:: |
Autor |
Poruka |
Anđela inso umjetnica
|
Godine: 39
Datum registracije: 18 Dec 2006 Poruke: 10293
|
|
Do prije nekog vrjemena sam mislila da je puno više porodica koje ostaju skupa bez obzira na puno problema koje imaju. Ta mi se neka iluzija razbila još prije kad sam mislila da će i moji tak ostati skupa, iako je isprva otac bio alkoholičar 10 godina, pa prestao, a potom i majka i i dalje je. No, oni su nekak ostajali zajedno, kako sam ja skužila - zbog mene i brata. Među njima je prestajalao da postoji bilo što, a prije svega ono zbog čega su se i vjenčali - ljubavi i poštovanja. I tak je na kraju ipak otac otišao i nestao.
Najljepši brak za koji su svi govorili da je prevazišao sve, raspao se.
Što vi mislite, bi li mogli ostati zbog djece i šutjeti da bi ona bila sretna, bez obzira na to kaj se dogadja među vama i partneru?
Ili uopće, ne moraju to bit roditelji, općenito odnosi u porodici? Da li znate netkoga da je ostao zajedno iako je nesretan u svojoj porodici?
|
|
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Citat: | Što vi mislite, bi li mogli ostati zbog djece i šutjeti da bi ona bila sretna, bez obzira na to kaj se dogadja među vama i partneru? |
Pitanje je da li bi ona bila srećna u takvom okruženju. Osećaju ona sve to, itekako.
Citat: | Da li znate netkoga da je ostao zajedno iako je nesretan u svojoj porodici? |
Znam. I uglavnom se objašnjenje i svodi na to da to čine zbog deteta / dece...No, pitanje je koliko time zaista čine deci dobro?
Naprosto se zgrozim kad vidim pojedine (uglavnom) tate da obitavaju svaku noć po kafanama do jutra...Sigurno je da porodica trpi...
Sigurno da neke probleme partneri mogu da prevaziđu. Ne mislim da se zbog i najmanjeg problema treba razići, jer nam danas ionako manjka tolerancije. Ali, slažem se sa onom 'Bolje dobar razvod, nego loš brak'.
Kako bih ja postupila? Ne znam dok se ne nađem u takvoj situaciji, a iskreno se nadam da nikada neću
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
anchi22 •• 20:01 ••
|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
|
|
Citat: | Što vi mislite, bi li mogli ostati zbog djece i šutjeti da bi ona bila sretna, bez obzira na to kaj se dogadja među vama i partneru?
Ili uopće, ne moraju to bit roditelji, općenito odnosi u porodici? Da li znate netkoga da je ostao zajedno iako je nesretan u svojoj porodici? |
Moji roditelji su se rastali uprkos time da je taj brak bio kao idealan, znaci neke stvari se ne tolerisu a i to sto mislimo da bi postedeli decu rastanka i svega toga tu gresimo jer greska je ostati skupa ako je porodica u haosu i sukobima. Dete oseca svaku promenu i to utice na dete iako se pokusava skriti, deca nece niti mogu biti srecna u takvim okolnostima i ako mislimo da stedimo decu mislim da gresimo, mi mislimo da stedimo decu al zapravo neznamo kako se deca osecaju.
Znam par parova al isto znam da su u porodici skupa al da nemaju nikakav odnos vec svrljaju i vode dvostruke zivote i pitam se sta ce im takav zivot. Deca nisu blesava, dobro znaju sta se dogadja i u kakvim odnosima su im roditelji al roditelj ipak misli da je to ono najbolje za decu. Sreca ima veliku znacajnost, ako osoba nije srecna onda ne moze biti ni okolina.
Licno, neznam dal bi mogla suteti i trpeti neke stvari, priznajem da bih pokusala i uradila sve moguce al opet kazem neke stvari nisu za toleranciju kao i sve ima svoju granicu pa i za to postoji krajnost.
|
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
@Anđela veoma mi je žao što si se našla u takvoj situaciji , jer bez ozira kakvi su tvoji roditelji , ko je kriv tome ipak tebe jednako boli i suosjecam s tobom.
Medjutim , prvo sto moras da shvatis da ni ti ni tvoj brat niste ni malo krivi za to sto se desilo niti ste mogli sprijeciti takvo sto.Drugo , u braku se neke stvari trebaju tolerisati i preci preko njih , ali postoje stvari koje nikako niko ne smije da tolerise i precuti , a to je prvenstveno nasilje. Sad siroki su ti spektri nasilja ali tu moze biti i fizicko i psihicko nasilje.
Roditelji ponekada grijese , pogotovo majke , kada radi djece ostaju u takvim brakovima cuteci i trpeci radi djece. Problem se time nece rijesiti nikada samo se na taj problem lijepi jos mnogo problema. Iz takvog braka djeca izlaze s osjecajem krivnje iako nisu.
Znam jako mnogo brakova s tim slucajem identicnim , negdje je doslo do rastave , nmnegdje je doslo do sporazuma i odlaska lijecenju od alkohola.
Znam i iz licnog iskustva i vjeruj mi da je bolje ovako , jer djeca zive u miru , nema lupanja po kuci i vike , nema psihickog straha na djeci. Trpila sam sve to 6 godina i vjeruj mi kamo srece da nisam ni 6 minuta , jer se sve to osjeca na starijem sinu koji i dan danas se strese svaki put kada neko povisi glas.
Sretno u svakom slucaju
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
šamar Iskusni član
|
Godine: 115
Datum registracije: 29 Dec 2008 Poruke: 906 Mesto: diznilend
|
|
nemislim da je dobro za djecu po svaku cijenu da se ostaje u braku .
naprotiv to dosta loše utiče na djecu.
sigurno nebih po svaku cijenu ostao u braku jer znam da bi se to odrazilo na moju djecu.
kakva je razlika ja dijete bilo nesrećno zbog toga što su mu se roditelji razveli.
ili bilo nesretno zbog svakodnevnih svađa i galame ili nasilja u porodici.
poznajem jednu porodicu koja pokušava na taj način da održi porodicu na okupu.
ali njihova djeca su jako tiha i povučena.
a zbog svađa i nasilja u toj porodici lično sam morao par puta da smirujem
stanje u toj porodici.inače to mi je rodica rođena u pitanju.
muž je totalni kreten kojeg ću svakako da prebijem uskoro .
nije mi jasno da neko može da trpi maltretiranje do te granice zbog nekakve ljubavi koja je davno izčeznula.ja mislim da bi i toj djeci svanulo kad bi se oni razveli .
jer ta situacija se odražava i na njihovo školovanje i mnoge druge stvari.
svi mi znamo kako djeca mogu biti okrutna prema drugoj djeci za koju znaju da im u porodici postoje problemi.pa pored svakodnevnog stresa u kući to doživljavaju u školi.
|
_________________ Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
u klopke, jer računati na poteškoće,
znači stvarati ih. |
|
|
|
|
keva2 Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 13 Jan 2009 Poruke: 502
|
|
Ostati u braku po svaku cenu je totalna glupost, pogotovu ako je izgovor "šta ću, moram zbog dece ". Upravo ta deca najviše pate u takvim porodicama. Ja sam odgajila dvoje normalnih, pametnih i dobrih ljudi sama, a nisam sigurna da bi bili takvi da sam ostala u braku.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|