www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Uzroci gojaznosti!
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
Babily
Veciti optimista
Veciti optimista

Datum registracije: 28 Avg 2006

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Feb 19, 2007 5:06 am    Naslov poruke: Uzroci gojaznosti! Na vrh strane Na dno strane

Do gojenja dolazi usled disbalansa između (hranom) unesene i utrošene energije. Drukčije rečeno, ostaje pozitivna razlika kada od unesenih kalorija oduzmemo kalorije utrošene na fizičke i mentalne aktivnosti.

Utrošak kalorija vrši se različitom brzinom, koja je u zavisnosti od metabolizma svake individue. Tako jedni uspešno održavaju idealnu težinu i bez ograničavanja obroka i ne preteranu fizičku aktivnost, dok se drugi maltene i od vode i trčanja goje. Postojanju ovakvih razlika među ljudima doprinosi nekoliko faktora, te ćemo vam ovom prilikom neke od njih pobrojati.

Godine
Prirodno je da kako postajete stariji dolazi do usporavanja metabolizma, te je organizmu potrebno sve manje kalorija. Posebno period odmah nakon prestanka rasta, do kada kalorije utrošene upravo na razvoj organizma postaju višak, kritičan je za gojenje. Unosi se ista količina hrane i ista je fizička aktivnost, a postaje se deblji. Metabolizam se usporava povećanjem broja godina.

Pol
Pol je takođe bitan faktor. Metabolizam je kod muškaraca brži no kod žena, zbog čega je njima potrebno više kalorija. Ne samo što ženama treba manje kalorija nego i brzina njihovog metabolizma naglo opada kada dođu u fazu klimaksa. Ovo je jednim delom uzrok zbog koga žene počinju u tom periodu naglo da se goje.

Aktivnost
Fizički aktivne individue zahtevaju više kalorija, tj. više ih troše. Ako i niste sportski tip, pešačite više. Odite do prijateljice na kafu i saopštite to što imate lično pre nego što biste joj to poslali mejlom. Ne koristite lift. Siđite stanicu ranije.

Hrana
Izbegavajte visokokaloričnu hranu. Jedite da zadovoljite glad i istovremeno uživate u ukusu, ali, postarajte se da stanete na vreme. Na hranu nikada ne gledajte kao na neprijatelja br. 1. Hrana nije problem, ona je rešenje. Pronađite pravo.

Lekovi
Neki lekovi mogu istovremeno povećati apetit i usporiti metabolizam. Takvi su neki od lekova za smirenje, gotovo svi u vezi sa lečenjem hormonskih poremećaja. Antibebi pilule takođe. Zato koristite kondom - pored toga što sprečava neželjenu trudnoću kao i pomenute pilule, za razliku od njih ne goji, i još štiti od bolesti i virusa koje se prenose polnim putem, posebno naglašavamo HIV virus.

Nasledni faktor
Nasledstvo je u vezi kako sa gojaznošću tako i sa mršavošću i to tako što metabolizam nasleđujemo od majke. Ukoliko je majka (kao odrasla žena) gojazna, šanse da i njeno dete to bude jesu 75%. Isto važi i za mršave.

E sad ono što me tačno zanima u vezi sa ovom temom, ako ste gojazni ili ako imate koji kilogramčić viška, šta mislite, šta je tačan uzrok za to kad ste vi u pitanju?

slalaz
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član

Godine: 35

Datum registracije: 22 Jan 2007

montenegro.gif
PorukaPostavljena: Pon Feb 19, 2007 3:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

moj problem sto imam 5-6 kg viska je to sto jedem puno masnu hranu i puno mesa iako idem na aerobik. Sad

*miss jr*
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Datum registracije: 08 Feb 2006
Mesto: ... u srcu jednom... tamo gde su ptice stale u letu... i zemlja se vise ne vrti...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 02, 2007 10:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

slalaz je napisao/la sledeće:
moj problem sto imam 5-6 kg viska je to sto jedem puno masnu hranu i puno mesa iako idem na aerobik. Sad

Draga moja, nema uopste veze koliko mnogo ili malo jedes mesa. Zbog tvojih 5-6 kg je sigurno zaduzena masnoca, a to sto ides na aerobik je odlicna stvar, mada ocigledno nedovoljno. Probaj da prestanes mnogo masnoga da jedes, ne vise od 30g masti dnevno. Jedi vise povrca i voca, i nemoj da jedes npr. krompir i meso, nego krompir ili meso. Znaci pokusaj samo da odvajas ugljene hidrate (makarone, krompir pirinac) i proteine (meso). I pokusaj da pored aerobika pocnes da trcis, dovoljno je 15-20 min dnevno.Puno uspeha!

~brza~
Upućeni član
Upućeni član

Datum registracije: 15 Jan 2007
Mesto: Dubrovnik

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 7:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bitno je ne miješati različite vrste proteina ili ugljikohidrata, npr ne jesti meso i sir s jajima ili tjesteninu s kruhom. Kad se naučiš kombinirati namirnice nećeš se debljati. Nutricionizam je zanimljiv 8)

sjena23
~Shadow Lady In Love~
~Shadow Lady In Love~

Datum registracije: 10 Maj 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Mar 04, 2007 2:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

~brza~ je napisao/la sledeće:
Bitno je ne miješati različite vrste proteina ili ugljikohidrata, npr ne jesti meso i sir s jajima ili tjesteninu s kruhom. Kad se naučiš kombinirati namirnice nećeš se debljati. Nutricionizam je zanimljiv 8)

slažem se iako je ovaj savjet kao da čitam maminu UN dijetu, već mi na uši ide s bjelančevinama, vitaminima, ugljikohidratima, proteinima, škrobom... ali eto učinak je na njoj vidljiv... pogotovo s obzirom da s ničim drugim nije uspijela skinuti kile ;o)
a bitno je i da se jede u isto vrijeme svaki dan

SrXXX
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 32

Datum registracije: 27 Mar 2007
Mesto: Spavaća Soba

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 25, 2007 2:39 pm    Naslov poruke: Problem težine Na vrh strane Na dno strane

Da li neki vitamini razgrađuju salo ? Ako neko čvrsto riješi da se riješi kilograma, osim bavljenjem sportom i smanjivanjem ishrane, da li treba da unos nekih vitamina u organizam poveća ?
Koje su vaše metode za brzo mršavljenje?

*miss jr*
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Datum registracije: 08 Feb 2006
Mesto: ... u srcu jednom... tamo gde su ptice stale u letu... i zemlja se vise ne vrti...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 27, 2007 8:49 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Postoji vec slicna tema http://www.domaci.de/viewtopic.php?t=31703 Zbog toga spajam Wink

Aleksica
Banovan!

*Vestica sa bicem*
<b>*Vestica sa bicem*</b>

Datum registracije: 11 Jan 2007
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 10, 2007 4:54 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Moja drugarica je gojazna zbog policisticnih jajnika, i jako se trudi da smrsa al joj ne ide...jako joj je tesko Sad

*al te osete*
*Onda potonem u sebe*
*negde dole sretnem tebe*
*pa se slike ko komadi ostrog stakla*
*zariju u dlan*

jerotije
rank
<b>rank</b>

Godine: 42

Datum registracije: 13 Mar 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Nov 13, 2007 7:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Aleksica je napisao/la sledeće:
Moja drugarica je gojazna zbog policisticnih jajnika, i jako se trudi da smrsa al joj ne ide...jako joj je tesko Sad

Ne znam kako policisticni jajnici uticu na gojaznost. Confused
Ja ipak mislim da je nju neko slagao. Very Happy

Ja bas mnogo jedem, ali se trudim da se hranim sto zdravije, kako zbog kilograma, tako i zbog opsteg zdravlja. Osim toga, svakodnevno vozim sobni bicikl, i to bas mnogo (1000 kalorija na njega potrosim svaki dan), a pored toga, kad mi vreme dozvoli, radim fizicke poslove sa grupom prijatelja. Osim toga sto odrzavam liniju, moze dobro i da se zaradi. Very Happy

Aleksica
Banovan!

*Vestica sa bicem*

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sre Nov 14, 2007 5:43 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa musko si, pa zato i ne znas...
simptom policistcnih jajnika je gojaznost, bobuljice...i to sve zbog pobrkanih hormona... Laughing

*al te osete*
*Onda potonem u sebe*
*zariju u dlan*

jerotije
rank
<b>rank</b>

Godine: 42

Datum registracije: 13 Mar 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 15, 2007 12:29 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Musko jesam, ali ponesto i znam.
Policisticne jajnike ima svaka treca zena, a ovo o cemu ti pricas je poremecaj hormona. To moze da bude povezano jedno sa drugim, ali i ne mora. Wink

Aleksica
Banovan!

*Vestica sa bicem*

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 15, 2007 12:41 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nije poremecaj hormona...
nego, de ti malo istrazi na netu pa vidi Smile

*al te osete*
*Onda potonem u sebe*
*zariju u dlan*

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Uzroci gojaznosti! Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon