www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Anemija
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
Idealno_losha
Banovan!

Опасница ©
<b>Опасница ©</b>

Datum registracije: 15 Dec 2006
Mesto: Jedno veeeoma ali veeeoma idealno loše mjesto ;)

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 23, 2007 10:33 pm    Naslov poruke: Anemija Na vrh strane Na dno strane

Što je anemija?
Anemija je opće prihvaćeni naziv za smanjeni broj eritrocita u cirkulaciji, smanjenu količinu krvi u tijelu te za smanjenu količinu hemoglobina u eritrocitima. Eritrociti su krvne stanice koje služe za prijenos kisika i ugljičnog dioksida u čovjekovom tijelu. Anemija nije sama za sebe bolest nego više opisuje stanje organizma odnosno postojanje bolesti. Ukoliko se u nekog bolesnika posumnja da ima anemiju važno je da se otkrije uzrok anemije kao i da se odredi tip anemije.

Najjednostavniji, a i najbrži indikator postojanja anemije je količina eritrocita u cirkulaciji odnosno hematokrit. Snižene vrijednosti hematokrita ukazuju na nedostatak eritrocita u cirkulaciji odnosno njihovo brzo razaranje koje se ne može nadoknaditi pojačanim radom koštane srži. Drugi važan indikator anemije je hemoglobin, tj. količina hemoglobina u g/L ili mg/dl. Krvarenje je jedan od najčešćih uzroka pada vrijednosti hemoglobina. Krvarenje može biti naglo (akutno) primjerice u krvarenju iz vrijeda želudca, ili sporo (kronično) i obično neopaženo mikrokrvarenje iz probavnog trakta. U žena najčešći uzrok sniženih vrijednosti eritrocita i hemoglobina su obilna i učestala menstrualna krvarenja. Bez obzira da li je anemija akutna ili kronična potrebno je utvrditi uzrok njenog nastanka.

Tipovi anemije
Anemije se mogu klasificirati i po veličini i obliku eritrocita odnosno prema mehanizmu koji uzrokuje smanjenje broja eritrocita. Najčešće se dijagnosticiraju dva tipa anemije - mikrocitna najčešće uzrokovana nedostatkom željeza i makrocitna najčešće uzrokovana nedostatkom vitamina B12 i/ili folne kiseline.

U bolesnika s mikrocitnom anemijom eritrociti su manji nego inače. Veličina eritrocita izražava se u jedinici MCV (engl. mean cell volume, hrv. prosječan volumen eritrocita). Normalni eritorciti imaju veličinu od 80 do 100 femtolitara (fL) dok mikrociti imaju veličinu < 80 fL. Mikrocitna anemija uzrokovana je nedostatkom željeza u prehrani (pogreške u prehrani, gladovanje), nedostatnom apsorpcijom željeza iz probavnog trakta (operativni zahvati), povećanim potrebama (trudnoća, rast) ili povećanim gubitkom željeza iz tijela (krvarenje iz probavnog trakta, menstruacije). Osim nedostatka željeza mikrocitnu anemiju mogu uzrokovati genetske pogreške u sintezi hemoglobina. Najpoznatija pogreška u sintezi hemoglobina je sinteza tzv. hemoglobina S koji uzrokuje talasemiju. Bolesnici s talasemijom imaju mikrocitnu anemiju. U tih bolesnika ima dovoljno željeza na raspolaganju, ali se zbog genetske greške sintetizira slabo vrijedan hemoglobin.

Makrocitna anemija karakterizirana je povećanim volumenom eritrocita. Volumen eritrocita tj. MCV je veći od 100 fL. Makrocitne anemije obično se još nazivaju i megaloblastične anemije. U tog oblika anemije zbog pogreške u sintezi DNK dolazi do nejednakog sazrijevanja eritrocita (citoplazma se razvija brže od jezgre). Megaloblastičnu anemiju u većini slučajeva uzrokuje nedostatak vitamina B12 i/ili folne kiseline.

Testovi za dokazivanje anemije
Najjednostavniji test za dokaz anemije je kompletna krvna slika. Uz tu pretragu obično se u bolesnika radi koncentracija željeza (FE), transferina (TIBC, UIBC) i feritina u serumu. U bolesnika u kojih se nađe snižena vrijednost željeza u serumu uz povišene vrijednosti TIBC i feritina radi se o sideropeničnoj anemiji tj. anemiji zbog nedostatka željeza. U bolesnika u kojih se ovim pretragama ne utvrdi tip anemije rade se koncentracija vitamina B12 i folne kiseline. Ukoliko se i ovim testovima ne dokaže uzrok anemije rade se elektroforeza hemoglobina i morfologija eritrocita te punkcija koštane srži.

Ako se u bolesnika utvrdi postojanje sideropenične anemije u muškaraca je obvezatno uraditi pretragu probavnog i mokraćnog sustava, a u žena još i ginekološki pregled.

Simptomi anemije
Simptomi anemije ovise o nekoliko činitelja, u prvom redu dobi bolesnika, brzini nastanka anemije i općem stanju bolesnika. Blaga anemija obično ne daje nikakve simptome osim opće slabosti, malaksalosti i nepodnošenja težeg fizičkog napora. Srednja do teška anemija uzrokuje simptome kao što su glavobolje, smanjeni apetit, bljedilo kože, izrazita slabost i malaksalost, nepodnošenje normalnih fizičkih napora, lupanje srca, omaglice i tzv. listanje noktiju (krhki i slabi nokti).

Tko ima rizik od nastanka anemije?
Djeca do 3. godine života
Trudnice
Stariji bolesnici s ili bez kroničnih bolesti
Bolesnici kojima je operiran želudac
Alkoholičari

Liječenje
Liječenje mora biti temeljeno na dokazu uzroka anemije. Ukoliko je došlo do krvarenja iz probavnog trakta, potrebno je zaustaviti krvarenje i/ili operativno odstraniti uzrok krvarenja. U žena s obilnim i produženim menstruacijama treba regulirati menstrualne cikluse. U bolesnika s nedostatkom željeza potrebno je nadoknaditi željezo peroralnim ili intravenskim putem.

Borcanka
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 18 Feb 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 03, 2007 4:56 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja sam bila anemična od rodjenja do 27 godine. Onda sam konačno otišla kod jedne doktorke koja mi je pogledala rezultate krvne slike i za razliku od svih ostalih koji su govorili da pijem gvožđe i vitamin C rekla sledeće. Rekla mi je da moram 6 meseci da pijem gvožđe sa folnom kiselinom, vitamin C i kompleks vitamina B. I na moje (ogromno) iznenadjenje moje gvožđe je bilo prvi put iznad donje granice na broju 13. Nisam mogla da verujem i mislila sam da je sigurno neka greška. Ali nije bila greška. Znači meni je trebalo 27 godina da mi daju pravu stvar i kažu šta da radim da regulišem tako važnu stvar kao što je gvožđe. Da ne pričam kroz šta sam prošla u srednjoj školi. Čini mi se da sam bila kao mesečar, loša mi je bila i koncentracija a o večitom umoru i nenaspavanosti da ne pričam. Čak sam počela da razmišljam o sebi kao o nekom ko nije dovoljno inteligentan da bi pratio nastavu i slično. Nisam naravno u to vreme povezivala celo moje stanje sa anemijom. Ali sada kada imam 33 godine i osećam se mnogooooooo bolje nego ikad. Nadam se da će moje iskustvo pomoći još nekome sa foruma u lečenju anemije.

*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>

Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 19, 2010 8:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Prirodni lekovi protiv anemije

Reč anemija u prevodu sa grčkog znači - bez krvi, odnosno malokrvnost. Ovo veoma rasprostranjeno, ali pomalo zanemareno oboljenje, zahteva pravovremeno lečenje, kako bi se izbegle ozbiljnije posledice po čovekovo zdravlje. Jedna od najefikasnijih i najbezbednijih terapija u lečenju anemije jeste primena „lekova“ iz prirode.

Anemija je često oboljenje među ženama, a naročito je izražena kod trudnica i žena sa obilnijim menstruacijama. Takođe, žene koje se često podvrgavaju rigoroznim dijetama, uglavnom ne unose dovoljne količine gvožđa u organizam, što vodi ka pojavi malokrvnosti. Osim navedenih izazivača anemije, postoje i neki drugi, znatno ozbiljniji uzročnici, kao što su: različita unutrašnja krvarenja (čir, hernija - kila), hemoroidi, tumori digestivnog trakta...), loša apsorpcija gvožđa (celijakija, Kronova bolest), anemija zbog povećane ili ubrzane razgradnje eritrocita - što je posledica poremećaja u crvenim krvnim zrncima ili van njih.

Kako prepoznati
Ovo oboljenje ne daje uvek jasne simptome. Čovek može da ni ne posumnja u njegovo prisustvo, već počinje postepeno, neprimetno da slabi i oseća se malaksalo. Često se simptomi ispoljavaju tek kada se rezerve gvožđa potpuno potroše. Tada dolazi do pojave slabosti, nesvestice, ubrzanog ili nepravilnog rada srca, brzog umaranja, pojave bledila na licu, lomljenja noktiju, opadanja kose, gubitka apetita, glavobolje, krvarenja iz nosa i desni…

Veoma je važno da se redovno radi kontrola krvne slike, kako bi se na vreme otkrilo oboljenje, ali i kako bi doktor bio siguran čime je ono prouzrokovano.

Kako do gvožđa
Dnevne potrebe za gvožđem variraju i zavise od uzrasta, pola i rezervi u organizmu. Smatra se da deca i žene u reproduktivnom dobu treba da unose oko 15 miligrama gvožđa dnevno, dok je potreba muškaraca za ovim mineralom smanjena na oko osam miligrama. Kod trudnica se dnevne potrebe za gvožđem povećavaju na oko 30 miligrama.

Smatra se da se gvožđe iz mesa lakše usvaja, ali to ne znači da će vegetarijanci sigurno imati deficit gvožđa. Mnogo je važnije zdravlje unutrašnjih organa (jetra, digestivni trakt) - kako bi apsorpcija bila kvalitetnija. Osim toga, istraživanja u svetu i našoj zemlji su pokazala da osobe koje ne jedu meso nemaju veću sklonost ka gubitku i manjku gvožđa u odnosu na nevegetarijance.

Na samo usvajanje gvožđa iz namirnica utiče i pravilna kombinacija različitih komponenata iz hrane.

Kako da se bolje apsorbuje gvožđe

● Jedite sirovo povrće i voće bogato C vitaminom uz obrok koji sadrži gvožđe. Vitamin C znatno poboljšava asimilaciju gvožđa u organizmu.
● Upotreba sveže ceđenih sokova pre jela takođe povećava sposobnost organizma da usvoji što veću količinu gvožđa.
● Mlečne produkte i druge namirnice bogate kalcijumom jedite odvojeno od namirnica bogatih gvožđem, jer kalcijum dokazano remeti asimilaciju gvožđa.
● Izbegavajte upotrebu kofeinskih napitaka (kafa, crni i zeleni čaj), naročito nakon jela.
● Uočeno je da priprema jela u posudama od livenog gvožđa donekle obogaćuje namirnice gvožđem.
● Pušenje treba izbegavati i u slučaju anemije, jer podstiče njen razvoj.

Namirnice bogate gvožđem
Ovaj element, važan za ljudski organizam, najviše sadrže:
* mahunarke (pasulj, grašak, sočivo, soja)
* orašasto voće (orasi, bademi, lešnici)
* krompir
* žitarice u celom zrnu, a naročito njihove klice
* semenke bundeve
* kakao
* jaja
* meso
* riba

Postoji čitav niz narodnih recepata koji su vrlo efikasni i potpuno neškodljivi u terapiji ovog oboljenja.

Najbolje rezultate u borbi protiv malokrvnosti su pokazali:
♦ beli luk - svež ili tinktura
♦ kopriva - sveža, u obliku čaja ili kapi
♦ kakao
♦ med, polen, matični mleč, medljikovac (šumski med)
♦ maslačak - list, a može i koren
♦ cvekla
♦ kupina
♦ šipak
♦ čaj od petrovca
♦ pelen
♦ orasi

RECEPTI

Čaj od koprive
Osam kašika sitno iseckanog lišća koprive preliti litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva sata, procediti i piti u toku dana.

Doručak bogat gvožđem
Pet do šest kašika ovsenih pahuljica preliti sojinim mlekom. Dodati dve kašičice kakaoa, kašiku mlevenih oraha i cimet po želji. Pre obroka popiti sok od ceđene pomorandže sa kašičicom meda.

Izvor: Zdrava Hrana

MilanNislija
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 05 Avg 2008
Mesto: Nis

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Avg 01, 2010 10:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

...Pre svega, prirodni lekovi za anemiju su proizvodi, voce i povrce bogati gvozdjem.

*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>

Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 11, 2010 8:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

6 prirodnih lekova protiv anemije

Ukoliko patite od nedostatka gvožđa, probajte čajeve od koprive, rena ili listova oraha. Popraviće vam krvnu sliku
.

I pored činjenice da je gvožđe jedan od najrasprostranjenijih elemenata u prirodi, oko dve milijarde ljudi, mahom žena i dece, pati od anemije, nedostatka gvožđa u krvi, pokazalo je istraživanja Svetske zdravstvene organizacije.
A kada nema dovoljno gvožđa, nema ni transporta kiseonika do ćelija, a samim tim ni pravilnog rada mišića, kao i brojnih biohemijskih reakcija u organizmu.
Naravno, kao i svaka druga zdravstvena tegoba, i anemija se najbolje leči uz nadzor lekara, a prirodni lekovi samo ubrzavaju proces stvaranja gvožđa u organizmu. Zato smo za vas izdvojili šest najboljih prirodnih lekova uz pomoć kojih ćete lakše pobediti ovu bolest.

ČAJ OD KOPRIVE
Kašičicu listova koprive prelijte sa 2 dl ključale vode i ostavite da odstoji pet minuta. Čaj procedite i pijte dok je mlak. Preporučena doza iznosi tri šolje dnevno.

ČAJ OD ČETIRI BILJKE
Pomešajte iste količine listova koprive, žalfije, majčine dušice i nane. Kašičicu ove čajne mešavine prelijte sa 2,5 dl hladne vode, kuvajte jedan minut, pa ostavite da odstoji pet minuta. Procedite, zasladite medom i dodajte limunov sok. Dnevno treba da popijete najmanje dve šolje ili oko pola litra ovog čaja.

ČAJ OD RENA
U litar vode stavite 20 g korena rena i kuvajte oko 20 minuta. Ostavite da odstoji preko noći, procedite i pijte dve šoljice čaja dnevno, najbolje između obroka.

ČAJ OD ORAHA
Kuvajte 20 g svežih listova oraha 15 minuta u litru vode, pa procedite. Pijte jednu šoljicu dnevno, pre ručka.

TINKTURA OD BELOG LUKA
Očistite i operite 300g belog luka, prelijte ga litrom čistog alkohola i ostavite da stoji tri nedelje. Tri puta dnevno pijte po 20 kapi tinkture koju ste dodali u pola čaše mleka.

KAKAO KREM
Dobro umutite 250 g kakaoa, 250 g žutog šećera, 250 g meda, 250 g maslaca, 2 kašičice morske soli, 7 kašika jabukovog sirćeta. Sipajte u tegle i uzimajte tri puta dnevno po jednu kašiku krema.

{Zena}

cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>

Datum registracije: 11 Mar 2008
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Sre Avg 07, 2013 2:31 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Malokrvnost povećava rizik od demencije

Osobe kojima je dijagnostikovana anemija imaju za 41 odsto veći rizik za razvoj demencije.

Naučnici s Kalifornijskog univerziteta veruju da je povezanost anemije sa povećanjem rizika za demenciju moguće objasniti posledicama smanjenja dotoka kiseonika do mozga do kojeg dolazi zbog smanjenja količine hemoglobina u krvi.

Malokrvnost je relativno česta kod osoba u starijoj životnoj dobi i pogađa do 23 odsto ljudi starijih od 65 godina. Anemičnost podrazumeva smanjenu količinu hemoglobina u krvi ili smanjen broj crvenih krvnih ćelija (eritrocita).

U novom istraživanju su korišćeni podaci prikupljeni od 2.552 ispitanika u dobi 70-79 godina praćenih tokom 11-godišnjeg perioda.

- Pomanjkanje kiseonika u mozgu dovodi do oštećenja neurona i slabljenja kognitivnih sposobnosti - objašnjavaju istraživači u naučnom časopisu “Neurology”.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Anemija Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon