www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Strah od ispita
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Škola, fax, posao ~
::  
Autor Poruka
crnibiser
samotvoja24
samotvoja24

Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Čet Jul 12, 2007 3:17 pm    Naslov poruke: Strah od ispita Na vrh strane Na dno strane

Strah od ispitivanja

Većina učenika osjeća strah od ispitivanja. Određeni stupanj straha normalna je ljudska reakcija na takvu situaciju. Štoviše, umjereni stupanj straha pomaže nam u savladavanju ispitne situacije, na način da povećava našu budnost i spremnost. No, kada strah postane prekomjeran, može smanjiti postignuće i postati problem.

Uzroci straha od ispitivanja:

Nepripremljenost:

• učenje u zadnji čas, noć prije ispitivanja
• loša organizacija vremena
• teškoće s organizacijom sadržaja koji se treba naučiti
• nepoznavanje tehnika učenja

Zabrinutost zbog:
• loših iskustava vezanih uz ispitivanje u prošlosti
• uspjeha drugih učenika
• negativnih posljedica neuspjeha

Tjelesni znakovi straha od ispitivanja

Za vrijeme ispitivanja, kao i u svakoj drugoj stresnoj situaciji, možeš doživljavati bilo koji od sljedećih tjelesnih promjena:

• intenzivno znojenje
• znojenje dlanova, drhtanje ruku
• glavobolja
• uznemiren želudac, mučnina, probavne smetnje
• ubrzani rad srca
• napetost u mišićima
• suha usta

Misli

Za vrijeme učenja, prije ispitivanja ili za vrijeme ispitivanja, mogu ti kroz glavu prolaziti razne misli, kao što su:

• dobiti ću jedinicu
• glup/a sam
• ja ovo ne mogu
• neću ništa znati…

Posljedice straha od ispitivanja

· Nervoza koja se očituje kroz:

• Teškoće razumijevanja postavljenih pitanja tijekom ispita.
•· Zbrkanost misli, dekoncentriranost.
• Teškoće prisjećanja ključnih pojmova ili pojedinih riječi za vrijeme odgovaranja.
• Slab uspjeh iako si naučio/naučila.
• Mentalna blokiranost koja se očituje kroz:
• Nemogućnost dosjećanja ili black-out.
• Dosjećanje točnih odgovora čim je ispitivanje prošlo.

Kako smanjiti strah od ispitivanja?

• Naučiti materijal koji ćeš biti pitan/a tako dobro da ga se možeš prisjetiti i kada si pod stresom.

• Naučiti i vježbati dobru organizaciju vremena kako bi izbjegao/izbjegla
· ljenčarenje
· kampanjstvo

• Graditi samopouzdanje tako što ćeš učiti redovito, a ne zadnji čas, noć prije ispitivanja.

• Naučiti se koncentrirati na materijal koji učiš tako što ćeš:

· izvlačiti pitanja iz knjige i bilježnice i ponavljati gradivo kroz odgovore na ta pitanja (to će ti olakšati dosjećanje u situaciji ispitivanja)

· usmjeriti se na ključne riječi, koncepte i primjere u knjizi i bilježnici (ne učiti sve od riječi do riječi)

· izraditi tablice i bilješke kroz koje ćeš organizirati informacije iz knjige i bilježnice

· Koristiti tehnike opuštanja, kao što je, na primjer, duboko disanje. Duboko disanje će smanjiti stres i opustiti te.

Što još pomaže?

• učiti s interesom, sa znatiželjom
• učiti - odmarati se - učiti - odmarati se
• nagraditi se za svoje uspjehe
• ohrabrivati sebe (kao što bi ohrabrivali najboljeg prijatelja)
•· POTRAŽITI POMOĆ KADA VIDIŠ DA NE MOŽEŠ SAM/A. U Savjetovalištu za srednjoškolce možeš dobiti pomoć u prevladavanju straha od ispitivanja
Dr. sc. Ana Kandare

idaaaa
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 37

Datum registracije: 20 Jul 2007
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Pet Jul 20, 2007 7:22 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ma kada naucim imam strah ali nista pretjerano, ali kada nisam spremna, cisto mi je svejedno

ckapedja
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 45

Datum registracije: 03 Nov 2006
Mesto: Nis

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 24, 2007 12:36 pm    Naslov poruke: Samo mirno.... Na vrh strane Na dno strane

Ja kao student medicine savetujem Vam.... samo smireno i bice sve ok Laughing

Annabel_Lee
ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
<b>ஐ NaUgHtGeLiC ஐ</b>

Godine: 42

Datum registracije: 02 Feb 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 31, 2007 6:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nikada nisam bila tremaroš - ili zato što sam sigurna u sebe da znam ili sam opuštena zato što idem 'na sreću' Wink

Mada, viđala sam primere studenata koji krvnički spremaju ispit i dođu na polaganje, a onda ispred same učionice dobiju simptome - mučnina, povraćanje, i sl. Neutral i vrate se kući...

vive
*plavušica*
*plavušica*

Godine: 34

Datum registracije: 15 Maj 2005
Mesto: ''....Med javom i med snom...''

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Avg 01, 2007 12:01 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja ima 1 pedmet za polaganje u Avgustu.....trema me vec hvata,ali ne zbog toga sto ne ucim nego zbog profesora tj doktora koji ce biti u komisiji i koji znaju da jedno najprostije pitanje zakomplikuju....e to me plasi! Sad

Jer kad ljubav zameni krv u žilama,onda ni svi olujni vetrovi,ni sve nedaće ovog života ne mogu uništiti koren duboko zasađen u našim dušama...
*V*I**V*E*

semir_86
Iskusni član
Iskusni član

Godine: 37

Datum registracije: 31 Mar 2006
Mesto: Mostar

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Ned Avg 05, 2007 4:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ma najdrazi mi je pismeni ispit kad se samo sjetim usmenog na algoritmima i profesorice koja postavi pitanje tak da ni ona ne zna sta je pitala... Da se ubijes...

foryou10
Iskusni član
Iskusni član

Godine: 63

Datum registracije: 13 Jan 2006

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sre Avg 15, 2007 11:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Strah od ispita je posve normalna svar.Nekada je on opravdan,posebno ako se profesor izivljava i lijeci svoje frustracije na studentima(negativan strah).Profesor dobar,student ocekuje da polozi ispit,a zna da nije dovoljno spreman(bezpotreban negativan strah).Profesor ok,student naucio ok,pitanje samo visine ocjene(pozitivan strah)

Vilenjakinja
Sašina Kumica
<b>Sašina Kumica</b>

Datum registracije: 28 Mar 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 12, 2007 2:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa strah je normalna pojava, koliko god naučiš i spreman za ispit opet ositiš neki strah. To je kod svakoga. Al uvik triba opušteno, pa ide sve kako triba Wink

Anđela
inso umjetnica
<b>inso umjetnica</b>

Godine: 39

Datum registracije: 18 Dec 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 12, 2007 11:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ma mene nikad nije strah da ću ja nešto zablokirati ili povraćati, ja kad naučim ja to doista naučim - kad ne naučim, ni ne izađem na ispit. meni je veći trip zbog profesora što znam kakve idiote imam koji me neće slušat kaj pričam, nego će kao jedna profesorica tražiti mojoj frendici da prvo stavi maskaru pa će tek onda moći da je ispituje i tako neke fore! Ja ti se na to spetljam i izludim, mene je onda strah da nekome od njih ne napravim neko s...e Wink

maLa_moCiCa
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 32

Datum registracije: 10 Nov 2007

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 10, 2007 3:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja nemam pred ispit il znam il neznam
al vise me je strah kad sam naucila i kad odgovaram

Batino20
~Flavoring of Sound~
~Flavoring of Sound~

Datum registracije: 08 Nov 2007

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 10, 2007 4:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

nema straha kad nista ne znam....onda pokusam muljanjem se izvuci(rijetko uspjeva)...a kad naucim onda me uhvati trema ali uspijem je se otresti...razmisljajuci pozitvno::smart:::smart:::smart::

tanjica20
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 12 Nov 2007

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 12, 2007 3:12 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

nemam neki veliki strah

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Škola, fax, posao ~ -> Strah od ispita Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon