:: |
Autor |
Poruka |
Najdrazi Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 73
Datum registracije: 14 Sep 2004 Poruke: 187 Mesto: Blok 28
|
|
Vakcina: da ili ne?
Odavno smo se rastali s letom; i već nam stiže zima, a snjom se susrećemo s prvim kijavicama. Sve to treba da nas podseti na još gore vremenske uslove koji će vladati do dolaska proleća, a s njima i "obavezne" virusne infekcije. Svakom je poznato da lek za virusne infekcije ne postoji već taj "posao" odbrane mora da obavi sam naš organizam. Što smo više vodili računa tokom leta o ishrani i svakodnevno konzumirali raznovrsno voće i povrće, to smo više vitamina i potrebnih oligoelemenata uneli u organizam, a samim tim direktno doprineli jačanju odbrambenog sistema. U tom slučaju ne treba puno brinuti o nastupajućim epidemijama virusa gripa.
Oni koji veruju u njenu zaštitnu moć i oni koji žele mogu i ove, kao i svih predhodnih godina da se vakcinišu protiv gripa iako iz Instituta Torlak kasni naručena količina zbog neispravnosti. Prema izjavi odgovornih iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, ovogodišnje doze vakcina protiv gripa će uskoro biti na raspologanju svim Domovima zdravlja.
A od vremena Luja Pastera, od kada je po prvi put primenjena, vakcinacija ima i svoje protivnike koji tvrde da se tim postupkom remeti čovekom imunološki sistem i da od nje može proisteći više štete nego koristi. Vakcinacijom se vrši unos klica čime se isprovocira reakcija organizma, što je, po njihovom tvrđenju, neprihvatljivo sa stanovišta stabilnosti imunološkog sistema. Činjenica da čovek treba da bude nosilac klica je u suprotnosti s biološkim zakonima živih bića, to jest samog života i da se tim postupkom ne vodi računa o biološkoj koncepciji imuniteta koji je priroda programirala do savršenstva. Vakcinacijom se upravo vrši degradacija stečenog imuniteta. Drugo, čovekov organizam nije programiran da ostane seropozitivan u dužem periodu tj. onoliko koliko traje tzv. vakcinalna zaštita, koliko su i prisutna specifična antitela. Time svaka vakcinacija ozbiljno iscrpljuje prirodnu odbranu koju čovek gradi godinama; protokol reakcije imunog sistema postaje poremećen, što u nekim slučajevima može dovesti do određenih komplikacija.
Jedno pitanje ostaje da "lebdi u vazduhu", pa neka svako sebi da odgovor: šta je sa onima koji iz određenih razloga uopšte ne smeju da prime vakcinu? Kako se oni brane? Da li su time hendikepirani ili su pošteđeni – sretni što je neće primiti? Uostalom, svi ljudi ne obole kada nastupi epidemija i svima je poznato da epidemije ipak vladaju i šire se iako se vrši vakcinacija velikog broja ljudi.
Narod kaže: bolje sprečiti, nego lečiti. Naravno, primenite prevenciju i stimulisanje prirodne odbrane i u ovom slučaju - na prirodan način: isključivo zdravom hranom i uravnoteženim načinom života. Još uvek ima dovoljno vremena da nadoknadite propušteno. A pre no što donesete odluku da se vakcinišete, razmislite: zašto se deci i trudnicama ne preporučuje vakcinisanje?
Ukoliko neko poseduje dobar imunološki sistem, vakcinacija je sasvim nepotrebna. A osobe koje nemaju dobar imunološki sistem, u svakom slučaju, treba poštedeti vakcinacije, što se i čini.
|
_________________ Da ne bi mene, svemiru ne bi imao ko da kaze da je najveci. |
|
|
|
|
shaky86 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 38
Datum registracije: 27 Feb 2005 Poruke: 9
|
|
Ja mislim da je vakcina vrlo dobro zato sto zbog nje nemoze se dobiti neku bolest
|
|
|
|
|
|
vlada- Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 10 Jan 2005 Poruke: 11
|
|
vakcina je zakon pogotovu ona sto se dobijaza vojsku ....
|
|
|
|
|
|
kamarati_bor Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 14 Feb 2005 Poruke: 14
|
|
Vakcina je po meni obavezna jer mogu se dobiti razne bolesti.Ja se nadam da ce do kraja ovog veka izumeti vakcinu protiv jos nekih bolesti koje su danas neizlecive.
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
naravno... gde bi bio ovaj svet bez vakcine???
|
|
|
|
|
|
Marina Dz Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 03 Jun 2005 Poruke: 27
|
|
vakcina je kao zastita,ali opet se treba cuvati.
|
|
|
|
|
|
nvincel1 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 16 Okt 2005 Poruke: 14
|
|
Ja mislim kratko i jasno - ne
|
|
|
|
|
|
winca Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 47
Datum registracije: 14 Okt 2005 Poruke: 10
|
|
naj bolje se vakcinisati ali opet treba se cuvati
|
|
|
|
|
|
thorn Odomaćeni član
|
Datum registracije: 30 Jul 2005 Poruke: 1031
|
|
vakcinacija je dobra....ali nije garancija da ce se bolest totalno izbeci....zato, kao i u svemu, i pored vakcine treba se cuvati i voditi dosta racuna o totalnom stanju organizma..... 8)
|
_________________ originalan pisac nije onaj koga niko ne kopira.....vec onaj koga niko ne moze kopirati......
diplomata je onaj ko cetiri puta meri pre nego sto nista ne kaze........ |
|
|
|
|
marko@ Dobro upućeni član
|
Godine: 37
Datum registracije: 28 Okt 2005 Poruke: 560 Mesto: osijek
|
|
apsolutno da za vakcinu.
Jer time stječemo imunitet.
Večina od nas se puno puta cijepila još dok su bili mali, Bar kod nas u hrvatskoj do 10 godine djeca se bar 7 puta cjepe i to protiv 15-tak bolesti.
Jer znali ili ne vakcina vam je zapravo virus uzročnik neke bolesti samo u obliku u kojem ne može izazvati bolest, ali može uzrokovati da vlastit organizam napravi protutijela protiv njega.
Tako da apsolutno se treba cijepiti
|
_________________ "Qvid dicis, tibi dicis" |
|
|
|
|
sivigruja Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 51
Datum registracije: 27 Dec 2004 Poruke: 204
|
|
|
|
|
beba2006 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 06 Nov 2005 Poruke: 186
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|