:: |
Autor |
Poruka |
mcse Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 45
Datum registracije: 19 Mar 2006 Poruke: 25 Mesto: Beograd
|
|
evo flajera iz Libanskog restorana u Beogradu
hrana je super,
trbusne plesacice jos bolje,
a ambijent...pa koja devojka nece pasti na pricu o
1001 arapskoj noci
pozzz
|
_________________ MCSE |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Khubuz
3 solje prosejanog brasna
2 cajne kasike suvog kvasca
3/4 cajne kasike soli
na vrh kasicice secera
1 solja mlake vode
1 supena kasika ulja
malo ulja za premazivanje
Zamesi se glatko testo od svih navedenih sastojakai tako umeseno testo,staviti u pouljenu posudu, da pri narastanju ne bi doslo do susenja i pucanja.Prekriti čistom krpom i ostaviti 1 1/2 - 2 h da nadodje.
Izvaditi testo na pobrasnjenu dasku i još malo ga premesiti.Podeliti testo na 4 loptice(dobiju se pite precnika od oko 25cm,sto je meni veliko),ja sam podelila testo na 8 velicina oko 12-13 cm).Svaku lopticu rastanjiti oklagijom (velicine -/+, predhodno navedene u zavisnosti od podele testa).Tako, napravljene pite ostaviti pokrivene oko 20min da odmore.U međuvremenu zagrejati rernu na 250ºC.Staviti pite u podmazan pleh, pa u vrelu rernu oko 5min ili dok ne vidis da su se naduvale i dobile zeljenu rumenu boju.Kada ih izvadis iz rerne one se izduvaju,ali kada ih zaseces po rubu,ako hoćeš da ih punis sa necim,unutra su suplje,služe se tople,u slučaju da ti ostanu i ohlade se,pre služenja ih samo malo nakvasis vodom i podgrejes u tosteru ili rerni. Pre pecenja se mogu posuti sa malo bilo kog zrnevlja po ukusu.
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Punjeni patlidzani sa orasima i zatar zacinom u ulju
Recept je za oko 30-tak vrlo malih patlidzana,
Sastav:
30 malih patlidzana(ili 10-tak tankih dugackih)
10-tak cenova belog,u avanu istucanog luka
200g seckanih oraha
5 punih kasika zatar zacina
500ml ulja (maslinovo virgen) ili po potrebi
Soli po ukusu
Način pripreme:
Dobro oprati patlidzane,odstraniti im drsku i kuvati 15-tak min u zasoljenoj vodi.Ocediti vodu i naliti ih hladnom vodom da odstoje 10 min.Dobro iscediti.Na svakom patlidzanu napraviti zarez i prstima malo razdvojiti,gde ćemo stavljati nadev.Puniti sa po dve cajne kasicice nadeva ili po potrebi.Slagati u teglicu(meni je sve stalo u teglu od 2l)po zelji dodati polutke jezgra oraha i čitavog cena belog luka.Zaliti sve sa maslinovim uljem,kolicina zavisi,bitno je da patlidzani budu potpuno prekriveni da ne bi doslo do plesnjena(¿?).Teglu dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom i tamnom mesta meses dana da se marinira.Odlično predjelo ili prilog uz ribu i meso.
Nadev:
Pomesati istucani beli luk sa orasima i zatar zacinom,dodati soli po ukusu.
Zahtar
je mesavina raznih zacina sa koštunastim vocem,svaka arapska kuca ih prilagodjava svom ukusu,ovo je jedan od recepata
Sve sastojke pomesati u avanu i istucati do prah konzistencije
4 supene kasike Susana
4 supene kasike timijana
1 kasika sumak-a(grozdasti ruj,kiselkastog ukusa,crvenkasto.roza-do ljubicaste boje)
2 kasike majorana
1 cajna kasika krupno mlevene morske soli
½ kasicice bibera u zrnu
1 kasika cimeta
1 kasika kumina
2 kasike korijandera
1 kasika pistacije
1 kasika badema
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Fatair – individualna pita (bil jibna-sa sirom)
Testo kao za KUBUZ sa duplom merom kvasca(dobiju se 4 veca fataira)
Nadev sa sirom
1 solja rendanog sira (Hloumi sir) ,jaje umuceno
1 kasika milerama
½ cup seckanog persuna
2 kasike isitnjene mente
So i biber po ukusu
Gotovo testo podeliti na četiri jufkice(pravila sam fatair na dva nacina),rastanjiti dve u drug debljine pola cm i dve četvrtaste(zbog nacina spajanja),podeliti fil na sve četiri kore,tako da samo rubovi ostanu prazni.Okrugle,sa dve strane preklopiti prema centru tako da ostane fil da se vidi u sredini i spojiti krajeve..Cetvrtaste,preklopiti sa sve četiri strane i spojiti krajeve..Staviti u pouljen pleh i ostaviti još pola h da raste
Peci u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 15-20 min.Jedu se tople i hladne.
Isto tako mogu da se prave zalogajcici,cela jufka testa se razvije,isece radlom za testa na kvadratice oko 10cm pune nadevom i spajaju kao one četvrtaste.
Sa mesom (FATAYER BIL LAHAM)
500g mlevenog mesa
1 veca glavica crnog luka sitno iseckanog
¼ solja pinjola
¼ kasicice cimeta
¼ kasicice persuna
So, biber, ulje
Isprziti crin luk,dodati mleveno meso,prziti dok ne dobije braon boju,dodati pinjole i zacine i prziti još par minuta.
Sa spanatom (FATAYER BIL SABANIGH)
2 solje svezeg spanata
½ cup sitno seckanog persuna
1 veliki crni luk,sitno iseckan
¼ solja mladog crnog luka sitno iseckanog
1 kasika soka od limuna
¼ kasicice baharat zacina
Biber
ulje
So
Pinjoli (opcija)
Obariti spanac,dobro iscediti i sitno iseckati.U tiganju,na malo ulja proprziti luk i pinjole dodati spanac i zacine i prziti dok sva tecnost ne uvri.dodati limunov sok
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Baharat (miks zacina,varira od kuce do kuce)
U avanu pomesati sve zacine i istucati do prah konzistencije
4 dela crnog bibera
4 dela suve crvene paprike
1 deo korijandera
1 deo cimeta(cassia)
1 deo kumina
1 deo karanfilica
1 deo muskatnog orascica
1 deo dzindzera(djumbir)
1 deo kardamoma
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Marag al bamia – bamija u paradajz sosu
Za 4 osobe
Vreme kuvanja 1h i 10min
Sastav:
500g sveze bamije
2 glavice crnog luka sitno iseckanog
2 cena belog luka istucanog ili iseckanog na sitno
500g svezeg paradajza(bez ljuske, može paradajz sok)
1 kasicica baharat zacina
1 probuseni loomi(suseni lajm,zeleni limun),može i pola kasicice u prahu
½ kasicice soli
Ulje
Vode(da ogrezne)
Način pripreme:
Dobro oprati bamiju i odstraniti joj drsku.Proprziti crin i beli luk do smedje boje,dodati bamiju(onako celu ili po ukusu iseckati na kolutice) i prziti 5 minuta,dodati paradajz i prziti još 5 min. Dodati baharat zacin i so i naliti vode da prekrije bamije,dodati lopticu suvog lajma.Ostaviti da se krcka na laganoj vatri oko 1h dok bamija ne omeksa.
Servira se uz maskul-pirinac sa lukom
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Dukkous al sbar - sos od urmi
sastojci:
1solja svezih urmi ili suvih(retko nađemsveze,pa koristim suve)
2 solje vode ili bujona od kosti
4 cena belog sitno seckanog luka
1 srednja glavica,fino iseckanog crnog luka
2 kasike ruzine vodice
1 kasicica mlevenog kardamoma(ukus je prilično jak,pa ko ne voli,nek ne preteruje)
1 kasicica limunovog soka
1/2 solje secera(ako se koriste suve,ne treba secer)
1 kasika ulja
so po ukusu
paprika sitna,ljuta (opcija)
Način pripreme:
Ako su sveze urme dobro ih oprati i skinuti peteljku .Staviti ih u ciniju,naliti vodom i ostaviti da prenoce.
Na kasici ulja,proprziti crni i beli luk,a u međuvremenu procediti sok i propasirati urme kroz guscu cedilkju, što se bolje može da ostanu samo kostice i ljuspice..Na izdinstani luk,naliti procedjeni sok od urme,secer(ako je potreban),kardamom,sok od limuna i so.Krckati na srednjoj vatri dok se sos ne pocne zgusnjavati,5 min pred kraj kuvanja,dodati ruzinu vodicu i ljutu papriku.
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Labanija
1/2 kg juneceg mesa iseckati na kocke i kuvati dok potpuno ne omeksa.
Izmutiti 1.jaje i dodati 1 litar jogurta,pa kuvati na laganoj vatri oko 10 minuta.
Skuvano meso ocediti od vode,pa od te vode odvojiti 1.solju,a ostatak prosuti.U tu izdvojenu vodu dodati so,biber,beli luk u prahu,1.kasiku limunovog soka i sitno iseckan list persuna,pa ovo dodati skuvanom jogurtu.Oprati 100 gr pirinca,skuvati ga i ocediti od vode.
Posebno skuvati 100 gr badema,oljustiti ga,a zatim malo proprziti.
SERVIRANJE:Iseckati nešto vece kocke hleba i staviti na dno serpe ili neke velike cinije,hleb prekriti pirincem,preko pirinca staviti bademe,pa kockice skuvanog mesa. Sve to preliti prelivom od jogurta, tj.labanom.
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Makluba
400-500 gr junetine iseci na kocke pa skuvati.Procediti od vode,a vodu ostaviti na stranu.Ocistiti 100-150 gr pirinca i preliti ga vrelom vodom.Oljustiti 1 plavi patlidzan i iseci na ploce.Posoliti ga,ocediti i malo proprziti na maslinovom ulju.
Skuvano meso staviti na dno lonca,preko mesa poredjati przeni patlidzan,preko patlidzana staviti 1-2 paradajza iseckan na kolutove,pa preko toga sipati ocedjen pirinac.Sve preliti vodom u kojoj se kuvalo meso.Malo posoliti i pobiberiti i kuvati na laganoj vatri sve dok voda ne ispari.
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Taratur bi tahini
Sastojci:
1/2cup tahini
1/2cup sok od limuna
1/4-1/2 cup vode(ja potrosim nešto između)
1 kasicica soli
2-4 sitno seckana ili tucana cena belog luka
Način pripreme:
Pomesati tahini,beli luk i so,neprestano mesajuci dodavati naizmenicno sok od limuna i vodu,primeticete pri mesanju da voda zgusnjava a sok od limuna razredjuje masu.Sos treba da bude neke srednje konzistencije,ni previse gust ni previse redak.Pored preliva za falafel,koristi se kao preliv za salate,povrce,jagnjetinu i ribu,a i kao namaz za pitu hleb.
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Humus bil tahini-dip, namaz od leblebije
1 solja leblebija (opranih u nekoliko voda i odstojalih preko noćiu vodi)
1/3 solja tahinija
1/2 solja soka od limuna
2 istucana cena belog luka
3 soljes vode, so
1 kasika ulja
sitna crvena ljuta paprika
Ocediti vodu u kojoj su stajale leblebije preko noći staviti u serpicu, naliti sa 3 solje vode i staviti da prokljuca,skinuti resetkastom kasikom svu moguću penu koja se stvorila,smanjiti vatru i ostaviti da se kuvaju oko sat ipo.
Odvojiti par kasika tecnosti u kojoj su se kuvale leblebije a ostalo procediti,isto tako ostaviti sa strane par kasika celog zrna leblebije za dekoraciju. Pomesati leblebije, sok od limuna, tahini, soli po ukusu i beli luk i samleti u blenderu da se dobija fina pasta, pire. Po potrebi dodati soka od limuna, belog luka i tahini.Servirati u male plice cinije, tanjire.Sa drugom cinijicom pritisnuti pastu tako da se dobije blago udubljenje u sredini, a okolo kao venac.U sredinu staviti kasiku ulja i zrna leblebije, a oko sredine na onaj venac poprasiti ljutu papriku, može se posuti i sa seckanim persunom.
Na isti način se pravi i namaz od patlidzana (MUTABBAL), s tim što se prvo jedan veci patlidzan onako ceo ispece u rerni dok potpuno omeksa,zatim se oguli i dalji postupak je isti,ide i bibera od zacina,a ostale mere su
1/4 solja tahini
2 cena belog luka
sok od 1-2 limuna
so
biber
seckani persun(par kasika u masu, ostalo za dekoraciju)
1 kasika ulja
neko dodaje i ljutu papriku, crni luk i kumin
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|