www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Zec -kao kucni ljubimac
Strana 1, 2, 3  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Flora i fauna ~ -> ~ Životinjsko carstvo ~
::  
Autor Poruka
maucetung
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 44

Datum registracije: 04 Dec 2005
Mesto: Sremski Karlovci

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Feb 08, 2007 2:54 pm    Naslov poruke: Zec -kao kucni ljubimac Na vrh strane Na dno strane

Da li ste imali zeca-kao ljubimca?Sta mislite da li je bolji patuljasti zec ili obicni za ljubimca?

Najprije, koja je razlika između zeca i kunića? Iako naizgled isto izgledaju, radi se o dvije različite vrste. Divlji zec živi u nastambama iznad zemlje, vrlo je plah, te ima duže uši i stražnje noge od kunića. Iako se mladi zec može pripitomiti, nikad ne gubi svoju izrazitu plahost. Dok se zečevi rađaju već prekriveni dlakom i spremni za samostalni život, tek rođeni kunići su potpuno goli, slijepi i ovisni o majci. Kunići mogu biti divlji i pitomi. U prirodi žive u nastambama koje sami iskopaju ispod zemlje. Sitnije su građe od zeca, znatno pitomiji, spretniji, a neki kažu i inteligentniji.

Europski kunić ili lat. Orcyctolagus Cuniculus vuće porijeklo iz jugozapadne Europe (Pirenejski poluotok) i sjeverozapadne Afrike. Spadaju u grupu sisavaca, ali ne u red glodavaca kako je uvriježeno mišljenje, nego u red dvojezubaca (eng. lagomorpha, njem. hasenartige Tiere), porodica zečevi. Dvojezupci imaju četiri sjekutića u gornjoj čeljusti (dva para po dva sjekutića - otud i ime dvojezupci), dok glodavci imaju samo dva sjekutića. Osim porodice zečeva (lat. Leporidae) u koju se ubrajaju kunići i zečevi, u dvojezupce spada i porodica zviždara (lat. Ochotonidae). Zviždari (eng. pikas, sibirski puka) su male životinjice okruglih ušiju, više nalik miševima i zamorcima, a žive na visokim stijenovitim planinama sjeverne Amerike i Azije i glasaju se glasnim zviždukanjem. Zbog toga ih još često nazivaju stijenski kunići ili zečevi zviždari. Ako želite saznati nešto više o zviždarima možete pogledati ovaj site.
Dakle, iako većina ljudi automatski kuniće i zečeve svrstava među glodavce, oni su sasvim drugi red životinja - dvojezupci. Svi dvojezupci imaju kratke repove, stražnje noge veće od prednjih (pogotovo porodica zečeva) i karakteristične klinaste zube koji rastu iza velikih prednjih sjekutića. Isključivo su biljojedi. Kao red, dvojezupci su dugo znanstvenike dovodili u nedoumicu. Prvo su ih svrstavali u red glodavaca, gdje su se nalazili do početka 20. stoljeća, a kasnije su prebačeni u poseban red dvojezubaca i smatralo ih se bliskim srodnicima glodavaca. Kasnije, neki znanstvenici zastupaju teoriju po kojoj su dvojezupci srodniji kopitarima nego glodavcima. Najnovija teorija iz 1998.g. otkrila je uz pomoć genetike da su dvojezupci najsrodniji primatima i rovkama. Nestrpljivo očekujemo nove teorije!

Postoji mnogo pasmina kunića - patuljasti, orijaši, ovnoliki (sa spuštenim ušima), dugodlaki, kratkodlaki, itd. Dolaze u mnogobrojnim kombinacijama boja. Ponekad je teško odrediti pasminu, pa vam često čak ni trgovac u pet shopu neće znati objasniti koja je to pasmina koju prodaje. Četiri najpopularnije pasmine, unutar kojih postoji još nekoliko vrsta, su: Patuljasti (Dwarf), Ovnoliki (Lop), Angora i Rex. Pravila držanja i njege isti su za sve pasmine.

Da ne bude zabune, ovdje ćemo govoriti isključivo o kunićima kao kućnim ljubimcima. Pravila uzgoja u neke druge svrhe sasvim su drugačija.

Oni su vrlo pitomi, dragi, veseli, inteligentni, vole društvo ljudi, a mogu se čak i pomalo dresirati. Kao i sve druge životinje, zahtijevaju određenu brigu i njegu. Pitomi kunići ne mogu samostalno preživjeti u prirodi i ne mogu se tek tako ostaviti kada vam dosade. Slično psima i mačkama, i njihove pasmine dobivene su raznim križanjima. Životni vijek im je oko 10 godina, te stoga budite spremni na jedno dugo prijateljstvo i obvezu.

Informacije na ovim stranicama rezultat su vlastitog iskustva, kao i sakupljanja podataka sa različitih web stranica. I još nešto. Iako se na ovim stranicama upotrebljavaju izrazi "kunić", "zec", "zeko", "zečić" i sl., uvijek se misli na kunića. Zec je druga vrsta životinja.

qzma1981
Upućeni član
Upućeni član

Datum registracije: 17 Maj 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Feb 10, 2007 4:12 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Imao sam ja zeca kao kucnog ljubimca i onda je toliko porastao da nisam znao sta cu sa njim ,pa sam ga poklonio nekim ljudima sto zive na selu!A i nervora me jer vrsi nuzdu gde stigne!

dameski
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 43

Datum registracije: 19 Dec 2004

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Feb 10, 2007 10:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

zeca treba uzeti za ljubimca tek ako smo zaista spremni da mu pruzimo paznju i negu, u protivnom to mu dodje kao neki hir, imati lepo, slatko i malo a kad poraste, zavrsi ko zna gde, mozda i u loncu....zalosno Confused

" I know the way to fuck them all...."

Trfac
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 37

Datum registracije: 04 Feb 2007

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Ned Feb 11, 2007 9:57 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

zecevi su teski kao ljubimci,oko njih treba previse njege,a i ovo je istina za nuzdu,sve smrdi,boze sacuvaj.

Francuskinja
♦Un Mal pour un Bien♦
<b>♦Un Mal pour un Bien♦</b>

Godine: 42

Datum registracije: 07 Apr 2005
Mesto: 83700 ST RAPHAEL

france.gif
PorukaPostavljena: Ned Feb 11, 2007 11:44 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ima ko ima...ali on treba vise po prirodi da bude...ja recimo imam dvoriste ali sa ovim mojim pse nema sanse,zavrsio bih u tanjiru... Mr. Green to je stvar ukusa!

mar4kos
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 09 Dec 2006

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Ned Feb 11, 2007 12:03 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja sam za to cak sta vise voleo bi da imam zeca

tetarajna
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 27 Jan 2007

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 09, 2007 2:09 pm    Naslov poruke: zeka Na vrh strane Na dno strane

Ja sam htela da kupim patuljastog kunica i da ga drzim u kuci, ali mi je moj momak rekao da oni smrde i da ne mogu da se izdresiraju da vrse nuzdu samo na jedno mesto.

goran.b
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 24 Avg 2007

canada.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 26, 2007 8:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Imao sam jednom zeca kao kucnog ljubimca, kad sam bio mali, lepi su zecevi a posebni su kada su mali.

chapalinkica
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 28 Nov 2007

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 02, 2007 11:34 pm    Naslov poruke: Re: zeka Na vrh strane Na dno strane

tetarajna je napisao/la sledeće:
Ja sam htela da kupim patuljastog kunica i da ga drzim u kuci, ali mi je moj momak rekao da oni smrde i da ne mogu da se izdresiraju da vrse nuzdu samo na jedno mesto.

Izvini sto se mesam ali moram da ti kazem da tvoj momak nije u pravu..ja sam dobila patuljastog kunica za rodjendan sad u oktobru i najiskrenija da budem,ne smrdi uopste,cak nema apsolutno nikakav miris,veca je verovatnoca da pokupi neki miris ako koristis neku kremu za ruke ili parfem a cesto ga mazis pa njegovo krzno upije...jako je cist,stalno se lize i cisti,kao macka...a mi smo uspeli da ga naucimo da vrsi nuzdu u kupatilu,verovala ili ne...prosto ga moras nekad lupiti po njuskici ako radi nesto sto ne treba ili se upiski negde gde ne treba,cisto da mu to ne bi preslo u naviku...eto,samo sam to htela da ti kazem...ako se odlucis da kupis patuljastog kunica,neces pogresiti...presladak je i velika je maza,cak moze i da se "dresira"..pozdrav

start dis
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 40

Datum registracije: 15 Apr 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Dec 25, 2007 6:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

teski su za odrzavanje

Room302
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 39

Datum registracije: 09 Dec 2007
Mesto: Niksic

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 18, 2008 1:44 am    Naslov poruke: pol zeca Na vrh strane Na dno strane

zna li iko kako se moze razlikovati muzijak od zenke kod zeceva...?

sandrica_viktor
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 36

Datum registracije: 23 Okt 2008

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 23, 2008 3:33 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja sam patuljastog kunica dobila za rodjendan u junu....presladak je.Nije tacno da smrdi i tako to...ali moras redovno da mu cistis kavez.Sam ce da navikne da vrsi nuzdu gde treba...kad ga par puta lupis po njuskici.I pazite na kablove,tepihe...sve zivo voli da gricka.Ako neko ima komentar ili ga zanima nesto vise,neka pise na
Sandrica_ca@yahoo.com.
pozz Razz

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Flora i fauna ~ -> ~ Životinjsko carstvo ~ -> Zec -kao kucni ljubimac Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3  sledeća
Strana 1 od 3

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon