:: |
Autor |
Poruka |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
PILETINA NA KRALJEVACKI NACIN
Potrebno je:
- 2 pileca bela mesa
- 4 kasike kajmaka
- 2 jajeta
- prezle
- so
- ulje
Odvojiti meso od kostiju, napraviti snicle, posoliti i sredinu svake snicle
premazati kasikom kajmaka, uviti u rolnu, ucvrstiti cackalicama.
Rolne uvaljati u brasno, jaja (zumanca+sneg od belanaca) i prezle
pa prziti da porumeni sa svih strana.
Ako ostane kajmaka, rastopiti ga pa preliti preko piletine.
Sluziti uz rizoto.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
PILECI URNEBES
Potrebno je:
- 1 pile
- 3 glavice crnog luka
- 1 list lorbera
- 1 kasika vegete (zacin C)
- 3 kasicice aleve paprike
- 2 case kisele pavlake
- so, biber
- 4 jaja
- 5 dcl mleka
- 250 gr brasna
- ulje
Pile iseci na delove i spustiti u proprzen, sitno seckani
crni luk, dodati casu vode, alevu papriku, zacin,
so i povremeno dodavati vode dok meso ne bude kuvano.
Piletinu izvaditi, skinuti meso sa kostiju, iseckati i vratiti
u sos a potom dodati u sve ovo casu kisele pavlake.
Umutiti testo za palacinke od jaja, mleka, brasna
i vegete pa ispeci 14 - 15 palacinki.
Od te kolicine ostaviti 4 cele sa strane, a ostale iseci na rezanca.
U podmazanu vatrostalnu posudu staviti na dno dve palacinke,
staviti sos sa piletinom, pa red sekanih palacinki, pa sos,
palacinke, sos,...i odozgo prekriti sloj sosa celim palacinkama.
U posudu u kojoj se kuvao sos sipati casu pavlake,
izmesati da bi pavlaka primila miris sosa
i time premazati gornje palacinke.
Zapeci na srednjoj temperaturi da se odozgo uhvati korica.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
ROLAT OD PILECEG MESA
Potrebno je:
- Pola litre mleka
- 3 kasike brasna
4 zumnaca
sneg od 4 belanaca
- malo soli
Za nadev:
- 1 pile
- 3 glavice iseckanog crnog luka
- 2 zumanceta
- sneg od 2 belanceta
- kisela pavlaka
U pola litre toplog mleka zakuvati 3 kasike brasna i kuvati
mesajuci sve dok masa ne postane gusta.
Nastaviti mesanje dok se ne ohladi, zatim posoliti
pa dodati 4 zumanceta i sneg od 4 belanceta.
Testo ispeci u podmazanom i brasnom posutom plehu.
Peceno testo izruciti na salvet, urolati
pa kada se ohladi nadenuti nadevom.
Nadev: proprzenom luku dodati na komade iseceno pile
i prziti dok meso ne pocne da se odvaja od kostiju.
Pile se moze i delimicno skuvati u supi pa dodati i luk.
Meso skinuti s kostiju, samleti i izmesati sa 2 zumanceta,
snegom od 2 belanceta i 3 kasike kisele pavlake.
Nadeveno testo uviti u rolnu, preliti kiselom pavlakom
i peci u pecnici jos 15 minuta.
Rolat se sluzi topao.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
PILECE SNICLE U SOSU
Potrebno je:
- 4 manja pileca bela mesa
- 1 dcl belog vina
- 1 dcl slatke pavlake
- 250 gr sampinjona
- 80 gr margarina
- zacin C
- so
Belo meso skinuti sa kostiju, malo ga izlupati sa tuckom
i staviti da se przi na margarine, s jedne i druge strane.
Naliti vinom i kratko krckati dok ne provri.
Dodati pavlaku, zacin C, na listice isecene pecurke
pa kuvati dok se sos ne zgusne.
Po zelji se moze upotrebiti umesto slatke pavlake
kisela pavlaka, isto tako pola case.
Sluziti sa pire krompirom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
PUNJENO PILE
Potrebno je:
- 1 pile
- 60 gr sunke
- 60 gr kackavalja
- 1 crvena paprika
- 6 svezih sampinjona
- vegeta
- biber
- malo senfa
- origano ili nana
- morski orascici
Pile se uzduzno podeli na dva dela i ocisti od kostiju.
Meso se izlupa i istanji poput snicle.
Preko sredine se premaze senfom i pospe zacinima pa se slaze
red sira, sunke, pecurke i pola paprike (da bi se dobili sareni slojevi).
Meso se zatim urola i spoji cackalicama da se ne bi raspalo.
Isto se radi i sa drugom polovinom.
Potom se meso uvije, pojedinacno u aluminijumsku foliju
i pece u rerni na 200 stepeni oko 25 minuta, bez ulja.
Ako nema folije onda se posuda u kojoj se pece poklopi.
Kao preliv se sluzi sos od pecurki.
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Ne zvuci lose ovo
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Punjena pileća prsa
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
4 velika pileća fileta (prsa)
50 g maslaca
3 velika praziluka, iseckana na kružiće
1 kašičica limunove kore
so i biber
250 ml pileće supe (može i od kocke) ili pola količine supe, a pola suvog belog vina
120 ml šlaga ili pavlake
1 kašika limunovog soka
Priprema
Umesto praziluka, možete upotrebiti crveni luk, koji je sladak.
Isecite filete po horizontalnoj liniji, po sredini, tako da napravite džep, a ne prosečete do kraja. Otopite pola količine maslaca na tihoj vatri, u najvećem tiganju koji imate. Dodajte praziluk i koru od limuna i pržite 15-20 minuta povremeno mešajući. Prespite u činiju i dodajte so i biber po želji. Očistite tiganj.
Napunite prsa ovom smešom kao da punite džep. Onda pomoću čačkalica zatvorite da punjenje ne ispada.
Otopite ostatak maslaca na tiho, dodajte punjena prsa i ispržite ih malo sa obe strane dok ne dobiju blagu braon boju. Dodajte supu i zagrejte do ključanja. Poklopite i neka vri deset minuta da se piletina lepo skuva. Na pola kuvanja okrenite.
Izvadite meso i nastavite da kuvate dok se količina tečnosti ne smanji na polovinu. Umešajte pavlaku i kuvajte ponovo dok se količina ne prepolovi. Umešajte sok od limuna, so i biber.
Izvadite čačkalice i isecite svaki komad na kolutove debljine oko 1 cm. Prelijte sosom i servirajte. Prijatno!
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sečenje pileta
Piletina se priprema na bezbroj načina, a piliće danas možete kupiti cele, u delovima ili u obliku šnicli bez kostiju. Ako ste se opredelili za kupovinu celog pileta, možete ga lako iseći na 4 ili 8 komada sledeći naša uputstva. Posao će vam svakako olakšati posebne makaze za tu namenu, ali možete upotrebiti i obične kuhinjske makaze ili oštar nož.
Dakle, prvo zasecite pile između trupa i bataka (slika br. 1). Iskrenite karabatak ka spolja, tako da kost iskoči iz čašice, a potom presecite kako biste ga odvojili. Isto tako postupite i sa drugom stranom.
Grudi odvajajte tako što ćete zaseći nožem duž obe strane grudne kosti (slika br. 2). Presecite kosti rebrenog luka na mestu gde se spajaju s grudnom kosti i odvojte grudnu kost.
Rastvorite pile i zasecite duž leđne kosti kako biste dobili dve strane grudi sa krilima (slika br. 3). Za 8 komada presecite grudi ukoso na dva dela. Deo sa krilom trebalo bi da bude nešto manji. Odvojte batak od karabataka.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
VELIKI LAF
Potrebno je : 1 litar JOGURTA, 300 gr.suhomesnatog (ili sunkarice, ili nekog pileceg parizera i sl.), 300 gr sangarepe(obarene), 6-8 krastavaca,7 obarenih jaja, 4 kesice zelatina i dobra volja!
Prvo iseckati na sitne kockice sve gore navedeno (suhomesnato,sangarepu,krastavce i jaja)
Nakon toga na vrucu ringlu staviti posudu sa litrom jogurta (koji ne sme ni slucajno da provri, nego cim se malo zagreje jogurt, sipati sve cetiri kesice zelatina i mesati jogurt dok se zelatin potpuno neistopi. Zatim staviti jednu kasikicu soli. Ponavljam jogurt ne sme da provri.
Nakon toga ostaviti jogurt da se prohladi.
Cim se jogurt prohladi, iseckanu smesu posuti u pleh-(prethodno navlazen sa hladnom vodom), pa preliti sa jogurtom, pa opet drugi sloj iseckanu smesu, pa na kraju preliti sa jogurtom. Sve to ce biti debljine od oko 5-6 cm! Staviti u zamrzivac 35-45 min. i nakon toga spremno za posluzivanje!
Vrlo je ukusno a i lepo izgleda jer s obzirom da je jogurt u pitanju sve sto je unutra iseckano se i providi. Kada se ohladi zelatin naravno uradi svoje, sjedini tu masu i bukvalno se moze seci kao torta na kockice! Verujte, vrlo je ukusno!
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Piletina u vinu
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
" 1 vece pile, iseceno na komade i bez kože
" 4 kašike brašna
" 1 kašika maslinovog ulja
" 50g maslaca
" 200g bebi crnog luka
" 200g slanine, isecene na trake
" 1 list lovora
" 2 cena belog luka, zdrobljena
" 2 kašike brendija
" 600ml crnog vina
" 200g pecuraka
" majcina dušica za ukras
Priprema
Uvaljajte piletinu u dve kašike zacinjenog brašna. Zagrejte ulje i pola maslaca i dodajte crni luk. Ako su glavice dovoljno male ne treba uopšte da ih secete. Pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte slaninu i pržite dok malo ne potamni. Izvadite luk i slaninu iz šerpe.
U tom istom ulju pržite piletinu (može i iz više puta) dok ne dobije zlatnu boju. Onda sastavite svu piletinu, slaninu i crni luk, dodajte beli luk i lovor i zacinite. Prelijte brendijem i vinom, poklopite i kuvajte 1 sat. Dodajte pecurke i kuvajte još 15 minuta.
Izvadite svo meso i povrce iz šerpe i držite ih na toplom. Izbacite lovor i zagrejte do kljucanja. Kuvajte dok se kolicina ne smanji za trecinu. Zatim umutite ostatak maslaca i brašna i pravite male knedle koje cete zatim skuvati. Prelijte meso ovim sosom i ukrasite majcinom dušicom. Uživajte!
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Piletina sa paprikama
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
" 4 pileca fileta (mada su odlicni i batak ili karabatak, samo bez kostiju)
" 1 crvena i jedna žuta paprika, isecene na cetvrtine
" 2 kašicice maslinovog ulja
" 1 crni luk, isecen na polumesece
" 2 cena belog luka, zdrobljena
" 1 tikvica isecena na kockice
" 400g paradajza iz konzerve
" bosiljak po ukusu
" 1 kašicica šecera
" so i biber
Priprema
Za pocetak, potrebno je da oljuštite paprike. Za ovo ce vnam biti potreban komad kuhinjske folije i vruca ringla. Pecite paprike dok dobro ne pocrne sa obe strane, a onda ih ubacite u šerpicu i poklopite. Par minuta u šerpici omogucice da se paprika lako oljušti. Ocistite papriku, isecite na cetvrtine, a zatim na trake širine 1 cm.
Zatim zacinite piletinu. Pospite komade mesa solju ili "vegetom". Zagrejte jednu kašicicu ulja u teflonskom tiganju i pržite meso dok ne dobije primamljivu zlatno-braon boju. Izvadite na tanjir i sacuvajte za kasnije.
Dodajte drugu kašicicu ulja i pržite luk dok ne omekša, a zatim dodajte beli luk i tikvicu.
Poklopite tiganj i pržite još par minuta da i tikvice omekšaju.
Na kraju dodajte paradajz, polovinu pripremljene kolicine bosiljka, šecer i paprike i zacinite solju i biberom. Zagrejte do kljucanja, a zatim vratite piletinu u tiganj i sve kuvajte petnaestak minuta na laganoj vatri, uz povremeno mešanje.
Služite uz testeninu ili pirinac i ukrasite preostalom kolicinom bosiljka. Prijatno!
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ROLAT OD BELOG MESA
2 bela mesa
1 glavica crnog luka
1 tvrdo bareno jaje
1 sveže jaje
sredina jednog parceta hleba
so, biber, vegeta, peršun, beli luk
-----------------------------------------------
Belo meso samleti ili sitno iseci, izrendati crni luk i kuvano jaje i dodati sredinu hleba, jaje i zacine. Oblikovati rolat. Na zagrejano ulje staviti rolat da se pece u rerni. Prelivati. Služiti sa jednostavnim sosom od pecuraka.
Sos od pecuraka
Pecurke iseci na tanke listice i dinstati na margarinu dok ne dobiju zlatnu boju.
Kada se pecurke ohlade dodati pavlaku.
# prijatno cete se iznenaditi novim ukusom belog mesa, a pri tome ovo jelo vrlo
atraktivno zgleda
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|