:: |
Autor |
Poruka |
nastasenjka ~daydreaming~
|
Datum registracije: 04 Mar 2005 Poruke: 34840 Mesto: medju javom i med snom
|
|
Interesuje me koliko se vas okusalo u pisanju. Koliko ste uspeha imali? Zelite li probati? Imate li neki savet za nas koji pocinjemo?
Ja sam tek pre par dana naglas izrekla "Hocu da pocnem da pisem". Trebalo mi je duuuuuugo da skupim hrabrost. Hiljade ideja mi se motalo po glavi i konacno sam naterala samu sebe da jednu od njih uoblicim. Videcemo sta ce od svega toga ispasti.
pozz od pisca u nastanku
|
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
|
|
|
|
|
Mr. Bond IntruderSRB™
|
Godine: 34
Datum registracije: 04 Apr 2005 Poruke: 2904 Mesto: Beograd - Novi Beograd
|
|
Ja sam pokusao jedno 10000 puta i nikad nisam zavrsio ono sto hocu. Jednostavno ne mogu da sredim misli u pm. Krenem i vec mi glava prekonta na recimo 10-u glavu a tek sam poceo uvod. Hocu nesto lepo da napisem a ne obican pismeni rad od 2 strane :S
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evo ja imam par saveta za one sa istim ili slicnim problemom.:
Citajte...citajte sto vise i sve sto vam padne pod ruku. Time bogatite svoj recnik, a ujedno mozete videti kako to drugi rade. Citanjem se upoznaju razliciti stilovi i pronalaze teme koje vas mogu zainteresovati.
Pisite...pokusajte da pisete. Piskarajte sve sto vam padne napamet. Tako cete najlakse nauciti da uoblicite svoje misli i izbacite ideje iz glave. Kada ih prebacite na papir (ili monitor) lako ih je doraditi, produbiti i prekrojiti.
Kopirajte...u pocetku nije lose kopirati svoje omiljene pisce. Na ovaj nacin mozete doci do originalnih ideja i iznaci sopstveni stil. S vremenom ce biti lakse pratiti sopstve misli za razliku od pukog kopiranja tudjih.
I najvaznije: Ne plasite se...ja sam bila preplasena (bolje receno prestravljena) i dugo mi je trebalo da se usudim da priznam sebi da bih zelela da se bavim pisanjem makar iz hobija. Bio mi je problem da procitam ono sto sam napisala i shvatim da to nista ne valja. Ako zaista ne valja...pa bice bolje drugi put. Na greskama se uci.
Puno srece svima. Samo hrabro. Doci ce to nama s vremenom. Ja ostajem veciti optimista.
|
|
|
|
|
|
držte lopova Banovan! Zna tudju muku
|
Godine: 29
Datum registracije: 14 Nov 2005 Poruke: 9553 Mesto: debian city
|
|
Mi smo jedno vreme piskarali... Okruženje oko nas je takvo da te prosto tera da kad dodješ kući , uzmeš papir i olovku i zabeležiš ono što si video.
Onaj ko živi u Švedskoj i Švajcarskoj nema motiva ni inspiraciju za pisanje knjiga, ali mi koji živimo u BG-u to imamo na svakom koraku.
Nema recepta kako i šta pisati, onako kako ti emocije nalažu, tako i radi...
Šta ima ja da gledam filmove i čitam knjige kada svuda oko sebe imam interesantnije i dinamičnije teme.
Kad je Quentin Tarantino pobrao lovorike za svoj film " Pulp fiction" meni došlo da se ubijem ko siroče. On je dobio Zlatnu palmu za taj film, a ja tako nešto svakodnevno gledam u svom okruženju. Ali, eto... On se prvi setio da to ekranizuje.
ko zna... možda jednog dana i prenesem nešto od onoga što sam pisao ovde.
|
|
|
|
|
|
ja se ne bih slozila sa tobom...inspiracija za neko knjizevno (ili bilo koje drugo) delo ne mora lezati samo u nesreci i bedi...zar su svi pisci nesrecni ljudi? nikako
|
|
|
|
|
|
držte lopova Banovan! Zna tudju muku
|
Godine: 29
Datum registracije: 14 Nov 2005 Poruke: 9553 Mesto: debian city
|
|
1. ne, ja nisam ni rekao da su oko nas samo nesreća i beda, kad sam pomenuo Švedsku i Švajcarsku mislio sam na dosadu. Tamo je stvarno mnogo dosadno, dok je ovde dovoljno da izadješ iz stana i odmah naletiš na neku smešnu scenu. Ja sam pre dva meseca video jednu scenu kad sam izašao iz zgrade posle koje sam se bukvalno ceo dan smejao. Stomak me boleo, a nije bilo ni krvi ni ubistva, ničega... Često iz zezanja odem u grad autobusom i tek tu mogu da vidim toliko autohtonih , autentičnih likova. Kusturica i Felini u svojim filmovima nemaju ono što mi imamo u okruženju. Na to am mislio.
2. Većina, bar većina njih je bila nesrećna, zato su se i bacili na pisanje knjiga. Jedan od njih, možda najveći pisac 20. veka, se toliko saživeo u svoj svet koji je stvarao da nije ni hteo da ima nikakav kontakt sa realnim svetom.
|
|
|
Daca ~Žena Sanjicinog švalera~
|
Godine: 51
Datum registracije: 16 Apr 2004 Poruke: 2617 Mesto: Beograd
|
|
Nekada sam pisala mnogo vise nego sada...verovatno jer sam imala vise vremena..ali to je uglavnom bilo piskaranje..bacanje na papir onoga sto momentalno "izleti" iz mene,bez neke korekcije..i to je uglavnom bilo za moju dusu...
Namenski sam pisala tekstove dok sam isla u skolu...i par puta dobila nagrade na takmicenjima..ali nikada mi nije na pamet palo da se ozbiljnije posvetim pisanju
Imam brdo nekih pesama koje sam napisala u tenucima inspiracije ali kazem...to je sve onako neozbiljno i uglavnom pisano za svoju dusu.
Ne pamtim kada sam nesto napisala...ako se ne racuna sto povremeno napisem sinu poneki sastav ili pesmu da mu pomognem,jer je jako slab u tome..ali iskreno izbegavam i to jer ne zelim da mu cinim "medvedju uslugu"
|
|
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Da, s velikom ljubavlju :dvasrca:
Jezichara sam po profesiji 8) , ljudi kazu da 'reci jesu moje igracke', da umem savrsheno da pretochim, shto svoja, shto tudja (shto je jaaako zanimljivo, neverovatno sam sposobna da budem u 'somebody's shoes' i stavim njeno/njegovo srce na papir) osecanja u redove i, narochito, ono izmedju redova
Talenat se prikazao u punom sjaju josh u osnovnoj shkoli, kada sam bila i na mnogim takmichenjima, a tada sam otprilike pochela da pishem za svoju dushu.
Sva svoja pisanija prikupljam, mada ih retko kome dajem na chitanje, mada me ne bi chudilo da ste neka od njih i prochitali, s obzirom da neke drugarice nisu poshtovale zashtitu autorskih prava, te moja 'cheda' kruze po pesmaricama, SMS-ovima 8) .
Poetsko nadahnuce obichno dobijam u zoru Ipak, pravila nema, da li sam zaljubljena ili ne, razocharana ili nasmejana, nije validno za stvaralachku inspiraciju, kao shto i nisam ogranichena na svoje sopstveno iskustvo, toliko da se ponekad zapitam 'odakle sada ovo izvire?'
Pishem i stihove, i kratke forme.
Posudim deo sebe, i tako, bar na tren, postanem chuvar snova i nedokuchivog. Pishem i na engleskom i srpskom, although language offers no way of translating the feeling I want to convey, although our innermost depths are beyond comprehension...
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
Meni su odavno olovka i bijeli list papira bili nešto poput mjesta u koje sam bježala kad bi mi bilo tepško. Tako sam napisala nekoliko svojih pjesama i tri "romana".
Volim pisati i čitati.
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
travolta011 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 04 Jan 2006 Poruke: 133
|
|
kad sam bio klinac nesto sam se kao zezao, sad nista...
|
|
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Da, pisem. I volim to...
Jucer sam napisao dvije price za djecu. To ja zapravo pisem za svoju sestogodisnju kcerku. Glavni junak je jedan pingvin koji putuje svijetom i radi dobra djela.
Napisao sam do sad 2 kompletna romana, jedan je SF, drugi komedija/parodija ali ih jos trebam doraditi (sam sam sebi najgori kriticar). Napisao sam i dosta poezije...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
Berka Upućeni član
|
Datum registracije: 26 Jan 2006 Poruke: 404 Mesto: Holandija
|
|
pisem nesto kao autobiografiju
radim to godinama
i radicu povremeno
ima toga dosta
ali nisam sigurna da ce se ikada citati
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|