www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Maltezer
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Flora i fauna ~ -> ~ Životinjsko carstvo ~
::  
Autor Poruka
Ok_cura
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 35

Datum registracije: 27 Avg 2006
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Čet Dec 14, 2006 11:53 pm    Naslov poruke: Maltezer Na vrh strane Na dno strane

NEŠTO O MALTEZERU

Maltezeri su jedna od starijih vrsta pasa. Darwin, otac teorije o evoluciji, pretpostavlja da su maltezeri postojali još 6000 godina pr.K. tj. prije 8000 godina. Korijeni maltezera dolaze iz psa sličnog špicu, koji je bio uzgajan za lov u šumskim predjelima južnih djelova europe. Maltezeri su se proširili prema mediteranskom predjelu i na daleki istok. Povijesni dokazi pokazuju (kao i neke sličnosti) da su maltezere koristili prilikom kreiranja lhasa apso, tibetanskog terijera, tibetanskog španijela, čak i pekinezera te na taj način pomagli u evoluciji ovih stvarno antiknih rasa.
Čvrsti arheološki dokazi svrstavaju maltezere na visoku poziciju u egipatskoj kulturi oko 600 - 300 godine pr.K. gdje su bili obožavani od strane kraljevskih obitelji. Slike maltezera su nađene na vazama iz Grčke od prije 2500 godina te je prva pismena povijest maltezera bila napisana od strane grčkog filozofa Aristotela prije cca 2300 godina, gdje se spominje podrijetlo pasa s otoka Malte u Mediteranskom moru. Otuda je i došlo ime Maltese. Također, za ime Maltese se spominje da je moglo nastati po imenu talijanskog grada "Melitae".
Kroz povijest maltezeri su dobivali više razlicitih imena kao npr. melitae pas, antički pas iz Malte te su ih još nazivali comforter ili španijel nježni te bichon (ovo nemojte zamjeniti s pasminom bichon frise, iako se pretpostavlja da je ista pasmina dijelom nastala iz maltezera). Vrstu su također još nazivali malteški lavlji pas i u novije doba malteški terijer prije nego je ime skraćeno samo na maltese (maltezer).
Mali je pas, kod kojeg je dužina tela veća od visine. Od glave do vrha rep je obrastao svilenkastom, dugom i svetlom dlakom. Glava ima naglašeno čeono koleno. Čeoni dio lobanje je izrazit, također i trepavice. Njuška i gubica su crne boje, oči velike, tamne, živahne i pametne. Telo je u pasminskom standardu potanko opisano. Rep je u korenu jak, na vrhu tanak i prekriven je dugom dlakom, koja pravi lepezu. Pojedine dlake tog gustog krzna duge su i do 22 cm. Boja krzna je potpuno bela. Visina mužjaka - od 21 do 25 cm, težina - 3 do 4 kg. Dožive veliku starost. Pas ne potiče s Malte, već je njegova domovina dalmatinska obala - otok Melitaea koji se danas zove Mljet. Maltezer je bio opisan još u starogrčkoj literaturi, a ti psi bili su ljubimci već i starogrčkim damama.Maltezerova dlaka podseća na staklenu vunu. Na krznu se često oblikuje razdjeljak, posebno na leđima. Dlaka se potpuno razvije tek u trećoj godini života i mora biti jako bogata. Treba je negovati četkom (ne metalnom!) i češljem (također ne metalnim). Redovito treba čistiti iscjedak iz očiju, jer inače dlaka na tom mjestu postane žućkasta. Maltezer je privržen čoveku, vrlo je oprezan, mada nije nervozan i osoran. Živahan je i rado se kreće. Kao i svi drugi bišoni tipičan je damski pas.Dobrog je zdravlja i rijetko oboli. Šteta je da su jako skupi i stoga prilično nedostupni.

Crno i zlatno
Banovan!

Šetaj svoju štiklu
Šetaj svoju štiklu

Godine: 42

Datum registracije: 18 Okt 2006

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pet Dec 15, 2006 10:13 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

lijepe beštijice, samo ih je teško naučiti da ne obavljaju nuždu po kući.

-ne treba meni zvijezda sa neba ja sam obična žena, meni samo treba kada se probudim netko da mi kaže: dobro jutro moja voljena, dal te itko voli kao ja?

nastasenjka
~daydreaming~
<font color=BC1DD8><b>~daydreaming~</b></font>

Datum registracije: 04 Mar 2005
Mesto: medju javom i med snom

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 16, 2006 1:12 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

meni se ovi psi uposte ne svidjaju...ja volim velike pse kratke dlake...ovi manji su mi mnogo prgavi

Put do zvezda je samo etapa kružnog puta do sebe, i ako znaš prečicu nema potrebe da se puno
lomataš po bespućima...
Ne, bato...Stigao si čim kreneš...
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...

ralfy
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 01 Jul 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Dec 18, 2006 2:32 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

da li mi neko moze reci i koja je cena maltezera?

Ok_cura
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 35

Datum registracije: 27 Avg 2006
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 20, 2006 12:07 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

STENE MALTEZERA JE OKO 800 KM TO JE OKO 400 EURA. DODUSE I TO ZAVISI OD UZGAJIVACA

maucetung
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 44

Datum registracije: 04 Dec 2005
Mesto: Sremski Karlovci

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 24, 2006 12:10 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mali je pas, kod kojeg je dužina tela veća od visine. Od glave do vrha rep je obrastao svilenkastom, dugom i svetlom dlakom. Glava ima naglašeno čeono koleno. Čeoni dio lobanje je izrazit, također i trepavice. Njuška i gubica su crne boje, oči velike, tamne, živahne i pametne. Telo je u pasminskom standardu potanko opisano. Rep je u korenu jak, na vrhu tanak i prekriven je dugom dlakom, koja pravi lepezu. Pojedine dlake tog gustog krzna duge su i do 22 cm. Boja krzna je potpuno bela. Visina mužjaka - od 21 do 25 cm, težina - 3 do 4 kg. Dožive veliku starost. Pas ne potiče s Malte, već je njegova domovina dalmatinska obala - otok Melitaea koji se danas zove Mljet. Maltezer je bio opisan još u starogrčkoj literaturi, a ti psi bili su ljubimci već i starogrčkim damama.Maltezerova dlaka podseća na staklenu vunu. Na krznu se često oblikuje razdjeljak, posebno na leđima. Dlaka se potpuno razvije tek u trećoj godini života i mora biti jako bogata. Treba je negovati četkom (ne metalnom!) i češljem (također ne metalnim). Redovito treba čistiti iscjedak iz očiju, jer inače dlaka na tom mjestu postane žućkasta. Maltezer je privržen čoveku, vrlo je oprezan, mada nije nervozan i osoran. Živahan je i rado se kreće. Kao i svi drugi bišoni tipičan je damski pas.Dobrog je zdravlja i rijetko oboli. Šteta je da su jako skupi i stoga prilično nedostupni

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Flora i fauna ~ -> ~ Životinjsko carstvo ~ -> Maltezer Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon