www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

juhe
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~
::  
Autor Poruka
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 38

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 11, 2006 7:46 pm    Naslov poruke: juhe Na vrh strane Na dno strane

Egipatska zelena juha

Kakve juhe jedu Egipćani? U raznim bojama, a zelena im je najdraža. Nabavite špinat i piletinu, skuhajte pa saznajte zašto
Sastojci:

600 ml jušnog koncentrata (tekućina dobivena kuhanjem kosti)

1 šalica špinata

1 žlica koncentrata rajčice

1 žličica soli

crni papar, svježe samljeven

2 žličice usitnjenog češnjaka

2 žličice korijandra

2 žličice maslinova ulja

Upute za pripremu:

1. Na najjačoj vatri pustite da provrije jušni koncentrat. Dodajte špinat, rajčicu, sol i malo papra pa smanjite vatru.

2. Neprestano miješajući pustite da lagano vrije oko 20 minuta ili dok juha ne postane gusta.

3. Zgnječite češnjak i korijander tako da se stope.
Lagano zagrijte maslinovo ulje, dodajte smjesu od češnjaka i pirjajte 2 do 3 minute.

4. Zatim prebacite u lonac s juhom i pustite da lagano vrije još 2 do 3 minute.

5. Provjerite treba li dodati začine i poslužite.

U Egiptu špinat poslužuju uz kuhanu rižu i piletinu.


 
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 38

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 11, 2006 7:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Caldo De Res: Španjolska goveđa juha

Uz ovu juhu jedu se tople kukuruzne tortilje, nasjeckani luk, ljute papričice, a prije nego prva žlica dospije do vaših usta u tanjur nacijedite posluženu krišku limuna.
Sastojci:

900 g goveđe goljenice, s kosti
1 luk, sitno nasjeckan + 1 šalica nasjeckanog luka za prilog
1 žlica soli
1 žlica papra
3 1/2 dl goveđe juhe
3 1/2 dl kuhane rajčice
4 klipa kukuruza
4 krumpira, neoguljena
2 bućice
6 mrkvi, oguljenih
1/4 šalice nasjeckanog korijandra + za dekoraciju
voda
1 glavica kupusa
1 limun, narezan na kriške
kao prilog - kukuruzne tortilje i ljute papričice

Upute za pripremu:

1. Na veće komade nasjecite meso. Pirjajte na luku, posolite i popaprite. Kad meso dobije smeđu nijansu prelijte ga goveđom juhom i kuhanom rajčicom. Pustite da prokuha, malo smanjite, kuhajte 1 sat, dok govedina ne bude mekana.

2. Operite povrće. Na manje komade narežite kukuruz i krumpire. Narežite mrkvu i bućice. Dodajte u juhu. Nasjeckajte 1/4 korijandra pa dodajte u juhu. Dodajte vode, tako da tekućina prekrije sastojke pa pustite da prokuha.

3. Smanjite vatru na srednju jačinu i pustite neka kuha još 20 minuta. Na četiri dijela narežite kupus, kuhajte 10 minuta.

4. Poslužite uz kriške limuna. Uz juhu priložite tople tortilje, luk, korijandar te ljute papričice.
 
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 38

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 11, 2006 7:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Povrtna juha i parmezan

Bogata povrtna juha jede se s kruhom i parmezanom. Nabavite li dobro maslinovo ulje, ugođaj će biti potpun.
Sastojci:
prokulice
kelj
grašak
rajčice
celer
mrkva
crveni luk
slanina
parmezan
maslinovo ulje

Upute za pripremu:

1. Uzmite punu šaku prokulice, kelja, graška i rajčice pa pustite neka se kuhaju.

2. U drugom loncu na maslinovom ulju prepržite celer, mrkvu, jedan crveni luk i dvije veće kriške slanine.

3. Nakon 10 minuta prelijte s 3/4 juhe (bez povrća). Nastavite kuhati pa onda prelijte u lonac s juhom.

4. U tanjure stavite nešto stariji kruh. Prelijte juhom i povrćem. Pospite parmezanom, maslinovim uljem i paprom.
 
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 38

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 11, 2006 7:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Riblja juha - na provansalski način

Kako otjerati prehladu i izbjeći bljutava jela? Uz aromatsku kombinaciju masline, češnjaka i rajčice - nalik tradicionalnom jelu iz južne Francuske, brzo se priprema i u proljeće je, kada procvjetaju šafrani, možete ponovo kuhati na nešto drugačiji način

Vrijeme pripreme: 45 min

Kalorije: 346
Masnoće: 6,67 g
Ugljikohidrati: 16,08 g
Proteini: 45,33 g
Kolesterol: 108,86 mg
Natrij: 229,32 mg

Sastojci:
sol
3 žlice maslinova ulja
3 češnja češnjaka, usitnjenog
1 glavica luka, nasjeckana
1 poriluk, tanko narezan
1/2 šalice celera
1/4 žlice ljute ili slatke paprike
3 kuhana krumpira, narezanog na kockice
3 oguljene rajčice, tanko narezane
3 svježa peršina
2 svježe majčine dušice
malo koncentrata naranče
1 list lovora
5 šalica vode
1 šalica suhog bijelog vina
1/2 kg bijele ribe


Upute za kuhanje:

1. Na srednjoj vatri ugrijte ulje. U veći lonac dodajte češnjak, luk, poriluk, celer, papriku i sol. Neprestano miješajte 2-3 minute.
2. Dodajte krumpir, rajčicu, peršin, majčinu dušicu, naranču i lovor. Kuhajte 5 minuta, povremeno miješajući. Dodajte vodu i vino te sol ili papar po ukusu. Poklopljeno pirjajte 15 minuta.
3. Dodajte svježu ribu i pustite da se kuha s ostalim sastojcima otprilike 10 - 15 minuta, dolijte vodu po potrebi, tako da riba bude prekrivena tekućinom.
4. Izvadite lovor. Začinite ako je potrebno i poslužite u toplim tanjurima.

* U proljeće kada je na raspolaganju obilje šafrana, skupite 1/2 žlice prašnika i ubacite u lonac dok ulijevate vodu i vino.
 
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 38

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 11, 2006 7:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Krem-juha s cimetom
Krem-juha od muškatnog oraha i cimeta u kori za ljubitelje dobrih predjela.
Sastojci:

100 g maslaca
50 g brašna
0,6 dl temeljca od povrća
muškatni orah
0,2 dl slatkog vrhnja
1 komad cimeta u kori
sol i papar po potrebi
listići mente

Upute za pripremu:

1. Na maslacu popržite brašno i zalijte temeljcem od povrća.

2. Kad prokuha zalijte slatkim vrhnjem, posolite, popaprite i na kraju dodajte naribani muškatni orah i cimet u kori.

3. Pustite da prokuha, servirajte i ukrasite listićima mente.
 
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 38

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 11, 2006 7:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Andaluzijska krem-juha

Topla juha dobro će vam doći borite li se ili tek očekujete prehladu, a ovaj recept za četvero okrepljuje za pet

Vrijeme pripreme: 50 min

Sastojci:

2 šalice krumpira (oguljenog i narezanog na kockice)

1 šalica nasjeckanog luka

2 rajčice (bez kože i narezane na kockice)

1/2 žlice nasjeckanog češnjaka

2 žlice ulja od soje (može i od sezama)

1/2 žličice morske soli

1/8 žličice papra

2 žlice integralnog brašna

1/4 šalice soka od rajčice ili 1 žlica koncentrata pomiješanog s 3 žlice vode

2 kocke od povrća za juhu

3 šalice sojina mlijeka

1/4 šalice kuhane smeđe riže

mladi luk


Upute za kuhanje:

1. Posolite i popaprite krumpir, luk, rajčicu i češnjak pa pirjajte, povremeno miješajući, 5 minuta.

2. Posipjate brašnom i kuhajte dok se smjesa ne zgusne i brašno ne skuha, oko 5 minuta.

3. U soku od rajčice otopite kocke za juhu pa dodajte u prvu smjesu.

4. Zatim dodajte sojino mlijeko i neprestano miješajte dok se juha ne zgusne.

5. Dodajte rižu.

6. Juhu poslužite vruću i ukrasite mladim lukom.
 
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 38

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 11, 2006 7:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slavonska juha

Lagana juha s obližnjih ravnica podsjetit će vas na vrijeme kad su se svakodnevno upotrebljavale žitarice od cjelovitog zrna.
Sastojci:

1/2 kg krumpira
2 paprike
2 rajčice
2 glavice luka
2 dl integralnog brašna
2 žlice nasjeckanog lista peršina
1 dl ulja
3 žlice VE začina

Upute za pripremu:

1. Tanko narežite luk pa pirjajte 10 minuta na ulju. Dodajte narezano povrće i, uz miješanje na laganoj vatri, pirjajte još 20 minuta. Dodajte 2l vode i kuhajte 10 minuta.

2. U vodi razmutite brašno, tako da dobijete gušću smjesu pa žlicom dodajite u uzavrelu juhu. Kuhajte 10 minuta, a pred kraj dodajte začine i peršin.
 
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 38

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 11, 2006 7:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Albondigas ili meksička juha

Meksička riječ Albondigas odnosi se i na mesne okruglice i na juhu u kojoj se iste kuhaju. Potrudite se malo sa začinima, pustite meksičku muziku i caramba
Vrijeme pripreme: 1 h 30 min
Kalorije: 668
Masnoća: 39.31 g
Ugljikohidrati: 40.28 g
Proteini: 43.68 g
Kolesterol: 357.63 mg
Natrij: 2428.63 mg

Sastojci:
450 g mljevene junetine
4 jaja
1/4 malog crvenog luka, usitnjenog
4 žlice nasjeckanog korijandra
1 žlica origana
1 žličica soli
1/2 žličice usitnjenog kumina
1/2 žličice svježe smljevenog papra
7 šalica juneće juhe
1 konzerva rajčice
2 žličice šećera
1 žličica crvene paprike
2 mrkve, nasjeckane
2 celera, pažljivo nasjeckana
1 nasjeckani luk
1 list lovora

Upute za kuhanje:
1. U zdjeli izmiješajte junetinu, jaja, luk, korijandar, origano, sol, kumin i papar. Pokrijte i ostavite u hladnjaku 1 sat.
2. U lonac ulijte juhu, dodajte rajčicu, šećer, crvenu papriku, mrkvu, celer, luk i lovorov list i lagano miješajte drvenom kuhačom. Pustite da prokuha pa smanjite tako da lagano vrije.
3. Izvadite meso iz hladnjaka i formirajte male loptice. Polako ubacite u lonac s juhom, poklopite. Pustite da lagano kuha dok se povrće ne smekša, kojih 20 minuta.
4. Izvadite lovorov list. Probajte juhu i ako je potrebno dodajte začine. Odmah poslužite.
 
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 38

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 11, 2006 7:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Juha od poriluka

Vrlo okrepljujuća i ukusna juha za sve koji znaju vrijednost poriluka.
Sastojci:

400 g poriluka
300 g krumpira
1 dl slatkog vrhnja
1,5 dl kiselog vrhnja
sol
papar

Upute za pripremu:

1. Ogulite krumpir, narežite na kriške i stavite kuhati.

2. Kad je krumpir skuhan, dodajte narezani poriluk i pustite da kuha 1 minutu.

3. Prebacite u mikser i dobro izmiksajte. Ponovno vratite u lunac i stavite kuhati. Popaprite, posolite i dodajte slatko vrhnje.

4. Gotovu juhu ukrasite kiselim vrhnjem i posebno kuhanim porilukom.
 
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 38

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 11, 2006 7:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Boršč

Stara ruska poslovica kaže: - Koliko kuhara toliko recepta za boršč. U ovoj rustikalnoj verziji okus cikle naglašen je dodavanjem limunovog soka.

Vrijeme pripreme: 25 min
Vrijeme kuhanja: 25 min

Kalorije: 95
Masnoća: 2 g
Ugljikohidrati: 19 g
Proteini: 3 g
Kolesterol: 5 mg
Natrij: 400 mg

Sastojci:

6 komada cikle, oguljene i naribane
3 mrkve, isjeckane ili naribane
1 bijeli luk, nasijeckan
3 šalice naribanog kupusa
1 vrećica juhe od povrća
5 šalica vode, i više ako smatrate potrebnim
1/2 žlićice papra
3 žlice limunovog soka
6 žlica vrhnja
1/3 šalice nasjeckanog svježeg kopra


Upute za kuhanje:

1. U veliki lonac ubacite ciklu, mrkvu, luk, kupus, instanat juhu, vodu i papar i ostavite da prokuha. Smanjte temperaturu na najmanju moguću i kuhajte dok cikla ne omekša, 20 ? 25 minuta. Ukoliko je juha pregusta uspite malo prokuhane vode.
2. Uklonite s vatre i dodajte limunov sok.

Želite li sevirati toplo uspite u tanjure, pospite svaki s koprom i dodajte po žlicu vrhnja.

Za hladno serviranje, ostavite da postigne temperaturu prostorije, zatim stavite u hladnjak - najmanje 4 sata. Uspite u šalice i prekrijte vrhnjem i koprom.
 
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 38

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 11, 2006 8:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nyponsoppa ili juha od šipka

Prehlađeni ste ili to ne želite biti. Ne brinite, Šveđani su stručnjaci za podnošenje hladnoće. Poznati nordijski specijalitet vole i djeca i odrasli, kao desert ili zasebno osvježenje, a vitamin C odličan je za liječenje grlobolje


Juha se može poslužiti i hladna, a topla se uglavnom poslužuje uz sladoled od vanilije i/ili makarone.

Recept za 6-8 osoba sadrži:

1 kg svježeg šipka ili
8 dkg suhog šipka
2 litre vode

Na jednu kilu šipka ide:
1-2 žlice šećera
1 žlica krumpirova brašna

50 g badema

Isperite šipak, suhi samo bolje razdrobite i kuhajte dok ne smekša.

Procijedite, kašastu masu prokuhajte s vodom i šećerom, a ako vam je okus previše opor dodajte još šećera.

Miješajte krumpirovo brašno s malo hladne vode pa neprestano miješajući dodajte u juhu. Na kraju ubacite mljevene bademe.
 
anabela
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 38

Datum registracije: 04 Feb 2006
Poruke: 860

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 11, 2006 8:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Juha od gljiva

Ako djeca i misle drukčije, vi znate da su juhe uvijek dobra ideja, a uz ovakav recept uvjerit ćete i okorjele skeptike.
Sastojci:

4 žlice maslaca
650 g nasjeckanih gljiva
1 nasjeckani luk
1/2 šalice suhog bijelog vina
4 šalice pileće juhe
1/2 šalice vrhnja
sol i papar

Upute za pripremu:

1. U loncu istopite maslac.

2. Dodajte gljive i luk pa miješajte i pržite dok gljive ne postanu smećkaste.

3. Ulijte vino, kuhajte 1 minutu, dodajte 4 šalice pileće juhe, sol i papar te pustite neka lagano kuha 2 minute. (Ako želite, u ovoj fazi možete gljive usitniti u mikseru.)

4. Dodajte vrhnje i kuhajte 2 do 3 minute.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> juhe Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon