:: |
Autor |
Poruka |
Mr. Bond IntruderSRB™
|
Godine: 34
Datum registracije: 04 Apr 2005 Poruke: 2904 Mesto: Beograd - Novi Beograd
|
|
Evo za pocetnike koji bas ne razumeju sta je to defragmentacija i cemu sluzi nasao sam lepo objasnjenje:
Prostor diska je izdjeljen na Cluster-e koji mogu da budu razlicitih velicina. Ako se ne varam mislim da je za NTFS 8 kB. I kada Windows snima File onda ga stavlja u Cluster. Medjutim, sta ako je File veci od Cluster. Onda ga razdjeli u vise Clustera.
Zamisli da je ovo Hard Disk u Cluster-ima:
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
I kada instaliras nesto Cluster-cici ce pune:
XXXXXXXXXXXXXXoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
I kasnije dodajes nove sadrzaje a neke brises:
XXXXXooooXXXXooXooXXoXoXoXXoooXXXXoooooooooooooooooooooooooo
I kada dodas jos neki File (*************) koji je oveci onda Win naprimjer strpa ovako:
XXXXXo**oXXXXo*Xo*XX*XoXoXXo**XXXX******oooooooooooooooooooo
A posto je fragment dio, tvoj File je fragmentiram. Onda ako zelis da ti je File u komadu, onda upalis Disk Defragmenter u sredis svoj Hard Disk:
XXXXXXXXXXXX*************XXXXXXXXooooooooooooooooooooooooooo
Sada su svi File-ovi u komadu. Mozda se pitas sto ce ti defragmentacija. Pa dobijas nesto brze performanse. Isto kao da te pitam da li ces se lakse snaci u sredjenoj sobi (defragmentirano) ili u nesredjenoj sobi (fragmentirano). Ako se ti brze snalazis u sredjenoj sobi, onda je i kompjuteru "lakse".
|
|
|
|
|
|
rizmal Lanin Sicilijanac
|
Godine: 40
Datum registracije: 27 Maj 2005 Poruke: 8742 Mesto: Beograd
|
|
Stvarno super objasnjenje za mnoge koji se bas i ne razumeju cemu sluzi defragmentacija.A ja sam morao da napisem ovaj post zato jer ja se lakse snalazim u nedefragmentiranoj sobi 8) al naravno HD mi je uvek defragmentiran jer ko sto si i ti sam napisao performanse su vazne...
|
|
|
lukawar Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 28 Feb 2007 Poruke: 39
|
|
premještavanje razbacanih filova u grupe tako da je lakše nalaženje na hard disku
|
|
|
|
|
|
venom Iskusni član
|
Datum registracije: 24 Avg 2005 Poruke: 975 Mesto: City of Heroes!
|
|
obično se koristi opis skladišta punog kutija koje su razbacane i teško se nalaze
ali kada se te kutije sreed lepo i nameste-...
|
_________________ When I walk I walk ALONE!
When I fight I fight ALONE!
|
|
|
|
|
anex80 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 44
Datum registracije: 10 Avg 2006 Poruke: 112
|
|
hvala na objasnjenju u ime onih koji ovo nisu znali
|
_________________ _______________________________________
djes ba, sta ima ba, djes ba hairlija |
|
|
|
|
red_devil Upućeni član
|
Godine: 35
Datum registracije: 09 Sep 2005 Poruke: 330
|
|
1.)
Kada ste vec poceli da pricate o defragmentaciji zanima me zasto kada radim defragmentaciju PC ne defragmentise sve. Znam da ne defragmentise ove stvari od sistema, ali recimo kod mene na kraju kod Reporta pokazuje da nije defragmentovao jedno 10 fileova...? Fileovi su od Acera... Koristim laptop...
2.)
Sta biste preporucili kao zamjenu za ovo sto dobijamo uz Windows, nekakav bolji tool za defragmentaciju?
Pozz 8)
|
_________________ <--- Znaš Me, Znam Te --->
Poslednja prepravka: red_devil datum Sre Apr 18, 2007 7:36 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
Do'Urden Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 35
Datum registracije: 18 Apr 2007 Poruke: 14
|
|
Ja koristim O&O Defrag V8, a pored toga bi ti preporucio PerfectDisk.
|
|
|
Aco91 Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 33
Datum registracije: 11 Mar 2006 Poruke: 243 Mesto: Loznica
|
|
|
|
|
P_r_e_d_a_t_o_r Dobro upućeni član
|
Godine: 32
Datum registracije: 05 Mar 2007 Poruke: 637 Mesto: Belgrade
|
|
|
|
|
Ohanzee Banovan! .:Tale Believer:.
|
Datum registracije: 11 Feb 2007 Poruke: 4685
|
|
kako je meni pre vise od decenije objasnio jedn strucnjak...
pazi.... zamisli jednu stalazu za knjige sa gomilom polica.... nije puna.. knjige su sortirane.... vremenom uzimas knjige i citas ih, dajes ih drugarima... polica se prazni... procitas knjigu i vratis je na bilo koje mesto... kupis novu knjigu i ubacis je opet nasumicno... neku knjigu bacis... neki drugari ti vracaju knjige a neki ne... ti ih slazes nasumicno... posle nekog vremena pogledas policu i ona je u haosu... treba ti neka knjiga i ti krenes da je trazis... i sporo ti ide... nadjes je ti na kraju... ali si se ubio trazeci...
i posle nekog vremena keva ti udje u sobu i sredi policu... sve poredja kako treba... od A do Š... red po red... sve sortirano i sredjeno... stanes ispred police i za sekundu nadjes knjigu koja ti treba...
e tako radi hard disk....
|
_________________ Kad pripadam tebi, tad konačno potpuno pripadam i samome sebi.
Michelangelo Buonarotti |
|
|
|
|
kosta00 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 02 Jun 2006 Poruke: 243
|
|
Koristim JkDefrag.
|
_________________ --------------
100010100100001001001011011101010010101010010101000010001001 |
|
|
|
|
Ilija@Nis Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 16 Jun 2007 Poruke: 124
|
|
Mislim da je Ohanzee dao najbolje objasnjenje.Samo bih dodao da je dobro posle defragmentacije pokrenuti i neki program za sredjivanje registara, i posle komp radi ko bombonica .
|
_________________ "Ali znaj, cuces plac uvek kada uzmes mac, jedino ljubav sme s nule da pokrene sve" |
|
|
|
|
|