliku stiže do debelog creva, gde ishranjuje bifidus bakterije važne za imunitet i time podstiče njihovo razmnožavanje.

To je veoma važno zato što zdrav odbrambeni sistem počinje u stomaku: oko 80 odsto odbrambenih reakcija odvija se u crevima.

Jako srce
Magnezijum: Reč je o jednoj od najvažnijih mineralnih supstanci koja jača srce. Magnezijum je neophodan za prenošenje nervnih impulsa i kontrakciju mišića. To znači da nervi, koji kontrolišu rad srčanog mišića, mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu.

Mišićnim vlaknima je potreban magnezijum da bi mogla da se skupe. Nedostatak magnezijuma povećava rizik od srčanih tegoba (bolovi, aritmija). Može da doće do mišićne slabosti, grčeva u mišićima, drhtanja, trnjenja, kao i do gubitka osećaja u rukama i nogama.

Magnezijumom su pretežno bogate biljne namirnice (proizvodi od integralnih žitarica, susam, semenke bundeve, mahunarke, povrće, koštunjavo voće), ali ima ga i u ribi i mesu.

Više energije
Gvožđe: Crvena krvna zrnca sa hemoglobinom transportuju kiseonik do svih delova tela. Jezgro hemoglobina je gvožđe, koje vezuje kiseonik. Budući da se gvožđe izbacuje iz organizma preko znoja, stolice, mokraće i krvi (za vreme menstruacije), u organizmu može da se javi nedostatak ako ishrana nije bogata gvožđem.

Posledice su: hroničan umor, iscrpljenost, bledilo, podložnost infekcijama, anemija. Gvožđa ima u mesu, kobasicama, hlebu od integralnih žitarica, mahunarkama, mušmulama, smokvama i koštunjavom voću. Treba znati da organizam bolje iskorišćava gvožđe dobijeno od proizvoda životinjskog porekla (npr. junećeg mesa).

Koncentracija
Nijacin je važna hrana za mozak. On širi krvne sudove i aktivira neurotransmitere, koji su važni za optimalno prenošenje impulsa moždanih ćelija. Na taj način nijacin poboljšava koncentraciju i pamćenje, kao i sposobnost reagovanja.

Piletina, meso, iznutrice, rečna i morska riba, kvasac, mleko, koštunjavo voće, mahunarke, zeleno lisnato povrće - sve ove namirnice sadrže dragocenu energetsku supstancu nijacin.

Oslabite
Jod: Ovaj element u tragovima je efikasno sredstvo za mršavljenje. Da biste obezbedili organizmu dovoljno joda, dva puta nedeljno jedite morsku ribu, a mlečne proizvode svakodnevno. Jela sa morskim algama (npr. suši) takođe sadrže jod, piše "Blic".

Protiv nervoze
Tijamin: Ovaj vitamin je neophodan da bi nervi imali dovoljno energije koja im je potrebna za prenošenje elektrienih impulsa (nadražaja). Nedostatak tijamina uzrokuje nervozu i razdražljivost, apetit slabi, a može da se javi i poremećaj sna. Tijamina ima u svinjskom mesu, proizvodima od integralnog brašna, grašku i pasulju.

Fizičke pripreme za zimu
Imunitet: Kretanje na svežem vazduhu (šetnja najmanje pola sata dnevno) jer kiseonik aktivira imunološki sistem. I naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom (3-5 minuta dnevno), naizmenično izlaganje listova mlazu hladne i tople vode (1-2 puta dnevno po pet minuta) i sauna (2 puta nedeljno) utiču na jačanje imuniteta.

Snaga: Da bi organizam napunio baterije, potreban mu je san i to 7-8 sati dnevno je dovoljno odraslim osobama.

Opuštanje: Isključite se iz svakodnevnog stresa, joga je odličan lek. Preparati od kantariona takođe deluju umirujuće.

(MONDO)
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Uto Nov 23, 2010 1:37 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Je li svježe? Na što morate pripaziti kod kupovanja




Namirnice koje nisu posve svježe neće izdržati nekoliko dana niti u hladnjaku, kamoli van njega.
Nisam tako bogata da kupujem jeftine stvari – moto je koji bi se mogao primijeniti i na namirnice. Jer kad nabavljamo voće i povrće moramo znati da nećemo sve potrošiti odmah, a namirnice koje nisu posve svježe neće izdržati nekoliko dana niti u hladnjaku, kamoli van njega.
Pa kako onda prepoznati je li neka namirnica svježa? Donosimo vam kratki pregled po grupama namirnica...




Riba i meso
-Svježa riba ima sjajne i skliske ljuske, svjetle izbočene oči i jasno vidljive boje.
-Školjke moraju biti čvrste i pune i mirisati na more.
-Svježe meso ne smije biti smeđe, nego crveno i svilenkasto. Masni dijelovi su bijeli, a ne žuti.
-Perad i divljač – noge moraju biti gipke, prsna kost mekana, a prsa punašna. Boja mora biti žućkasta, a ne sivkasta.

Povrće

-Salata mora biti jasne zelene boje, bez smeđih rubova i trulih listova
-Rajčice i rotkvice moraju biti crvene boje bez mrlja i nabora.
-Avokado mora biti čvrst i elastičan na pritisak. Namjeravate li ga odmah pojesti neće smetati ni ako ja malo pocrnio.
-Korjenasto povrće mora biti čvrsto, nikako „naborano“.
-Zreli patlidžani moraju biti izrazito sjajne i tamne boje, te čvrsti na pritisak.
-Gljive moraju biti čvrste i suhe. Kupujte samo one koje dobro poznajete. -Izbjegavajte kupovati gljive pakirane u plastičnim vrećicama.

Voće

Nemojte kupovati voće na koje se uhvatilo čak i malo plijesni. Ona se brzo širi i zahvaća sve plodove.
-Grožđe – izaberite zrele, čvrste grozdove jasnih boja
-Voće s košticama (trešnje, marelice, šljive, breskve, nektarine...) mora biti čvrsto i napeto, ali mekano na dodir, jasnih boja neštećene kore i bez nabora.
-Jagodičasto voće (jagode, maline, kupine, borovnice...) mora biti izražajnih boja i tvrdo na opip. To je voće lako pokvarljivo i treba ga pojesti odmah. Ako se pojavi pljesan, bacite ga.
-Zrele smokve moraju biti napete i mekane.
-Kivi mora biti čvrst i napet, neoštećene kore.
-Banane su zrele ako im je kora žuta i posuta sitnim smeđim točkicama. ---Nezrele su zelenkaste, a prezrele smeđe i mekane.
-Dinje - odaberite mirišljave i napete plodove, bez ogrebotina i omekšanja na kori.
-Ananas mora biti čvrst, neoštećen i mirisan.
-Ljuske oraha moraju biti sjajne i ne smiju zvučati šuplje kad ih protresemo. Svježi orasi se lakše čiste i boljeg su okusa nego stari koji su ponekad gorki.

Sušene i pakirane namirnice

-Ove namirnice kupujte u prodavaonicama koje imaju veći promet; manja je mogućnost da budu pokvarene
-Izaberite čvrsto i napeto zrnje graha, izbjegavajte ono naborane kože
-Sušeno voće mora biti puno i sočno, a ne tvrdo i žilavo.

{zena.hr}

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Piramida zdrave prehrane Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon