:: |
Autor |
Poruka |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
Video sam da mnogi na ovom forumu veliki značaj pridaju muzici po raznim pitanjima ali...šta je sa ''slikom'', šta je sa bojama? One su kako izgleda ''bacene u drugi plan'', ali šta vama predstavljaju boje, koliko su vam boje zapravo važne, a da to i ne primetite ako se dublje ne zamislite?
Osnovna pitanja koja bih u ovoj temi želeo da postavim su:
Da li ste se ikada zapitali kakav bi život bio da ne možete da ih vidite(da ste slepi)?
i
Kako biste slepim osobama objasnili šta su to boje?
Unapred napomena (za svaki slučaj) - svaki pokušaj sarkazma u ovoj temi biće kažnjavan, ovo nije poligon za masne viceve. Tek toliko da napomenem.
|
|
|
|
 |
~SonicLady~ ~Smiley~

|
Godine: 39
Datum registracije: 12 Avg 2004 Poruke: 11224 Mesto: tamo negde

|
|
Često mi se dešavalo da se zapitam kako bi to bilo - da (ne daj Bože, moram da dodam) su mi uskraćena čula vida i sluha... Ne znam šta bi mi bilo teže da izgubim. Ali, hajde, recimo da bi za nijansu bilo teže da izgubim vid.
Turobno je ne moći videti izlazak i zalazak sunca, plavetnilo neba, nečije tople oči kako te gledaju u tišini... Ponekad nam, zaista, reči nisu potrebne. Dovoljni su pogledi.
Turobno je ne moći uživati u lepoti vidika i šarenila cvetne livade, zelenila olistalih šuma, ma... ima toliko lepota koje ne mogu opisati rečima, i ne vredi ni da pokušavam.
Čini mi se da su ljudi bez vida više na neki način "izgubljeni" ako se desi da recimo ostanu sami u masi ljudi. Ne osporavam da su im možda druga čula izoštrenija nego inače, ali ipak je teško...
Kako bih slepoj osobi objasnila šta su to boje? Dodirom. Naravno, nije moguće sve opisati tako, ali barem neke bih pokušala. Zelena boja - dala bih list ili travku da oseti u ruci. Plava boja, boja hladnoće - kocka leda. Žuta boja - toplina sunčevih zraka. Crvena boja - za ovo još ne znam; boja krvi, boja crvene ruže... Braon - kora drveta. Bela - grudva snega u ruci...
Bitno je da osete "toplinu" i "hladnoću" boje, a sve mi se čini da to u velikoj meri i rade.
|
_________________ The spaces between our fingers were created so that another person's fingers could fill them in. Hope you'll find your dream hand to hold you forever. |
|
|
|
 |

|

|
|
|
|
 |
~SonicLady~ ~Smiley~

|
Godine: 39
Datum registracije: 12 Avg 2004 Poruke: 11224 Mesto: tamo negde

|
|
Ne, ne kažem da je sve što je plavo i hladno kao i kod crvene boje, postoje razne varijacije - plava boja može da bude i more i nebo... za more još i ok, ali kako da slepa osoba dodirne nebo?
S druge strane, što se tiče mog subjektivnog osećaja plava me asocira na slobodu, prostranstva, širinu. Crvena na vatru, vrelinu, strast. Zelena na spokoj i mir - onaj zvuk koji se čuje kad vetrić dune kroz lišće u punoj snazi. Ima još mnogo boja, ali ove tri na mene ostavljaju najjači utisak.
|
_________________ The spaces between our fingers were created so that another person's fingers could fill them in. Hope you'll find your dream hand to hold you forever. |
|
|
|
 |

|

|
|
|
|
 |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Citat: | Da li ste se ikada zapitali kakav bi život bio da ne možete da ih vidite (da ste slepi)? |
Ako je čovek slep od rođenja, nema za čim da pati. A ako u međuvremenu oslepi...onda je to prilično bolno.
Ja bih pre mogla bez boja / sluha, no bez zvukova, muzike / vida. Prosto sam više 'slušalački' i 'dodirni' tip
Citat: | Kako biste slepim osobama objasnili šta su to boje? |
Znači, govorimo o ovoj 1. grupi. Hm...teško je nekome dočarati nešto ako u njegovom umu ne postoji koncept ni zamisao toga...Jer, taj neko ne zna kako more može da izgleda...Ali zato može da čuje talase, dodirne sneg, oseti plamen strasti i sl., kao što je Sonic navela
Znači, objasnila bih asocijacijama na zvuke, dodire, osećanja
'Boje su u nama...'
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
 |
Konjanik Ludi Bosanac

|
Godine: 45
Datum registracije: 29 Avg 2006 Poruke: 24027 Mesto: Na žalost, Velenje

|
|
Čovjek sam koji voli šarenilo, al ne kić. Volim boje oko sobe, a oblaćim se konstantno u tamne boje.
Ne znam zašto je to tako, al tako je.
Sonic napisa za plavu boju; iste osječaje imam i ja sa plavom bojom. Al da spomenem svoju omiljenu boju. To je crvena. Mnogi je asociraju sa krvlju, sa ratom, patnjom, al sa druge strane to je boja strasti, ljubavi. I mnogi je tako i vide opet. Volim tu boju, jer je boja koja me prati od malena, od fudbala (Crvena Zvezda), škole, crveni naslovi u svesci (kod mene je to bilo obavezno), crvene pruge na zadnjici od batina, crvena marama pionira, crvena kosa moja prve prave ljubavi... Mnogo bi se tu moglo još napisati.
Druga stvar kod teme koju je Alex spomenuo, kako objasniti sljepom šta su boje. Imam ujaka i ujnu koji su sljepi. Najveći trik u svemu je pobjediti svoj sram, onda je lako, ako su ljudi pravi. Ja svom ujaku i ujni lako mogu opisati nešto u bojama, i uvjek mi se čini da su shvatili, da su to u svojoj glavi vidjeli isto onako kako sam ja vidio. Po priči sa mnogim sljepim ljudima, oni boje vide kao nešto stvarno, slično onome što smo naprime ja i Sonic opisali šta vidimo u plavoj i crvenoj boji...
|
_________________ Kako bolan nema Bosne, a Neretva huči, kako bolan nema Bosne a Miljacka teče, kako bolan nema Bosne a Sana ide.
Ti misliš da ona ne ide, ali sagni se hajvanu, pogledaj, ide Sana, ide Sava, ide Drina, ide Vrbas, ide Bosna, ide Ukrina, ide Lašva. |
|
|
|
 |
zasto banovan? Upozorenja: 2 od 3 U INAT BAGRI

|
Godine: 114
Datum registracije: 28 Apr 2008 Poruke: 1523 Mesto: za sankom

|
|
Boje sugerisu zivot i zivost,dinamiku i senzibilitet.
Boje su cula,same za sebe.
Vizuelni dojam je nezamisliv bez boja,kao govor bez rijeci.
Zivjeti boje znaci gledati zivot.I obrnuto.
|
_________________ Jedan i jedini duplirani član, HELLBRINGER.
U inat svima,bez mane i straha.
Hajdemo dalje,moja tugo,
tamo gdje nas ne zna niko,
pričo moja iz djetinjstva,
na tebe sam navik'o...
Mijenjam ženu za dvije krave,šifra PROŠIRUJEM KAPACITET!
Sva vlast rakiji !!! |
|
|
|
 |
poison ~Chase The Sun~

|
Godine: 41
Datum registracije: 10 Jul 2004 Poruke: 6599 Mesto: ¤In The Land Of The Holy Sun¤

|
|
ja ću samo kratko reć jer ponekad malo znači više, a puno kićenih riječi može ugušit njihov vlastiti smisao...boje su temelj svega.boje su temelj ovog planeta, boje su u nama, boje su temelj svakog života.puno stvari na ovom svijetu nema zvuk, al ima boju.
inače moja je omiljena boja zelena, temeljna boja života oko nas i boja mira i opuštenosti.boja još koječega al volim sve boje, pogotovo žive:žuta, crvena, narančasta.za odjeću i slično nikad ne biram mutne, prljave boje nego one moraju baš prštat bojom.
a na to pitanje kako slijepima pokazat boje, ja nemam odgovor.jednostavno ne znam kako bi to učinila.boje su za mene prejake i neopisive jednostavno nemam riječi za njih.jednostavno su neponovljive.
obožavam boje.i na domaćem mi fali boja da se mogu izrazit ove koje postoje su mutne i ne zanimljive
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|