:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••
|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
|
|
Veći deo života Kejt Harding (34) provela je na dijetama, gubeći ali i vraćajući kilograme. Kada joj je "prekipelo", priključila se grupi boraca protiv dijeta koji pravo na prekomernu težinu definišu kao građansko pravo.
Pokrećući blog protiv dijeta "Vitka jednoličnost" (Shapely Prose), Kejt i njeni "saborci" zagovaraju prihvatanje ugojenih i uče jedni druge o poboljšanju zdravlja ljudi sa viškom kilograma. Ona i ostali blogeri, koji se potpisuju sa, npr, "Debelo pilence" ili "Velika sloboda", ističu da je "rat protiv debljine" koji društvo vodi, naterao punije da mrze svoja tela i pate od manjka samopoštovanja.
"Debljina me nije učinila lenjom ili glupom ili nemoralnom", kaže Kejti koja je napisala je i knjigu "Lekcije iz sfere debelih" (Lessons from the Fat-o-Sphere).
Na Kejtinom blogu kritikuje se opsesija dijetama i tablicama težine u medijima i poručuje da je važno zdravlje, "bez obzira na veličinu". Kejt, visoka 1,6 metara i teška 88 kilograma, tvrdi da joj je telo lepše od kako je pokrenula blog ali priznaje da za pojavljivanje u kupaćem kostimu još "nema petlju".
"Advokati" onih koji nerado staju na vagu insistiraju na zdravlju debeljuca, potstiču toleranciju prema njima na radnom mestu i takođe pomažu maloprodaji da sagleda potencijal XXL potrošača.
"Sada je poenta 'oslabi i sve će biti dobro'. Ali, ljudi ne gube kilograme i zato mi idemo na to da budu što zdraviji, bez obzira koliko su teški", kaže Lin Mekafi, direktorka neprofitnog Saveta za borbu protiv diskriminacije na osnovu težine.
U Savetu ističu da nekih pomaka ima - od dužih pojaseva u automobilima do odluke kanadskog Vrhovnog suda da aviokompanijama nije dozvoljeno da od ljudi sa viškom kilograma ili posebnim potrebama traže da kupe kartu za još jedno sedište.
I mada su gojaznima posvećene brojne TV emisije i blogovi, i dalje dominira stav da ih treba navesti da smanje težinu. Oko dve trećine Amerikanaca smatra se gojaznim i gradovi širom SAD poveli su pravi rat protiv toga pozivajući se na rast troškova za zdravstvo zbog srčanih bolesti, dijabetesa tipa dva i raznih kancera.
Istraživanja pokazuju da troškovi lečenja bolesti koje se povezuju sa gojaznošću dostižu 100 milijardi dolara godišnje. Istovremeno Rebeka Pul, iz istraživačkog centra za ishranu i gojaznost Univerziteta Jejl, upozorava i na predrasude i diskriminaciju zbog težine.
"Elegantno popunjeni" naime teže dolaze do posla a kada ga nađu dobijaju manju platu i ređe ih unapređenju nego vitke radnike. Takođe, njih oko 70 odsto sreće se sa predrasudama kod lekara i u osiguravajućim kompanijama.
"Mi treba da se borimo sa gojaznošću, a ne sa gojaznim ljudima", kaže Rebeka Pul, dodajući da se ljudi koji su diskriminisani zbog težine u većem procentu od drugih okreću nezdravoj ishrani i izbegavanju fizičke aktivnosti.
U međuvremenu o potrebama dama koje bi da budu lepo obučene, ali i da nešto prikriju, brine Deb Malkin u butiku Ridres, u Njujorku.
Ridres prodaje odeću, uključujući "firmiranu", od broja 44 pa naviše, a kupcima su na raspolaganju kabine prostranije od uobičajenih i prodavačice čija je misija, kako kaže jedna od njih, da učine svet boljim za ljude bez obzira na njihove razlike.
(Beta)
|
|
|
|
|
|
nemanja446 unique and unrepeatable
|
Godine: 32
Datum registracije: 19 Apr 2009 Poruke: 2143 Mesto: Trebinje, Republika Srpska
|
|
Citat: | "Mi treba da se borimo sa gojaznošću, a ne sa gojaznim ljudima", |
Odlična rečenica, stvarno.
|
_________________ There isn't anything which is totally wrong. Even a stopped clock shows wright time twice a day. |
|
|
|
|
Alexns Tinkerbell's pixie dust
|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
|
|
Uf.
Kad' bih ja bio na predsednik vala ne bi bilo gradjansko pravo.. ustvari bilo bi, al' bi poreska stopa bila bo'me povisoka ^
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|