Datum registracije: 28 Sep 2006 Poruke: 155 Mesto: Beograd
Dali neko zna ko je on i dali je neko procitao njegov roman "Post office"
Daca ~Žena Sanjicinog švalera~
Godine: 52
Datum registracije: 16 Apr 2004 Poruke: 2617 Mesto: Beograd
Hmmm..ne znam da li si pitanje postavio jer si želeo saznati nešto o Bukovskom ili čisto da vidiš da li ga ko čita
Bukovski je rođen u Nemačkoj 16.avgusta 1921.
Do Amerike je stigao kao dvogodišnjak u prtljagu svojih roditelja! Kao usamljeni maloletnik, unakažen bubuljicama i aknama, Bukovski se rano okreće čitanju i pisanju, ali i piću. U 35. godini jedan prijatelj lekar će ga „otrezniti“ savetom da prestane da pije. Bukovski se tada zapošljava u pošti u Los Anđelesu, nastavljajući da tavori, ali se pomamno baca na pisanje. Svoje radove, međutim, objevljuje samo u andergraund štampi (underground press – podzemna štampa) i kod marginalnih izdavača. Prva zbirka pesama Cveće, pesnica i zavijanje zveri izašla mu je 1959. a posle nje još nekoliko (Pesme i crteži, Uhvati mi srce rukama, Pesme napisane pre skoka sa osmog sprata...).
Godine 1969, pošto je krvavo zaradio nešto književnog uspeha, doneo je tešku odluku – napustiće službu i pokušaće da preživi kao pisac. Tada mu je bilo 49 i bio je na rubu emocionalnog sloma – plaćao je izdržavanje za dete, živeo kao podstanar i – pijančio. U jednom pismu kaže: „Imam dva izbora – da ostanem u pošti i poludim, ili da izigravam pisca i umrem od gladi. Odlučio sam da gladujem“. Sutradan pošto je napustio poštu, počeo je svoj prvi roman Post Office. Knjiga je završena za dvanaest dana i ubrzo je postala bestseler. Honorar je bio bedan, ali Bukovski jeipak ostao pisac.
Danas je poznat i priznat pisac u celom svetu, proživeo je težak život, a pre smrti stekao manje književne slave nego što je ima danas...
Danas su veoma popularni i njegovi romani: Holivud, Bludni sin, Žene, Zabeleške starog pokvarenjaka, Šund, Palp, Šekspir ovo nikad nije radio i drugi, kao i zbirke kratke proze Đavo je bio vruć, Priče o običnom ludilu, Fotografije iz pakla, Ljubav i ludilo u LA...
Ja sam ga čitala davno,kada sam bila tvojih godina...i nije mi se naročito dopao,verovatno što sve devojke u tom periodu više naginju ka romantici,a on je surov,realan...prilično grub i vulgaran u izražavanju tako da nisam mrdnula od jednog pročitanog romana..čini mi se da je u pitanju bio roman Žene vise se i ne sećam iskrena da budem
Znam samo da mi je pitanje bilo...radi li ovaj šta sem što spava,pijanči i juri ženske..da se ne izrazim grublje i vulgarnije
Kasnije sam imala prilike da pročitam i neke njegove pesme,i čini mi se da je u tome bio daleko bolji,ali to je opet stvar ukusa
ramar Početnik Domaćeg.de
Meni se roman dobao bas zbog te specificne slike zivota.
Ja takodje kad sam prvi put procitao, imao sam slicno misljenje o glavnom liku. Tek kad sam opet procitao shvatio sam da su te njegove zene sa kojima deli intimu, u stvari, sve tregicne licnosti. Ako se secas imao je onu ludu, bogatu nimfomanku Cojs;pa onu jadnu Beti koja i umre;pa Fej koja je seda sa 30godina i pred kraj bude s nekom zenom koja ga namami kod svog prijatelja koji pokusa da ga izbode zbog 100 $. Na kraju shvatis da te zene koliko su ocajne i ne mare sto on pije, smrdi, psuje, itd...
Takodje u romanu je data jedna jaka poruka. On koliko god da je pijan, jadan, lenj njega krasi jedna vrlina. On je posten. Nije lagao,nije krao kad su svi, uzimao je nejteze poslove u posti i na kraju apsolutno propao. To je jedna slika sveta koja se oseti i dan-danas. Posteni ljudi zive tek doliko da zive a kriminalci "uzivaju" u zivotu.
Postoji jos jedna strasna slika u romanu koja predsatvlja odnos drzave prema sirotinji. Njegova devojka Beti se otrovala picem jer je ocajna (umro muz, odrekla je se deca,itd..) i sad je u bolnici. On dolazi u posetu, ona lezi u krevetu i on joj namesta kosu, cisti skorelu pljuvacku sa usana dok med. sestre sede i piju kafu smejuci se.(simbol nemarnosti lekara). On ih pita zasto niko ne brine za nju ("zasto je greh biti siromasan") i dobija odgovor da lekar ide u redovne posete. Sledeci pasus pocinje: " Sahrana je bila ...".
Zapitao sam se dal bre neko uopste ima pojma ko je Carls jer kad god ga spomenem u drustvu ispadnem smesan.
Hvala na brdu podataka. Odmah se bacam u nabavku jos nekih njegovih dela.
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
Charles Bukowski - Fire Station
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ
dameski Prijatelj foruma
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
nisam imala priliku da procitam ni jedno njegovo delo, sve do sad
procitala sam Bludni sin i iskreno ocekivala sam mnogo vise
dosta se prica o njemu i njegovim delima, ne sporim da ima talenta, ali za sta konkretno....
kao sto Daca kaze, onoliko vulgarnosti moze svako da napise
ali ne odustajem, sledeca knjiga koju nameravam da procitam je "Zene"
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...."
plasticpinkpunkX* Početnik Domaćeg.de
Godine: 38
Datum registracije: 24 Okt 2007 Poruke: 8 Mesto: novi sad
Bukovski je opasan momak. prashi guzu chak i Hemingveju..
VUlgaran, banalan, brutalan, krajnje dekadentan - upravo tako. I upravo u tom haosu i besmislu njegove genijalne proze chuchi smisao. A smisao je - u besmislu i prolaznosti izgraditi svoj lichni hedonizam/pronaci svog boga,put,smisao. Fenomenalno.
Ako ti se dopao Bukovski, chitaj Fantea, njegov neshto stariji kolega, takodje Amerikanac, Bukovski je stvarao pod njegovim uticajem.
Uzivaj!
_________________ i'm just perfect. i'm what your mother supposed to be. i'm a FUCKIN" PRINCESS!
nick-o Početnik Domaćeg.de
Datum registracije: 10 Jan 2009 Poruke: 113
Ma... Ne moze te ostaviti ravnodusnim... Iscitao sam ga celog, i shvatio da te vodi od toga da ga mrzis do toga da kazes da je sasvim u pravu... U njemu ima od svacega po nesto, i djavola i bozijeg, i hedoniste i askete, i brutalnog ubice i neznog matorca... Neki kazu da je bio neiskren u pisanju, a moje je pitanje - jesu li oni ikad bili ''bamovi''...?
Datum registracije: 29 Dec 2008 Poruke: 906 Mesto: diznilend
pa dok sam bio mlađi volio sam da čitam bukovskog.većinu njegovih romana sam pročitao.
još uvek posjedujem i bludnog sina i žene.
_________________ Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
u klopke, jer računati na poteškoće,
znači stvarati ih.
ramar Početnik Domaćeg.de
nick-O potpuno se slazem sa tobom. Treba biti BAM da bi se u potpunosti moglo uziveti u njegove reci... Evo posle dugo vremena mogu ponosno da kazem da sam procitao celokupno delo Bukovskog. Moram priznati da sam tek nakon citanja svih romana poceo malo bolje da shvatam ovo sto je plasticpinkpunkX* rekao.
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma