:: |
Autor |
Poruka |
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Jedan broj seksologa smatra da je problem normalnog u odnosu na nenormalno seksualnog ponašanja retoričkog karaktera. Ovi autori pretpostavljaju da je normalno u seksu sve ono što odgovara seksualnom paru, što par zadovoljava i što se uklapa u njihov sistem seksualnih vrednosti. Oralni seks je, dakle, normalna stvar za seksualni par, pod uslovom da i jednom i drugom paru savršeno odgovara "meni" ove vrste, pod uslovom da se u ljubavnu igru unosi dovoljno odgovornosti kao i poštovanja druge ličnosti. Nije normalan, međutim, ako jedna osoba u paru to ne čini iz zadovoljstva nego zbog pritiska partnera ili straha od odbacivanja. Aforističari bi rekli da je pod tim uslovom "seks ustima" savršeno ustavan. Ovakvo shvatanje se podjednako odnosi i na analni seks, uzajamne masturbatorne aktivnosti, vezivanje partnera ili partnerke za vreme akta, upotrebu opscenih reči, seks na neuobičajenim mestima, okolnostima i pozama i na sve one "vratolomije" koje imaju ukus nenormalnog.
Jedan broj seksologa smatra da je problem normalnog u odnosu na nenormalno seksualnog ponašanja retoričkog karaktera. Ovi autori pretpostavljaju da je normalno u seksu sve ono što odgovara seksualnom paru, što par zadovoljava i što se uklapa u njihov sistem seksualnih vrednosti. Oralni seks je, dakle, normalna stvar za seksualni par, pod uslovom da i jednom i drugom paru savršeno odgovara "meni" ove vrste, pod uslovom da se u ljubavnu igru unosi dovoljno odgovornosti kao i poštovanja druge ličnosti. Nije normalan, međutim, ako jedna osoba u paru to ne čini iz zadovoljstva nego zbog pritiska partnera ili straha od odbacivanja. Aforističari bi rekli da je pod tim uslovom "seks ustima" savršeno ustavan. Ovakvo shvatanje se podjednako odnosi i na analni seks, uzajamne masturbatorne aktivnosti, vezivanje partnera ili partnerke za vreme akta, upotrebu opscenih reči, seks na neuobičajenim mestima, okolnostima i pozama i na sve one "vratolomije" koje imaju ukus nenormalnog.
Ljubav, seks, seksualnost
Drugi broj seksologa, takođe, zagovara kao merilo normalnosti relaciju između seksualnog para ali u celu stvar umeće čarobnu reč koja se naziva "Ijubav". Po ovim autorima normalna seksualnost je samo ona kod koje jedna osoba drugoj u seksu prenosi poruke ljubavi, vezanosti, topline i pripadnosti.
Neurotična seksualnost
Nenormalna (neurotična) seksualnost je, s druge strane, ona u kojoj seks služi pražnjenju nagomilanog nezadovoljstva, agresije i potrebe za nadređivanjem, koja ima za cilj samodokazivanje ili jednostavno, kojom se osobe oslobađaju svakodnevne napetosti. Normalna seksualna osoba vodi Ijubav periodično, isključivo kada je erotizovana prisustvom ljubljene persone, isključivo sa osobom koju voli, a pri tome, zadovoljstvo uzima u meri koliko ga i daje.
Stanovište, nažalost, iskazuje logičke slabosti. Prvo, praktično ne postoje osobe koje su apsolutno oslobođene strepnje, napetosti, agresivnih poriva i osećanja krivice i koje bar povremeno seksom ne prazne ovakva osećanja. S druge strane, mali je broj osoba koje se smatraju apsolutno dokazanim, da se ne bi dokazivale i u krevetu. I drugo, iz celog korpusa seksualne normalnosti izuzimaju se osobe koje stupaju u seksualne odnose ne obazirući se na Ijubav. Seks je, naime, opšta pojava, Ijubav pojedinačna. Seks za pare, slučajni i rekreacioni seks nemaju mnogo veze sa ljubavlju dve osobe, ali i te kako imaju veze sa zadovoljstvom i razbibrigom.
Da li je, na kraju, moguć neki pouzdan zaključak šta je normalno a sta nenormalno u seksu?
Nije! Pravo pitanje je da li se treba uopšte opterećivati ovim problemom. Bolje je biti nenormalan u krevetu sa voljenom osobom, nego u ludnici sa psihijatrom.
Erotski fantazmi
Seks se, bar kako pokazuju brojna respektabilna istraživanja o erotskom ponašanju, u većoj meri odvija u glavama muškaraca i žena nego u krevetu. Pokazalo se, naime, da osobe između osamnaest i dvadeset i dve godine, oko pet sati, svakodnevno maštaju ili misle o seksu; one između dvadeset osam i trideset pet godina oko dva sata; a osobe od šezdeset i više godina samo petnaest minuta. Ispada da seks nije samo usko povezan sa stvaranjem života već je i u tesnoj vezi i sa njegovim postepenim opadanjem.
Pionir na polju seksologije Haveloc Ellis je, još pre više od dva veka, seksualne fantazije, seksualne snove i masturbaciju uvrstio u tzv. "autoerotska" suprostavljajući ih "socioseksualnom ponašanju". Razlika je jasna. Dok je izraz "autoeroticizam " oznaka za neku vrstu introvertovanog, solitarnog i virtuelnog seksa, izraz "socioerotizam" odgovara onome što obična osoba podrazumeva pri pomenu ove magične reči. Složenije od terminoloških pitanja je, međutim, pitanje priode erotskih maštanja.
Autor prof. dr Jezdimir Zdravković
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
Anđela inso umjetnica
|
Datum registracije: 18 Dec 2006 Poruke: 10293
|
|
*Mayche* je napisao/la sledeće: | Pokazalo se, naime, da osobe između osamnaest i dvadeset i dve godine, oko pet sati, svakodnevno maštaju ili misle o seksu; |
Je, je. Imam 23 godine ali i danas kad ustanem, kad idem doma, kad sjedim na ručku, kad se tuširam pomislim na sex. Skupi se tu pet sati olako
Bar priznajem.
Jel' sam ja normalna?
|
|
|
|
|
|
jerotije rank
|
Godine: 42
Datum registracije: 13 Mar 2005 Poruke: 5676
|
|
Anđela je napisao/la sledeće: |
Je, je. Imam 23 godine ali i danas kad ustanem, kad idem doma, kad sjedim na ručku, kad se tuširam pomislim na sex. Skupi se tu pet sati olako
Bar priznajem.
Jel' sam ja normalna? |
Bila bi da si musko.
|
_________________ Inside my heart is breaking
My make-up may be flaking
But my smile still stays on... |
|
|
|
|
Anđela inso umjetnica
|
|
|
Znala sam da je trebalo da promjenim pol kad su mi nudili
|
|
|
|
|
|
:LOL: >bitchy witch<
|
Godine: 38
Datum registracije: 18 Jan 2007 Poruke: 2107
|
|
^Ok,znaci Andjela ni ti nisi normalna..
hm,sad mi je lakse. Nisam jedina. Razmisljam o sexu, da da. Interesantno zar ne.. Nikad nije dosadno.. A moras priznati da ti mnoge ideje padnu na pamet,koje posle sprovedes u delo i.. svima lepo?
|
|
|
|
|
|
ex_deda Banovan! *28*
|
Datum registracije: 08 Okt 2006 Poruke: 7256
|
|
Anđela je napisao/la sledeće: | *Mayche* je napisao/la sledeće: | Pokazalo se, naime, da osobe između osamnaest i dvadeset i dve godine, oko pet sati, svakodnevno maštaju ili misle o seksu; |
Bar priznajem.
Jel' sam ja normalna? |
Jesi, ako nemash, taj sex !!!
|
in tears we spilled while roaming earth
Thourn Whaul (2007)
|
|
|
|
|
Anđela inso umjetnica
|
|
|
:LOL: je napisao/la sledeće: | A moras priznati da ti mnoge ideje padnu na pamet,koje posle sprovedes u delo i.. svima lepo? |
za ex-dedu. upravo to! misliti i činiti je isto u sex-u
dakle, ne buja mašta samo kad nema sex-a.
|
|
|
|
|
|
Konjanik Ludi Bosanac
|
Godine: 45
Datum registracije: 29 Avg 2006 Poruke: 24027 Mesto: Na žalost, Velenje
|
|
"pripadam" u onu grupu ljudi koja kao misli na sex samo 2 sata dnevno. al u mene je to više . e jesam li ja normalan? kao muško, možda jesam, vjerovatno jesam.
nego...
me interesuje, koja je norma za normalno sexualni odnos. Dobro, piše gore, da ako se oboje slažu u nećemu. Ali meni se ne čini da je to "zakon". Za mene je normalno što možda za moju djevojku ne bi bilo, i dal tu sad mora odma da zaškripi? Ne naravno da ne. LJubav i sex je stvar kompromisa, znaći prihvatamo normalne i nenormalne stvari partnera, i taj kompromis dovodi do obostranog užitka, ponekad, dobro, zafali partneru ono njegovo, al ipak ljubav koja nas veže, dovodi nas do normalnog odnosa, do normalnog sexa.
Bar ja tako mislim...
|
_________________ Kako bolan nema Bosne, a Neretva huči, kako bolan nema Bosne a Miljacka teče, kako bolan nema Bosne a Sana ide.
Ti misliš da ona ne ide, ali sagni se hajvanu, pogledaj, ide Sana, ide Sava, ide Drina, ide Vrbas, ide Bosna, ide Ukrina, ide Lašva. |
|
|
|
|
Alexxxxandra Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 13 Mar 2007 Poruke: 175
|
|
Ja onda treba da se lecim....
|
|
|
|
|
|
:LOL: >bitchy witch<
|
Godine: 38
Datum registracije: 18 Jan 2007 Poruke: 2107
|
|
^nisam razumela,po kom osnovu da se lecis? sirok je to spektar, hajde deder pojasni malo.
slozicu se sa Konjanikom, normalan sex se odvija izmedju dvoje ljudi koji se vole. tu nema nenormalnosti, jer se ta tz "nenormalnost" ili u startu prihvati ili u startu odbije.
|
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
ja ne samo da razmisljam, nego i sanjam...
rado ga se secam
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|