:: |
Autor |
Poruka |
zeenmc Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 30
Datum registracije: 28 Mar 2005 Poruke: 186 Mesto: Beograd
|
|
Sta je to egoizam, i ko je osoba koja je egoista. Sta je to tacno ?
|
|
|
|
|
|
ametist heart Odomaćeni član
|
Datum registracije: 08 Avg 2006 Poruke: 2018 Mesto: **I Agapi Sou Me Den Menei Pia Edo**
|
|
Ne mora svaki egoizam biti los egoizam (barem po mom misljenju ). Postoji i nekakav "zdravi egoizam".
Zdrav egoizam je vazan za donosenje pravilnog suda o sebi.
Osobe kojima uspijeva sve sto zamisle i preduzmu izazivaju paznju sredine. One izgledaju sigurne u sebe, rade samo ono sto je u njihovoj moci, pa izgleda da sve postizu bez velikog napora i briga. Uspijeh ih svuda prati, ali i nerazumijevanje sredine.
To je zbog toga sto samouvjerene osobe izazivaju istovremeno strah i ljubomoru sredine. Osobe nesigurne u sebe povucene su, loseg raspolozenja, nedostaje im zdrav egoizam koji je vazan za zivot.
Nasuprot tome, postoji i takva vrsta egoizma kad je osoba okrenuta samoj sebi, a ostale bezobzirno iskoristava i "gazi preko leseva". Kad neko manipulira drugima da bi postigao prednost nad njima, psiholozi govore o bolesnom egoizmu.
U rijecnicima stoji da je egoizam ljubav prema sebi samom. Moramo voljeti sebe da bismo mogli voljeti druge. Tako gledano, zdrav egoizam nije nista lose. On nam samo pomaze da zahtjeve okolini postavljamo tako da budu zadovoljene nase osobne zelje i potrebe.
|
|
|
|
|
plass_chamoice Upućeni član
|
Godine: 42
Datum registracije: 23 Okt 2006 Poruke: 259
|
|
egoizam po meni je preuvelicavanje svoga JA. Deliti egoizam na dobar i los je samo igra reci koja zbunjuje. Posto sve u zivotu ima meru tako i svoje JA ima meru. Egoizam je ono preko mere
|
_________________ Treba samo sto vise piti i pusiti |
|
|
|
|
miskopisko ~Dream-Maker~
|
Godine: 38
Datum registracije: 03 Sep 2005 Poruke: 4446
|
|
Citat: | Egoizam je ono preko mere |
Mislim da kad bi malo razmislio(subjektivnije) shvatio bi da egoizam nije uvek ''ono preko mere'' vec preka potreba coveka za onim sto nazivamo svoje JA,tu potrebu imas i ti kao i svi mi,mozda je to jedna od nasih najvaznijih osobina
|
|
|
|
|
|
Tikulinija Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Dec 2005 Poruke: 97
|
|
ja mislim da je egoista onaj covek koji misli samo na sebe, i da u tomre preteruje... Mislim da bi za egoizam mogao da se uzme sebicnost kao sinonim...
|
|
|
|
|
|
zeenmc Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 30
Datum registracije: 28 Mar 2005 Poruke: 186 Mesto: Beograd
|
|
Kako se moze nazvati covek koji tezi uvek ka boljem,da je uspesniji i nebira nacin na koji ce to postici
|
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
Egoizam (latinski: ego - ja) je stanje prevelike samovažnosti, samoljublja i uzdizanja sebe. Predstavlja investiciju motiva ličnosti u sopstveni ego što vodi ponašanju usmerenosti ka sopstvenim interesima i potrebama, kao i zanemarivanju interesa i potreba drugih tj. jedno sebično i nedruštveno ponašanje.
Egocentričnost je posmatranje svega iz svoje perspektive. To je težnja pojedinca da sve stvari usmerava prema sebi, poimajući sebe kao "središte svemira", svoje ja kao jedinu stvarnost, a sve ostalo u odnosu na sebe.
Egoizam najčešće prate kompleks više vrednosti, mesijanski kompleks i kompleks Boga. Poznate osobe s božjim kompleksom su Napoleon Bonaparta i Micuo Matajoši.
Egoizam ima sledeća značenja:
*Psihološki egoizam je učenje u kom se tvrdi da svi ljudi rade isključivo u svoju korist, makar ona bila i emotivna;
etički egoizam je učenje u kom se tvrdi da svi ljudi treba da rade u svoju korist;
*Racionalni egoizam je učenje u kom se tvrdi da je racionalno raditi u svoju korist;
*Solipsizam (nekad se zove egoizmom) je učenje u kome se tvrdi da samo data osoba postoji;
*Egotizam je psihološko stanje prevelike samovažnosti; u određenim oblicima egoizam (kao egotizam) može uključivati i narcisizam i anti-socijalno ponašanje.
Egoizam se često meša sa sebičnošću.
Kakvo je vaše mišljenje o ovakvim ljudima...? Da li ih imate u svojoj blizini...? Da li ste, možda, Vi takvi...?
|
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
:LOL: >bitchy witch<
|
Godine: 38
Datum registracije: 18 Jan 2007 Poruke: 2107
|
|
Imam ljude u svojoj blizini koji imaju tu crtu u sebi,neki je ispoljavaju manje,neki vise, a medju svima njima ja
zivi bili i veliki porasli hehe
Mislim da svi gajimo to u sebi, oblikujemo tu liniju kroz zivot, gledamo da je ne isticemo previse, ali svakako smatram da i u tome ima pozitivnih "delova"
nesto vise o tome,tj svoje skromno misljenje cu upotpuniti drugom prilikom.
|
|
|
|
|
|
Alexns Tinkerbell's pixie dust
|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
|
|
Tema *Egoizam...* spojena sa Šta je to Egoizam?. Mole se članovi da obrate pažnju prilikom otvaranja novih tema da li one već postoje. Hvala
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|