:: |
Autor |
Poruka |
slatka_sanerka Anđeo s greškom
|
Datum registracije: 24 Nov 2005 Poruke: 24591 Mesto: *tamo pokraj Miljacke*grada cevapa, viceva, ubica, muja i sulja, al i rokera, oskarovca, nobelovaca
|
|
Životni vijek leptira jako je kratak. Neki kažu da su baš zbog toga i leptiri tako lijepi. Ništa tako lijepo ne traje dugo, a oni nisu iznimka
|
|
|
|
|
|
Crno i zlatno Banovan! Šetaj svoju štiklu
|
Godine: 42
Datum registracije: 18 Okt 2006 Poruke: 2778
|
|
Lijepi su leptirići, ali mrzim one noćne
|
_________________ -gledao sam sinoć zvijezde na nebu i pitam koja je tvoja, da je skinem i tebi sreću donesem, samo da budeš moja...
-ne treba meni zvijezda sa neba ja sam obična žena, meni samo treba kada se probudim netko da mi kaže: dobro jutro moja voljena, dal te itko voli kao ja? |
|
|
|
|
slatka_sanerka Anđeo s greškom
|
Datum registracije: 24 Nov 2005 Poruke: 24591 Mesto: *tamo pokraj Miljacke*grada cevapa, viceva, ubica, muja i sulja, al i rokera, oskarovca, nobelovaca
|
|
jos par neki leptirica, naprosto ih obozavam
|
|
|
|
|
|
Milena Carica Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 11 Avg 2005 Poruke: 676 Mesto: Cik pogodi?! :-)
|
|
Volim da ih vidim, ali kada sam videla kako "dolaze" na svet
|
_________________ Mozes da kupis:
postelju ali ne i san,
sat ali ne i vreme,
lek ali ne i zdravlje,
seks ali ne i ljubav.
Para vrti, ali sreca moze vise!!
Gde ponos dodje po svoje, tu ljubav kofere vec pakuje! |
|
|
|
|
Benna Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 16 Nov 2006 Poruke: 45
|
|
ima ih lepih,al oni nocni......
|
|
|
|
|
|
vmirko Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 14 Dec 2004 Poruke: 409 Mesto: beograd
|
|
Leptiri su lepi insekti, nazalost veoma kratko zive.
|
|
|
|
|
|
Crno i zlatno Banovan! Šetaj svoju štiklu
|
Godine: 42
Datum registracije: 18 Okt 2006 Poruke: 2778
|
|
ovaj mi je prelijep s leopard uzorkom
|
_________________ -gledao sam sinoć zvijezde na nebu i pitam koja je tvoja, da je skinem i tebi sreću donesem, samo da budeš moja...
-ne treba meni zvijezda sa neba ja sam obična žena, meni samo treba kada se probudim netko da mi kaže: dobro jutro moja voljena, dal te itko voli kao ja? |
|
|
|
|
maucetung Prijatelj foruma
|
Godine: 44
Datum registracije: 04 Dec 2005 Poruke: 4360 Mesto: Sremski Karlovci
|
|
Leptiri su :nezni,lepi i na zalost kratko zive.Verovali ili ne vrsi se eksploatacija i leptira koji zive tako kratko.Zivimo u takvom svetu gde se nose i materijali (za odecu) gde se koristi proces KUVANJA zivih leptira!Tako se pravi prava svila!!!!!
Da bi se proizvelo 100 grama svile, potrebno je ubiti otprilike 1500 dudovih svilaca tako da ih žive skuhaju.
Uzgoj
Nekoliko čahura se sačuva da bi se razvili leptiri potrebni za razmnožavanje. Kad ženka izleže jajašca, zdrobe je zbog provjere zdravstvenog stanja. Ako se pokaže da je bila bolesna, njezina jajašca unište.
Nakon parenja, muške leptire zatvore u košaru i bace. Zbog više generacija uzgoja leptiri više nemaju sposobnosti letenja te ih najčešće iz kanti pojedu ptice ispred uzgajališta svile.
Proces proizvodnje svile
Svila je vlakno koje dudovi svilci proizvode za gradnju čahura. Dudov svilac je noćni leptir čija ženka snese 400-600 sitnih svijetlih jajašaca, od kojih se izlegu male crne gusjenice. One u svojem životu promjene kožu četiri puta te zapredu čahuru iz koje se ponovno formira leptir. Gusjenice se prije čahurenja intenzivno hrane dudovim listom. Već u polovici svojega života gusjenica počinje plesti svoju čahuru, a to je osnovni cilj uzgoja.
Kad je čahura gotova, sprječava se formiranje leptira tako što se gusjenice guše vrućom parom ili direktnim izlaganjem čahura jakom suncu. Na taj način svilena nit ostaje neprekinuta, a duga je 300-350 metara i nije ju potrebno presti.
Humane alternative
Ovako okrutan način dobivanja svile je potpuno nepotreban, jer je svilu moguće dobiti iz čahura iz kojih su leptiri odletjeli i na taj način ih pustiti da dožive cijeli svoj životni ciklus. Svila bi se u tom slučaju prela, kao što se predu ostala vlakna poput pamuka. Dakle, nije potreban niti uzgoj dudovih svilaca, jer se napuštene čahure mogu naći u prirodi. Također, uzimajući odbačene čahure iz prirode umjesto uzgoja leptira, poštivala bi se prirodna ravnoteža što je ekološki i etički prihvatljivo. Tako dobivenu svilu zovu Ahimsa Peace Silk.
Humane alternative uključuju i umjetne materijale i svilenkasti pamuk.
Vezane teme
Životinje žrtve mode (FAQ) !!!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
isica Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 12 Jan 2006 Poruke: 178
|
|
traje dugo, ako je na telu naslikan
|
|
|
|
|
|
Stark Dobro upućeni član
|
Godine: 36
Datum registracije: 09 Apr 2006 Poruke: 713 Mesto: paradise
|
|
volim dnevne leptire,tako su lepi i prelepih boja...ali
mozda zvuci smesno,ali se uzasavam nocnih leptira iliti leptirica,ne mogu da ih smislim...fujjj
|
|
|
|
|
|
Wrathchild Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 17 Sep 2005 Poruke: 65
|
|
neznam sto al kad ih vidim padne mi napamet film
kad jaganjci utihnu
|
|
|
|
|
|
Ok_cura Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 35
Datum registracije: 27 Avg 2006 Poruke: 193 Mesto: Sarajevo
|
|
ja mislim da sam ja jedina osoba koja ne voli leptirove.. fuuujjj, tako su bljak !! ove slike sam samo preletila nisam sacekala ni da se otvore.. jezim se od njih ....
Znam da je to od mene bezveze ali sta cu... plasim ih se praaavoooo
|
_________________ U_sVaKoM_SlUcAjU_Ok_CuRa |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|