:: |
Autor |
Poruka |
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Slazete li se s ovom tvrdnjom?
'Granica moje slobode je tvoja sloboda.'
ili mislite da se aureliano opet napio ili da se nedaj boze naduvao?
Ako je granica moje slobode tvoja sloboda da li je se onda moja sloboda siri kad se tvoja suzava i obratno?
Ne daje li ova filozofska tvrdnja 'carte blanche' agresiji kao orudju za osvajanje novih granica slobode?
Ajd' filozofirajmo vec jednom, nismo dugo...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
miskopisko ~Dream-Maker~
|
Godine: 38
Datum registracije: 03 Sep 2005 Poruke: 4446
|
|
pa ne mislim bas tako...granica moje slobode ne postoji..to je sto se tice mene,a ostali neka komentarisu
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
aureliano je napisao/la sledeće: | Slazete li se s ovom tvrdnjom?
'Granica moje slobode je tvoja sloboda.'
Ako je granica moje slobode tvoja sloboda da li je se onda moja sloboda siri kad se tvoja suzava i obratno?Ne daje li ova filozofska tvrdnja 'carte blanche' agresiji kao orudju za osvajanje novih granica slobode?
Ajd' filozofirajmo vec jednom, nismo dugo... |
Ovim si i sam dao odgovor na sopstveno pitanje. Ako postoji crta koja razdvaja dve osobe, dve zemlje, dve povrsine, sasvim je logicno da se jedna strana siri naustrb one druge ukoliko se ta crta kojim slucajem pomera, osim ako govorimo o beskonacnosti u kojoj ne postoje granice Svako od nas kao individua poseduje sopstvenu slobodu koja nam daje mogucnost da zivimo, da se ponasamo kako se ponasamo, da se bavimo onim cime sa bavimo i ta sloboda nam u neku ruku odredjuje citav tok naseg zivota.Onog momenta kada neko pokusava da nam oduzme tu slobodu u bilo kojem smislu povredjuje prostor oko nas i stvara revolt. Jer sirenjem sopstvene slobode, taj neko pomera granice nase i ugrozava prostor oko nas...
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)
Poslednja prepravka: pinkie datum Čet Okt 12, 2006 9:06 am; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
miskopisko ~Dream-Maker~
|
Godine: 38
Datum registracije: 03 Sep 2005 Poruke: 4446
|
|
Citat: | Jer sirenjem sopstvene slobode, taj enko pomera granice nase i ugrozava prostor oko nas... |
Tacno,ali sta u tom slucaju podrazumeva rec ''sloboda''?
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
hm...Slobodan čovek je onaj čovek koji ima vremena za sebe. Slobodan je onaj čovek koji nije zlostavljan i duševno uništen. Zato je sloboda cak bila imperativ u velikim revolucijama u kojima su se siromašni i otrcani suprotstavljali bogatima i moćnima. „Boriti se za ličnu slobodu!“ bila je recimo jedna od važnih krilatica Francuske revolucije.
La liberté personnelle est un de plus importante chose dans la vie de quelqu’un.*
* „Lična sloboda je jedna od najvažnijih stvari u nečijem životu.“(franc.)
Zato kada govorim o slobodi najcesce govorim upravo o slobodi ove vrste, ne o slobodi naroda kao naroda, slobodi stampe niti bilo cega drugog, jer se slobodom pojedinca podrazumevaju i sve ostale slobode o kojima mozemo mesecima diskutovati
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
Moon Fairy Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 50
Datum registracije: 12 Jan 2007 Poruke: 23
|
|
Citat: | 'Granica moje slobode je tvoja sloboda.' |
Mislim da se time htelo reci da je svako slobodan da radi i zivi kako zeli, sve dok time ne ugrozava tudju slobodu, jer je dalje od toga vec agresija.
S takvim stavom se i ja slazem
|
_________________ On and on the rain will fall
Like tears from a star, like tears from a star.
On and on the rain will say
How fragile we are, how fragile we are. |
|
|
|
|
crna_opasna_maca Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 02 Sep 2006 Poruke: 136 Mesto: Novi Sad
|
|
Moon Fairy je napisao/la sledeće: | Citat: | 'Granica moje slobode je tvoja sloboda.' |
Mislim da se time htelo reci da je svako slobodan da radi i zivi kako zeli, sve dok time ne ugrozava tudju slobodu, jer je dalje od toga vec agresija.
S takvim stavom se i ja slazem |
Podrzavam..
|
_________________ ..jer usne su mi trnje i ranice te znaj, a oci su mi crne ni pakao ni raj.. |
|
|
|
|
iiivan Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 06 Feb 2007 Poruke: 136 Mesto: Beograd
|
|
malo glupo shvacena ta granica, vise kao moja sloboda je da radim sve sto zelim a da pritom ne diram tudju slobodu( ne povredjujem nikog, ne otimam), a zar stvarno mislis da je onaj koji siri svoju slobodu na racun drugih stvarno slobodan?
|
|
|
|
|
|
ekonomista87 Upućeni član
|
Godine: 37
Datum registracije: 20 Sep 2006 Poruke: 278 Mesto: Vojvodina, Pancevo
|
|
smatram da kada neko siri granice svoje slobode moze suziti tudju slobodu ukoliko se te osobe ne slazu
|
|
|
|
|
|
Bestija_NeOpravljiva Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 47
Datum registracije: 06 Apr 2005 Poruke: 188 Mesto: Banjaluka
|
|
Slazem se sa tom definicijom.
Tako nesto su ljudi ubacili i u same zakone. Ti si slobodan raditi sta zelis, sve dok time ne ugrozavas nekog drugog.
Kad ugrozavas drugog, tu prestaje tvoja sloboda, a krece zlocin, koji se kaznjava.
|
_________________ Zivot na Zemlji je skup, ali barem ukljucuje besplatno putovanje oko Sunca.
Bigamija - jedna zena previse.
Monogamija - takodje. |
|
|
|
|
gogio Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 35
Datum registracije: 14 Maj 2006 Poruke: 67 Mesto: Herceg Novi
|
|
Civilizovani ljudi su stalno sputani nekim pravilima, a ta pravila su granice. Na ovaj nacin mi ne narusavamo slobodu drugih niti oni nasu. Prema tome smatram da je Mill u pravu. Kada je covjek poce da zivi u grupi pojavila su se i ogranicenja slobode. Samo kada bi bio sam na zemlji covjek ne bi imao ogranicenja svoje slobode!! Aj pobij majkovicu
|
|
|
|
|
|
please Odomaćeni član
|
Datum registracije: 25 Apr 2006 Poruke: 1427 Mesto: pogresna drzava
|
|
pa nego,
necija preterana sloboda ubija uvek neku tudju slobodu
kao moj komsija koji je "slobodan" raditi sta hoce
narusava slobodu svih ostalih ziveti "slobodno",nemati mir...
|
_________________ www.ONE.org |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|