www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Tata, mama, prestanite!
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Roditelji i deca ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Jan 04, 2005 11:42 am    Naslov poruke: Tata, mama, prestanite! Na vrh strane Na dno strane

Djeca teško podnose roditeljske razmirice. Grub rječnik svađe, a pogotovo fizički obračuni, odrazit će se na djetetove emocije i način ponašanja.

Posljedice za najmlađe
Dijete mlađe od šest godina još nije u stanju shvatiti što se događa kada se roditelji svađaju. Ona u svađi primjećuju samo negativne znakove koji ga zastrašuju. Mimika, gestikuliranje i ljutit ton glasa navode ga na pomisao da se radi o nasilju. To da plaši, a dijete taj strah potom prenosi na odnose izvan obitelji: može ga, primjerice, preplašiti nešto jači glas nastavnika ili drugih odraslih osoba.

Utješne nježnosti

Ako je dijete prisustvovalo svađi među roditeljima, treba ga odmah utješiti i zaštititi. Zagrlite ga, jer je tjelesni kontakt vrlo važan za smirenje. Roditelji se trebaju pomiriti pred djetetom, kako bi osjetilo da je ponovo uspostavljen sklad u obitelji. Tako će s vremenom razumjeti da se svađe povremeno događaju, ali da ne ostavljaju dubljeg traga i da će mama i tata ostati s njim.

Reakcije u pubertetu
Za razliku od najmanjih, djeca u pubertetu više ne osjećaju pravi strah, već shvaćaju probleme u međusobnim odnosima i osjećajnom životu roditelja. Često se događa da instinktivno stanu na stranu slabijeg u svađi.
Nemojte to zlorabiti iskorištavajući dijete kao oružje u sukobu. Ponekad se adolescenti mogu sasvim zatvoriti u sebe upravo zato da ne bi bili uključeni u roditeljsku svađu.

Pojašnjenja i isprike
Pojasniti svađu može biti zahtjevno. Iako je teško, trebate pred djetetom priznati pogrešku i reći što ćete poduzeti da do toga više ne dođe. I kada smatramo da su djeca odrasla, svađe još uvijek negativno djeluju na njihovu psihu i emocije. Adolescent koji živi u klimi neprekidnih sukoba i svađa postaje nesiguran, preplašen, nerijetko i sam agresivan.

Još je gori "hladni rat"

Posvađani roditelji, nadureni i bez riječi... Atmosfera je tako teška da se napetost može opipati. Ponekad je svađa bolja od takve tišine.
Ovo je taktika kojoj pribjegavaju mnogi roditelji kako se ne bi svađali pred djecom. No zapravo će "hladni rat" još više destabilizirati dijete. Kada u domu vlada teška tišina, dijete ne može razabrati koliko je situacija zapravo ozbiljna i misli na najgore. Ostaje stoga na oprezu, što znači produljenu izloženost stresu.

Savjeti za roditelje

Izbjegavajte svađe i nervozne ispade, jer je svakom djetetu teško slušati kako se roditelji međusobno optužuju.

Nastojte ne uključivati djecu u svađu. Kada se svađa stiša, pokušajte djetetu objasniti što se dogodilo.

Imajte razumijevanja za djetetovu patnju, pitajte ga kako se osjeća i zamolite ga za oprost.

Objasnite da se i odrasli svađaju, baš kao i djeca u vrtiću ili u školi.

Ako je vaš brak u pravoj krizi, nastojte izbjegavati stalne svađe. Bolje je obaviti razgovor o problemima u braku dok djeca nisu prisutna.

Djecu plaši vikanje i gestikuliranje tijekom svađe

Kako se vi ponasate kada se nadjete u situaciji svadja sa partnerom-deca....??da li izbegavate svadje u njihovom prisustvu....da li ih stedite toga??kako im objasnjavate situaciju??/

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 45

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jan 25, 2005 2:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ma koliko besna i u afektu bila..gledam da dete ne prisustvuje nijednoj prepirki a kamoli svadji..traume koje roditeljske razmirice ostavljaju na decu su neobrisive...bila sam svedok tudjih svadja u kojima su se deca tresla i plakala a roditelji nastavljali svadju ignorisuci decije traume..stravicno

Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)

neverovatni_mirkic
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 39

Datum registracije: 03 Feb 2005
Mesto: novi sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 08, 2005 7:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

pa uglavnom svi mi u svadji nekontamo koliko se deremo i neobracamo paznju dali su tu mala deca ali u onom besu ni nemozes da razmisljas na dete ,je si u pravu yasmin da netrebamo da to radimo pred decom ali tako je i ....opet bilo bi ok na kraju popricati sa njima i ono srediti svari!!!!!!

Dachica13
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 35

Datum registracije: 10 Feb 2005
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Feb 12, 2005 3:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

To je tacno,ja sad govorim u ime dece,ponekad to moze da se resi razgovorom a ne drekom,jer to mene licno izludjuje,pa su roditelji nervozni i mogu da nervozu iskaljuju na deci u nekim slucajevima...

stamenid
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 40

Datum registracije: 06 Jun 2004
Mesto: daS ivoN

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Feb 16, 2005 3:40 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

E da su to moji pazili....kakav bih ja sada bio0....
onako su ne istraumirali za ceo zivot...ali sad bar imam predstavu kakav ne treba biti.

:s: :t: :a: :m: :e: :n: :i: - :d:

nastasenjka
~daydreaming~
<font color=BC1DD8><b>~daydreaming~</b></font>

Datum registracije: 04 Mar 2005
Mesto: medju javom i med snom

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jun 01, 2005 7:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Iskreno,ne mogu se setiti ni jedne vece svadje svojih roditelja.Ne kazem da se nisu svadjali vec su uvek vodili racuna da brat i ja tome ne prisustvujemo. Sto je jos bitnije: nikada nisu jedno drugom podrivali autoritet.Znate ono : jedno kaze da, drugo odmah ne.Uvek su pred nama nastupali slozno iako se nisu uvek slagali bas oko svega.Hvala im na tome...

Put do zvezda je samo etapa kružnog puta do sebe, i ako znaš prečicu nema potrebe da se puno
lomataš po bespućima...
Ne, bato...Stigao si čim kreneš...
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...

KKKVTi
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 47

Datum registracije: 02 Jun 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 02, 2005 8:11 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Moram da se pohvalim (ali ne zelim da se ureknem)... dosad u 3 godine braka, sa boljom polovicom sam sve probleme resavao mirno i bez svađe... naravno da je nekad bilo na granici da se zaurla, ali bolje ne... sto zbog sebe, sto zbog drugih... na kraju krajeva, ne trebaju svi da slusaju nase probleme...

A i mirno se puno lepse sve dogovori... cak se i iskamči nešto o čem prije nije bilo ni govora Smile

tascha
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 26 Mar 2006

nepal.gif
PorukaPostavljena: Ned Apr 02, 2006 2:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

svadjam se s muzem da se ne svadjamo pred djetetom...to je bas ruzno, ja sam odrasla u jednoj takvoj atmosferi..najgore je sto djeca smatraju da su ona sam kriva...kamo srece da se majka razvela dok sam bila sama ja zivot bi mi bio kud ikamo laksi...poslije nas je doslo jod dvoje, pa gdje ces, kud ces, sta ce narod rec i tako prodjose teske godine za sve nas. na kraju su se sa preko 60 godina razisli i zive vlastite zivote

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 45

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Apr 07, 2006 10:17 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ponekad ljudi u afektu kazu stvari koje u nekim normalnim situacijama nikada ne bi izgovorili.Sve je to dovoljno strasno.Ali je jos strasnije kada su deca tu. Ja imam drugaricu koja je dan danas utucena i povucena jer su se roditelji pred njom svadjali, tukli.Ne mrzi ih ona, ali je devojka psihicki mnogo nestabilniji lik od svih nas koji smo iali koliko toliko bolje detinjstvo. Jednostavno ne samo da je nepoverljiva prema ljudima, vec na svet gleda mnogo crnjim ocima nego recimo ja. Nikakve ambicije, nikakvi planovi, nista.ama nista..ne zelim da moje dete bude takvo...to nikada necu dozvoliti...

Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)

sirenica
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 53

Datum registracije: 11 Apr 2006
Mesto: Novi Sad

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Apr 26, 2006 2:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja sam dete razvedenih roditelja, ali mi jako dugo nije bilo jasno zasto su se uopste razveli, kada ih nikada nisam cula da se svadjaju!? Vremenom sam shvatila da su oboje imali izrazito razlicite poglede na zivot, ali su bili slozni samo u jednom - ne svadjati se nikada pred decom, kao i ne "pljuvati" pred detetom onog drugog. Veoma sam im zahvalna na tome, i mislim da bas iz tih razloga razvod roditelja ne mora uvek i po pravilu da bude bitan faktor u detetovom razvoju. Sve zavisi od ponasanja roditelja prema detetu, kao i medjusobnom odnosu roditelja, bili oni u braku ili rastavljeni.

foryou10
Iskusni član
Iskusni član

Godine: 63

Datum registracije: 13 Jan 2006

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Ned Apr 30, 2006 3:24 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

U svakom slučaju treba izbjegavati svađu pred djecom,a ako se to i dogodi na prihvatljiv način dječijem uzrastu objasniti da ono nije uzrok svađe i da se to više neće ponoviti.

mistik29
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 47

Datum registracije: 30 Sep 2005
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 04, 2006 8:24 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Djeca uče iz onog što vide, a ne iz onog što im govorite da čine. Stoga iz ponašanja kojeg dijete nauči od vas, razvijat će svoju osobnost.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Roditelji i deca ~ -> Tata, mama, prestanite! Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon