:: |
Autor |
Poruka |
rosoner Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 27 Feb 2005 Poruke: 5
|
|
Ima li ovde jos neko da je ljubitelj ovog najveceg filozofa do sada?
Mozemo razmenjivati iskustva i tumacenja njegovih dela
|
|
|
|
|
|
darijanrijan Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 28 Feb 2005 Poruke: 25
|
|
Ja mislim da je najveci filozof ikada Aristotel - i njegov Organon u 9 tomova...
|
|
|
|
|
|
HOTLADY Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 44
Datum registracije: 08 Mar 2005 Poruke: 9
|
|
Da li je najcuvaniju filozof ili ne to je valjda individualno.
Zasto je on za tebe najcuvniji? Jeli zato sto je rekao "bog je mrtav"?
|
|
|
|
|
|
denissenkovic Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 53
Datum registracije: 10 Mar 2005 Poruke: 12 Mesto: Torino
|
|
Po meni Nice je jedan od velikih filozopfa, ali je zbog krivog pristupa svetu i filozofiji skroz pogresio. Imao je u sebi previse kompleska od crkve i te je komplekse pretocio u nekoliko svojih knjiga, koje je objavio u Neamckoj. A sto je najgore neke od tih knjiga posluzile su zlocinacim rezimima da osnuju svoju fasisticku filozofiju rata... na temelju njegovih knjiga.
|
|
|
|
|
|
jocamx Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 11 Mar 2005 Poruke: 10 Mesto: Sabac
|
|
Ničea treba čitati a ne pisati na osnovu tuđih misli o njemu. Ko je čitao "Zaratustru" zna da njegovo poricanje Boga nije bez razloga. Cilj je uzdizanje čoveka. Inače, ja verujem u Boga....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Da! Skoro sva Ničeova djela govore o tome, tj. o uzdizanju čoveka, činjenu čoveka jakim i moćnim. Sva se njegova djela vrte oko volje za moću, moći, snagom i to čovečjom...
Nažalost, čitajući njegova djela fašizam u Nemačkoj je dobio krila i dogodilo se ono što se dogodilo. Ničea svakako treba čitati!
|
|
|
|
|
|
popkatapetl Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 16 Jan 2005 Poruke: 168
|
|
tema je jako interesantna,inace ja sam tek pre nekoliko dana pocela postupno da analiziram Nicea,tako da cu vam se pridruziti malo kasnije,sa malo konkretnijom temom ,npr.san?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Još nešto: Niče je u svetu skroz krivo shvaćen, skroz krivo ga interpretuju, jer ga nisu do kraja upoznali.
Čovek je bio samo zaoštreno realan..., što ne sme da zači da ga trebamo osuditi pre nego ga upoznamo!
Niče je postao svojevrsna paradigma za čoveka koji je u svet uneo puo zla.
Međutim to nikako nije tačno! Niče je duboko ovome svetu želio dobro, samo su ga ljudi krivo preneli u stvarni svet.
Kad imadnem vremena daću ovde jednu dublju analizu njegovog velikog dela "Antikrist" koje sam kao student obrađivao u seminarskom radu!
pozdrav svima!
|
|
|
|
|
|
Milic Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 39
Datum registracije: 28 Dec 2004 Poruke: 12 Mesto: Jagodina
|
|
Nebih rekao da je Nice najveci filozof, pored Aristotela tesko. Uostalom zar Nice nije bio malo bolestan kada je pisao svoja dela, mada fanatici i oni koji haluciniraju stvaraju istoriju. E pa Hitler je Hegelovu i Nicevu filozofiju uzeo kao pokrice za WWII.
|
_________________ Maximalno opusteno |
|
|
|
|
jocamx Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 11 Mar 2005 Poruke: 10 Mesto: Sabac
|
|
Pa šta...Ako ga je Hitler krivo tumačio, ne mora ceo ostali svet.
|
|
|
|
|
|
Gost Gost
|
|
|
brate niche.... filozofija i sve ostalo.... uzas...
---nisam glup, samo mrzim filozofijuuuuuuuuu-
|
|
|
|
|
|
VladyD Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 11
|
|
Problem je za nekoga ko neveruje u boga, njegova filozofija je previse bazirana u odnosu sa bogom... Ja bih rekao, ne samo da je bog mrtav, nikad nije ni postojao, i samo pitanje dali bog postoji je nebitno i vestacki nametnuto od onih koji veruju u njega, i samo ono je pogresno...
treba pitati, zasto postoji pitanje "dali bog postoji?"
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|