:: |
Autor |
Poruka |
maucetung Prijatelj foruma
|
Godine: 44
Datum registracije: 04 Dec 2005 Poruke: 4360 Mesto: Sremski Karlovci
|
|
Moje dve drugarice imaju dve zenke dobermana iz istog legla.Stare su -sedma godina,Maza je grozna,mrzi sve na svakog rezi,...dok Zila je dobra ,voli mace mazise ali jedino rezi kada neko nepoznati ulazi u dvoriste.
Sta Vi mislite o dobermanima ? i da li ste culi da pod stare dane hoce da napadne i svog gazdu??????
Srednje velik, snažan i mišićav pas kojeg odlikuju elegantno kretanje, brzina i temperament. Glava je klinasta, plitka i jako mršava. Kupirane uši nosi uspravno. Telo je u načelu kvadratno, pri čemu taj pojam u odnosu na elegantne telesne linije nije previše precizan. Kretanje je elastično - hoda kao da je na opruzi. To je pas mešane krvi nemačkih pinčeva, tirinških ovčara, nemačkog ptičara, rotvajlera, engleskog hrta i mančesterskog terijera. Dlaka je kratka, tvrda i gusta, crne, tamno smeđe, plave ili peščane boje sa smeđim, oštro određenim pegama. Visina mužjaka je do 72 cm, težina od 40 do 45 kg. Dočekaju 14 godina starosti. Dobermana je 1860. godine uzgojio Louis Dobermann iz Apolde - po njemu je pasmina i dobila ime. Reč pinč dodana je 1949. godine. Posebno je omiljen zbog svoje nepokolebljive vernosti gospodaru i nepotkupljivosti. Poznat je po opreznosti i zato ga se ljudi boje. Ponekad ga prati glas da je to pas koji teško uči. To je greška jer je doberman izuzetno inteligentan, lagano uči i voli raditi pa ga je lako odgojiti i školovati. Preporučujemo rad na poligonu za pse. Obrambeni posao prihvata ozbiljno i dobro laje. Telesno je tvrd, duševno osetljiv. Kada mu se dogodi nešto neprijatno, više je dana nesretan i žalostan. Velik je prijatelj dece. Potrebno mu je mnogo kretanja. Kratka dlaka omogućuje jednostavnu negu. Zdrav je i bez obzira na veličinu kod njega se rijetko kada razvije displazija. Zima na otvorenom se ne preporučuje.
|
|
|
|
|
|
dojadac Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Jun 2006 Poruke: 8 Mesto: Gornji Milanovac
|
|
Više rasa prati glas da hoće napasti gazde u poznoj starosti, a to dolazi iz razloga što stari psi gube čula...
dakle čula im naglo slabe i oni to kao i ljudi ne mogu odmah ukapirati te reaguju na sve oko sebe kao na strance, dakle nije u pitanju poremećaj u mozgu kako mnogi tvrde već odbrana od nepoznatog...
potrebno je da se takvom psu uvek prilazi sa pažnjom i od napred uz glasno javljanje tako da vas pas ukoliko mu je oslabio vid može čuti ili namirisati ili obrnuto, a ako mu je oslabio njuh onda oboje.
Ova rasa izuzetno dobro i dugo pamti osobe koje ga maltretiraju ili kinje i kad-tad će im vratiti milo za drago, sa njima budi čvrst i nežan i nećeš imati problema.
|
|
|
|
|
|
djokili Dobro upućeni član
|
Godine: 45
Datum registracije: 31 Jan 2005 Poruke: 517 Mesto: Krusevac
|
|
Protiv sam nasilja nad zivotinjama ali dobermani su ruzni ako im ne secete usi!!! Inace, veoma grandiozne zivotinje!
|
|
|
|
|
|
jasna_ Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 27 Maj 2006 Poruke: 17
|
|
prekrasni psi
|
|
|
|
|
|
držte lopova Banovan! Zna tudju muku
|
Godine: 29
Datum registracije: 14 Nov 2005 Poruke: 9553 Mesto: debian city
|
|
To je pas koga ne mogu očima da vidim, napao me kad sam bio mali i od tada imam odbojnost prema njemu.
Volim pse, ali dobermana ne mogu da smislim.
Ružni su ko lopov u 24.00.
|
|
|
krissmiss Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 35
Datum registracije: 14 Jul 2006 Poruke: 51
|
|
Divni psi,elegantni i pametni...
|
_________________ ...Stvarnost oko nas ne moze biti bukvalno prihvacena niti odbacena,pobeci od nje isto je kao pobeci od sopstvenih nogu,prihvatiti je isto je kao i poljubiti sopstvene usne-preostaje nam samo da posmatramo,shvatamo i ostanemo spokojni... |
|
|
|
|
kissuzana Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 58
Datum registracije: 30 Maj 2006 Poruke: 200 Mesto: nis
|
|
Ne znam zasto,ali ih ne volim,asociraju me na mafiju,valjda zbog filmova.
|
_________________ ja sam suzana , a ti?????? |
|
|
|
|
držte lopova Banovan! Zna tudju muku
|
Godine: 29
Datum registracije: 14 Nov 2005 Poruke: 9553 Mesto: debian city
|
|
kissuzana je napisao/la sledeće: | Ne znam zasto,ali ih ne volim,asociraju me na mafiju,valjda zbog filmova. |
Oni? To valjda misliš na napuljskog mastifa, on je zaštitni znak napuljske mafije- Camorre.
|
|
|
foryou10 Iskusni član
|
Godine: 63
Datum registracije: 13 Jan 2006 Poruke: 903
|
|
Ne volim dobrmane upravo zbog onoga što si naveo da pod stare dane znaju napasti i svoga gazdu.Sem toga negdje sam pročitao da ukoliko su duže vremena gazde odsutne i tada su skloni ubilačkom napadu na gazdu.
|
_________________ Da sam ja neko,kako bi se zivjelo i kako bi se voljelo i kako bi sve dobro bilo. |
|
|
|
|
kiki1979 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 44
Datum registracije: 13 Mar 2006 Poruke: 184 Mesto: Bec
|
|
ostar pas
nekako mi se bas nesvidja, nije ljep
|
|
|
|
|
|
Francuskinja ♦Un Mal pour un Bien♦
|
Godine: 41
Datum registracije: 07 Apr 2005 Poruke: 16007 Mesto: 83700 ST RAPHAEL
|
|
Ja sam htela da ga uzmem pa nismo zbog novog zakona jer on spada u prvu klasu...pa treba da je vezan sa korpom,da se uskljopi,pa sta ce samo da pati...
|
|
|
|
|
|
jasna_ Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 27 Maj 2006 Poruke: 17
|
|
prekrasan,elegantan pas...
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|