:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma

|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija

|
|
Za jednog Nijemca, Andreas Grecel gaji neobičnu strast prema muzici „Bijelog dugmeta. Iako skoro uopšte ne razume jezik svoje omiljene grupe, to ga nije sprečilo da pokrene internet sajt prvi (i za sada jedini) nemački sajt posvećen najpopularnijem jugoslovenskom rokenrol sastavu svih vremena. Grecel (33), informatički stručnjak iz Hamburga, prvi put je čuo „Bijelo dugme 1993. godine od svoje tadašnje devojke Sabine, izbeglice iz Bosne. Zaintrigirali su ga, za nemačke pojmove, neobičan spoj roka i balkanskih etno motiva. „Bio sam zapanjen kada sam prvi put čuo pesmu Kad zaboraviš juli. Nije mi bilo važno što nisam razumeo nijednu reč, jer sam osetio snagu osećaja pevača Željka Bebeka. Dugme je postalo moj omiljeni bend, podjednako dobar kao Deep Purple ili Led Zeppelin, kaže Andreas.
Veza sa Sabinom je okončana 1997. godine, ali ne i Andreasova ljubav prema „Dugmetu. Iste godine prisustvovao je koncertu nekadašnjeg šefa „Dugmeta Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane, što ga je potaklo da osnuje vlastiti sajt posvećen omiljenom bendu.
Grecelov sajt na nemačkom i engleskom sadrži osnovne informacije o „Bijelom dugmetu, fotografije i reči svih pesama, uz nemačke prepjeve. Posetioci sajta su uglavnom poreklom iz nekadašnje Jugoslavije, ali javi se i poneki Nemac, kao „veliki ljubitelj Dugmića Jirgen Kloc, koji smatra da je Andreas napravio „jak sajt, za svaku pohvalu i divljenje.
„Jugoslovenski rokenrol bend? Stvarno pevaju na srpskom, a ne na engleskom? To je prirodna reakcija Nemaca i sve im je to malo čudno. Ali meni je strast da im pokažem da Jugoslavija nije bila samo zemlja rata, već sjajne i osećajne muzike. Da se to spozna ne treba znati jezik. Dovoljno je osetiti muziku Bijelog dugmeta, kaže Grecel.
Inače, prema nekim informacijama, originalni članovi grupe „Bijelo Dugme trebalo bi da 21. juna održe koncert u Zagrebu u sklopu turneje koja, osim glavnog grada Hrvatske, obuhvata još Sarajevo i Beograd. Kako saznaje zagrebački Večernji list, okosnicu ponovno okupljenog Bijelog Dugmeta činiće Goran Bregović, Željko Bebek, Zoran Redžić i Vlado Pravdić. Od originalne postave će nedostajati samo pokojni Ipe Ivandić kojeg će zameniti Dragan Điđi Jankelić i Milić Vukašinović. Kao gosti će biti pozvani i svi koji su povremeno bili članovi benda.
Glasine o ponovnom okupljanju Bijelog Dugmeta širile su se prostorom bivše Jugoslavije već mesecima, a kao njihov izvor identifikovan je bivši menadžer grupe Raka Marić, koji je i glavni organizator ova tri koncerta.
|
|
|
|
|
 |
Car Dusan-Silni Administrator i domaćin

|
Godine: 57
Datum registracije: 09 Jun 2002 Poruke: 7770 Mesto: Kraljevo / Frankfurt

|
|
|
|
 |
sekula_au Prijatelj foruma

|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija

|
|
care ja sam izbrisao bre jel nisam znao da li smijem da reklamiram
|
|
|
|
|
 |
Iwan Upućeni član

|
Godine: 43
Datum registracije: 25 Dec 2003 Poruke: 279 Mesto: Frankfurt/nemacka

|
|
hehe , ovo komantar je dobar )
Meine Kontakte zu Yugoslaven sind mit meiner ehemaligen Freundin dahin, was ich sehr bedauer, denn ich kann mich bis jetzt noch nicht daran gewhnen, da die Deutschen beim gemeinsamen Weggehen jeder fr sich bezahlt, was mein Budget doch oft strapaziert. Der Verlust von frisch gemachter Pitta oder Cevap ist fast genauso schrecklich, wie die tollen „Schlibowitsch” *hicks* und Vodka getrnkten Partys, auf die ich nun nicht mehr eingeladen werde.
|
|
|
|
|
 |
Car Dusan-Silni Administrator i domaćin

|
Godine: 57
Datum registracije: 09 Jun 2002 Poruke: 7770 Mesto: Kraljevo / Frankfurt

|
|
Ivane, mogo si i da prevedes to
Ajd jacu da pokusam
"Moji kontakti sa Jugoslovenima su se raskinuli sa odlaskom moje devojke sto mi je jako zao jer se jos ne mogu navici na to da mi nemci kad izlazimo svi placaju za sebe sto po nkead i dosta preopterecuje moj bidze.
Gubitak sveze pite ili cevapa je skoro isto tako tragican kao genijalni "Sljivovic-hicks" (iliti stucanje kad se orakijanjis ) i zurke natopljene vodkom na koje vise nisam pozvan".
E vala to je tipicno svapski, nebi ti svabo viknuo turu pa makar crko. I kad sa curom izadje zove konobara da naplati racun ali "ZASEBNO", svako za sebe.
Dodje mi po nekad kad sede pored mene tako da ustanem i da ga pljunem u sred kafica.......
|
_________________ Obavezno procitajte [ Pravilnik ] i [ FAQ ] pre nego sto postavite pitanja.
Preporucujemo: [ Naša multimedijalna baština ] sa forumima [ Fontana zelja ], [ MP3 Riznica ], diskusije o [ Domacoj muzici ], ili za ljubitelje [ Strane muzike ] a naravno i sve o [ Online radio domaci.de ].
Opustite se na forumima kategorije [ Zabava ] uz jednu [ Trac partiju ] ili se poigrajte na [ Igrama bez granica ].
I naravno da ne zaboravimo jednu od najvecih [ Download baza ] narodne i zabavne muzike EX-YU estrade sa preko 15.000 mp3 fajlova.
 |
|
|
|
 |
Iwan Upućeni član

|
Godine: 43
Datum registracije: 25 Dec 2003 Poruke: 279 Mesto: Frankfurt/nemacka

|
|
Hteo da prevdem , al me iznervise opet ovi ebeni Tokens, i morao da odem da isupusim jednu cigaru na miru, inace bi moj kompijuter zavrsio kroz prozor .Pa izkopirao tekst samo i reko prevesce neko drugi, ali cu ja kasnije.
Ali eto ti si brzi
|
|
|
|
|
 |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*

|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

|
|
Pa bas lepo da je covek napravio sajt
|
|
 |
maja90 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 34
Datum registracije: 01 Dec 2004 Poruke: 10 Mesto: Aleksandrovac

|
|
e i ja sam veliki obozavalac "dugmeta"....tako da svaka njemu cast!
i evo dok vam ovo pisem, slusam "blues za moju bivsu dragu"....
8)
|
|
|
|
|
 |
acabg Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 52
Datum registracije: 14 Mar 2005 Poruke: 44

|
|
jesteli culi da se okupljaju dugmici
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|