:: |
Autor |
Poruka |
Iwan Upućeni član

|
Godine: 43
Datum registracije: 25 Dec 2003 Poruke: 279 Mesto: Frankfurt/nemacka

|
|
Beba manja od mobilnog telefona Najmanja beba na svetu doživela je preksinoć svoj prvi nastup u javnosti. Rumaisa Rahman imala je svega 244 grama kada je 19. septembra prevremeno rođena u Čikagu. Ona je bila manja od limenke ili mobilnog telefona.
U američkoj bolnici je rođena sa nešto većom sestrom bliznakinjom, dok njihovi roditelji, poreklom iz Indije, očekuju da će Rumaisu odvesti kući iz bolnice početkom 2005. godine.
„To je blagoslov, veliki blagoslov. Nemam reči da opišem koliko sam zahvalna doktorima. Tek posle dva meseca sam dobila priliku da je držim u naručju”, rekla je njihova majka Mahadžabin Šaik (23).
Doktori u čikaškoj bolnici su čekali da objave rođenje bliznakinja dok se nisu uverili da je sa devojčicama sve u redu i da su one skoro spremne da budu puštene kući.
„Bili smo veoma iznenađeni kada smo videli koliko je Rumaisa mala, ali i zadovoljni kada smo uvideli koliko je veliki borac. Svakodnevno smo im merili telesnu temperaturu i nije im bio potreban inkubator. Rumaisa i Hiba su normalne bebe”, izjavio je doktor Vilijam Mekmilan iz Univerzitetskog medicinskog centra u Čikagu.
Bebe su rođene 15 nedelja pre predviđenog termina, a Rumaisa danas ima svega 1,18 kilograma. Njena sestra Hiba danas ima 2,25 kilograma. Budući da Hiba bolje napreduje, doktori su dali odobrenje da ONA napusti bolnicu, dok će Rumaisa, čije ime znači „bela kao mleko”, to učiniti polovinom narednog meseca.
Njihova majka je tokom trudnoće bolovala od eklampsije, poremećaja koji izaziva visok krvni pritisak i druge probleme poput grčeva i nesvestice. Ona i suprug Muhamed Abdul Rahman (32) su iz Hiderabada u Indiji.
Bliznakinje su rođene carskim rezom nakon trudnoće koja je trajala 25 nedelja i šest dana. Bebe su nakon rođenja podvrgnute laserskoj operaciji kako bi im se popravio vid, što je uobičajeni zahvat kod prevremeno rođenih beba.
Profesor doktor Džonatan Markus ističe da je nekoliko faktora doprinelo tome da prerano rođene bebe prežive. Prema njegovim rečima, bebe rođene pre 23. nedelje trudnoće još nemaju u potpunosti razvijena pluća i organe za disanje, i obično su slepe.
„Devojčice imaju veće šanse da prežive, a Rumaisi i Hibi, čije ime znači „poklon od boga”, pomoglo je i to što je njihova majka imala zdravstvenih problema. Dok su bile u stomaku nalazile su se pod stresom i to je ubrzalo njihovo sazrevanje”, kaže Markus.
Od dodaje da su bliznakinje prve dve nedelje hranjene intravenozno, nakon čega su im sestre davale majčino mleko.
„Bio sam nervozan kada sam ih prvi put video zbog toga koliko su male... Tada sam imao puno pitanja za doktore. Sada sam zahvalan Alahu zato što je sve prošlo kako treba. Želimo da naše kćerke pre svega odrastu u dobre ljude i da budu poštene. Istina, moja supruga želi da one postanu lekari”, rekao je otac bliznakinja.
Portparol bolnice Stiven Davidov izjavio je da rutinski porođaj u bolnici košta oko 6.000 dolara, dok samo jednodnevni boravak prevremeno rođene bebe košta oko 5.000 dolara. (Blic)
|
|
|
|
|
 |
stamenid Prijatelj foruma

|
Godine: 40
Datum registracije: 06 Jun 2004 Poruke: 9671 Mesto: daS ivoN

|
|
Pa nije nista novo.Radjala su se i pre tako sitna tj malena deca ali ovo je dibiduz malo...
Kolega sa posla je pri rodjenu bio 380 ili450 grama i ako su mislili da nece preziveti on jeste i sada je mecka od 130 kila i 190 visine.
|
_________________ турбопичећи новосадиста
:s: :t: :a: :m: :e: :n: :i: - :d: |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|