:: |
Autor |
Poruka |
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Da li ste ikada dolazili u priliku da za necim zudite a znate da ne smete to da imate, da je zabranjeno (moze i prevara, tudje usne npr )
Mnogi vam kazu no-no, nemoj, zabranjeno je, ne smes a ti i dalje zudis za tim.. zelis to..
I onda kada napokon to dobijes, ucinis.. imas toliko jaku grizu savesti da vec jedes samu sebe izunutra, ne prolazis mir, nervozna si, muka ti je..
|
|
|
trriper Dobro upućeni član
|
Godine: 36
Datum registracije: 19 Jan 2008 Poruke: 568 Mesto: Izgubljen negde daleko...
|
|
Naravno da sam bio u takvoj situaciji...
Naravno posle je tu bila griza savest (ne bas sa tim simptomima), al' ne zbog mene nego zbog drugih kojima sam naneo zlo. Bilo mi je krivo sto sam uradio nesto sto nisam trebao, sto "nisam smeo"...
Al' ipak, najsladje je zabranjeno voce...
|
_________________ Love is a razor and I walked the line on that silver blade... |
|
|
|
|
:LOL: >bitchy witch<
|
Godine: 38
Datum registracije: 18 Jan 2007 Poruke: 2107
|
|
najsladje... uf ne bih se slozila. mislim da je to "zabranjeno" ipak malo isuvise skupo za moj ukus, a najcesce je veoma gorko (hm, ili se uglavnom zavrsi sa tim ukusom).
nisam imala to iskustvo da uzimam tudje u tom smislu, ali da, znam sta je griza savesti.
|
|
|
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
andrejica je napisao/la sledeće: | Da li ste ikada dolazili u priliku da za necim zudite a znate da ne smete to da imate, da je zabranjeno (moze i prevara, tudje usne npr )
Mnogi vam kazu no-no, nemoj, zabranjeno je, ne smes a ti i dalje zudis za tim.. zelis to..
I onda kada napokon to dobijes, ucinis.. imas toliko jaku grizu savesti da vec jedes samu sebe izunutra, ne prolazis mir, nervozna si, muka ti je.. |
da, bila sam u takvoj situaciji ali ne, nisam imala grizu savest zbog toga i ne nisam se pokajala niti cu...mada sam mozda trebala...
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
DimitrijeR Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 12 Feb 2008 Poruke: 76
|
|
Ja imam za nijansu veću problematiku.
Čim počnem da razmišljam o nečemu zabranjenom mene počne da izjeda nešto iznutra. U ovom slučaju se vezujem za prevaru sa moje strane.
Još ništa nisam uradio, a želudac počinje da se okreće.
Što više pređem granicu to se više razbolim. Par puta sam bio u situaciji da mogu da odem do kraja, ali došlo mi je da se ispovraćam.
Bude mi bre muka od sebe samog!
Verovatno mi ne bi bio problem da živim sa time da sam nekoga zavrnuo, ali bi mi bio problem da živim sa saznanjem da sam sebe prodao za jedan jeftini trenutak života (kakav god on bio)!
Hteo bih da upitam gospođicu/gospođu iznad.
Kažeš da si bila u takvim situacijama i nikada se nisi pokajala niti ćeš. Koji je razlog što se nikada ne kaješ?
Nikada se nisi opekla, ili jesi, ali ne dovoljno. Uvek ti je bilo izuzetno dobro i prijatno. Možda ne ceniš sebe dovoljno i živiš za par trenutaka koji ti za kratko vreme dignu adrenalin i učine te važnom (samoj sebi)? Ne praviš razliku imeđu dobrog i lošeg, kratkoročnog i dugoročnog, mira i nemira, ili ne želiš da praviš razliku? I td.
Kada osoba napiše da se ne kaje niti će a možda bi trebalo (apsolutno kontradiktorno), uglavnom je nesigurna, nezrela sa nerazvijenim ili nikakvim sistemom vrednosti.
Moj ti je savet da počneš da se kaješ, zdravo je i apsolutno prirodno (normalno). A siguran sam da imaš i za šta da se kaješ. (isključivo mislim na prevare, zabranjeno voće, tuđe slađe...)
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
dameski ni ja se nisam pokajala pa sam sebe gurnula u jos teze probleme.. i sada patim jer ne znam sta da radim..
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
da ali kao sto rekoh jednom , to si ti...i od toga ne mozes da pobegnes, ma koliko god da se trudis
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
meeee Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 33
Datum registracije: 25 Dec 2007 Poruke: 221
|
|
:LOL: je napisao/la sledeće: | najsladje... uf ne bih se slozila. mislim da je to "zabranjeno" ipak malo isuvise skupo za moj ukus, a najcesce je veoma gorko (hm, ili se uglavnom zavrsi sa tim ukusom).
nisam imala to iskustvo da uzimam tudje u tom smislu, ali da, znam sta je griza savesti. |
slazem se.Nisam pokusala i ne pada mi na pamet!Preskupo je
|
|
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Citat: | bi mi bio problem da živim sa saznanjem da sam sebe prodao za jedan jeftini trenutak života (kakav god on bio)! |
Kako može biti jeftino nešto što je neprocenjivo?
Citat: | Možda ne ceniš sebe dovoljno i živiš za par trenutaka koji ti za kratko vreme dignu adrenalin i učine te važnom (samoj sebi)? Ne praviš razliku imeđu dobrog i lošeg, kratkoročnog i dugoročnog, mira i nemira, ili ne želiš da praviš razliku? I td. |
Naprotiv, mislim da upravo neko ko ceni sebe - sebi i ugađa, pa i na taj način
Mogu da se kajem samo zbog nečega što NISAM uradila, a ne zbog onoga što jesam Srce me vodilo tamo i ne žalim
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
|
|
|
Citat: | Naprotiv, mislim da upravo neko ko ceni sebe - sebi i ugađa, pa i na taj način Smile
Mogu da se kajem samo zbog nečega što NISAM uradila, a ne zbog onoga što jesam Smile Srce me vodilo tamo i ne žalim |
Što znači, da bilo šta da uradimo ne treba da se kajemo, ne treba da nas grize savest, bilo to dobro ili loše? Da bih sebi ugodili trebamo da gazimo preko mrtvih i da uopšte ne ražmišljamo o ispravnosti čina i posledicama?
Da ne navodim primere kako čovek koji je neprocenjiv sam sebi stvara cenu i to veoma nisku. Svako se bavi trgovinom svoje ‚‚duše‚‚, kockanjem. Samo neki ljudi nemaju osećaj da to rade. Menjaju ili stavljaju na kocku dragocenosti koje poseduju zarad udovoljavanja sebi? Udovoljiti sebi ‚‚pa i na taj način‚‚ bez obzira na to što postoji mogućnost da se nekome opako naudi? Tj. time ceniš sebe ali zato ne ceniš nikoga više.
Ne razumem. Po tebi griža savest je nešto što je loše i ne treba da postoji, bespotrebna stvar? ‚‚Vodilo me srce i ne kajem se‚‚?
I mene uglavnom vodi srce. Da mu dopustim da me uvek odvede gde ono hoće? Pustio sam ga više puta, osećao sam se prezadovoljno, ali je zbog tih nekih zaovoljstava kasnije mnogo dugo patilo, predugo. Veće i dugotrajnije zadovoljstvo sam uništio sa onim malim i kratkotrajnim. I normalno srce puca. Počnem da se kajem tj. grize me savest. Je li to loše? Ako ne time, čime ću da sprečim da se isto ne ponovi?
Sebe cenim mnogo, i neću sebi da dozvolim da uživam neka zadovoljstva uništvajući mnogo veća i važnija zadovoljstva od tih.
Ponudi neki milioner jednom mladom bračnom paru 1 milion dolara (dosta novca uglavnom) da vikend provede sa tom ženom. Šta sve može da se uradi sa tim parama? Kakva samo zadovoljstva mogu da se priušte!
Imali su solidan brak. I dogovore se oni da same sebe ‚‚prodaju‚‚.
Posle svega toga nastane haos. Ne mogu da se setim svega. Uglavnom nastane jedan vakum između njih. Nepoverenje, sumnja, paranoja i td.
Zarad čega? Milion dolara koji mogu da kupe nekretninu, dobra kola, tehniku, skupu odeću? Što onda nisu uživali u tim parama kada su se razišli? Pojela ih griža savest, prodadoše se za male pare.
Da je sve bilo vredno, posle raskida, živeli bi srećno i zadovoljno sa parama koje imaju. Tj. ono što su imali pre vrednije je od tih para.
Tu je moja poenta. Menjaš jedno zadovoljstvo drugim!
I napraviš užasnu trgovinu. I ne grize te savest? Mirno spavaš?
Totalno je nebitno šta te je vodilo, srce ili razum. Čim se ne kaješ, znači podržavaš.
Ili pak, nemaš ništa toliko vredno što bih te kojim slučajem odvratilo od tih ‚‚zadovoljstava‚‚
U tom slučaju, ova priča ne važi. Ne varaš ni sebe ni drugoga, ništa nemaš pa ne možeš da igubiš i td.
Kažeš da se kaješ isključivo za stvari koje NISI uradila. Ne znam kako stojiš sa iskustvom iz ove oblasti. Ali, je l ti se desilo kada da se pokaješ zbog toga što si mogla da kažeš NE (da uradiš nešto suprotno tome). Primera radi, možeš da učiniš prevaru a možeš da učiniš da ostaneš verna. Čim jedno uradiš, drugo nisi. Treba li se kajati za nešto što nije učinjeno a moglo je da spreči nešto loše?
Taj stav ‚‚Kajem se samo za ono što nisam uradio‚‚ je totalna glupost i isključivo se upotrebljava kada je nešto ‚‚loše‚‚ učinjeno, upotrebljava se u funkciji odbrane svojeg JA, nepovredivosti ličnosti i apsolutnog prava na izbor. Brani se nešto što je u ovom slučaju neotuđivo.
Savest postoji i bez tih modernih izjava.
|
|
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Citat: | neću sebi da dozvolim da uživam neka zadovoljstva uništvajući mnogo veća i važnija zadovoljstva od tih. |
Ko je rekao da time uništavaš 'mnogo veća i važnija zadovoljstva'? Naprotiv. Može biti da je upravo suprotno.
Citat: | Udovoljiti sebi ‚‚pa i na taj način‚‚ bez obzira na to što postoji mogućnost da se nekome opako naudi? |
Ne znam između kojih si samo redova pročitao da sam ohola i zla. Svakako da postoje granice za sve.
Citat: | Savest postoji i bez tih modernih izjava. |
I verovao ti ili ne, savest imam. Ali, i pravo na izbor. A izbor, barem u mom slučaju, čini srce. Pa i nek me boli posle, nek me kida, znam da me ne boli zato što nisam, već zato što jesam. Zato što to jesam ja, a ne sputavanje sebe. Čemu onda život ako se libim, kočim, ne dam? Savest je tu kao alarm koji se pali kad preteraš.
Hvala Bogu, nismo svi isti
PS A sa iskustvom iz ove 'oblasti' , stojim izvrsno. Inače me ne bi ni bilo na ovom topiku
PPS Neobično je što si čak 2 paralele napravio sa novcem...Mislim da tome ovde, čak ni u metaforičnom smislu, mesto nije. Uz dužno poštovanje
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
|
|
|
Citat: | Ne znam između kojih si samo redova pročitao da sam ohola i zla. Svakako da postoje granice za sve. |
Nisam nigde pročitao niti je pitanje bilo kome namenjeno. Izvukao sam iz konteksta nešto što si napisla, misleći na neke stvari koje nas čine zadovoljnim a drugog nesrećnim. I upotrebio više kao konstataciju a ne kao adresirano pitanje. Ne kačim etiketu oholosti na bilo koga. Ne interesuje me da li si ili nisi ohola. Diskutujemo samo. Razmenjujemo mišljenja.
Citat: | Ko je rekao da time uništavaš 'mnogo veća i važnija zadovoljstva'? Naprotiv. Može biti da je upravo suprotno. |
Nisam ni tvrdio. Pošto tema govori o savesti, a autor je objasnio problematiku, uradimo nešto što nas muči kasnije.
Ovde sam konkretno mislio na sebe. Tj. da kada mi se desi prilika da ‚‚uživam u nekom zadovoljstvu‚‚ a to se kosi sa neki drugim stvarima koje me ispunjavaju i koja su mi važnija od tih prvih pomenutih. Ne prepuštam se olako srcu. Trudim se maksimalno da izbegnem sve sitaucije koje me dovode u nezgodnu poziciju.
Ne delim mišljenje sa tobom da ovakve stvari ikada mogu da deluju suprotno, da ulepšaju nešto. Iskustvo da, ali ne tako lepo iskustvo kada se sve slegne. Ako samo ja znam, mene jede. Ako zna neko ko ‚‚ne treba da zna‚‚, lepa priča se završava.
Citat: | I verovao ti ili ne, savest imam. Ali, i pravo na izbor. A izbor, barem u mom slučaju, čini srce. Pa i nek me boli posle, nek me kida, znam da me ne boli zato što nisam, već zato što jesam. Zato što to jesam ja, a ne sputavanje sebe. Čemu onda život ako se libim, kočim, ne dam? Savest je tu kao alarm koji se pali kad preteraš. |
Savest bi trebalo da se pali i pre nego što preteraš. Kaješ se pošto nešto uradiš ili ne uradiš a savest postoji i pre i posle svega toga. Kod većine samo posle.
Postoji nešto što se zove Emocionalna inteligencija. I ljudi smatraju da je to isključivo vezano za emocije, i da je to dobro razvijena sposobnost upravljanja životom emocijama. Emocionalna inteligencija je zapravo balans emocija i razuma. Tehnika i umetnost korišćenja obe sfere zarad skladnog života.
Možda mi se samo čini. Živiš li po sistemu ‚‚Koristi svaku priliku i uživaj maksimalno u životu dok si mlad bez obzira na sve‚‚?
Ubacio bih se sa tim balansom u ono tvoje pitanje ‚‚Čemu onda život ako se libim, kočim, ne dam?‚‚. Balans treba da postoji, a ne da se pali savest kada se već nešto uradi tj. pretera. Slažeš li se?
|
_________________ Of course you're not shy
You don't have to deny love
Hold me, thrill me, kiss me, kill me |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|