www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Ko moze sa se potpisuje kao Petrovic-Njegos?
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Istorija sveta ~
::  
Autor Poruka
dela973
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 15 Jan 2010

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Mar 03, 2010 4:39 pm    Naslov poruke: Ko moze sa se potpisuje kao Petrovic-Njegos? Na vrh strane Na dno strane

Ko moze ili ima pravo da se potpisuje dinastickim imenom Petrovic-Njegos? Za princa Nikolu II i njegovu porodicu mi je jasno, ali sta je sa ostalim njeguskim Petrovicima? Da li je njihovo danasnje prezime Petrovic ili Petrovic-Njegos? Poznato mi je i da su se bliski rodjaci kralja Nikole potpisivali sa Petrovic-Njegos (npr. vojvode Bozo, Djuro, Sako...) a kako se njihovi potomci (ako ih ima) danas prezivaju?

Ovo pitanje me je zaintrigiralo kad sam na Novom groblju u Beogradu video i slikao ovaj zapusteni grob.

velociraptor
Banovan!
<b>Banovan!</b>

Datum registracije: 15 Apr 2007
Mesto: www. pokloni mi ljubav...pokloni mi sebe.com

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 05, 2010 12:33 pm    Naslov poruke: Re: Ko moze sa se potpisuje kao Petrovic-Njegos? Na vrh strane Na dno strane

dela973 je napisao/la sledeće:
Da li je njihovo danasnje prezime Petrovic ili Petrovic-Njegos? Poznato mi je i da su se bliski rodjaci kralja Nikole potpisivali sa Petrovic-Njegos

Njegosh je dodatak prezimenu, to je geografska odrednica
Isto kao sho i Koshtunica nije originalno prezime, nego je uzeto po imenu sela u koje su doshli.

Preci vladike Radeta( autora "Gorskog vijenca") su se prezivali Petrovici i to je jedna srpska familija poreklom su iz Bosne. Zhiveli su negde kod Travnika ili Zenice, a odatle su otishli u Hercegovinu.

To potvrdjuje i vladika Rade u svom pismu Osman-pashi Skopljancu.
Zhivotni put ih je doveo u Banjane ( srpsko pleme podno Njegosh planine) i kao shto red nalazhe, oni su zamolili familiju Miljanic na ciji su atar doshli da im dozvole da tu zhive.
Miljanici se zove to selo podno Njegosh planine, a ime je dobilo po bratstvu Miljanica, koji tu zhive.

Kasnije odu odatle i skrase se podno Lovcena. To je to cuveno pleme Njegushi.

A kako su uzeli taj dodatak prezimenu Njegosh, ako su oni iz plemena Njegushi???

Selo Miljanici ima 7 zaseoka i jedan od tih zaseoka se zove Muzhevice, odmah uz Njegosh planinu.
E u Muzhevicama su se nastanili preci vladike Radeta kad su doshli na to podrucje.
I kad su ih Miljanici pominjali, uvek bi o njima govorili kao o "Petrovicima sa Njegosha, oni sa Njegosha" jer je vec u tom kraju postojla familija sa istim prezimenom, pa da bi ne bi doshlo do zabune.
Njegoshi, Njegoshi, Njegoshi... I tako ostade taj nadimak, koji se kasnije vladici Danilu ucinio toliko simpatican da ga je dodao uz svoje prezime.
To je uradio dok je bio u Rusiji, i on je prvi Petrovic sa tim geografskim dodatkom u prezimenu.
Kralj Nikola je par puta kad bi sreo Miljanice voleo da se nashali i da ih pita kad misle da mu isplate za Muzhevice, jer je to "starina" njegovih predaka.

Petrovica i Popovica ima u Crnoj Gori koliko hocesh i kad ti neko kazhe da se tako preziva, mora da napomene i od kog je plemana, koja mu je krsna slava, kako bi tek onda znao o kojim petrovicima je tacno rec.

A shto se tice ovih grobova sa tim dodatkom na prezimenu...
Pitaj nekog ko je iz plemena Njegushi ,iz bratstva Petrovica, pa ti oni mogu reci da li su to njihovi bratstvenici ili nisu.

dela973
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 15 Jan 2010

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 06, 2010 9:09 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Taj dodatak Njegos je postao deo prezimena tj. dinasticko ime vladajuce porodice. Bratstvo Petrovica sa Njegusa je ogromno, pa me je zanimalo da li im danas u licnoj karti npr. pise Petrovic ili Petrovic Njegos, ili je to rezervisano samo za blizu rodbinu kralja Nikole?

Inace, poznati su mi ovi istorijski podaci, a dodatak Njegos je Petrovice kao vladarsku dinastiju odvajao i razlikovao od ostalih Petrovica, kojih kao sto znamo ima iz svih krajeva.

Kralj Nikola od muskog potomstva ima samo onog nesrecnika Nikolu II i on je kakav-takav, naslednik vladarske kuce Petrovic-Njegos. Najblizi rodjaci kralja Nikole su se def. prezivali Petrovic-Njegos, najpoznatiji medju njima je svakako vojvoda Bozo Petrovic Njegos za kog pouzdano znam da je imao potomke. E, sad da li se oni danas prezivaju "dinasticki" ili se to vremenom izgubilo ne znam.

Sto se tice ovih sa groblja, pop mi je rekao da su sa Njegusa ali da su kralju Nikoli bili rod tek u nekom sestom-sedmom kolenu, sto bi znacilo da su tada svi Petrovici iz tog bratstva u prezimenu imali i taj dodatak. Ne znam da li to vazi i danas jer njeguskih Petrovica zaista ima mnogo.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Istorija sveta ~ -> Ko moze sa se potpisuje kao Petrovic-Njegos? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon