:: |
Autor |
Poruka |
prase Dobro upućeni član
|
Godine: 37
Datum registracije: 24 Jul 2006 Poruke: 575 Mesto: Beograd
|
|
Ukoliko ste imali prilike da vidite tu cudesnu gradjevinu na Trgu cuda napisite vase utiske, slike ili ukoliko znate nesto o Pizi ili samom tornju, pisite.
Krivi toranj u Pizi, zvonik pizanske katedrale smeštene u delu grada Campo de Miracoli.
Temelje tornja postavio je čuveni arhitekta Bonanno Pisano 1173. godine i na njemu radio do 1185. kada je iznenada nestao, ostavljajući građevinu sa samo tri i po sprata visine. Da li je Bonanno zaustavio radove zbog toga što je shvatio da se Toranj naginje ili je možda umro, ne postoje tačni podaci. Tako je Toranj, napola završen, stajao punih 90 godina sve dotle dok drugi arhitekta, Guljeljmo de Instrik, nije odlučio se oproba na ovom projektu. Godine 1250. čak nekoliko arhitekata je pokušalo da ga ispravi, ali je on i dalje tonuo. Izgradnja je dovršena 1360. godine. Visina Tornja iznosi 55 metara, dok se njegova težina procenjuje na 14.453 tona. Toranj ima 296 stepenica.
Do 1990. godine, toranj se toliko nakrivio da su zvanicnici morali da ga zatvore za posetioce i pokrenu sanacione radove. Inzinjeri su uspeli da smanje nagib za 44 centimetra, vrativsi toranj u polozaj koji je imao 1838. godine. Krivi toranj u Pizi ponovo je otvoren za posetioce u decembru 2001. godine.
Kada su inzinjeri zapoceli poduhvat, prvo su zbog obezbedjenja opasali kolosa jakim celicnim uzadima. Toranj se i dalje naginjao i jedini nacin da se on ucvrsti i u takvom polozaju ostane i sledeći milenijum, bio je da se temelji iznova naprave. Strucnjaci su veoma oprezno kopali ispod tornja vadeci velike kolicine zemlje. Zatim je toranj ispravljen uz pomoc nekoliko tona teskih tegova.
Svetski strucnjaci su zaustavili krivljenje toranja u Pizi kako izjavljuju za narednih 250- 300 godina, a zato vreme ce da naprave modernu poslovnu zgradu, prema projektu arhitekte Dante Oskara Beninija, na oko pet kilometara jugoistocno od tornja, koja ce simulirati nagib gradjevine svetlosnim efektima. Dve gradjevine nalazice se jedna naspram druge, tako da ce istorijski toranj i onaj iz buducnosti biti virtuelno ujedinjeni.
|
|
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Naravno jedno od "cuda" koje treba vidjeti (iz zahebancije za to se kaze da je pravo lice talijanskog inzenjeringa). Mada Pisa - gradic - ima i jos toga za pokazati osim tog svog najpopularnijeg dijela...
Dobra nadopuna obaveznoj posjeti Firenzi.
Ono sto je lose u Pisi lose je i u drugim talijanskim gradovima - arogantna i losa usluga, puno prevaranata, dzeparosa, svakojakih preprodavaca svega i svacega, pa cak i dio oko samog krivog tornja izgleda vise kao "buvljak". Na sramotu...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
patis Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 31 Maj 2006 Poruke: 133
|
|
mnogo je lep grad isto kao i puno gradova u italij
|
|
|
|
|
|
DJOLENZI Upućeni član
|
Godine: 37
Datum registracije: 10 Mar 2006 Poruke: 308 Mesto: Beograd
|
|
E ima jedna srednja skola tu kod krivog tornja,ja sa dva ortaka usao na sred casa i trazio sundjer na cistom srpskom
|
_________________ Kad ja tamo, kad ono medjutim |
|
|
|
|
ana111 Upućeni član
|
Datum registracije: 06 Dec 2005 Poruke: 496
|
|
Ceo taj kompleks od tri gradjevine je fantastican..Secam se moje posete Pizi-glavna je fora bila javljati se roditeljima i prijateljima sa telefonske govornice udaljene svega par metara od Tornja Stvarno fantasticna gradjevina,a poseban osecaj je popeti se gore onim uzanim stepenicama..
|
|
|
|
|
|
nenaantena Odomaćeni član
|
Godine: 41
Datum registracije: 12 Dec 2005 Poruke: 2649 Mesto: tamo gde zivot traje ..............
|
|
bas bi volela da oddem da vidim krivi toranj uzivo, inace sam ljubitelj putovanja pa bi zelela mnogo toga da posetim
|
|
|
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
meni to mnogo bolje izgleda na slici nego uzivo...
nismo ulazili unutra, mozda bih tad imala bolji utisak
jeste lepo ali...mozda sam vise ocekivala
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
Anđela inso umjetnica
|
Godine: 39
Datum registracije: 18 Dec 2006 Poruke: 10293
|
|
Bila sam pre dvije godine i provela se, što ja znam. Lijepo za vidjeti i naravno nevjerovatno je građevina, svakako je treba posjetiti zbog njene istorije i svega ali kao što netko ovdje reče, mislim aureliano, sve podseća na buvljak, sam toranj gubi na nekoj svojoj šarmantnosti ( do čega je dovela na primer ova slika dolje) Od tolikih turista i popularnosti, sad izgleda samo kao svaki drugi objekat.
No, dobro, ipak je čudo koje treba posjetiti!
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|