:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••
|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
|
|
Iako peruanskog porekla, pasulj je sastavni deo kuhinja celog sveta, od meksičkog pečenog i italijanskog "pasta e fagioli", do srpskog prebranca, piše "Blic Panorama".
Pasulj je univerzalna namirnica u kuhinji. Njegov neutralan ukus omogućuje niz kombinacija s različitim začinima, a budući da je dostupan tokom cele godine ima široku primenu pri kuvanju.
Pasulj možete da kupite u rinfuzi, ili već upakovan u plastičnu ambalažu. U oba slučaja pazite da na pasulju nema znakova vlage ili oštećenja i da su zrna cela.
Čuvajte ga u zatvorenoj posudi na hladnom, suvom i tamnom mestu do godinu dana.
Višak skuvanog pasulja možete da čuvate u zamrzivaču, ili u frižideru do tri dana u posudi sa poklopcem.
Pasulj u većini prodavnica možete da kupite i konzerviran u limenkama. Prednost mu je brža priprema, mali gubitak nutritivnih vrednosti u odnosu na kuvani, i duži rok upotrebe.
Pre nego što operete pasulj, raširite ga na podlozi da biste odstranili nečistoću, kamenčiće i oštećena zrna. Nakon toga stavite ga u cediljku i dobro isperite pod mlazom vode.
Kako bi se smanjilo vreme kuvanja i ubrzalo varenje, pasulj se obično natopi, oko osam sati pre pripreme ili preko noći u vodi, i to u razmeri jedan prema tri.
Ali, postoji i drugi način: pasulj s vodom pustite da vri par minuta, a zatim ga ostavite da se ohladi i držite ga u vodi još dva sata.
Pasulj zatim ocedite i pre kuvanja još jednom operite. Nakon toga, u šerpu dospite još sveže vode, otprilike pet centimetara iznad nivoa pasulja, pa ga prvo kuvajte deset do 15 minuta na jakoj vatri, a zatim sat do sat i po vremena na umerenoj temperaturi.
Prilikom kuvanja s vremena na vreme uklonite penu koja se stvara na površini.
(MONDO)
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|