:: |
Autor |
Poruka |
Jugović Banovan! Prijatelj foruma

|
Godine: 44
Datum registracije: 16 Jan 2005 Poruke: 18475

|
|
Studenti prava među najboljima na planeti
Studenti Pravnog fakulteta u Beogradu uveli su svoj fakultet u društvo 30 najboljih pravnih fakulteta sveta prolaskom u finale prestižnog takmičenja iz oblasti međunarodnog privrednog prava, održanog u Beču pre nedelju dana. Ne samo što su ih svetski poznati pravnici pohvalili da daju „drugu dimenziju problemu” i „originalno zastupaju” svoje „klijente” već im je jedina nepremostiva prepreka bio čuveni Pravni fakultet Univerziteta Harvard, što im se, ako imamo u vidu da su izlagali na engleskom jeziku i renome Harvarda, i ne može zameriti.
Tim studenata beogradskog Pravnog fakulteta odmeravao je znanje sa 152 najbolja pravna fakulteta iz 47 zemalja sveta. Zajedno sa još 31 timom, prošao je prvi, eliminacioni krug, i iza sebe ostavio 120 renomiranih visokoškolskih ustanova.
- Ovo je treća godina kako naš fakultet učestvuje na ovom prestižnom takmičenju, ali ovo nam je najbolji rezultat. Samo najbolji prolaze u finale i uglavnom su to jedni te isti fakulteti. E, sada smo među njima i mi - kaže Miloš Jevtić, jedan od članova tima.
Još u oktobru prošle godine dobili smo problem za koji je prvo trebalo napisati tužbu na osnovu činjenica koji su nam dali - trgovina između dva preduzeća, jednog koje trguje kakaoom i koje nije isporučilo dogovorenu pošiljku drugom preduzeću koje proizvodi slatkiše, dodaje student Predrag Vidaković.
- Zatim smo pisali i odgovor na tužbu, za isti slučaj, koja nam je dostavljena od strane drugog fakulteta - takmičara. Sve smo radili kao da smo pravi advokati i kao da zaista zastupamo klijenta - priča Vidaković.
Drugi deo takmičenja odvijao se u Beču. Sedam studenata otputovalo je da pokaže stepen zrelosti, poznavanja stručne materije i pravničke kulture izlaganja, i to pred arbitrima - sudijama, odnosno profesorima ostalih fakulteta koji su se takmičili. Izlaganje pred arbitrima nije bilo nimalo jednostavno. Student ne samo što mora da izlaže ono što je pripremio već ga arbitri stalno prekidaju potpitanjima, zahtevajući tako od njega visok stepen poznavanja stručne materije, snalažljivost, dovitljivost, a da ne pričamo o poznavanju engleskog. Pošto se sedam dana govori o jednom istom slučaju, posebne poene dobijao je onaj tim koji je smislio nešto novo. Naš tim arbitri su posebno hvalili za originalnost. Čak im je jedan od profesora u jednom trenutku kazao da nešto što su rekli čuje prvi put u životu, kao i da su dali potpuno novu dimenziju problema - tužbe. To je pravi kompliment, kaže asistentkinja Milena Milutinović, koja je pripremala studente za takmičenje.
- Prvog dana smo imali vatreno krštenje. Bojana Janković je trebalo da izlaže argumente kao tužilac protiv fakulteta koji je odgovarao na našu tužbu. U tom izlaganju trebalo je da citira nemačkog profesora Klausa Petera Bergera. Kad smo pogledali tablu sa spiskom arbitara, na njemu je stajalo baš njegovo ime. Sledili smo se. To je značilo da može da nas pita gomilu detalja u vezi sa citatom, pa smo se uplašili kako ćemo uspeti s tim da izađemo na kraj. Međutim, kasnije smo čuli njegov komentar - bio je oduševljen Bojanom - priča takmičar Jelena Bezarević.
Ovo je najbolji rezultat koji je tim Pravnog fakulteta do sada osvojio na ovom takmičenju. Zato su raniji takmičari mogli da se nauživaju i da izlaze tokom sedmodnevnog boravka u inostranstvu. Mi smo samo sedeli i radili, radili, radili. Samo šećer i kakao, šećer i kakao. I tako sedam dana, našalila se studentkinja Jelena Leovac.
Oni stvarno nigde nisu izlazili, potvrdila nam je kroz smeh asistentkinja Milutinović, objašnjavajući dalje:
- Od njih sedmoro, samo četvoro je nastupalo, ali su svi zajedno proveli tih sedam dana i noći pripremajući se za izlaganje, čitajući, preslišavajući se.
Beogradskom Pravnom fakultetu za učešće na takmičenju pomogao je Pravni fakultet iz Pitsburga, sa kojim inače ima prijateljsku saradnju. Zahvaljujući njemu, tim studenata Pravnog fakulteta već tri godine učestvuje na ovom međunarodnom takmičenju, odnosno uspeva da obezbedi sredstva za put, hranu i smeštaj celog tima. Veliku pomoć pružila im je i advokatska kancelarija Karanović-Nikolić i još nekoliko firmi. Interesantno je da je, kako nam je rečeno, malo advokatskih kancelarija uopšte zainteresovano da pomogne mladim i uspešnim studentima koji će uskoro postati i uspešni advokati.
|
|
|
|
|
 |
zeljko77 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 47
Datum registracije: 06 Apr 2005 Poruke: 1

|
|
pa mi smo srbi i bez faksa naj
|
|
|
|
|
 |
bgpedja Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 08 Apr 2005 Poruke: 2 Mesto: Beograd

|
|
Jugovicu (ko god bio) hvala sto si postavio ovu temu. Pretpostavljam da publicitet nije narucen od strane nekog zainteresovanog.
Dodatna informacija za one koje to interesuje: Nas tim je uspeo da pobedi cetiri renomirana fakulteta u general rounds, pa smo tako i dosli do Harvarda. U pitanju su Gissen (Nemacka), Denver (SAD), Loyola New Orleans (SAD), King's Inn (Dublin, Irska), i to bas navedenim redosledom.
Jedino ostaje zal za mlados' sto se nismo nagledali mnogo Beca.
Pozdrav od zahvalnog clana tima (jasno je kog).
|
|
|
|
|
 |
Jugović Banovan! Prijatelj foruma

|
Godine: 44
Datum registracije: 16 Jan 2005 Poruke: 18475

|
|
Nema na cemu bgpedja... ja sam student pravnog fakulteta u Nemackoj i slucajno sam naleteo na ovo i bas mi je bilo zanimljivo da vidim da nasi studenti imaju dobru reputaciju sirom sveta... za taj faks u Giessen znam, jer je mnogo poznat...
Pozdrav kolega...
|
|
|
|
|
 |
aco1 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 38
Datum registracije: 17 Feb 2005 Poruke: 18

|
|
nekome i nebi trebo faks za visi kome treba
|
|
|
|
|
 |
bgpedja Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 08 Apr 2005 Poruke: 2 Mesto: Beograd

|
|
Pa iskreno receno, u Srbiji je najcesca razlika izmedju imanja i nemanja fakulteta ono parce papira na kome pise diploma. To se odnosi na sve nauke, jer je ovde svako svoj advokat lekar ekonomista i slicno (sto u kapitalizmu manje-vise nije zabranjeno).
Salu na stranu, ocigledne koristi od imanja fakulteta su zaista retke. Koliko je meni poznato najbolje je bilo imati ga dok je ovde bio socijalizam i drustvena preduzeca, ali samo u onim periodima kad su osnovni platni razredi bili po stepenu obrazovanja.
Prevedeno na srpski, za istu vrstu posla i za istu kolicinu rada (citaj:popijenih kafa) dobijao si mnogo vecu platu ako imas diplomu. Tako nesto se nikad nece ponoviti i moze da bude samo jos gore -npr.soferi gradskog saobracajnog uveliko "tuku" sa platama mnoge magistre i doktore nauka.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|