:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••
|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
|
|
Kikiriki dolazi iz porodice mahunarki, izuzetno je pikantan ali i kaloričan, a štiti i od raznih oboljenja.
Ukoliko se konzumira redovno (četiri puta nedeljno), kikirikijem se može smanjiti rizik od oboljenja srčanog mišića i to zahvaljujući monozasićenim masnim kiselinama.
Značajan je i izvor sastojaka koji štite od mikroba, gljivica i virusa, dok pržena zrna imaju isti procenat antioksidanasa kao jagode i kupine, a više od jabuke, šargarepe i cvekle!
Zanimljivo je da ljuska kikirikija krije u sebi izuzetno lekovit sadržaj. Zahvaljujući fitonutrijentima i celulozi, kikiriki štiti od raka debelog creva, preporučuje se kod Alchajmerove bolesti, demencije i problema sa žučnom kesom.
Kikiriki ima i svoje negativne strane, a to su alergijske reakcije poput osipa, glavobolje ili problema sa varenjem. Naučnici, ipak, pokušavaju da proizvedu kikiriki bez alergenskih supstanci.
Na različitim meridijanima kikiriki koristi drugačije. U Evropi i Americi uglavnom se konzumira pečen i posoljen, ili se od njega pravi buter. U jugoistočnoj Aziji najčešće se stavlja u soseve, a u Africi se dodaje jelima koja se dugo kuvaju.
Ukusan je dodatak salatama, krem-supama, jelima od piletine i povrća. Njegov ukus se odlično slaže i sa soja-sosom, pirinčem, lukom, đumbirom, senfom i limunom.
Dosta je kaloričan, ali je i njegova nutritivna vrednost velika. Sto grama kikirikija sadrži: 567 kalorija; 25,80 grama belančevina; 16,13 grama ugljenih hidrata; 49,24 grama masti; 8,50 grama celuloze; 6,83 grama zasićenih masnih kiselina...
Ukoliko je neoljušten i svež, čuva se na hladnom i tamnom mestu. U frižideru može da izdrži i do devet meseci. Očišćeni kikiriki čuva se u dobro zatvorenoj posudi, jer na vlažnosti i svetlu može da užegne.
Piletina sa kikirikijem
Za četiri osobe potrebno je:
- 500 g pilećeg belog mesa
- 50 g kikirikija
- 4 čena belog luka
- manji komad đumbira
- 2 praziluka, crvena paprika
- 3 kašike soja-sosa, 2 kašike butera od kikirikija,
- 2 kašike vinskog sirćeta, 5 kašika ulja,
- kašičica žutog šećera, 1/4 kašičice mlevenog bibera i 1 dl vode.
U manjoj posudi za kuvanje pomešajte soja-sos, buter od kikirikija, crveno vino, kašiku ulja, žuti šećer i biber, dobro promešajte sve sastojke i odložite sa strane. U većem tiganju zagrejte tri kašike ulja i nekoliko sekundi propržite sitno iseckani beli luk, a potom dodajte izrendani đumbir i piletinu isečenu na kocke.
Pržite meso oko oet minuta sa obe strane, pa izvadite sve iz tiganja i stavite na tanjir. U istom tiganju dodajte kašiku ulja, propržite na njemu tri minuta kolutove paprike i praziluka, pa sklonite tiganj sa ringle. Sos koji ste prethodno pripremili zagrejte na ringli do ključanja, sipajte jedin dl vode i kuvajte ga na umerenoj temperaturi pet minuta uz stalno mešanje.
Preko piletine sipajte najpe papriku i praziluk, pa kikiriki i prelijte vrućim sosom. Služite dok je toplo. Kao prilog možete služiti kuvani pirinač.
(MONDO)
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|