:: |
Autor |
Poruka |
gheo Odomaćeni član
|
Datum registracije: 22 Jan 2004 Poruke: 1019 Mesto: Timisoara (Temisvar), Banat
|
|
Ko mislite od Banat? Rumunski Banat, srpski Banat i madzarski Banat zajedno. Ova historicna oblast.
Banat (rumunjski: Banat, srpski: Банат ili Banat, mađarski: Bánát ili Bánság, njemački: Banat, slovački: Banát, banatskobugarski: Banát) je pokrajina u Rumunjskoj, Srbiji (Vojvodini) i Mađarskoj. Naziv Banat znači "pokrajina kojom upravlja ban".
Banat se proteže od rijeke Tise do Karpata. Rijeka Tisa na zapadu dijeli Banat od Bačke. Na jugu je omeđen rijekom Dunav, na istoku Karpatskim gorjem, a na sjeveru rijekom Timiš.
Rumunjskoj je nakon prvog svjetskog rata dodijeljen istočni Banat dok je zapadni dodijeljen Kraljevini SHS. Taj dio kasnije je pripao Srbiji. Banat je također nacionalno šarolik. Tu žive Rumunji, Srbi, Mađari, Talijanski, Nijemci (čiji se broj znatno smanjio nakon 2. svjetskog rata), Bugari,Hrvati i brojni drugi narodi. (izvor – wikipedia.org)
|
|
|
|
|
|
Reponja Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 13 Avg 2005 Poruke: 335 Mesto: Novi Sad
|
|
Nisam znao da se Banat proteze skroz tamo iza resice i Lugoza... Inace, ja sam sa kevine strane cisti Banacanin.
|
_________________ Milo moje, mimo tvoje volje
sve nas ceka pet asova ka dolje! |
|
|
|
|
gheo Odomaćeni član
|
|
|
Da, u 1919 bilo je velika deljenja: Rumunija dobila 20.000 km², Kraljevina Srba, Hrvata i Slovena 10.000 km² i Madzarska 300 km².
|
|
|
|
|
|
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
@ Reponja:
I ja, ali sa caletove strane. Vise volim moj Banat od Vojvodine.
|
|
|
gheo Odomaćeni član
|
|
|
coco_bill je napisao/la sledeće: | @ Reponja:
I ja, ali sa caletove strane. Vise volim moj Banat od Vojvodine. |
Znam kako je. Ma Banat (kao tradicionalna zona) je Banat. Mozda znas da imamo jedan ujedinjien razvijanje plan (development plan) za DKMT oblast, s srpski, rumunski, madzarski gradovi i sele iz Banat.
|
|
|
|
|
|
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
gheo je napisao/la sledeće: |
Znam kako je. Ma Banat (kao tradicionalna zona) je Banat. Mozda znas da imamo jedan ujedinjien razvijanje plan (development plan) za DKMT oblast, s srpski, rumunski, madzarski gradovi i sele iz Banat. |
Znam za taj plan. A nisi primetio na Wikipediji da je Banat kratko vreme 1918. bio nezavisna drzava dok nije posle podeljen Trianonskim sporazumom izmedju tri drzave?
|
|
|
Reponja Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 13 Avg 2005 Poruke: 335 Mesto: Novi Sad
|
|
Al' srpski Banat je bio u sastavu Vojvodstva Srpskog, te se kao takav, zajedno sa Backom i Baranjom (koji su isto bili u Vojvodstvu) prisajedinio kraljevini Srbiji 25. XI 1918.
|
_________________ Milo moje, mimo tvoje volje
sve nas ceka pet asova ka dolje! |
|
|
|
|
gheo Odomaćeni član
|
|
|
coco_bill je napisao/la sledeće: | A nisi primetio na Wikipediji da je Banat kratko vreme 1918. bio nezavisna drzava dok nije posle podeljen Trianonskim sporazumom izmedju tri drzave? |
A, da, znam! Ali bila je ova zamrsena vremena, kad ljudi trazili da ima neke zemlje...
|
|
|
|
|
|
miskopisko ~Dream-Maker~
|
Godine: 38
Datum registracije: 03 Sep 2005 Poruke: 4446
|
|
Moram odati postovanje korisnicima koji su napisali ovu temu,zaista o nekim stvarima pojma nisam imao
|
|
|
|
|
|
gheo Odomaćeni član
|
|
|
Znate li da ovo je u Francuska jedno Banatski selo, s ljudi ko ostavila Banat (rumunski Banat) posle drugi svetskom ratu? Oni ima rue de Banat i jednom musej.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|