:: |
Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Umijeće razgovora koji nas vodi do istine ( znati postaviti prava pitanja da bi se približili istini ).
Sokrat je to pokušavao sa svojim suvremenicima; pravilnom dijalektikom bi oni spoznali koliko toga malo znaju te ih je pravilno postavljenim pitanjima usmjeravao da sami dođu do istine u sebi.
S druge strane sofisti koriste dijalektiku kako bi pokazali i prodali svoje znanje ( ne mare za istinu ).
Dijalektika kod Hegela kao suprostavljanje dva suprotna stajališta ( teze i antiteze ) koji se sjedinjuju u sintezi postaje osnova života i napretka. U svijetu uvijek imamo sukob suprostavljenih elemenata npr. mladost-starost, ljubav- mržnja koji se sjedinjuju u onome što život jest. Život se ne može razumjeti bez ijednog od ovih krajnosti...
(preuzeto sa magister2.org)
U kojoj meri je dijalektika izašla iz okvira filozofije i postala deo naše svakodnevice? Umemo li da postavimo prava pitanja i postavimo ih na pravi način kako bi dosegli odgovor i istinu? Koliko smo dobri dijalektičari?
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Ohanzee Banovan! .:Tale Believer:.
|
Datum registracije: 11 Feb 2007 Poruke: 4685
|
|
u ogromnoj meri... bas u ogromnoj meri je izasla iz okvira filozofije...
danas cak i ne moramo da postavimo pitanje d bi dobili odgovor... odgovor se sam namece.
moderne komunikacije si unistile dijalektiku.
ovo me asocira na ono.... "Zdravo za gotovo"...
ali... iako je dijalektika i dalje prisutna u filozofiji... jednostavno nismo sigurni da li je koristimo na pravi nacin.
postavljamo pitanja... i ne dobijamo adekvatne odgovore.
trazimo istinu... a zivimo u lazi.
dijalektika se danas koristi najvise u obmanjivanju.
sta je potrebno da bi ovladali ovim stvarima?
Da li sam postavio pravo pitanje?
|
_________________ Kad pripadam tebi, tad konačno potpuno pripadam i samome sebi.
Michelangelo Buonarotti |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Citat: | danas cak i ne moramo da postavimo pitanje d bi dobili odgovor... odgovor se sam namece. |
Ali, da li je pravi...
Ovo me donekle asocira na temu 'Govoriti ili podrazumevati'. Možemo mi da mislimo da smo bili jasni kada smo formulisali pitanje, ali je diskutabilno koliko nas je dobro razumeo sagovornik, pa samim ti odgovor koji pruža formira u odnosu na ono kako je on(a) doživeo/la pitanje...
Citat: | postavljamo pitanja... i ne dobijamo adekvatne odgovore. |
Da, upravo to
No, da ne idem offtopic
Ja bih se skoncentrisala na ovu sintagmu Umijeće razgovora
Mislim da pojam dijalektike u biti jeste to, umeće jasne i neometane komunikacije, ali za oba sagovornika tj. sve sagovornike, dakle ne poput sofističke teorije , već veština izražavanja, umetnost pravilno usmerenog toka razgovora, diskusije, pa i rasprave, dijalektika treba da izrodi kvalitet, pre svega
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Ohanzee Banovan! .:Tale Believer:.
|
Datum registracije: 11 Feb 2007 Poruke: 4685
|
|
Citat: | Ali, da li je pravi... |
sto je najgore.... uglavnom nije.
sto se mene tice... kod potrage za istinom... vazno je da pitanje bude jednostavno... sto vise uprosceno... da se zaobidje kreativnost i vestina izrazavanja... smatram da je to jedini pravi put do apsolutne istine... direktnost.
svakom upotrebom vestine izrazavanja dovodimo sagovornika u takozvani "miss understanding" (valjda sam dobro napisao )
naravno ... i odgovor treba da bude u nivou pitanja.
dajem akcenat.... samo kod pronalazenja apsolutne istine
|
_________________ Kad pripadam tebi, tad konačno potpuno pripadam i samome sebi.
Michelangelo Buonarotti |
|
|
|
|
Alexns Tinkerbell's pixie dust
|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
|
|
Citat: | dijalektika se danas koristi najvise u obmanjivanju. |
Zato što se ne favorizuju u istoj meri teze i antiteze, a samim tim što nisu i istoj meri zastupljene već se predočava samo jedna to izlazi iz samog okvira dijalektike
|
|
|
|
|
Mr. Bond IntruderSRB™
|
Godine: 34
Datum registracije: 04 Apr 2005 Poruke: 2904 Mesto: Beograd - Novi Beograd
|
|
Istina je jedino ono shto se samo po sebi podrazumeva da je tako Sve ostalo moramo razloziti na proste istine i samo tako ih dovesti da i ono u shta sumnjamo postane istina samo po sebi na osnovu predjashnjih istina .... Proces pocinjemo sumnjom a zavrsavamo proverom. Dijalektika - umece razgovora koje nas VODI DO ISTINE (a ne do one istine koja nama odgovara jer to nije prava istina ako se ne podrazumeva sama po sebi) i danas je samo u domenu filozofije. Svi ostali umece razgovora koriste iskljucivo u svrhe ubedjivanja da je taj neko u pravu - cak i ako nije
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|