:: |
Autor |
Poruka |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
Jedan stariji kolega nam je pricao da je ucestvovao u tom ratu, tj. bio je stacioniran negde u Istri. Naime, Italijani su hteli da povrate nazad zonu A, pa se umesala i sesta americka krstarica itd.
Zna li neko nesto vise o tome?
|
|
|
Konjanik Ludi Bosanac
|
Godine: 45
Datum registracije: 29 Avg 2006 Poruke: 24027 Mesto: Na žalost, Velenje
|
|
coco_bill je napisao/la sledeće: | Jedan stariji kolega nam je pricao da je ucestvovao u tom ratu, tj. bio je stacioniran negde u Istri. Naime, Italijani su hteli da povrate nazad zonu A, pa se umesala i sesta americka krstarica itd.
Zna li neko nesto vise o tome? |
Ko god da ti je pričao, dobro te navuk'o, nikakvog rata tu nije bilo. Jedino stalno prepucavanja (usmena) graničara.
O teome jedan vic:
Na Jugoslovensko-Italijanskoj granici dolazi da služi armiju Srbin. Pa kako več beše red, da se prepucavaju, naši njima, ovi nama i tako dalje, Srbin samo čuti. Veli mu jedan:"Pa što i ti ne psuješ, kao svi mi?" Kaže:"Neznam ja k'o vi?" Pa psuj po svome, nema veze!"
I Srbin če: "Ej 'Talijani, mamu vam bugarsku ++bem!"
|
_________________ Kako bolan nema Bosne, a Neretva huči, kako bolan nema Bosne a Miljacka teče, kako bolan nema Bosne a Sana ide.
Ti misliš da ona ne ide, ali sagni se hajvanu, pogledaj, ide Sana, ide Sava, ide Drina, ide Vrbas, ide Bosna, ide Ukrina, ide Lašva. |
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Dok sam bio klinjo imali smo kucicu u Umagu (vrlo blizu Italiji) i znali bi moji da je tad takvog rata bilo ali - nije!
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Ja ovo sad prvi put cujem,mozda je bilo nekog koskanja :-k uostalom tek godinu dana posle sam rodjena 8)
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Bajadk Odomaćeni član
|
Godine: 50
Datum registracije: 08 Mar 2004 Poruke: 1077 Mesto: Podgorica - Danmark
|
|
Nije bilo rata, ali je bilo koskanje oko granica. Ono usmeno valjda. I pitanje gtanica SFRJ i Italije rijeseno je nedje oko 1972 ili 1974. Tada je mislim (ali nisam sihuran i Trst zvanicno posta talijanski grad.
Ima cak i jedan talijanski film na tu temu, ali se ne mogu sjetit kako se zove.
|
_________________ E da mi je, da mi je |
|
|
|
|
Reponja Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 13 Avg 2005 Poruke: 335 Mesto: Novi Sad
|
|
Znam da je 50-ih bilo napeto tamo i da je moj deda pozvan u vojsku, jer je Trst vracen Italiji. Pre toga je bio pod okupacijom JNA.
|
_________________ Milo moje, mimo tvoje volje
sve nas ceka pet asova ka dolje! |
|
|
|
|
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
U zonu A su spadale opstine Buje , Piran, Koper i Izola [SLO]. Zona B [od Trsta do Monfalkonea] je 1954 predata Italiji jer su se Italijani masovno selili iz A u B. Time je prestala da postoji "Slobodna teritorija Trsta".
A i ovo sto sam spomenuo je bilo koshkanje. Kaze kolega da su ljudi plakali kad je vojska odlazila.
|
|
|
MIKYE1 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 47
Datum registracije: 25 Mar 2006 Poruke: 125
|
|
Zona A Jugoslaviji pola zone B Italiji!
|
|
|
|
|
|
Abramovicnebojsa 22 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 18 Sep 2006 Poruke: 46
|
|
Italijani su hteli da povrate nazad zonu A, pa se umesala i sesta americka krstarica itd.
|
|
|
|
|
|
Бојан Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 48
Datum registracije: 21 Nov 2006 Poruke: 40 Mesto: Beograd
|
|
Мало познајем ситуацију у Италији па могу да кажем... Италијани су све до деведесетих имали јединице (у војсци) које су служиле за одбрану од евентуалног напада из СФРЈ!!!
Тек после распада земље (потенцијалног нападача) одлучили су да могу да распусте те јединице...
Какав трип...!!!??
|
_________________ ENA DYO TRIA ΣYNOPA METH ΣEPBIA |
|
|
|
|
g0r4n Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 26 Nov 2005 Poruke: 12 Mesto: Maribor
|
|
ja mislim da nije bilo nikakvog rata tamo ako bi bio znalo bi se
|
_________________ zvezdoo zvezdanaa tebe ludo volim jaa bila prva il poslednja s tobom sam do kraja;) |
|
|
|
|
darko_calic Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 09 Feb 2007 Poruke: 49
|
|
ja prvi put to cujem...ali politika tadasnjeg vermena nije dopustala curenje takvih informacija...ljudi dali smo im Trst, a niko rec nije reko.ali imalo se puno toga....no teme o politici su ovde zabranjene..tako da se necu tu zadrzavati, samo sam hteo da napomenem na poseldice i koristi apsolutistickog rezima...
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|