www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Latinski jezik
Strana 1, 2, 3  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Jezik je produžetak misli, osećaja, znanja ~
::  
Autor Poruka
Annabel_Lee
ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
<b>ஐ NaUgHtGeLiC ஐ</b>

Godine: 42

Datum registracije: 02 Feb 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 17, 2006 4:29 pm    Naslov poruke: Latinski jezik Na vrh strane Na dno strane

Latinski jezik (lingua Latīna) je "izumrli" indoevropski jezik; pripada kentum-grupi. Njime su govorili Latini, italsko pleme koje je živelo u pokrajini Latium, u kojoj se nalazio Rim. Glavne fonetske osobine latinskog jezika su: gubljenje kratkih vokala u srednjim slogovima, monoftongizacija diftonga (incido : caedo), uprošćavanje konsonantskih grupa (locus < stlocus). Morfološke crte: gubljenje duala, optativa (optativ se slio s konjunktivom), aorista i medija. U sintaksi: subordinacija, hipotaksa, tj. zavisne rečenice se podređuju glavnoj rečenici, slaganje vremena, rečenična intonacija se odlikuje naglašavanjem glagola koji je stajao obično na kraju rečenice. U leksici ima dosta reči iz ostalih italskih jezika i iz grčkog, te manje iz etrurskog i keltskog.

U izvornom latinskom jeziku c se izgovaralo kao k (Cicero = Kikero), t kao t (amicitia = amikitia), s — kao s (rosa). Međutim, danas se lat. tekstovi čitaju na različite načine: Cicero se izgovara kao; Cicero, Čičero, Sisero; amicitia — kao: amicicia, amičicia, amisisia; rosa — kao roza itd.

Razvoj latinskog jezika

Kako se od 2. veka st. e. rimska vlast počela širiti po čitavom Sredozemlju, tako je i latinski jezik izlazio iz okvira drevne Italije i prerastao u svetski jezik. U razvoju latinskog jezika presudnu su ulogu odigrali prvi rimski književnici, koji su svoj jezik ratara i vojnika postepeno, po ugledu na grčki jezik, usavršavali i osposobljavali da sa lakoćom i logično iskaže i najsloženiju književnu, poetsku ili filozofsku misao. Rečnik se počeo naglo bogatiti kovanicama stvaranim u duhu grčkog rečnika, sintaktičkim konstrukcijama, stilskim figurama, i za veoma kratko vreme stvoren je sermo urbānus, jezik kojim su pisali obrazovani Rimljani. Najstariji natpisi na latinskom jeziku potiču iz 6. veka st. e. Prvi spomenik književnog latinskog jezika predstavljaju Zakoni dvanaest tablica iz 5. veka st. e., a poslednji je Justinijanov Kodeks rimskog građanskog prava iz 6. veka n. e. Ovaj standardni latinski jezik, kojim je napisana gotovo celokupna sačuvana rimska književnost, primenjivan je u hrišćanskoj teologiji, filozofiji, prirodnim naukama, pravu i administraciji tokom sledeća dva milenija, sve do 19. veka, da bi i danas ostao prisutan i često nezamenljiv u političkoj, naučnoj i stručnoj terminologiji.

Međutim, za istoriju antičke kulture važna je činjenica da tokom celog antičkog doba procenat pismenog stanovništva nikada nije prešao trideset odsto. Tako, i u rimskoj državi nepregledne mase nepismenog i polupismenog stanovništva nisu govorile književnim »gradskim govorom«, nego svojim narodnim jezikom (sermo plebēius ili vulgāris), koji je imao sopstveni razvojni put. U određenim istorijskim uslovima od njega će nastati romanski jezici (italijanski, francuski, španski, rumunski). Pošto glavni izvori za izučavanje latinskog jezika nisu živi govornici (kao kod modernih jezika), nego sačuvani stari tekstovi, o ovom narodnom govoru znamo veoma malo. Između književnog i narodnog govora stoji razgovorni, svakidašnji jezik (sermo cotidiānus), kojim su u svakodnevnoj komunikaciji govorili obrazovani slojevi rimskog stanovništva, i čije tragove nalazimo u Plautovim komedijama, Petronijevom romanu te nekim epistolografskim delima.

vmirko
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 39

Datum registracije: 14 Dec 2004
Mesto: beograd

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Dec 05, 2006 7:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ucio sam ga u srednjoj, mozda ga zato i ne volim.

irina89
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 16 Jun 2006

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Dec 11, 2006 4:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

nikad ga nisam volela, niti cu... one dve godine sto sam ga ucila u srednjoj su mi presele.. :\

ivonas
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 33

Datum registracije: 26 Mar 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 16, 2006 11:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja bas volim latinski, zao mi je sto ga gubim sledece godine.
Jeste da imamo zeznutog profesora, al sta ces, volim jezik, ide mi tako da mi on ne moze nista.. Smile

EGO!
Stojke's bitch!
Stojke's bitch!

Godine: 34

Datum registracije: 25 Sep 2006
Mesto: U svom svetu tame,ušuškana u kolevci samoće i neostvarenih želja,izgubljena u sopstvenom životu

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 16, 2006 11:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja ga mrzim! Imam ga sve 4 godine Mad i umrecu za to vreme!
Ocajan jezik!!!!!

ja bih opet bih bila ja!

* B.I.T.C.H. 4EVER *
Exclamation Being In Total Control of Herself Exclamation

Poslednja prepravka: EGO! datum Uto Dec 19, 2006 11:14 pm; ukupno izmenjena 1 put

foryou10
Iskusni član
Iskusni član

Godine: 64

Datum registracije: 13 Jan 2006

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 17, 2006 3:47 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mrtav jezik.Ne vidim svrhe njegova ucenja.Kada je katolicka crkva dozvolila da se vjerske sluzbe vise ne moraju vrsiti na latinskom jeziku sve je jasno

filicka
*hoppípolla*
<b>*</b>hoppípolla<b>*</b>

Godine: 33

Datum registracije: 28 Jan 2006

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Dec 22, 2006 12:21 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Joooooj imamo cara iz Latinskog,jeste da ako ne podwuchesh slovce koje je on podwukao imash keca ali zato mu predamo prazan kontrloni i ako su nam:
1.Svastara
2.Skolska sveska
3.Domaca sveska
4.Recnik
preferktni,onda problema nema,i tako drustweni smer ima prosek iz Latinskog 5,00.
Inache,ne warim Latinski...zhiweo profesor Milenko!

*miss jr*
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Datum registracije: 08 Feb 2006
Mesto: ... u srcu jednom... tamo gde su ptice stale u letu... i zemlja se vise ne vrti...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Dec 22, 2006 12:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja sam morala da ga ucim hehe, lekari se uvek sporazumevaju na latinskom... hehe, kada nas neko slusa nista ne razume... i to nekada nije los Mr. Green

crnibiser
samotvoja24
samotvoja24

Godine: 48

Datum registracije: 22 Maj 2005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 05, 2007 8:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja sam ga ucila u Gimnaziji..tada sam imala 5 i bila sam u najboljoj grupi i stvarno sam voljela taj jezik a i profesor je bio pravo dobar.

Medjutim sada se ne bavim poslom u kojem bih koristila latinski i sve sto sam naucila sam i zaboravila hehehe

Ali sigurno nikada necu zaboraviti neke izreke na latinskom iz skole i kada sam morala po padezima da mijenjam STELA hehehe

Idealno_losha
Banovan!

Опасница ©
<b>Опасница ©</b>

Datum registracije: 15 Dec 2006
Mesto: Jedno veeeoma ali veeeoma idealno loše mjesto ;)

croatia.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 14, 2007 7:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Učila san ga 2 godine..i uvik imala 2 Wink Wink ...Ne volin mrtve jezike...

Rakelly
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 54

Datum registracije: 24 Feb 2006
Mesto: Valjevo

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Jan 29, 2007 12:45 am    Naslov poruke: Latinski jezik Na vrh strane Na dno strane

Nikada me nije zanimao. Moje interesovanje za ovaj jezik se svelo na naucenih nekoliko cuvenih izraza.
Inace primetio sam da pojedini lekari prosto obozavaju da dijagnozu koju su utvrdili, pacijentu saopstavaju na latinskom, a potom ga iznenadjeno pogledaju kada ovaj upita :"Doktore a sta to znaci?"

Adrienne
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 25 Jul 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jan 30, 2007 3:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Latinski je fenomenalan jezik. Pretpostavljam da se tinejdzeri jeze od ove recenice, ali istina je. Imala sam uzasno strogu profesoricu u srednjoj, ali se mogu pohvaliti da sam i sama postala profesorica engleskog, koja izuzetno dobro razumije i prilicno govori spanski... naravno, zelim da kazem da je moje ucenje latinskog bilo osnova svega toga. Zato, ucite ga, jer vam moze mnogo pomoci.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Jezik je produžetak misli, osećaja, znanja ~ -> Latinski jezik Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3  sledeća
Strana 1 od 3

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon