www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Dodir svile - Đorđe Balašević
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Književnost ~
::  
Autor Poruka
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Jul 30, 2004 9:58 pm    Naslov poruke: Dodir svile - Đorđe Balašević Na vrh strane Na dno strane

"ime mi je djordje balasevic..prijatelji me uglavnom zovu djole...
rodjen sam 1953. (bik), u novom sadu, u gradu kroz koji protice dunav...u evropi, formalno...
isao sam u gimnaziju, ali nisam maturirao. studirao sam geografiju, ali nisam diplomirao...
vojnu obavezu sam regulisao, u celosti, nisam osudjivan, ni krivicno gonjen, i nisam bio clan saveza komunista.
nosilac sam najvecih drustvenih priznanja, od kojih nemam ni najmanje koristi.
snimio sam deset singl i devet LP-ploca.
pozlatile se, dao bog...
profesionalnih uspeha imao sam, hvala na pitanju, a jedan od tih, na samom domaku istorije, je i poslednja jugoslovenska turneja, u maju 1990.
poslednja jugoslovenska, ne moja...
jedva cekam da vidim ko ce sledeci 'napuniti' skoplje, nis, beograd, sarajevo, zagreb i split, o istom trosku...
pred narodnjackom najezdom, povukao sam se u utvrdjene gradove.
zivim, jos uvek, u novom sadu, gde sam za sebe placam socijalno i penzijsko osiguranje...
o porezu da i ne govorimo...
ozenjen sam, srecno, devojkom po imenu olivera, ponosni sam otac dve lepe devojcice.
i gotovo...
oni koji su me zavoleli po muzickoj liniji, znaju stosta o meni.
oni koji me dosad nisu zavoleli - ni nece..."
(1991)

SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Jul 30, 2004 9:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

"Anamaria me je jedenom pitala zasto se polivaci ulica uvek pojavljuju pred kisu,i odao sam joj tajnu da oni,u stvari,rade za jednu veliku stranu silu..
Da...
Oni rade za Kisu...
U Prevrnutom svetu,odakle se Kisa penje (sto ovde deluje kao da pada!),sve je potpuno obrnuto (sto tamo deluje kao potpuno normalno!),taj Svet zapocinje krajem,u njemu tisina urla,tamo je najbrze ono sto stoji u mestu,ali...
U Prevrnutom Svetu,iza crnog nebeskog ogledala,(sto tamo deluje kao ispred njega!),hladnoca przi,tama zaslepljuje svojim bljeskom,sve je okrenuto naopako pa se tako i Kisa grozi i uzasaca svega suvog...
Strasno,jezivo...
Onako,otprilike,kao sto se na ovom svetu Vatra uzasava Kise...
Ako ne i gore od toga?
Jer,samo je retkim vatrama uspelo da budu onako suve kao sto najprosecnije jesenje kisice umeju da budu mokre...
Za Kisu nema nista gore nego kad joj usred noci neki neprijatni suvi grad zapljusne lice...
Njeni "momci" to znaju..
Gospodarica im samo dojavi kad ce doci,podvuce cist beli oblacak pod valjak Meseca,kao prazan list hartije u pisacu masinu,ostavi kratku diskretnu poruku da stize tad i tad,i oni zurno poliju ulice...
Zbog toga,znaci,cim se naoblaci,Kisni Ljudi cutke i odgovorno prelaze plocnike narocitom srebrnkastom emulzijom,takozvanom "vodom",koja ublazuje ostre rubove ivicnjaka,i rastapa svu onu nesnosnu,smirglavu i bodljikavu prasinu...
Prosto i logicno...
Kao kad bi za nas,recimo,neko malo prosusio vlazna i ledena ramena talasa u ciji zagrljaj utrcavamo sa obale..
I to je znaci to,pitala me je zacudjeno?
Pa da,mila,rekoh joj...
To je,odprilike,to..."

Annabel_Lee
ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
<b>ஐ NaUgHtGeLiC ஐ</b>

Godine: 42

Datum registracije: 02 Feb 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Jun 13, 2005 12:40 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Da, Srebrna Treshnjice, on JESTE pesnik, on JESTE knjizevnik,... 'Dodir svile' bio je poklon jedinoj osobi koju sam volela...

spray
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 22 Jun 2005

PorukaPostavljena: Sre Jun 22, 2005 11:26 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citao sam Tri ratna druga i mislim da bi Djole trebalo da nastavi da se bavi iskljucivo pisanjem pesama . Sta vi mislite?

aureliano
♣ El Capitán ♠
♣ El Capitán ♠

Datum registracije: 15 Mar 2005
Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

california.gif
PorukaPostavljena: Sre Jun 22, 2005 1:03 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

spray je napisao/la sledeće:
Citao sam Tri ratna druga i mislim da bi Djole trebalo da nastavi da se bavi iskljucivo pisanjem pesama . Sta vi mislite?

Pa to mu je najlosiji rad.
Jedan Od Onih Zivota je bio golemi korak naprijed. Dakle, treba nastaviti s pisanjem i romana. Prvi se macici u vodu bacaju...

L_A_Z_Lj_I_V_A
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 38

Datum registracije: 09 Jun 2005
Mesto: pakao :)

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jul 01, 2005 10:46 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja mislim da su mu knjige odlicne......najpre jer je on extra kao covek...a i sve to uzasno dobro zna da stavi na papir...bilo kao pesmu ili kao knjigu.....mada u knjizi mozemo duze da uzivamo....
bilo kako bilo.....takvi ljudi su retki ..i svaka mu cast..

koki88
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 36

Datum registracije: 24 Apr 2005
Mesto: Ostruznica

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 12, 2005 1:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

EEEEE da je Djole Englez sada bi imao svoje mesto na stazi zvezda,a sta smo mu mi priredili?!

Annabel_Lee
ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
<b>ஐ NaUgHtGeLiC ஐ</b>

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 03, 2007 2:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

"...Prelistao sam silne knjige nadajući se da će Tajna samo zasjati medu stranicama, kao presovani listak staniola, prelistao sam silne oblake, grickajući onu sladunjavu travku koja raste jedino u podnožju Mladosti, slušao sam šta zbore Pametni, poturao ogledalce pred Opsenare, loveći Rešenje u njihovim obrnutim likovima, a onda sam preplivao čak na drugu obalu Čekanja, i tek otud video da su crkve mudrosti tamo odakle dolazim...

Srećom njihovi vrhovi dizali su se iznad šume vremena dovoljno visoko da se po njima dalje orijentišem..."

"...I na poslednjoj ploči nisu stigli dalje od toga da prepišu imena muzičara, i dami još jednom zamere što sam onako uvlakački pevao Titu, u martu sedamdeset i osme...

Čujem da kolege nisu?
Zašto? Nisu ih zvali?
Ma, godine su prošle pune muka i svima njima, svi su oni stajali mirno dok zbori Tito, da bi posle sve brže i brže letele njihove krampe, samo što se to zataškalo.
Ali neću dalje da denunciram, ko mi je uostalom kriv, moje pesme se naprosto duže pamte, šta god da im je tema, u tome je jedini nesporazum...

Savest mi je, znači, čista?
O, koješta. Naravno da nije...

Da su se svi ti bucovi koji mi zameraju na podilaženju i udvoravanju, samo malo
spustili ispod površine po kojoj plove, mogli su se pošteno zabaviti sa "Triput sam video Tita", to je tek nezamisliva ljiga...

I ja sam video Tita maršala...

Legendu tu... Slobodotvorca...

Čoveka tog... Druga i borca...

Tada sam ja video Tita drugi put...

Ma, što bi rekao Makijaveli, mala Jovana je imala pet meseci i ja sam bio spreman
da napišem i "Triput sam video feldmaršala Geringa", samo da na dva dana klisnem iz kasarne i vidim moju devojčicu i njenu lepu mamu."

Annabel_Lee
ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
<b>ஐ NaUgHtGeLiC ஐ</b>

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 03, 2007 2:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

"...Momak koji mi je preprečio put kad sam se uvredeno uputio niz hol, učinio je to gipkošcu koja me je iznenadila. Ima stamenih tipova za koje se kaže da ih je lakše preskočiti nego obići, ovaj je bio od onih koje ne možeš ni preskočiti ni obići, a opet se kretao mačje meko, i pričao bibliotekarski tiho...

- Đorde? Nemoj nas razočarati... Prevalili smo dug put da te vidimo...

Nosio je riđu bradu, kratak kaput i kariranu košulju, i prateći njegov pogled ugledao sam u prikrajku još nekolicinu Istih Takvih, koji su mi ćutke klimnuli glavama...

-Mi smo rudari iz Labina... Puno te slušamo... Ti si Naš, to znaš?

O, sveca mu...

Pišući pesme uvek sam gledao u nebo, čičkao stihove sa oblacima, pticama i
zvezdama, a negde duboko pod zemljom, sa tri planine na leđima, neki Dobri
Divovi su slušali pijanu ispovest Vase Ladačkog, žalili za nesretnim Stevom
Čenejcem i čekali da Protina Kći promakne lavirintom hodnika, rasipajući latice
krina kao dijamante za sobom..."

"... Slavio se moj dvadeseti rođendan, svi su se okupili kao za svetac, i tek mnogo godina kasnije sam shvatio da je to bio moj prećutni ispraćaj u Svet Velikih. Rođendani odraslih nisu se u našem kalendaru obeležavali crvenim slovima i nijednog narednog jedanaestog maja nisu mi doneli onu odurnu tortu od ananasa, ali to je definitivno najmanja šteta...

Znate l' pricu o Vasi Ladačkom? I ja sam je tek onomad čuo...

Niko nije vrisnuo.

Zažmurio sam, misleći da ću tako samo sebi prigušiti svetlo, ali i ostali su se začas primirili na svojim mestima zagledani u film koji se projektovao iz rupe na gitari...

Čak i oni slični njemu...Kada razmisle o svemu...

Kažu da je bio...Čudna sorta...

Dugo nisam digao pogled, a ipak sam bio prvi koji ga je digao. Pre toga me nikad nisu čuli kako sviram, nisu znali ni da pomalo komponujem, bilo im je poznato,
štaviše, da sam svojeglav i vetropirast, da sam najuren iz škole, a opet me niko nije ni pitao čija bi to pesma mogla biti, kao da su je od mene godinama očekivali...

Izgleda da su ipak tajno verovali u mene...

Ali, eto...

Nisu baš umeli da pokažu...

-Bože, Jovice...ja i ne znam da ovaj naš Đoliško tako lepo peva?..."

"... - Hm, da... Gitara je raštimovana... Sad je poplava tih molskih pesmica Baš
smo jednu istu ovakvu radili za festival... Neda, Miljenko i Dario... Iz Rijeke...
Čuli ste za tu grupu? Dosta teško može da se prati ovaj tekst... Konfuzno je... Taj španski ritam opterećuje refren... Ko ševi onu crnu?

Priznajem da sam bio šokiran, skoro kao onda kad sam otkrio da Deda Mraz nosi pantalone i cipele moga tate...

- Molim?

- Ovu crnu što peva s tobom... Je l' to ti peglaš?

I pre i posle toga Producent i ja smo bili "na vi", to je bio jedini slučaj da mi se
obratio sa "ti", ali po mom pogledu je u momentu zaključio da sa mnom moraš biti jako "na ti" da bi mi postavio takvo pitanje...

- Dobro... Harmonski je, znači potpuno predvidivo... Šablon, običan... Ali nije
samo to... Melodija je monotona... Učinili biste sebi medveđu uslugu da to
snimite... Bolje se držite pisanja tekstova... To vam sasvim dobro ide...

Ne sećam se ni da li sam se zahvalio čoveku na dragocenim savetima. Ta
monotona, konfuzna molska pesmica, zvala se, inače "Oprosti mi Catherine", i
bandoglavo sam učinio sebi medveđu uslugu, snimivši je nešto kasnije...".

SKARLET2004
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 49

Datum registracije: 17 Avg 2004

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jun 22, 2007 3:42 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

knjiga -Dodir svile -je jedan od najlepsih poklona koje sam dobila u zivotu....ehhhh

a ja cu te ostati zeljan dok me bude................................

neko te voli
dobro je kad u zivotu neko te sluti
ti nekoga slutis
ali najbolje kad u zivotu
imas nekog s kim mozes ovako da sutis...

kika_sd
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član

Godine: 39

Datum registracije: 04 Jun 2006
Mesto: ni tamo ni ovamo

djibouti.gif
PorukaPostavljena: Pet Jun 29, 2007 9:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Takav se covek vise ne radja.
Jos sam srecan sto postojim,pisem pesme zvezde brojim,jos nam onaj isti vetropir!

kimifreeman
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 11 Jul 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 10, 2007 1:15 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ako neko ima 'Dodir svile' od Balasevica kao elektronsku knjigu,ali punu verziju (220 i nesto strana,nasao sam na vise mesta na internetu neku verziju od samo 23 strane) neka mi pls posalje na kimi_freeman@yahoo.com

vecno zahvalan

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Književnost ~ -> Dodir svile - Đorđe Balašević Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon