:: |
Da li koristite Eterična Ulja? |
DA |
|
60% |
[ 3 ] |
NE |
|
40% |
[ 2 ] |
|
Ukupno glasova : 5 |
|
Autor |
Poruka |
Makro Sudbina Pravi Greske
|
Datum registracije: 01 Jul 2005 Poruke: 2090 Mesto: P!zd!land
|
|
Nigde nisam naleteo na ovu temu, ali ako vec 'slucajno' negde postoji, onda mi oprostite sto ponavljam.
Sve informacije koje budem postavljao ovde su sa drugih Internet stranica, koje sam ja kroz dugo vreme prikupljao, sastavljao po mojoj potrebi i zelji. Tako da kredit pripada 'njima svima'.
Pokrecem ovu temu, zato sto sam i ja sam zainteresovan za aroma terapiju tj. etericna ulja, na njihova svojstva, delovanja, proceduru, razni recepti, itd, itd. Pa se nadam da cu neko ko zna vise podeliti po neku informaciju sa nama ovde.
ETERIČNA ULJA
Eterična ili esencijalna ulja, iako se nazivaju uljima, zapravo su hlapljive i vrlo složene smese različitih organskih spojeva karakterističnog mirisa i ukusa, različitih od spojeva koji se inače podrazumevaju uljima.
Eterična ili esencijalna ulja nazivaju se još i dušom, životnim sokom ili pak kvintesencijom biljaka u kojoj je skrivena snaga mirisa i lekovita moć biljaka. Potrebna je velika količina biljnog materijala da bi se dobila samo jedna kap ove dragocene tekućine čije je delovanje na telesno, duševno i emotivno stanje čoveka čudesno.
Postoje brojni načini upotrebe eteričnih ulja kupka, inhalacije, komprese, masaža, mirisno oplemenjivanje prostora itd. Bitno je samo naglasiti da su eterična ulja namenjena isključivo za vanjsku upotrebu i da se ne smeju nikako direktno nanositi na kožu u nerazređenom obliku.
|
_________________ Na pesku smo se videli, još ni gaće nismo imali.
Upi’kila si se na dodir moj, od tog trenutka ja sam samo tvoj!
|
|
|
|
|
MERA OPREZA UPOTREBA ETERICNIH ULJA
Sva eterična ulja koristiti isključivo za vanjsku upotrebu. Bilo kakvo oralno uzimanje eteričnih ulja mora biti isključivo u dogovoru i pod nadzorom stručne osobe: aromaterapeuta ili doktora.
Eterična ulja nikada ne nanositi nerazređena na kožu jer će izazvati iritaciju, a moguće su i alergijske reakcije. Jedino eterična ulja lavande i čajevca koja se mogu naneti direktno na kožu ali na malim površinama.
Deca do 6 godina starosti ne bi trebala biti izložena delovanju eteričnih ulja bez prethodnog savetovanja sa doktorom ili stručnom osobom.
Trudnice, starije osobe ili osobe koje boluju od asme, epilepsije ili jake alergije trebale bi obratiti posebnu pažnju prilikom upotrebe eteričnih ulja i svakako se posavetovati sa stručnom osobom i doktorom.
Osobe s osetljivijom kožom ili one sklone alergiji trebale bi pre upotrebe napraviti test na koži.
Pomešati jednu kap eteričnog ulja sa kasikom temeljnog ulja i utrljati na osetljiva mesta na koži (iza uveta, unutrasnja strana podlaktice, unutrasnja strana zgloba) te ostaviti 24 sata. Ako se ne pojavi crvenilo ili svrab ulje možete sigurno upotrebljavati.
Izbegavati dugotrajnu upotrebu istog eteričnog ulja kako se ne bi razvila preosetljivost.
Citrusna ulja, posebno bergamot, sadrže spojeve tzv. furokumarine koji povećavaju osetljivost kože na sunčevu svetlost pa ih nije poželjno nanositi na kožu pre izlaganja suncu jer rezultat može biti neravnomerna i neestetska pigmentacija.
Ukoliko se nanose na kožu u obliku sapuna, gela, kupke ili ulja za masažu, udeo eteričnih ulja ne bi smeo prelaziti 3%, što je otprilike na 10 ml nekog baznog ulja maksimalno 3 kapi. Za decu udeo eteričnih ulja ne bi smeo biti veći od 1% što onda dakle 1 kap na 10 ml nekog baznog ulja.
Kod upotrebe et. ulja u kupki, eterično ulje je poželjno pre toga pomešati s nekim nosačem (sol, jogurt, šampon itd. jedna kasika). Ukoliko dodajete eterična ulja direktno u kadu s vodom to nikada ne bi smelo biti više od 8 kapi. Po dodatku ulja raspršiti rukom po površini vode.
Eterična ulja čuvati na tamnom i hladnom mestu
Eterična ulja su zapaljiva pa ih ne treba držati u blizini otvorenog plamena.
|
|
|
|
|
|
Opis Nekih Eteričnih Ulja
ANIS/ANISE
(Pimpinela anisum L.)
Et. ulje slatkastog mirisa od davnine je u upotrebi za smanjivanje apetita. Deluje kao regulator menstrualnog ciklusa, pospešuje cirkulaciju i tako pomaže kod uklanjanja celulita.
BERGAMOT/BERGAMOT
(Citrus aurantium L. ssp. bergamia (Risso & Poit.) Wight & Arn. ex Engler)
Et. ulje slatkastog i voćnog mirisa sa cvetnom primesom. Dobija se iz kore plodova agruma sličnih limunu. Deluje antiseptično i pomaže kod pojave akni i rana, umiruje probavne smetnje, živčane smetnje, napetost i depresiju, poboljšava koncentraciju. Oživljuje telo i um.
BOR/PINE
(Pinus sylvestris L.)
Et. ulje drvenastog mirisa dobijeno iz iglica bora. Lekovito deluje pri svim infekcijama disajnog sastava, astme i bronhitisa. Koristi se i za masažu zglobova i mišića. U kombinaciji s et. uljem eukaliptusa pojačava mu se delotvornost.
CEDAR/CEDAR
(Cedrus atlantica (Endl.) Manetti)
Et. ulje ugodno drvenog mirisa. Dobija se destilacijom iz drva biljke. Deluje antiseptički, protugljivično ti ublažava psihičku napetost.
CIMET/CINNAMON
(Cinnamomum verum J. Presl)
Et. ulje slatkog, intenzivnog i toplog mirisa, posebno ugodnog u zimskom periodu. Poteče sa Šri Lanke. Delovanje mu je antimikrobno; pomaže pri lečenju gripe, prehlade, kašlja i virusnih infekcija. Vrlo često se koristi u proizvodnji parfema.
ČAJEVAC/TEA TREE OIL
(Melaleuca alternifolia Cheel.)
Et. ulje koje poteče iz Australije i Tasmanije. Kao prirodan antiseptik preporučuje se kod problema na koži (akne, neurodermitis), te kod infekcije zubnog mesa i vaginalnih infekcija, kao i kod ozleda i opekotina. Takođe pomaže kod prehlada, angina, gripe i konjuktivitisa.
MANDARINA/MANDARINE
(Citrus reticulata L.)
Et. ulje citrusnog, osvežavajućeg mirisa. Budi apetit, aktivira probavu, opušta mišiće, budi životnu radost, inspirira. Koristi se za masnu kožu i kod pojave akni.
YLANG-YLANG/YLANG-YLANG
(Cananga odorata (Lam.) Hook. f. & T. Thomson)
Et. ulje egzotičnog mirisa medno-cvetnog tona dobijeno iz cvetova tropske biljke imena "cvet cvetova". Tradicionalno se koristi za proizvodnju ulja za negu kože. Uravnotežuje lučenje sebuma i deluje antiseptički, smirujući crvenilo i upalu na koži. Također regenerira kožu i smanjuje bore, te ublažava depresiju i anksioznost. Veruje se da poseduje afrodizijačka svojstva.
GERANIJA/GERANIUM
(Pelargonium graveolens L'Hér. ex Ait.)
Et. ulje poreklom iz Egipta, vrlo slatkog mirisa, nalik na ružu. Uravnotežuje izlučivanje sebuma, tako da je korisno i za suvu i za masnu kožu čije se tkivo pri redovnoj nezi regenerira. Opušta nervnu napetost i potiče među ljudima svežu, harmoničnu atmosferu.
KADULJA/SAGE
(Salvia officinalis L.)
Ima snažan aktivirajući miris i deluje poticajno. Čisti disajne puteve i osnažuje glas. Stimulira organizam, umanjuje krvarenje, ublažava upale disajnih organa i grla, deluje kod upale desni i afti. Koristi se za masnu kožu i kosu.
KLINČIĆ/CLOVE BUD
(Eugenia caryophyllata Thunb.)
Et. ulje drvenoga, začinskog i intenzivnog mirisa. Deluje kao snažan antiseptik, antiviralno, antibakterijski i protugljivično. Ublažava smetnje disajnog sastava (bronhitis), infekcije, artritis, probleme s probavnim sastavom i sve upalne procese u usnoj šupljini.
KOROMAČ/FENNEL
(Foeniculum vulgare P. Mill.)
Ima jak, slatkast miris, koji se od antičkog vremena koristi za slabljenje apetita. Pročiščava organizam, smiruje grčeve u želudcu, poboljšava cirkulaciju i regulira menstrualni ciklus.
LAVANDA/LAVENDER
(Lavandula officinalis Chaix)
Lekovito delovanje ulja lavande poznato je godinama. Izvanredno se meša s drugim eteričnim uljima, pa je neizostavno ulje u mirisnim kombinacijama i parfemima. Deluje smirujuće, opuštajući psihičku i emocionalnu napetost. Odličan je antiseptik, izvanredno deluje kod problema kože: apscesa, akni, ćelavosti, malih rana, opeklina, konjuktivitisa, dermatitisa, ekcema.
LIMUN/LEMON
(Citrus limon (L.) Burm)
Izvanredno osvežava prostorije, uklanja miris dima, pri psihičkom zamoru osvežava i bistri koncentraciju, deluje antiseptički na disajne organe i kožu. U slabom razređenju vrlo je korisno za masnu kožu i kosu.
NEROLI/NEROLI
(Citrus aurantium L. var. amara)
Neroli se dobija iz cvetova gorke narandze. Ima osvežavajuću i gorko-slatku aromu. U prošlosti, cvetovi ove biljke nosili su se na venčanjima kao simbol čistoće. Ulje se koristi kod kožnih problema kao što su akne, ekcemi, dermatitis, kod povišenog krvnog pritiska te pospešenja probave. No najvažniji učinci ovog ulja očituju se na psihičkom planu: umirujući, potiče san, kod stresa, osećaja depresije, boli, šoka i bespomoćnosti. Također mu se pripisuju i afrodizijačka svojstva.
EUKALIPTUS/EUKALYPTUS
(Eucalyptus globulus Labill.)
Et. ulje prodornog tropskog, kamfornog mirisa. Jedno od najjačih antiseptičkih ulja. Koristi se za spuštanje povišene temperature i za inhalaciju. Olakšava disanje, smanjuje simptome gripe, pomaže otapanju naslaga sluzi, umanjuje bolove i jača imunitet.
MATIČNJAK/MELISSA
(Melisa officianlis L.)
Eterično ulje dobija se destilacijom iz listova i stabljike ove biljke. Deluje umirujuće i antidepresivno, a koristi se protiv migrene, bezvoljnosti, straha i napetosti. Povoljno delovanje očituje se i kod neredovnih menstruacija, visokog pritiska i lupanja srca, bronhitisa, astme i kašlja.
RUZMARIN/ROSEMARY
(Rosmarinus officinalis L.)
Et. ulje iz cvetova i listova začinske mediteranske biljke. Deluje antimikrobno i antiseptično. Stimulira limfni sastav, potiče izlučivanje tekućine iz organizma, jača izmenu tvari u tkivima i time ublažava bolove u mišićima i zglobovima. Zbog pospešivanja cirkulacije, deluje poticajno na rast kose. Koristi se za negu masne i oštećene kose.
METVICA-MENTA/MINT
(Mentha piperita L.)
Et. ulje ugodnog, osvežavajućeg mirisa. Ubrzava izmenu tvari, regulira probavu, preporučuje se kod mučnine na putu. Olakšava prehladu, virozu, upalu disajnih organa, olakšava disanje, ublažuje reumatizam te bolove u mišićima i zglobovima. Neguje masnu kožu.
PAČULI/PATCHOULI
(Pogostemon cablin (Blanco) Benth.)
Et. ulje egzotičnog i drvenog mirisa, poreklom iz Indije. Ima antimikrobno i antiseptičko delovanje te se primenjuje kod crvenila, upala, oštećene kože i protiv stvaranja bora. Dodaje se kremama za negu zrele i oštećene kože. Poznato je i kao afrodizijak.
NARANDZA/ORANGE
(Citrus aurantium L.)
Aromatično osvežavajuće eterično ulje toplog mirisa. Odlično se meša s gotovo svim drugim uljima oplemenjujući njihov miris. Prisutno je u aromaterapijskim uljima za uklanjanje celulita zbog jačanja izmene tvari pod kožom. Regenerira stanice kože i preporučuje se za negu suve kože.
SANDAL/SANDAL
(Santalum album L.)
Et. ulje egzotičnog, drvenastog mirisa poreklom iz Indije. Neguje dehidriranu kožu i korisno je pri upalnim procesima. Tradicionalno se koristi u meditaciji i yogi, gde pomaže uspostavljanju duhovne ravnoteže. Godinama se koristi kao afrodizijak.
TIMIJAN-TAMJAN/THYME
(Thymus vulgaris L.)
Et. ulje poznato po snažnom antimikrobnom i antiseptičkom delovanju. Odlično smiruje upalu zubnog mesa i uništava bakterije koje uzrokuju karijes te ulazi u sastav različitih pasta za zube i voda za dezinfekciju usta.
ZIMZELEN/WINTERGREEN
(Gaultheria procumbens L.)
Et. ulje koje poteče iz zapadne Amerike, a upotrebljavali su ga još Indijanci. Deluje snažno analgetski i protivupalno. Dodaje se masažnim uljima za ublažavanje reumatskih bolova, kod istegnuća mišića, bolnih zglobova i artritisa.
|
|
|
filicka *hoppípolla*
|
Godine: 32
Datum registracije: 28 Jan 2006 Poruke: 10884
|
|
Etericna ulja su divna...
obozavam ih.
|
_________________ DROP IT LIKE IT'S HOT |
|
|
|
|
|
|
|
Recepti za pravljenje prirodnih parfema
Prirodni parfem je vrlo jednostavno napraviti, jedini trik je kreirati miris koji vam se dopada. Parfem se sastoji od baznih nota (miris koji najduže ostaje na koži), srednjih nota (miris koji isparava pre baznih ), i gornjih nota (miris koji najpre isparava). Pošto eterična ulja isparavaju različitim brzinama, parfem može imati različite mirise kako vreme protiče. Za razliku od kupovnih, sintetickih parfema, prirodni parfem ne sadrzi opasne hemikalije kao ni alkohol, i ima blagotvorno dejstvo.
Mirisne note
• Bazne note - bor, jela, kleka, čempres, kedar, cimet, biber, klinčic, djumbir, pačuli, sandal
• Srednje note - ruža, jasmin, neroli, ylang-ylang, geranijum, menta, ruzmarin, žalfija, lavanda, melisa, čajevac, timijan.
• Gornje note - mandarina, limun, pomorandža, bergamot, eukaliptus
• Premoštavjuće - lavanda ( 1-2 kapi kako bi se spojile bazne, srednje i gornje note)
U praznu bocicu od etričnog ulja, (ili drugu sterilisanu bocicu od 10ml) pomešajte ukupno 24 kapi, od svake note jednak deo ( po 8 kapi ). Počnite sa baznom notom, zatim srednjom i na kraju gornjom. Kontrolišite da li ste zadovoljni mirisom. Na kraju dodajte kap do dve veznog ulja lavande, koja ce povezati mirisne note. Bočicu dopunite Jojoba, Bademovim ili uljem semena kajsije ( po zelji ), dobro promućkajte, i ostavite na mračnom i hladnom mestu najmanje 48 sati ili duze. Što duže stoji jače će mirisati.
|
|
|
|
|
|
filicka je napisao/la sledeće: | Etericna ulja su divna...
obozavam ih. |
Bas mi je drago da vidim nekoga da se 'punom brzinom' javio na ovoj temi
Ylang Ylang Parfem
Prirodna verzija mirisa koji je proslavio Coco Chanel 1923
predstavljanjem Chanel No.5 u Parizu
Etericna ulja :
24 kapi Ylang Ylang
10ml jednog temeljnog biljnog ulja po želji (Jojoba, Badem, seme kajsije)
Exotique Parfem
Etericna ulja:
15 kapi Pačuli
3 kapi Ylang Ylang
4 kapi Geranijuma
2 kapi Cimeta
Orange Bloosom Parfem
Lagani miris pomorandže u cvatu. Koristan za anksiozne
i one koji ne mogu u potpunosti da izraze svoje emocije.
Etericna ulja :
7 kapi Pomorandža
5 kapi Neroli
12 Kapi Sandal
Angel's Breath Parfem
Etericna ulja :
12 kapi Lavande
4 kapi Pomorandža
4 kapi Ylang Ylang
3 kapi Sandal
Exquisite Parfem
Etericna ulja :
7 kapi Sandalovina
7 kapi Pačuli
3 kapi Neroli
2 kapi Lavanda
Unisex refreshing citrus Parfem
Etericna ulja :
12 kapi Bergamot
5 kapi Limun
5 kapi Pomorandža
2 kapi Sandal
Passion Parfem
Uzdiže telo i duh. Za strastvene i senzualne žene.
Etericna ulja :
12 kapi Ylang Ylang
12 kapi Sandal
Relax Parfem
Ukoliko osećate nervozu ili tremu pred znacajne dogadjaje, klecaju vam kolena, krajnje je vrijeme da nešto preduzmete. Ova kombinacija će vam pomoći da se opustite i uspešno ih prebrodite.
Etericna ulja :
12 kapi Lavanda
12 kapi Bergamot
P.S Ovi recepti su pokupljeni sa PunMiris-a.
|
|
|
|
|
|
Zubobolja
Mešavina eteričnog ulja klinčića i lavande.
Snažno eterično ulje klinčića umrtvljuje bolni živac, dok eterično ulje lavande smiruje upalu i deluje antibakterijski.
Osim toga, ova uljna mešavina deluje svojim mirisom i umirujuće.
|
|
|
|
|
|
Ostavite cigare pomocu etericnih ulja
Eksperimentisite sa Tamjan/Thyme, Ylang Ylang i Bot/Pine uljima.
Stavite po 10 kapi od svakog ulja u 10ml bazno ulje kao sto je jojoba. Jednom kada sve izmesate, uvek promuckati flasicu pre inhalacije. Slobodno umirisite po par puta dvevno i vidite da li vam se potraznja cigarete smanjiti.
Drugi recept koji bi vam mogao pomoci je:
Lavender
Marjoram
Palmarosa
Frankincense
Geranium
Cedarwood
Vetiver
Ovo je veoma jaka mesavina ulja. Umesto 10 kapi, stavite po 5 kapi od svakoga ulja u tamnu flasicu i dodajte 20ml baznog ulja npr. jojoba.
Pomoci ce vam da budete smireni, da se manje nervirate.
Mozete ovu mesavinu mirisati kroz papirnu maramicu, stavite par kapi na maramicu i udisite par puta dnevno.
Druga ulja koja vam mogu isto pomoci da ubijete zelju za cigarom su:
Peppermint
Cinnamon
Nutmeg
Black Pepper
Ako vas bas uhvati kriza, otvorite npr. flasicu peperminta i udisite kroz nos 2-3 puta.
Neka ulja vam mozda nece pomoci. Moracete da eksperimentisete. Jedan dan probajte jedno ulje, a drugi dan drugo ulje, pa cete osetiti razlliku, ne samo u mirisu, nego i delovanju na vas um i telo. Ako vam je jedno ulje pomoglo prvi dan, ne mora da znaci da ce pomoci drugi dan isto, sve zavisi od vaseg raspolozenja.
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|