:: |
Autor |
Poruka |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
Pre par dana je bila emisija o Aristotelu. Nisam bas sve uhvatio, ali su pomenuli da je on smatrao da je idealan grad onaj ciji broj stanovnika ne prelazi
1x2x3x4x5x6x7=5040
U njegovo vreme, Atina je imala 100.000 stanovnika i on je smatrao da je to preveliki grad.
Matematicki, ta operacija se zove "permutacija" i njen simbol je usklicnik. Ona, u ovom slucaju, nam govori na koliko razlicitih nacina moze da se postavi 7 objekata.
7!=1x2x3x4x5x6x7=5040
Mene interesuje kako je dosao do tog broja? Tj, zasto bas toliko?
|
|
|
adamovicivan2 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 01 Jul 2006 Poruke: 67
|
|
pa idealan grad za ove danasnje uslove bio bi atlantida,izolovan od svih stetnih uticaja koji nas okruzuju
|
|
|
|
|
|
please Odomaćeni član
|
Datum registracije: 25 Apr 2006 Poruke: 1427 Mesto: pogresna drzava
|
|
da je atlantida bila idealna
postojala bi jos
|
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
Pa i golim okom i milima neukih ljudi pregusto naseljen grad je i u velikom kaosu...zato je manji grad mirniji za život.
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
Laznep Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 13 Avg 2006 Poruke: 75
|
|
Nista nije idealno a kamoli Atlantida.
|
|
|
|
|
|
ivaaaaaa Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 11 Avg 2006 Poruke: 192
|
|
idealan grad je za mene Beograd...zivim u njemu dosta godina..volim ga,i ne mogu da zamislim zivot negde drugde...cesto je prljav,izuzetno brz,ali isto tako superioran i ziv..osecam se dobro i ispunjeno..bila sam i u americi,iako mnogi mastaju da zive tamo,ja znam da to nije to...
|
|
|
|
|
|
zeus00 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 34
Datum registracije: 22 Mar 2007 Poruke: 18
|
|
ma najbolji grad je las vegas, kockarnice, noćni život, atmosfera, svjetla, i cool
|
|
|
|
|
|
Fireman Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 38
Datum registracije: 11 Apr 2007 Poruke: 6 Mesto: Neoplant
|
|
Ako Aristotel kaze da je tako vjerujem mu na rec.
Nego vjerovatno mora biti vazna i povrsina grada a ne samo br stanovnika.
|
_________________ Fa Fa La Si Mi Ti Fa La Ti |
|
|
|
|
carpe diem Dobro upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 09 Jan 2005 Poruke: 719 Mesto: Novi Sad
|
|
Ne bih da lupam, ali cini mi se da su brojevi i u to vreme imali simbolicku vrednost. Brojevi kao sto su 3, 7, 10 su oduvek uzimani kao savrseni iz jednog ili drugog razloga
|
_________________ Put do zvezda je samo etapa kruznog puta do sebe, i ako znas precicu nema potrebe da se puno lomatas po bespucima.Ne bato... Stigao si cim krenes...Cilj nosis skriven pod kaputom, istetovoran na grudima kao metu... |
|
|
|
|
young_ Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 20 Jun 2006 Poruke: 77 Mesto: Beograd
|
|
please je napisao/la sledeće: | da je atlantida bila idealna
postojala bi jos |
dobar odgovor
pa mnogim ljudima je broj 7 omiljeni broj...
tako da ga u vise svrha koriste kao 7 ovaca,7 brojeva 7 vamo 7 tamo a u stvari je 7 samo jedan broj kao i svaki drugi...
i ja ne kapiram zasto svet mora da se okrece uglavnom oko tih ljudi koji izmisle nesto i sad je kao to bas tako i nikako drugacije... ako je mesto koje ima 5040 stanovnika idealan grad... sta ej onda idealno selo?
mislim sa 5040 stanovnika ne mozes da racunas da spada uopste u grad to dodje Selo.... po meni... sad svako ima drugacije mishljenje
sha reci...
|
_________________ Kada zivot vise ne mozes ti da zoves svojim, i kada neko drugi sudbinu ti kroji, i kada tvoji snovi vise ne budu tvoji.. mali trachak nade uvek mora da postoji... |
|
|
|
|
Eliot je sreda Odomaćeni član
|
Datum registracije: 15 Jul 2005 Poruke: 1128
|
|
zeus00 je napisao/la sledeće: | ma najbolji grad je las vegas, kockarnice, noćni život, atmosfera, svjetla, i cool |
Molila bih pojedince da se pridrzavaju postavljene teme.
Ovde se ne radi o tome koji je za tebe najlepsi grad (takav odgovor mozes da nadjes na podforumu o gradovima) vec se radi o Aristotelu i njegovom shvatanju idealne velicine grada.
Hvala na paznji
|
|
|
|
|
|
silver_rain ~~Nutella Girl~~
|
Godine: 41
Datum registracije: 13 Apr 2007 Poruke: 5289 Mesto: u pogledu njegovih očiju
|
|
idealan grad - onaj gdje nema ni previše ni premalo ljudi, samo sumnjam da takav postoji
|
_________________ Tko nema u glavi ima u nogama, a
kod nekih žena je to sasvim dovoljno.
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|