:: |
Autor |
Poruka |
stefica_delija Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 34
Datum registracije: 13 Avg 2006 Poruke: 20 Mesto: Montenegro
|
|
Sjajna knjiga, beletristika..
bez potrebe da je procitas, onako za opustanje..
rekli bi konfuzna ali knjiga je sjajna...!
Citali ste je?
i..kakva je....?
|
_________________ stefica_delija 3242 |
|
|
|
|
Lylyth Upućeni član
|
Datum registracije: 16 Avg 2007 Poruke: 389 Mesto: daleko od stvarnosti.....
|
|
Knjiga mi se jako dopala....
|
_________________ To sto vas neka osoba ne voli na nacin na koji bi ste vi to zeleli, ne znaci da vas ta osoba ne voli celim svojim bicem. |
|
|
|
|
ladybug369 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 46
Datum registracije: 27 Jul 2007 Poruke: 12 Mesto: Jagodina
|
|
Sestre bronte su pisale ,,pitke,, romane koji se nisu baš svima dopadali, ali sam ih ja sve čitala po dva puta i treći put u već zrelijim godinama u originalu, na engleskom što je nezamenljivo.
Za roman koji je objavljen 1847. ‚‚Orkanski visovi‚‚ su delo koje vreme ne gazi, čitale su ga naše mame i mi. Jedino je žalosno što najnovije generacije, obrlaćene erom u kojoj se brzo živi,odrasta uz kompijutere i knjiga cita samo ‚‚kada se mora‚‚ ,zaboravile na pisanu reč.
Pored knjige gledala sam i tri verzije filma, tako da mi je ovo delo, pisano pod uticajem romantizma ali ipak realistično, ostalo do danas u sećanju.
|
|
|
|
|
|
:LOL: >bitchy witch<
|
Godine: 38
Datum registracije: 18 Jan 2007 Poruke: 2107
|
|
Jako lepa knjiga. Uzivala sam citajuci je. Za opustanje, za letnje/kisne dane
|
|
|
|
|
|
slavica_m >>>luda mala<<<
|
Godine: 33
Datum registracije: 23 Avg 2006 Poruke: 12318
|
|
Procitala sam tu knjigu i svidela mi se...
|
_________________ Ja ne umem da mastam
ja ne zelim da sanjam
ako deo sna, nismo ti i ja
Ja ne mogu da spavam
ja ne zelim da sanjam
ako deo sna, nismo ti i ja |
|
|
|
|
z1v0tj3l3p Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 12 Apr 2006 Poruke: 88
|
|
prelepa knjiga, jedna od mojih omiljenih... nikako konfuzna
|
_________________ And when the rain begins to fall, you ride my rainbow in the sky. And I will catch you if you fall, you never have to ask me why... |
|
|
|
|
ex_deda Banovan! *28*
|
Datum registracije: 08 Okt 2006 Poruke: 7256
|
|
I meni se jako dopala. Iz secanja, still i rechitost je bila za mene neverovatna.
|
|
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Jedna od najboljih pjesnikinja i prozaistica engleske književnosti viktorijanskoga doba, Emily Jane Brontë (1818-1848), poput mnogih svojih prethodnica i nasljednica koje su se i u privatnom životu i u književnom stvaralaštvu odbijale pokoriti krutim društvenim normama, svjetsku je slavu stekla tek posmrtno. Živeći korak ispred svoga vremena, nije mogla računati na razumijevanje svojih suvremenika: i njezin jedini roman, kasnije legendarne "Orkanske visove", prvi put objavljen 1847. g., publika je isprva dočekala hladno, a kritika s krajnjim neshvaćanjem. Iz naše današnje pozicije, kad "Orkanski visovi" imaju status općega mjesta u povijesti svjetske književnosti posve neshvatljivo!
Priču o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti koja je zauvijek povezala bogatu nasljednicu Catherine i zagonetnoga Heatcliffa, Emily Brontë je objavila samo godinu dana prije svoje prerane smrti. Romanu su prethodile pjesme koje je napisala zajedno sa svojim sestrama, također poznatim književnicama, Anne i Charlotte. Zbirku su, da bi je lakše objavile u sredini koja je sputavala svaki oblik ženskoga javnog djelovanja, potpisale muškim pseudonimima Currer, Ellis i Acton Bell.
I u "Orkanskim visovima" i u toj zbirci, kao i u poetsko-proznim fantastičnim tekstovima o izmišljenim svjetovima Gondalu i Angriji koje su sestre, skupa s bratom Branwellom, ispisivale još u djetinjstvu, najupečatljivija je uspjela književna rekonstrukcija mističnoga ugođaja vriština i pustopoljina sjevernoengleskoga krajolika u kojem je obitelj Brontë proživjela gotovo cijeli život: Emily i Charlotte samo su se nakratko školovale u Bruxellesu, ali su se mučene nostalgijom ubrzo vratile u rodni Haworth, na tmurne, neodoljive yorkshirske visove.
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
|
|
|
Za ljubitelje ovog štiva, evo PDF knjige, doduše, na engleskom, ali knjiga je knjiga
'Wuthering Heights'
|
|
|
|
|
|
|
|
'Orkanski visovi' su moja omiljena knjiga sestara Bronte, najposebnije i najmoćnije
Code: | It would degrade me to marry Heathcliff now; so he shall never know how I love him; and that, not because he’s handsome, Nelly, but because he’s more myself than I am. Whatever our souls are made of, his and mine are the same, and [Edgar’s] is as different as a moonbeam from lightning, or frost from fire. |
'He's more myself than I am...' Urezano u moje pamćenje jednako kao i predivna pustara, grub Heathcliffov glas
Code: | The murdered do haunt their murderers, I believe. I know that ghosts have wandered on earth. Be with me always -- take any form -- drive me mad! Only do not leave me in this abyss, where I cannot find you! |
Komentari, utisci ne mogu dočarati trag koji ovo delo ostavlja, stoga, moja topla preporuka je da ga pročitate i uverite se i sami
|
|
|
|
|
start dis Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 40
Datum registracije: 15 Apr 2007 Poruke: 33
|
|
ekstra knjiga, preporucujem je onima koji je nisu procitala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vise od 100. 000 funti za Orkanske visove
LONDON (SEEcult.org) - Redak primerak prvog izdanja romana “Orkanski visovi” Emili Bronte (Emily) prodat je za cak 114.000 funti na aukciju u Londonu, sto je dvostruko vise od procenjene vrednosti.
Rec je o primerku tog romana izdatog 1847. godine.
Ocekivalo se da ce na aukciji u kuci Bonams dostici cenu izmedju 30.000 i 50.000 funti.
To retko izdanje kupio je jedan privatni kolekcionar, a kuca Bonams samo je saopstila da je odlicno sto ce ostati u Britaniji.
“Orkanski visovi”, jedini roman koji je Emili Bronte napisala, prvobitno je objavljen pod muskim pseudonimom Elis Bel, koji je cuvena autorka, koja je umrla od tuberkuloze 1848. u 30. godini, koristila iz straha od predrasuda javnosti, s obzirom da u njeno vreme nije bilo pozeljno baviti se pisanjem i biti zena.
Emili Bronte (1818-1848) pisala je i pesme, koje je objavila u zbirci sa sestrama Sarlotom i Anom, koje su takodje objavljivale pod pseudonimima.
Njen roman “Orkanski visovi” naisao je na mesovitu kritiku kada je objavljen, a Sarlota ga je objavila ponovo 1850. godine, pod Emilinim pravim imenom.
Roman "Orkanski visovi" imao je vise filmskih adaptacija, a inspirisao je i Kejt Bus (Kate Bush) za hit iz 1978. godine.
Dosadasnja vlasnica retkog primerka romana “Orkanski visovi” dobila je tu knjigu od bake, a novac od prodaje na aukciji namerava da iskoristi za obrazovanje na Umetnickoj akademiji u Londonu, buduci da zeli da postane umetnica.
Sajt Muzeja Bronte je http://www.bronte.org.uk
Izvor: Seecult
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|