:: |
Autor |
Poruka |
ralfy Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 01 Jul 2006 Poruke: 63
|
|
Atina je definitivno bila kulturni centar u antickoj Grckoj. Mislim, dovoljno je videti Akropolj, pmisliti na Sokrata, Fidiju.... a i uvek sam bio pobornik mora, a ne kopna. U najgorem slucaju, Atina je uvek bolje prolazila od Aresa...
|
|
|
|
|
|
Reponja Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 13 Avg 2005 Poruke: 335 Mesto: Novi Sad
|
|
Ja vise gotivim Spartance. Atinjani su bili imperijalisti, pokvareniji,... Jedino mi se u Atini svidja period Pizistratove tiranije.
|
_________________ Milo moje, mimo tvoje volje
sve nas ceka pet asova ka dolje! |
|
|
|
|
ralfy Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 01 Jul 2006 Poruke: 63
|
|
Da ali Atinjani su gajili umetnost i filozofiju, dok se Lakedemon samo brinuo o ratu i kako svoje mlade nauciti vestini ratovanja. Bili su posteni, stoji, ali su bili previse surovi. Zar ne?
|
|
|
|
|
|
Reponja Upućeni član
|
|
|
Tacno da su bili surovi, ali surovi u vaspitanju. S druge strane Atinjani su bili veoma surovi prema drugima koje su porobljivali u razdoblju Pentakotaetije, kao sto je bio genocid na ostrvu Melos (taj pohod je vodio licno Perikle). Uglavnom, poredjenje ove dve drzave treba vrsiti za period pre Peloponeskog rata, jer je on oznacio opstu dekadenciju i tada su obe drzave, pogotovo Sparta izgubile svoj identitet.
|
|
|
|
|
_GentlemaN_ ~~Real_ToxiC~~
|
Godine: 36
Datum registracije: 22 Jun 2005 Poruke: 12091 Mesto: jedno je Sarajevo, da se zna
|
|
Mislim da je Atina grad sa veoma bogatim kulturnim nasljedjem koje je veoma korisno pogledati, naravno ko moze....ja nazalost nisam bio u atini al eto volio bih...
Sto se tice same atinske historije pa i ne znam nesto puno pa bih volio da ti Reponja ako mozes, posto sam negdje procitao da studiras historiju, napises nesto o tom tvom nainteresantnijem razdoblju historije ovog grada....
mislim da bi i drugi voljeli isto procitati,
hvala
|
|
|
Reponja Upućeni član
|
|
|
^Sad bas i nemam vremena (streba se za kolokvijum ), al' cim uhvatim malo, napisacu nesto o arhajskoj istoriji Atine (do grcko-persijsih ratova).
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|