:: |
Autor |
Poruka |
[Miss]Nightmare Iskusni član
|
Godine: 34
Datum registracije: 23 Feb 2010 Poruke: 785
|
|
jeste li procitali knjige? sta mislite o njima, vasi komentari?
|
_________________ I found the guy who calls me beautiful, who will lie under the stars and listen to my heartbeat, or will stay awake just to watch me sleep. One who is reminding me of how much he cares and how lucky he is to have me. The one who turns to his friends and says, "That's her". |
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
A Twighlight je knjizevnost?
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
|
|
|
sigurna sam da bi moderatori sklonili temu da nije
tako da vratimo se na temu
|
_________________ I found the guy who calls me beautiful, who will lie under the stars and listen to my heartbeat, or will stay awake just to watch me sleep. One who is reminding me of how much he cares and how lucky he is to have me. The one who turns to his friends and says, "That's her". |
|
|
|
|
gkukolj -tončica-palončica-
|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
|
|
Ne, zaista nisam znala da postoji i knjiga. Ali, pogledat ću u biblioteci, svakako, samo, ako si je ti pročitala, mogla si i da nam koju kažeš, vrijedi li je uopšte čitati?
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
|
|
|
|
twilight - sumrak
Srednjoškolka Bella Swan pomirila se s neizbježnim. Mora napustiti sunčani Phoenix u Arizoni i otići živjeti s ocem u Forks, kišovito mjestašce na pacifičkoj obali poznato kao najoblačnije u cijelim Sjedinjenim Državama. Što je još gore, u malome mjestu svatko svakoga poznaje, pa Bella, koja nikad nije imala mnogo prijatelja i uvijek je cijenila samoću, sad pred svima mora pokazivati koliko je nespretna na tjelesnom i sramotiti se nesvjesticama kad vidi i najmanju kap krvi. Samo, čini se da najljepšem učeniku gimnazije u Forksu – Edwardu Cullenu, jednom od četvoro braće i sestara iz samotnjačke obitelji o kojoj se malo zna, a o kojoj kruže mnoge jezovite priče – njezina nespretnost nimalo ne smeta. Iako su joj njegove nagle promjene raspoloženja isprva posve neobjašnjive, Bella polako počinje sumnjati da rješenje Edwardove zagonetke leži upravo u krvi. Ljudskoj krvi, njezinoj krvi, krvi zbog koje su Cullenovi grozomorno različiti od svih ostalih žitelja Forksa…
Književni debi Stephenie Meyer Sumrak ubrzo po objavljivanju stekao je kultni status među mladim čitateljima Amerike. U isti mah nesnosno strašan i razorno romantičan, Sumrak je vrhunska ljubavna priča za sve one koji su se oduvijek osjećali drugačijima, a nikad nisu vjerovali da bi netko savršen upravo to mogao shvatiti kao vrlinu i zavoljeti ih usprkos svemu što ih dijeli. Pa i po cijenu života – ili besmrtnosti.
new moon - mlad mjesec
U Forksu, najoblačnijem i najkišovitijem gradu Sjedinjenih Država, za Bellu Swan sja sunce. Najsjajnije, najblistavije sunce na svijetu – Edward Cullen, najljepši učenik mjesne gimnazije, njezina životna ljubav. Uz Edwarda, Bella se osjeća kao da doista vrijedi, kao da nije neugledna i nespretna i potpuno prosječna. Uz Edwarda, Bella pronalazi novu obitelj – Cullenove, oca Carlislea i majku Esme, braću Emmetta i Jaspera, sestre Rosalie i Alice. Cullenovi su jedna od najuglednijih i najstarijih obitelji u Forksu, vrlo bogati, vrlo profinjeni i puni ljubavi prema Belli. Cullenovi su također vampiri.
U tome leži tajna njihove ljepote i njihova imutka – kao i njihove dobrote: jer Cullenovi su se odrekli navada ostatka vampirskog roda i ne žive od ljudske krvi. Tu i tamo odu u lov na medvjede, kojima okolni Olimpijski poluotok obiluje, i tako utaže žeđ. Svoje besmrtne živote posvetili su suživotu s ljudskim rodom, pronalaženju moralnijeg, ispravnijeg puta. Vječno mladi, vječno savršeni, oni u svoje redove primaju jednu smrtnicu koja je upravo napunila osamnaest godina i tako zauvijek postala starija od navijek sedamnaestogodišnjeg Edwarda… Stephenie Meyer opčinila je mlade čitatelje diljem svijeta Sumrakom, romanom koji je smjesta postao najpopularnije svjetsko djelo romantične strave za mlade čitatelje. Ako je to uopće moguće, Mladi Mjesec još je napetiji, potresniji i neizvjesniji nastavak, priča u kojoj se Bella suočava sa sudbinom gorom od smrti i biva prisiljena lutati mrakom punim noćnih mora, sve dok joj ga blijedo ne obasja svjetlost jednog neočekivanog, mladog Mjeseca.
eclipse - pomrcina
Dva klana, oba nadnaravno snažna, oba tek naizgled ljudska, održavaju nesiguran suživot u kišovitom Forksu, mjestašcu na sjeveroistoku američke savezne države Washington. Nedaleko od Forksa leži velegrad Seattle, gdje nepoznati serijski ubojica upravo ostavlja desetke nedužnih žrtava za sobom. Šerif Forksa, Charlie Swan, zdvaja nad groznim vijestima zajedno s ostalim mještanima, ne sluteći da bi zlo u Seattleu moglo imati veze s njegovom kćeri Bellom.
Jedino što Charlieja brine što se Belle tiče njezin je dečko Edward Cullen, koji joj se vratio nakon što joj je slomio srce i bez objašnjenja mjesecima izbivao iz Forksa. Charlie ne zna zašto je Bella ostala tako vezana uz Edwarda, kad je uz nju cijelo vrijeme bio mladi Jacob Black, sin Charliejevog starog prijatelja Billyja, glavara plemena Quileute iz obližnjeg rezervata. Dok Bella odbija makar i porazgovarati s Jacobom, Charlie i ne sanja što ona namjerava učiniti odmah nakon što uskoro maturira – i kakvu će ulogu u tome imati ugledna obitelj Cullen, drevno pleme Quileute i zagonetna ubojstva u Seattleu…
breaking dawn - prakozorje
Predstavnici tih triju odvojenih skupina, sedamnaestogodišnji vampir Edward, Jackob Black, sin poglavice i kćerka šefa lokalne policije Bella Swan zapleteni su u odnose ljubavi, prijateljstva te pripadnosti i odanosti vlastitom plemenu. Vječni tinejdžer Edward i Bella završili su srednju školu te svoju dugogodišnju ljubavnu vezu odlučili okruniti brakom. No to će biti moguće jedino ako se ona preobrazi u vampiricu i zauvijek odrekne ljudskoga života. Bez obzira na mukotrpne i dugotrajne posljedice koje će Belli donijeti ta vječna preobrazba, ona je zbog ljubavi spremna reći sudbonosno 'da' i ući u svijet hladnoće, mraka i besmrtnosti. Obitelj Cullen oduvijek se borila za miran suživot svoga i ljudskog roda, no Bellina preobrazba ugrozit će stoljetni mir koji je stajao na, kako se čini, krhkim temeljima suživota. Mještani Forksa, a prije svega indijansko pleme Quileute, brak vide kao širenje vampirske vrste i kršenje osnovnog uvjeta vjekovnog mira - ne ugrožavanja ni jednog ljudskog bića.
Pojedini Quileutei poprimaju obličje vukodlaka u blizini vampirske prijetnje, a Bellina odluka najviše pogađa Jacoba Blacka, sina poglavice plemena, koji se i sam zbog općeg dobra odrekao položaja vođe vučjeg čopora i svoje ljubavi prema Belli.
|
|
|
|
|
gkukolj -tončica-palončica-
|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
|
|
Hvala ti miss, na ovako opsežnom postu, ipak ću razmisliti da li ću je pročitati. Sve se to ne čini loše i ne sumnjam da knjiga ima neku svoju draž kao i književnu vrijednost, pretpostavljam samo, nikakve kritike nisam čula niti bilo koga ko je tu knjigu i čitao, čak ni film nisam gledala, tek poneki insert. Ali na sam pomen ljubavna priča, gubim interesovanje. Jednostavno, ne ide mi ta vrsta književnosti i gotovo. A i čini mi se nekako previše tinejdžerski, što zaista već prelazi moje granice.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
[Miss]Nightmare je napisao/la sledeće: | sigurna sam da bi moderatori sklonili temu da nije
tako da vratimo se na temu |
Ma naravno da nece skloniti, nisam tako mislio (tj. nisam mislio da je protiv pravila foruma). Nego, malo u sali, pitanje je bilo "da li to djelo kvalitetom spada u knjizevnost" ili bi moglo biti nesto drugo?
Ja na primjer ne bih svrstao ljubiche s trafike u knjizevnost... ozbiljno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
razumijem ja sta ti hoces da kazes, ali onda ne bi ni harry potter bio tu jel da?
p.s. nema svako isti ukus i ovom temom sam mislila da nadjem istomisljenike, one kojima se knjiga svidja, koga ne interesuje nije u obavezi da pogleda ni da komentar, jel da?
|
|
|
|
|
nastasenjka ~daydreaming~
|
Datum registracije: 04 Mar 2005 Poruke: 34840 Mesto: medju javom i med snom
|
|
nisam ni probala ovu 'sagu' da citam...gledala sam film (prvi deo) i to mi je bilo sasvim dovoljno...ni najmanje me ne privlaci
|
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
|
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
|
|
[Miss]Nightmare je napisao/la sledeće: | razumijem ja sta ti hoces da kazes, ali onda ne bi ni harry potter bio tu jel da?
p.s. nema svako isti ukus i ovom temom sam mislila da nadjem istomisljenike, one kojima se knjiga svidja, koga ne interesuje nije u obavezi da pogleda ni da komentar, jel da? |
Teme su inace mete na koje je neprestan otvoreni lov. Dakle, valja ti ocekivati i negativne i lose komentare. I to je normalno. Da bi postojala kakva takva diskusija o necemu potrebna je teza i antiteza. Cim imas samo tezu i tezu to je vec nesto drugo. Cim se svi jedino slazu oko necega - ubrzo postane dosadno ponavljanje...
|
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
nastasenjka je napisao/la sledeće: | nisam ni probala ovu 'sagu' da citam...gledala sam film (prvi deo) i to mi je bilo sasvim dovoljno...ni najmanje me ne privlaci |
Nasto, moram samo da ti dodam da su filmovi uvek ali uvek gori od knjiga.
U knjigama je sve lepse docarano, opisano. U filmovima su neki delovi preskoceni.
Procitala sam sve 4 knjige. Prvu sam procitala za jedan dan. Gledala sam oba filma, ali knjige su knjige. Kad mu je drugarica predlozila da citam ovu sagu odgovorila sam joj "Ma daj, gde cu da citam to sa vampirima" A onda sam procitala a onda se zaljubila
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
*Mayche* je napisao/la sledeće: |
moram samo da ti dodam da su filmovi uvek ali uvek gori od knjiga.
U knjigama je sve lepse docarano, opisano. U filmovima su neki delovi preskoceni.
Procitala sam sve 4 knjige. Prvu sam procitala za jedan dan. Gledala sam oba filma, ali knjige su knjige. Kad mu je drugarica predlozila da citam ovu sagu odgovorila sam joj "Ma daj, gde cu da citam to sa vampirima" A onda sam procitala a onda se zaljubila |
Slazem se totalno, procitala sam i ja prvi deo knjige i pogledala film.. Ma nije ni priblizno dobar film kao sto je knjiga napisana. Predpostavila sam da je knjiga bolja, naravno i mora biti.. ipak u knjizi se moze sve lepo, opsirno napisati.. Ali.. jako sam se razocarala jer su neke bitne i neke jako, jako lepe delove preskocili
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|