www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Od dijete do anoreksije
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Moda i lepota ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Maj 17, 2009 12:31 am    Naslov poruke: Od dijete do anoreksije Na vrh strane Na dno strane

U želji da nalikuju idealu koji im prezentuju mediji, pripadnice ženskog pola podnose razne muke i rizikuju zdravlje. Dijete i preterano bavljenje sportom su najčešće metode. Često se neprimetno sklizne u anoreksiju.

Anketa, koju ja je objavljena na sajtu "Dojče Vele" (Deutsche Welle) mogla je da bude sprovedena na ulicama Berlina, Beograda ili Bostona, jer, izjave su tipične:

"I ja sam bila na dijeti, zapravo sam potpuno bila prestala da jedem neko vreme."
"Svi oko mene su mršavi, pa sam i ja htela da smršam. Čovek se oseća debljim nego što jeste kada je okružen mršavim osobama."
"Manekenke su tako lepe, mršave…."

Doktor Katrin Imbierovic sa bonske klinike za psihosomatsku medicinu kaže da su 'početnice' sve mlađe.

"Skoro svaka žena je bar jednom držala dijetu. Ali srećom ne razbole se sve od poremećaja u ishrani. Vrlo stroge dijete su najopasnije. Što više dijeta, i što su one strože, tim je veća opasnost da nastane poremećaj u ishrani. Mnoge žene nam kažu da su sa dijetama počele još pre nego što su napunile deset godina."

Ogromna razlika između stvarnosti i ideala

Anoreksija je psihosomatska bolest - to znači da se teški psihički i socijalni problemi manifestuju telesno. Neke osobe obolele od anoreksije dijetama izgube i polovinu svoje težine. Međutim, čak i kada su teške samo 30 kilograma ove osobe sebe bukvalno vide kao gojazne.

Ima nekoliko faktora koji su igri kada je pitanju anoreksij: geni, biografija i socio-kulturni činioci. Ovo poslednje, smatra Katrin Imbierovic, igra posebno važnu ulogu.

"Pritisak društva, koji prenose mediji, igra veliku ulogu na nastanku ovog oboljenja. Na televiziji ili dok prelistavamo magazine, vidimo slike mršavih žena. A stvarnost je drugačija, sasvim drugačija. Jer, stanovništvo u industrijskim zemljama je sve gojaznije. I to je ta ogromna razlika između stvarnosti i ideala."

Anoreksijom su najčešće pogođene mlade devojke, od puberteta pa nadalje. U tom prelaznom periodu života mladi ljudi su i onako preosetljivi i generalno skloni tome da sebe i svoju okolinu ne vide onakvim kakvi jesu.

Najviše anorektičnih osoba su žene - 95 odsto, ali poslednjih godina je sve više muškaraca sa ovim poremećajem ishrane.

(MONDO)

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Moda i lepota ~ -> Od dijete do anoreksije Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon