www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Naočare ili sočiva?
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 13, 2009 5:27 pm    Naslov poruke: Naočare ili sočiva? Na vrh strane Na dno strane

Oslabljeni vid može da se poboljša na različite načine, a poslednjih godina i kompjuterski vođenim laserima. Šta je najbolje za vas?

Dobar vid zdravih osoba najviše zavisi od rožnjače, na kojoj se svetlosni zraci prelamaju, budući da ovaj spoljašnji i najistaknutiji deo oka propušta i prelama 70 do 80 odsto svetlosti. Kad je pravilnog oblika i zakrivljenosti, rožnjača precizno prelama svetlosne zrake i mi imamo jasnu sliku posmatranog predmeta.

Ali, ako je suviše zakrivljena kao kod kratkovidosti, ili zaravnjena u slučaju dalekovidosti, udaljeni predmeti će izgledati zamagljeno. Ukoliko je njena površina neravnomerno zakrivljena, kao kod astigmatizma, slika na mrežnjači biće iskrivljena.

Dužina očne jabučice je takođevažnazadobru oštrinu vida. Ako je oko duže od normalnog, svetlost se prelama ispred mrežnjače, a kada je kratko, zraci se ukrštaju iza nje. U oba slučaja, vid će biti zamućen i neophodna je korekcija.

Ove nepravilnosti u prelamanju svetlosti (refrakcija) mogu da se poprave naočarima ili kontaktnim sočivima, ali se pomagalima vid koriguje samo dok se koriste. To je i razlog što je savremena nauka nastojala da pronađe trajna rešenja.

"Usavršavanjem laserske tehnologije i kompjuterski vođene laserske mikrohirurgije, danas anomalije vida mogu trajno da se uklone kod 95 odsto operisanih. Međutim, to ne znači da su naočare i sočiva otišle u istoriju", kaže za "Politikin Magazin" Slađana Delević, oftalmolog.

Sve zavisi od način života, vrsta posla i uzrasta

Koji je najbolji način za korekciju: naočare, sočiva ili laser ? Po rečima Slažane Delević nijedna od ovih metoda korekcije vida nije savršena, i zato se sve koriste.

Ispravljanje vida se, naime, obavlja prema individualnim specifičnostima oka, ali se uzimaju u obzir i način života, vrsta posla i uzrast. Ne može biti isto kod bankarskog službenika i vatrogasca, ili kod dece i odraslih.

Manje refrakcione anomalije mogu dobro da se koriguju nošenjem naočara. Osim toga, prilagođavanje na naočare je lako, a mogu da budu i modni detalj. Nepravilnosti većeg stepena, kao što su astigmatizam ili velika dioptrijska razlika između očiju su znatno komplikovanije za korekciju naočarima, čak i kad su stakla najpreciznije izrade. U tom slučaju se preporučuje nošenje kontaktnih sočiva.

Specijalnim kontaktnim sočivima mogu se ispraviti i teže nepravilnosti vida, kao što su određene vrste astigmatizma i oboljenja rožnjače. Sočiva kod ovih anomalija omogućavaju da se izbegne neželjena pojava smanjenih ili uveličanih likova koji su česti kada se koriguju naočarima.

Prednost sočiva je što se može izabrati gotovo idealno za svako oko pojedinačno, i time postići maksimalna oštrina vida. Sočiva mogu biti propusna na gas, tvrda, meka, standardna, torična, za planiranu zamenu, produženo nošenje, bifokalna, multifokalna.

Najnovija, silikonska, propuštaju mnogo veću količinu kiseonika od dosadašnjih i tako omogućavaju rožnjači da diše. Zahvaljujući tome smanjuje se mogućnost komplikacija koje njihovo nošenje izaziva.

Operacije laserima se mere u sekundama

Ako se dobri rezultati postižu nošenjem naočara i kontaktnih sočiva, čemu refrakciona hirurgija?

"Laserske intervencije, kao što je već naglašeno, omogućavaju potpuno ili delimično oslobađanje od nošenja naočara ili kontaktnih sočiva, a nepravilnosti prelamanja svetlosti u rožnjači se najčešće rešavaju trajno. Operacije najsavremenijim laserima se mere u sekundama, budući da se fantastičnom preciznošću u samo jednoj sekundi koriguje jedna dioptrija! Međutim, ako vid ne može da se poboljša naočarima ili sočivima, neće se korigovati ni laserom."

Zavisno od dijagnoze primenjuje se više metoda i tehnika laserske korekcije dioptrije (PRK, LASIK, EPI LASIK, LASEK), ali su dve vrste osnovne. Jedna je fotorefraktivna keratektomija (PRK) koja koristi egzajmer laser za korekciju kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma malog do srednjeg stepena.

Laser remodelira površinu rožnjače i na taj način se štede i čuvaju od obolevanja njene dublje strukture. Posle PRK intervencije stavlja se kontaktno sočivo koje se nosi dva do tri dana.

Druga je LASIK metoda, kojom se koriguju kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam niskog do vrlo visokog stepena. Tokom operacije prvo se podigne površni sloj rožnjače ili membrana, a zatim se korekcija obavlja na njenom središnjem sloju. Potom se membrana vraća u prvobitni položaj.

Dalekovidost je moguće laserski korigovati do plus šest, kratkovidost do minus 12, astigmatizam do šest. Osobe sa dioptrijom većom od minus šest imaju veći rizik od nastanka glaukoma i odlubljivanja mrežnjače i posle laserske intervencije, i zato im se preporučuje redovna kontrola.

Jedan od najvažnijih preduslova za uspeh u primeni refrakcione hirurgije su merenja i ispitivanja na osnovu kojih se pravi definitivni plan za izvođenje operacije. Osim toga, da bi uspeh u uklanjanju refrakcionih anomalija bio potpun, neophodna je dobra saradnja bolesnika i lekara, kao i edukovan oftalmolog u oblasti kontaktologije i oftalmohirurgije.

Po rečima dr Delević, laserska korekcija vida je moguća u svakoj životnoj dobi, ali se kod dece i mlađih od 21 godine ne preporučuje, jer u tom uzrastu još može da dođe do promene dioptrije. Uslov za operaciju jeste da su oči zdrave i da se dioptrija nije menjala godinu dana. Među apsolutne kontraindikacije spada keratokonus i druge bolesti rožnjače.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

° Jaca °
~ zažmirim i putujem ~
<b>~ zažmirim i putujem ~</b>

Datum registracije: 28 Okt 2008

usa.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 26, 2009 2:13 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Činjenica je da se moja dioptrija može samo povećati Sad , što se, srećom, nije dogodilo u ove 4 godine koliko kombiniram naočale i leće, ali dosta mi je mučenja s tim tako da imam u planu lasersko uklanjanje dioptrije i adio za svagda, nadam se. Mr. Green

smiljana.b
>Edem<
>Edem<

Godine: 36

Datum registracije: 03 Avg 2009

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 26, 2009 6:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ako se nose sociva nikad se ne smiju nositi svo vrijeme dakle kombinacija sa naocalama ili samo naocale ja nosim kombinaciju a sto se operacije tice ne smijem se usuditi jesam kukavica Laughing

nastasenjka
~daydreaming~
<font color=BC1DD8><b>~daydreaming~</b></font>

Datum registracije: 04 Mar 2005
Mesto: medju javom i med snom

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 26, 2009 8:20 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja nosim cvikere vec godinama...kontam da cu u nekom trenutku ipak otici 'pod laser' buduci da mi se dioptrija lagano povecava...za sada ne planiram

Put do zvezda je samo etapa kružnog puta do sebe, i ako znaš prečicu nema potrebe da se puno
lomataš po bespućima...
Ne, bato...Stigao si čim kreneš...
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...

Double Hearts
Love Sucks
Love Sucks

Godine: 35

Datum registracije: 12 Maj 2009
Mesto: i'm an amazing guy who has the killer looks

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 26, 2009 11:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

sociva nosim 24/7.. spavam u njima... na jutro op sup malko suze ili renu i ceraj Laughing Laughing Laughing

jos koju god pa wop laser Laughing Laughing

° Jaca °
~ zažmirim i putujem ~
<b>~ zažmirim i putujem ~</b>

Datum registracije: 28 Okt 2008

usa.gif
PorukaPostavljena: Uto Dec 29, 2009 12:08 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Double Hearts je napisao/la sledeće:
sociva nosim 24/7.. spavam u njima... na jutro op sup malko suze ili renu i ceraj Laughing Laughing Laughing

Kad sam zadnji put bila na pregledu, doktorica mi je spomenula takvog specijalca ( Laughing Razz ) koji je imao ooooogromnim problema zbog toga... Neutral Wink Zezaš se sa zdravljem...

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Dec 29, 2009 12:45 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sa 12 godina moja je dipotrija bila -5, dakle, naocale kao dno od tegle mozete misliti kako je to bilo davne 1979. Rijetka su tad bila djeca koja nose naocale, cesto sklona izrugivanju drugih u smislu "bubalica" tj "streber"(danjasnji izraz) i nije bilo ni malo prijatno ni lako nosit se sa svim tim. Kako mi je dioptrija i dalje rasla, 1986.pocinjem nositi tvrde kontaktne lece sa kojima punih 20 godina nisam imala ama bas nikakav problem, za nevjerovati je koliko mi je oko dobro podnosilo i jos mi je zaustavilo rast dioptrije. Nikada nisam u tih 20 god. stavila naocale, jer mi to lijecnici nisu dozvoljavali i bili su rigorozni ili jedno ili drugo, mijesanja nema. Posto nocu jako malo spavam, vrlo je nezgodno kada ustanem i zbog nekog filma opet moram staviti sociva da bih ga odgledala, vratila sam se dobrim starim "ocalima", sve valjda sa godinama dodje. Na lasersku bih operaciju otisla pjevajuci, ali mi je ipak trenutno preskupa. Lijepo je svijet gledati vlastitim okom.

nextajox
حزب الحيوان
<b>حزب الحيوان</b>

Godine: 35

Datum registracije: 16 Jul 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 31, 2010 11:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nosila sam naočare godinu ipo i onda prešla na sočiva sa kojima je mnoooogo lakše Mr. Green

Ni se osećam ih Laughing

Mada planiram i ja pod laser uskoro.. nije mi tako velika dioptrija , ali ako se poveća moraću pod laser,nema mi druge Mr. Green

---X---GIRL
[●Sancta ஐ Sapientia●]
<b>[●Sancta ஐ Sapientia●]</b>

Godine: 31

Datum registracije: 17 Dec 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Mar 04, 2010 11:03 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja nosim naocare, dioptrija mi je -0,5 mala je ali ce se povecavati... ne nosim ih redovno i bzvz, smetaju mi jos nisam navikla

jbstapar
[Caliente con el fuego]
<b>[Caliente con el fuego]</b>

Godine: 33

Datum registracije: 17 Maj 2006
Mesto: Does it matter?

slovenia.gif
PorukaPostavljena: Ned Mar 07, 2010 3:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

I ja nosim cvidze.. od kad pamtim. Mozhda od prvog ili drugog osnovne, tako da sam navikla. Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink
Kao i osobi iznad dioptrija mi je mala, mada se je u poslednji par meseci promenila, ali nista drastichno - samo toliko da na desno oko .. vidim sve magleno.. ali cvike su kod chika doktora i za koji dan idem po njih Mr. Green Wink
Ne nosim jih redovno.... najpotrebnije su mi u shkoli Wink
Ne bih imala sochiva. Wink

*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>

Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Ned Mar 07, 2010 3:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja sam dobila naocale jos pre nekoliko godina za citanje, dioptrija je mala, nosila sam ih nesto malo i vise nisam. Al izgleda da mi se dioptrija povecala pa cu morati da vidim sta cu

anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jun 19, 2012 5:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Šta izabrati - Naočare ili sočiva?

Pri odabiru pomagala za korigovanje vida prvi kriterijum treba da bude njihov zdravstveni efekat, a ne estetika i komfor. Dr Jelena Lazarević Mišić, specijalista oftalmologije u Vojnomedicinskom centru „Karaburma“, ističe da pacijent uvek treba da dobije pomagalo kojim se najbolje koriguje vidna oštrina.

Srećom, kaže ona, u najvećem broju slučajeva pacijenti mogu da biraju između naočara i sočiva, ali postoje i određena oboljenja oka koja isključuju mogućnost izbora.
– Pacijenti koji imaju visok stepen astigmatizma ili keratokonus mnogo bolje vide sa sočivima, pa im se ona i preporučuju. Sočiva su bolji izbor i za osobe s anizometropijom, tj. velikom razlikom u dioptriji između jednog i drugog oka. Kod njih se problem lakše koriguje kontaktnim sočivima jer ono može da se stavi samo u jedno oko – objašnjava doktorka i navodi da postoji i niz razloga zbog kojih neki drugi pacijenti ne mogu da nose sočiva već jedino naočare.

RAM OGRANIČAVA POGLED
Što se praktične strane tiče, i naočare i sočiva imaju i prednosti i mane. Sočiva obezbeđuju veći komfor i šire vidno polje jer nema rama od naočara koji donekle ograničava pogled.
Zahvaljujući napretku nauke, kaže naša sagovornica, postoje i progresivna sočiva koja pacijentu omogućavaju da dobro vidi i na daljinu i na blizinu, što znači da su naočare za čitanje suvišne.
– Ova sočiva su spas za sportiste jer im ne sputavaju pokrete i ne nameću nikakva ograničenja – objašnjava dr Lazarević Mišić.
Naočarima nije potrebno nikakvo specijalno održavanje, dovoljno je redovno brisanje odgovarajućim krpicama, a nemaju ni rok trajanja, kao sočiva.
Osim toga, nošenje naočara izuzetno retko izaziva infekcije i alergijske reakcije, što se sa sočivima dešava znatno češće i ume da bude veoma nezgodno i bolno.

– U zavisnosti od materijala od kog su pravljena i roka trajanja, sočiva zahtevaju oprez pri korišćenju i održavanju, što povećava odgovornost pacijenta prema sopstvenim očima. Oni moraju striktno da se pridržavaju uputstava za održavanje koja im je dao lekar, da koriste rastvore za čišćenje i čuvanje, a ako nose dugotrajnija i gas-propusna, polutvrda sočiva, onda moraju da nabavljaju i tablete za deproteinizaciju – objašnjava doktorka Jelena Lazarević Mišić, specijalista oftalmologije.

POŠTUJTE ROK TRAJANJA
Kada je reč o mekim sočivima, koja se i najčešće koriste, najvažnije je poštovati rok trajanja i menjati ih kad dođe vreme za to. Neka su predviđena da traju samo dan, druga mesec dana, tri meseca ili godinu, i svaka treba nositi samo onoliko koliko je proizvođač predvideo.
– Zbog besparice ljudi često pokušavaju da štede i na sočivima pa, na primer, mesečna sočiva nose tri meseca, što može da bude veoma štetno za oko – ističe doktorka i dodaje da sočiva noću, za vreme spavanja, moraju da se skidaju.
To, kaže, važi i za novija, najkvalitetnija sočiva koja su pravljena za produženo nošenje, do sedam dana i noći. Poželjno je da se skidaju pre spavanja, a mogućnost produženog nošenja treba koristiti samo u posebnim situacijama, za vreme noćnog putovanja, noćnih izlazaka...

(Zena)

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Naočare ili sočiva? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon