:: |
Autor |
Poruka |
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
S obzirom da nigde nisam nasla nista o Pristini,nista mi drugo nije preostalo nego da otvorim enciklopediju i da se bacim na prepisivanje.
Ako neko ima vise podataka neka turi ovde !
Pristina je glavni grad SAP Kosovo.69.524 stanovnika (1971 godine),predratni orijentalni grad,transformisan u moderan.Kulturno prosvetni centar Pokrajine sa Univerzitetom.
Radio i TV stanica.Nagli privredni populacioni rast;oko 15.000 ind. radnika u 13 ind. objekata.Transbalkanska pruga Pec-Pristina-Prahovo.
Sediste obliznjih rudnika olova,cinka,magnezita i lignita.U okolini Gazimestan (Spomenik Kosovskim junacima,manastir Gracanica idr.).U proslosti znacajna rudarsko-trgovacka varos i veliko naselje srednjovekovne srpske drzave (XII v.),prestonica Vuka Brankovica,od 1389. pod Turcima,pod Srbijom od 1912.
U II svetskom ratu pod Italijanima (1941-43) i nemackom okupacijom (od 1943),oslobodjena 1944.Od 1947 glavni grad Kosova.
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Mogu reci samo da sve najlepse trenutke sam provela u pristini,tj.uopste na Kosovu i kojeg se uvek secam i koje ce mi zauvek ostati u srcu...
Najlepse godine,dane,prijatelje,ali bas sve sam ostavila na Kosovu dok nisam pocela da zivim u Nisu...
Ovog trenutka dok ovo pisem moram da priznam da mi nije svejedno...ali zivot ide dalje...
Sta reci...Kosovo je prelepo..i uvek ce mi biti u srcu..
|
|
|
|
|
|
Tulumba Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 40
Datum registracije: 11 Mar 2004 Poruke: 46 Mesto: Novi Sad
|
|
U pristini sam bio prije godinu dana, i toj je jedini grad zbog koga sam zaplakao, stvarno. Bio sam i kod oca Miroslava Popadica, u crkvi Svetog Nikole, dok je tada jos postojala. Ljudi to je jezivo kako je tamo i sta se desava, ostalo je oko 150 srba i to su uglavnom prevodioci koji rade u administraciji, kada sam otisao u gracanicu, kao da sam promjenio kontinent - nemate pojm sta su siptari napravili od pristine, kosovo je prelepo - nemam komentara, srbi bi zaista trebalo debelo da se zapitaju sta su Bogu zgresili pa im je oduzeo kosovo, nista na ovom svijetu nije bez razloga...
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
neka ovo bude i moj doprinos ovoj temi...
evo slika...
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
evo jos
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
*maya* Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 49
Datum registracije: 14 Okt 2004 Poruke: 14
|
|
zasto meni niko nije javio za ovu temu?
zivela sam tamo do svoje 23. godine... u mislima i dalje zivim tamo, iako sam vec 6 godina u beogradu...
o pristini mogu lose da pricaju samo oni koji nikada nisu tamo bili... grad nije bio najcistiji, ali imao je dusu... nezaboravni provodi, druzenja... sve mi to jako nedostaje...
pozdrav svima od PRAVE PRISTEVKe...
|
|
|
|
|
|
Nightmare Odomaćeni član
|
Godine: 51
Datum registracije: 26 Feb 2005 Poruke: 2933
|
|
Videh jedan iskren komentar o Pristini. Kazu Pristina nije bas najcistija, sto istina i nije bila, stavise daleko od toga. No to nije ni bitno za onog ko je proveo vreme u njoj. Ljudi su bili na neki nacin cistiji nego ma gde u ovoj ili onoj "nasoj lepoj". Zanimljivo koliko je u tom narodu bilo odnegovano i sacuvano onih pravih, starih vrednosti. U Pristini sam u odnosu na mnoga druga mesta proveo relativno malo vremena, a stekao neverovatan broj prijatelja. Dakle Pristina je bila najcistiji grad, gledano sa ove tacke gledista.
|
|
|
|
|
|
bezimena1 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 60
Datum registracije: 24 Nov 2004 Poruke: 2
|
|
nightmare je napisao/la sledeće: | Videh jedan iskren komentar o Pristini. Kazu Pristina nije bas najcistija, sto istina i nije bila, stavise daleko od toga. No to nije ni bitno za onog ko je proveo vreme u njoj. Ljudi su bili na neki nacin cistiji nego ma gde u ovoj ili onoj "nasoj lepoj". Zanimljivo koliko je u tom narodu bilo odnegovano i sacuvano onih pravih, starih vrednosti. U Pristini sam u odnosu na mnoga druga mesta proveo relativno malo vremena, a stekao neverovatan broj prijatelja. Dakle Pristina je bila najcistiji grad, gledano sa ove tacke gledista. |
ovako govore svi oni koji su pristinu upoznali na pravi nacin... pozdrav, nightmare
|
|
|
|
|
|
pedja77 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 47
Datum registracije: 28 Jan 2005 Poruke: 11 Mesto: Srbija
|
|
Mnogo volim taj grad. Posle mog mesta on sledi. Mnogo, mnogo lepih trenutaka je bilo u tom gradu. Sve je bilo lepo. Ali? Zao mi je sto vise nije onaj isti grad. Malo lici ali nema onu toplu dusu. Ostace samo lepo secanje, ZAUVEK.
|
_________________ Kosovo je dusa Srbije |
|
|
|
|
zloba Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 27 Mar 2003 Poruke: 18
|
|
Pristina je uvek bila prica za sebe.Nikada nije imala kompleks provincije koji imaju mnogi gradovi u Srbiji.A jedini razlog su bili ljudu koji su ziveli i odrastali u Pristini.
Pristina je imala veliki broj kafica kada je retko koji grad imao.Secam se kada se prvi kafic otvorio u Pristini.Bilo je to 1980.Od tada ekspanzija kafica zapljusnula je ne samo Pristinu nego i celu ondasnju YU.
A sto se tice kafana i rostilja u istim,tu je Pristina sa okolinom bila neprikosnovena(mislim na kolicinu i kvalitet koji su nudili).Svi su se zivi cudili da li je to moguce da se tolike porcije rostilja sluze po toj ceni.
|
|
|
|
|
|
^^NESA^^ Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 38
Datum registracije: 31 Mar 2005 Poruke: 160 Mesto: PROKUPLjE
|
|
E ljudi moji a zasto je tema: SECANJE NA PRISTINU ??
Pristina jos postoji i nema tu sta da se prica. To je bilo nase i ostace nase. Ja licno nikad nisam bio u Pristini, ali sam cuo stvarno dosta lepo o Pristini. I Stvarno sam nekad hteo i da odem, sad je to vec vrlo tesko, a iskreno da vam kazem i malo opasno, tako da od tog mog odlaska u Pristinu kao "TURISTA" nema nista (
Eto sta cini prokleta politika, da se u rodjenoj zemlji plasis za svoj zivot. UZAS
Aj poz za sve
|
|
|
|
|
|
hoho Banovan! Odomaćeni član
|
Godine: 41
Datum registracije: 23 Mar 2005 Poruke: 1381 Mesto: Ja nisam odavleee
|
|
da bas je bezveze cuj secanje ,pa nije grad ummrooo da ga se sjecate!!!Bio sam u Pristini u prolazu nekoliko puta,nista posebno,e tu dusu nisam imo prilike upoznat,al grad izgleda kao lijep i zanimljiv,treba ga posjetit,malo necist!
|
_________________ Krvave oci,krvave noci,krvavi pogled,kroz staklo te gledam,u njemu se topim,u krvi oci sklopim....krvavo srce moje.....
"Pobjeci od svega ustvari je lako,ako zazmuris jako i pusti da te vjetar nosi polako,bas ovako!"
Ja sam,sto nisam!
Pitanje mora biti pitano! |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|