www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Saveti
Strana 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 01, 2004 12:53 pm    Naslov poruke: Zlatni saveti Na vrh strane Na dno strane

Kuhinjske krpe ce biti bolje oprane i lakse ce se skinuti mrlje ako ih preko noci ostavite potopljene u vodu u koju ste dodali kasiku soda bikarbone. Sutradan krpe iskuvajte na uobicajen nacin.
Meso za rostilj ne sme biti tek izvadjeno iz frizidera, jer bi se moglo dogoditi da iznutra ostane hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature.
Toaletni sapun ce duze trajati i manje ce da se rastapa prilikom upotrebe ako je dobro osusen.
Plocice u kupatilu ili u kuhinji lakse cete i brze oprati ako u mlaku sapunicu stavite kasiku dve amonijaka. Zatim ih isperite cistom vodom.
Spagete i ostalu kuvanu testeninu najlakse cete podgrejati ako je stavite u djevdjir i pustiti na nju mlaz vrele vode. Zatim je ocedite i odmah iznesite na sto.
Kolac od kiselog testa ili pogaca bice mnogo bolja ako se zamesi sa manjom kolicinom kvasca, a zatim satavi da lagano narasta nekoliko sati, na umereno toplom ili hladnijem mestu.
Mutnu govedju supu izbistricete ako u vrijucu tecnost sipate jedno belance izlupano viljuskom. Posle nekoliko minuta belance ce pokupiti cestice belancevina koje supu cine mutnom, pa ce posle cedjenja ponovo biti bistra.
Korica na pecenom kiselom testu bice lepsa i sjajnija ako je premazete umucenim zumancetom. Ako nemate zumance, ulupajte preostalo belance sa kasikom mleka, i navrh noza secera.
Kuvana jaja ce se lakse ljustiti ako u vodu u kojoj se bare dodate kasiku soli.Kada su jaja kuvana, prelijte ih vodom i to pomaze da se lakse ljuste.
Prilikom pecenja smrznutog lisnatog testa kalup ne treba podmazivati masnocom, dovoljno je da se samo isplakne hladnom vodom. Lisnato testo stavljajte uvek u dobro zagrejanu pecnicu, na 250C, tako ce se bolje ispeci i lepse listati.
Kiselo testo lakse ce te formirati u zeljene oblike ako dlanove malo namazete uljem.
Pre pecenja na rostilju meso mora biti sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaze uljem. Soliti i biberiti ga treba tek kada je skoro sasvim peceno. Jer, so izvlaci vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zapecen biber ima neprijatan ukus i miris.
Karfiol ce i posle kuvanja zadrzati lepu, belu boju ako u vodu u kojoj se kuva sipate soljicu mleka.
Pirinac vam se raskuvao, nista zato, za prilog uz jelo pripremite drugi, a ovaj raskuvan upotrebite da od njega napravite przenice. Dodajte mu jedno jaje, malo bibera i soli, 2 kasike prezli i kasiku sitno iseckanog persuna, pa sve dobro izmesajte. Kasikom vadite pomalo mase, spustajte na vrelo ulje i kratko proprzite sa obe strane.
Napravili ste vecu kolicinu keksa i zelite da vam duze stoji? Stavite ga u limenu kutiju koja se dobro zatvara, a pored keksa ubacite i koru pomorandze ili limuna. Cuvajte na prohladnom mestu.
Sok od pecenja je malo pregoreo, pa ima gorak ukus? Izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kasika vina, vratite meso u ovu tecnost i nastavite pecenje koliko je potrebno da meso omeksa.
Kolac se zalepio i ne mozete da ga istresete iz pleha? Obavijte ga ovlazenom krpom, ostavite da postoji desetak minuta, a zatim pokusajte da ga istresete na tacnu. Ukoliko i dalje nece da izadje, ponovite postupak.
Zagoreo vam je pasulj. Odmah ga prerucite u drugi sud i prekrijte vlaznom krpom. Posle deset minuta promenite krpu, upice najveci deo mirisa zagorelog.
Ukoliko vam je za pripremu nekog kuvanog jela potrebna kisela pavlaka, a nemate je, zamenite je mesavinom malo mleka sa pola kasicice brasna i kasikom limunovog soka.
Kada kuvate sos sa mlevenim mesom za spagete, dodajte mu kasiku dve prezli, pa ce biti gusci.
Meso treba prati na brzinu, pod tekucom vodom. Nikada ga nemojte ostaviti da stoji u vodi, izgubice dobar deo dragocenih sastojaka.
Kada meso ili povrce zelite da pecete u aluminijumskoj foliji stavite ih na onu sjajnu stranu, a zatim krajeve pazljivo pokupite i savijte, da za vreme pecenja ne bi iscurio sok.
Dobro je znati da pecenje u aluminijumskoj foliji traje malo duze nego pecenje u obicnoj posudi.
Kolac od kiselog testa bice mnogo bolji ako se zamesi sa manje kvasca, a zatim ostavi da duze stoji na umereno toplom mestu, tako da lagano narasta.
Ako vam je meso nekoliko dana duze stajalo u hladnjaku i dobilo neprijatan misris, operite ga hladnom vodom i ostavite cetvrt sata u blagom caju od kamilice.
Pohovana riba bice ukusnija ako se prezlama doda i malo struganog sira.
Meko brasno treba koristiti za pripremu pita, hleba, pogaca i kolaca, dok je ostro pogodnije za rezance, kisele strudle, zaprske, umake i kremove.
Neprijatan miris masnoce i zagorelih ostataka hrane iz pecnice uklonicete ako na dno sipate saku soli, dok je rerna jos topla. Kasnije je operite na uobicajen nacin.
Kad pecete meso koje je dugo stajalo u zamrzivacu, stavite pored njega nekoliko kriski korena celera i pecite zajedno. Tako ce meso biti ukusnije.
Kolaci, rezanci i kremovi imace lepsu zucu boju ako zumanca pospete sa malo soli i ostavite dva-tri minuta da postoje. Zatim ih umutite na uobicajen nacin. Ne brinite, so se u kolacima ili kremu nece osecati.
U vodu za kuvanje ribe treba staviti soljicu mleka i malo sirceta ili limunovog soka. Meso ribe nece se raspadati i bice lepse i belje.
Kolac od lisnatog testa bolje ce se listati i bice lepsi i vazdusastiji ako ga stavite u dobro zagrejanu pecnicu na 250 C, a pored njega plitku serpicu sa toplom vodom.
Malo naprslo jaje mozete skuvati ako u vodu sipate kasiku-dve sirceta.
Posno meso je mnogo ukusnije ako se spikuje sa slaninom, to jest ako se na vise mesta naprave na mesu mali prorezi vrhom ostrog noza, pa u sve otvore ubaci tanki komadici slanine. Spikovenje ce biti mnogo lakse ako se slanina isece u komadice i zamrzne.
Vocna salata bice ukusnija i aromaticnija ako u nju stavite kasiku-dve ruma ili vinjaka. Isto tako, bolje je da je ne zasladjujete secerom, vec sirupom od malina ili visanja, vec po ukusu.
Pasulj i kupus bice ne samo aromaticniji i ukusniji, vec ce i manje izazivati nadimanja i gasove kod osetljivih, ako se kuvaju s dva lista lovora.
Sos od paradajza koji pripremate za prelivanje spageta bice ukusniji ako mu dodate casu kisele pavlake.
Kalup za tortu najlakse cete oprati ako ga odmah, dok je jos topao, istrljate novinskim papirom i uklonite sve ostatke testa. Zatim ga operete na uobicajen nacin.
Ako sami mesite rezance, na svako jaje koje ste stavili u testo sipajte po pola ljuske mlake vode. Rezanci ce biti odlicni i nece se lomiti.
Ruzni tragovi od vode na tamnim keramickim plocicama u kupatilu naj lakse se uklanjaju pamucnom krpom nakvasenom cistim alkoholom.
Pohovane krmenadle ili svinjske snicle bice ukusnije ako umucenom jajetu dodate malo izmrvljenog suvog bosiljka i jedan izgnjecen cenj belog luka.
Ako imate smrznutu ribu, pre upotrebe, ostavite je nekoliko sati u hladnoj, posoljenoj vodi.
Ako ste u prilici da presolite jelo, narocito kada je u pitanju sos, ukus mozete da spasite ako u presoljeno jelo dodate kocku secera.
Malo je poznato da je svako meso koje nameravate da przite daleko ukusnije i mekse ako ga predhodno neko vreme drzite u mleku.
Zelatin za kolace pre upotrebe treba drzati u hladnoj vodi oko 15 minuta, a onda ga staviti na vatru da se otopi.
Glavica luka oksidira u dodiru sa vazduhom i postaje otrovna. Ne cuvajte je za neko iduce jelo.
Ako vam je potrebno nekoliko kapi limuna ne morate zbog toga seci ceo limun. Jednostavno, u kori limuna napravite mali otvor i iscedite limuna koliko vam treba. Kako limun ostaje ceo, mozete ga upotrebiti i posle nekoliko nedelja.
Uvenulu zelenu salatu mozete da osvezite ovako: ocistite je izrezite je na sitne komade i potopite u vodu koja ne treba da bude hladna, a u koju ste predhodno dodali limunovog soka.Salata treba da ostane u vodi oko pola sata.


 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 01, 2004 8:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

BONTON za stolom


Sto se zastire stolnjakom koji je besprekorno cist i ispeglan.
Preko stolnjaka treba poredjati za svakoga gosta:
- plitak tanjr u kome stoji manji, takodje plitak
sa desne strane, odmah uz njega, veliki i mali noz,
do njih spolja velika kasika za supu
- sa leve strane tanjira moraju stajati mala i velika viljuska
a ispred tanjira mali noz, viljuska i kasika
- sa desne strane, ispred tanjira, poredjati case ciji broj zavisi
od broja pica koje se sluzi
- na kraju u svaki tanjir staviti lepo savijen salvet

U sobi za rucavanje, pored stola za kojim ce se obedovati,
mora stajati pomocni sto na koji ce domacica
spustati upotrebljeno i rezervno posudje.

Hleb se moze sluziti u posebnoj za to odredjenoj korpi
ali je mnogo lepse svakom gostu hleb servirati u maloj tacni
koja stoji na mestu gde su i case, samo sa leve strane.

Svaki svecani rucak obicno se sastoji od:
supe
hladnog predjela
pecenja
povrca
salate
kolaca

Supa se donosi u posebnoj ciniji i sipa u dubok tanjir
koji se neposredno pre sipanja stavlja na sto.
Zatim slede sva ostala jela, po redu, uz
obavezno menjanje tanjira.

Viljuska se drzi levom rukom, noz desnom, uvek izmedju palca i dva prsta.
Jede se viljuskom u desnoj ruci ukoliko se radi o jelima
koja ne treba seci:pirinac, makarone.

Pre iznosenja slatkisa, sto treba pazljivo, ne ometajuci goste,
posebnim priborom ocistiti od mrvica.

Po zavrsenom rucku, kafu je najbolje servirati u susednoj prostoriji.

Ukoliko se radi bas o svecanoj veceri lepo bi bilo
osvetliti sto velikim svecnjacima sa vostanim svecama.

Domacicina duznost je da svakog gosta ponudi i podstakne na ponovno
sluzenje jelom.Domacin bi trebao da se stara o picu i praznim casama.

Kada gost zeli da uzme ponudjeno jelo sa posluzavnika
isto uvek ponuditi sa leve strane.

Na sto se nikada ne iznose flase sa vinom, vodom, uljem ili sircetom.
To je dozvoljeno samo na intimnim ruckovima.

Na velikom rucku, sa mnogo zvanica, pored svakog tanjira
stavlja se karta sa imenom radi oznacavanja mesta.

Pocasna mesta za stolom su ona sa desne strane domacina
i domacice kuce.Oni ce sedeti na celu i zacelju stola.

Sa desne strane domacina sedi gost kome se ukazuje posebna paznja
ili najstarija dama,a sa desne strane domacice najznacajniji muskarac veceri.

Kada se zavrsi sa jelom pribor se uklanja sa stola
i stavlja na tanjir ili se ukrsta na njemu.
Nikada se ne spusta na stolnjak ili naslanja na tanjir,
cak ni izmedju dva zalogaja.

Neuctivo je hleb kojim se sluzite seci nozem,
rezanj se povremeno lomi.

Salveta se stavlja na kolena, nikada se ne uvlaci u odelo.
Kad je rucak zavrsen, salveta se stavlja pored tanjira.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 01, 2004 8:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

RAZNI SAVETI
IZ KUHINJE



Luk pre przenja prokuvati malo u vreloj vodi.
Tako ce biti ukusniji.


Pecurke prziti na malo masti.
U mnogo masti gube karakteristican miris.


Tortu dok je jos vruca treba seci ugrejanim nozem.
Hladnu tortu je bolje seci tankim koncem.


Da li je torta pecena videcemo ako zabodemo iglu u tortu.
Sve dok se testo lepi za iglu torta nije pecena.


Pite od voca treba spravljati sa uljem
jer se ulje ne steze kao mast.


Pre kuvanja mleka potrebno je da u loncu prokljuca
malo vode. Tako mleko nece da zagori.


Prilikom kuvanja jela od suvog mesa, sunke, suvih rebara i slicno
treba prvu vodu prosuti jer je slana. Zatim skuvati jelo.


Meso od stare kokoske skuvace se brzo i bice bolje i ukusnije
ako se u vodu za kuvanje sipa kasika rakije.


Krompir ce sacuvati vise vitamina ako se skuva sa ljuskom
a zatim se brzo ocisti.


U ishrani treba forsirati persunov list. Obavezno ga upotrebljavati dok je svez.
U jela se stavlja neposredno pre skidanja sa vatre.


Korice limuna treba sacuvati jer se mogu efikasno upotrebiti za
otklanjanje neprijatnih mirisa sa kuhinjskog posudja.
Na primer, miris sa daske za luk posle upotrebe, ili kuhinjskog noza.
Potrebno je samo protrljati koricom limuna.


Testo za palacinke bice bolje ako se prvo izmesa
mleko i brasno pa se tek onda doda jaje.


Masinu za kafu najbolje cemo ocistiti
ako prvo sameljemo kasiku pirinca.


Majonez ce biti ukusniji ako se zacini
sa nekoliko kapi belog vina.


Ako se u vodi kuva krompir bez ljuske (voda je cista)
treba je obavezno koristiti za supe ili corbe
jer sadrzi vitamine i hranljive materije.


Da bi lakse ocistili masinu za meso posle upotrebe
prvo samleti koru hleba pa onda prati.


Jabuke ce ostati prilikom dinstanja bele ako se potope u malo vode
kojoj je dodato limunovog soka i soli.


Omlet ce biti narocito vazdusast i primamljiv ako se prilikom muckanja
razbija jedno po jedno jaje i dodaje po 1 kasika milerama.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 01, 2004 8:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Meso koje se kratko przi bice ukusnije ako se pripremi na sledeci nacin:
meso kupite dan ranije. Svaku sniclu namazite sa jedne i druge strane
biberom i senfom i natopite uljem. Sve snicle staviti jednu na drugu
i ostaviti u frizideru da prenoce.
Aroma zacina prodirace u mesoa ulje ce ga omeksati.
Na ovaj nacin mogu se obraditi govedje, svinjske,
junece snicle kao i divljac.


Ako zelite da Vam karfiol ostane beo
kuvajte ga u mleku bez soli.


Komadi sira nece se susiti ako ih zavijete u cistu vlaznu krpu
i tako stavite u frizider.


Suvo meso, kada se skuva, nece biti ukusno ako ga pre kuvanja
ne stavite u kljucalu vodu.
Pri dodiru sa kljucalom vodom pore na mesu se naglo
zatvore i sav sok ostane u njima.


Krompir, kao deo obaveznog povrca, obicno zamuti supu.
Zato krompir kuvajte odvojeno.


Mleko, kao i bilo koje mlecno jelo, uvek kuvajte samo na slaboj vatri
a nikako na jakoj.


Trag zagorelog jela sa dna lonca nikako nemojte skidati nozem
ili nekim cvrstim predmetom.
Ostatke zagorelog jela najbolje cete otkloniti ako u sud sipate malo
vode i malo secera pa zakuvate na slaboj vatri.
Posle toga sipajte u sud malo hladne vode i jos malo zakuvajte.
Na kraju ce biti potrebno samo da sud isperete
mlakom vodom i krpom.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 01, 2004 8:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

MALI SAVETI
VELIKA POMOC



Malo lukavstvo da se zrna pirinca ne zgusnu:
vodi u kojoj se kuva pirinac dodajte
nekoliko kapi limunovog soka.


Ako zelite masnu i jaku supu od kokoske
kokosku stavite u hladnu vodu i kuvajte.
Ako zelite da Vam supa bude slabija a kokoska ukusnija
tada kokosku stavite u prokljucalu vodu.


Luk ce brze porumeniti ako u serpu dodate malo secera.
Postici cete efekat ne menjajuci ukus jela.


Ako je meso tvrdo a Vi zelite da se ono sto brze raskuva
stavite u lonac malo sode bikarbone.


Suvo grozdje bice u testu ravnomerno rasporedjeno
i nece pasti na dno ili se sabiti na jednom mestu
u kolacu ako ga pre upotrebe poprasite sa brasnom.


Ako zelite da poboljsate ukus crne kafe pomesajte sa
samlevenom i jednu kasicicu kakaoa u prahu.


Nije potrebno da secete limun ako Vam je potrebno
samo nekoliko kapi limunovog soka.
Dovoljno je iglom za pletenje probusiti dve rupe,
nacedite tih nekoliko kapi a limun ce se sacuvati
kao da ga niste ni naceli.


Kolac vec istresen iz kalupa a nedopecen
spustite u hladno mleko
a zatim vartite u rernu da se dopece.


Povrce (grasak, boranija, spanac itd) zadrzace svoju lepu
prirodnu boju ako vatra na kojoj ga kuvate nije nagla,
ako se povrce spusti u osoljenu vodu koja vri
i ako se sud ne poklopi.


Krompir ce se mnogo brze skuvati ako u vodu
u kojoj se bari sipamo malo ulja.


Gibanica koja stoji nekoliko dana postace sveza
kao da je tog trenutka ispecena
ako komade potopimo u mleko, ostavimo nekoliko minuta
a zatim svaki komad malo proprzimo na vrelom ulju.


Miris ribe izceznuce iz sudova u kojima ste je przili
samo ako u tim sudovima prokuvate malo ruskog caja.
Inace moze da se zadrzi danima.


Pire ce Vam biti ukusniji ako mleko zamenite nezasladjenom
ali dobro zagrejanom pavlakom.


Zagorelo jelo, ne mesajuci ga, brzo presuti u drugi sud
i pokriti mokrom krpom. Posle nekoliko minuta dici krpu
i zameniti je sa drugom mokrom krpom, pa tako redom
sve dok ne izvucete miris zagorelosti.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 01, 2004 8:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kobasice nece prskati pri pecenju ako ih pre toga
samo ovlas obarite i pospete brasnom.


Majonez ce Vam savrseno uspeti samo ako
ulje i jaja imaju istu temperaturu.


Torta je dobro umucena kada je masa toliko gusta
da se prilikom mucenja stvaraju nabori
koji se ne izravnjavaju odmah.


Da se torta ne bi zalepila za pleh i da bi se pecena
lakse izrucila, treba zidove i dno pleha namazati
mascu i dobro posuti brasnom.


Torta se moze preseci ravno pomocu konca.
Konac treba prebaciti preko bocne strane torte,
zategnuti na onoj visini gde zelite da izvrsite rez
a krajevi konca koji se drze u rukama ukrste se
i laganu zategnu.


Torta ce se brze umutiti ako se prvo umuti cvrst sne
od belanaca sa secerom pa se tek onda
polako umesaju zumanca.


Torta se najbolje sece ako je ispecena dan ranije.


Ako supa stoji do sledeceg dana knedle treba izvaditi iz supe
i tek za vreme podgrevanja ponovo ih vratiti u supu.


Ako Vam se senf sasusio i otvrdnuo razmeksacete ga
ako ga izmesate sa malo sirceta.


Ako Vam ruke mirisu na beli ili crni luk
istrljajte ih talogom od crne kafe
i miris ce brzo izceznuti.


Da bi krompir sto pre postao res treba ga posoliti
tek na kraju, kada je sasvim przen.
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 12:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

saveti



Ako se meso koje ste pekli ili pirjali primilo za dno posude, odmah promijenite posudu i dodajte takve namirnice ili začine koji će prevladati miris i okus pregorjelog. Za to možete upotrijebiti limun, vino, vrhnje...

Ukoliko meso koje ste pripremali nije dovoljno omekšalo, narežite ga na što tanje režnjeve i propirjajte u soku od pečenja u koji dodate na vrhu noža soda bikarbone.

U posudi u kojoj ste pekli meso a niste je oprali, možete skuhati nekoliko kostiju i korjenasto povrće a po potrebi dodati i kocku za goveđu juhu.

Kruh ili drugi proizvodi od dizanog tijesta postat će opet svježi ako ih poškropite vodom i prije posluživanja nakratko stavite u vruću pećnicu.

Narezani limun ostat će dulje svjež ako na tanjurić stavite malo soli i malo razblaženog octa a limun okrenete s odrezanom stranom prema dolje.

Raskuhavanje korjenastog povrća možete spriječiti dodavanjem malo octa u vodu u kojoj se kuha.

Povrće će ranije omekšati ako se kuha bez soli.

Gljive uvijek solite neposredno prije posluživanja jer su inače tvrde i neprobavljive.

Začini se uvijek dodaju pri kraju kuhanja jer samo tako sačuvaju aromu.
Ukoliko ste presolili juhu, dodajte joj krumpir narezan na ploške koji će upiti dosta soli.

Masa za pohanje neće se odlijepiti od mesa ako odrezak nakon pranja dobro osušite.

Odrezak koji pohate nemojte tući jer time sprečavate da masa naraste pa su odresci pretanki.

Ako vam je sol vlažna i u grudicama u posudicu stavite nekoliko zrna riže.

Želite li da vam cvjetača ostane bijele boje kuhajte je u mlijeku bez soli.
Da vam se riža ne raskaši dodajte u vodu u kojoj je kuhate malo limunovog soka.

Krumpir će biti brže kuhan ako u vodu dodate žlicu ulja.

Omlet će biti rahliji ako jajima dodate malo hladne vode.

Da vam banane za kolače i salate ne bi potamnile, poprskajte ih limunovim sokom.

Listove salate uvijek perite pod mlazom vode a cijedite na rešetki.

Salatu začinite neposredno prije posluživanja

Da bi veći komadi mesa pri pečenju ostali sočni, najprije ga dobro zapecite sa svih strana na jakoj vatri a onda smanjite vatru i uz podlijevanje pecite dalje dok ne omekša.

Meso možete peći i u foliji tako da prekrijete lim i pečete dok meso ne omekani a zatim skinete foliju i dobro zapečete meso.

Mahunarke namočite dan prije u hladnu vodu i ostavite preko noći. Drugi dan promijenite vodu i počnite s pripremom.

Trajnost domaće majoneze postiže se tako da pripravljenoj majonezi dodate dvije žlice kipuće juhe.

Šampinjone nemojte guliti, samo im odrežite prljava mjesta i istrljajte oštrom krpom.

Šampinjone ne treba dugo pripremati, pirjate li ih na maslacu dovoljno je 10 minuta jer inače gube miris i okus.

Škampi pripremljeni u oklopu jedu se posebnim priborom ili prstima.
Škampe možete zamrznuti cijele tako da ih nakratko potopite u vruću vodu, ocijedite i zamrznete.

Sol izvlači sok iz mesa pa se preporuča da se meso soli kad je već pri kraju pripreme.

Zamrznuto povrće stavlja se u vodu neodmrznuto.

Ako vam je juha mutna najprije odstranite masnoću s površine a zatim dodajte malo istučeni bjelanjak koji će grušanjem pokupiti sitniju i krupniju prljavštinu. Juhu procijedite kroz gusto cjedilo.

Kako bi šparoge nakon kuhanja sačuvale lijepu boju odmah nakon kuhanja stavite ih u hladnu vodu s kockicama leda.

Šparoge možete zamrznuti tako da ih kratko prokuhate i zamotate u vlažnu krpu. Kad se ohlade spremne su za zamrzavanje.

Kad pirjate meso stavite ga na vruću masnoću i kratko popržite s obje strane i tek onda prelijete vodom.

Voće se pirja poklopljeno na laganoj vatri u vlastitom soku.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 1:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Najčešće zamene sastojaka u kuhinji

Koliko puta vam se desilo da vam u toku kuvanja zafali neki od sastojaka iz recepata? Ništa strašno, za gotovo sve sastojke možete da nađete zamenu, a mi ćemo vam pomoći u tome.


BRAŠNO

220 grama prosejanog višenamenskog brašna = 250 grama prosejanog brašna za kolače
250 grama prosejanog brašna sa dodatim praškom za pecivo = 250 grama prosejanog višenamenskog brašna + 6 grama praška za pecivo i malo soli
MLEKO

250 ml punomasnog mleka = 125 ml nezaslađenog konzerviranog mleka + 125 ml vode
250 ml punomasnog mleka = 250 ml obranog mleka + 2 kašičice istopljenog putera
250 ml punomasnog mleka = 50 grama mleka u prahu + 250 ml vode
250 ml punomasnog mleka = 250 ml mleka od soje
250 ml punomasnog mleka = 250 ml pavlake + 1/2 kašičice sode bikarbone
250 ml punomasne pavlake (ne za pravljenje šlaga) = 175 ml punomasnog mleka + 75 ml istopljenog putera
250 ml kiselog mleka = 250 ml pavlake ili jogurta
250 ml kisele pavlake = 250 ml jogurta
JAJA

2 žumanca = 1 jaje za zgušnjavanje sosova i krema od vanile
4 krupna jajeta = 5 ili 6 manjih jaja
ŠEĆER

250 grama šećera = 250 grama ječmenog slada ili meda
250 grama žutog šećera = 250 grama belog šećera i 1,5 kašika slada
RAZNO

250 ml sitnih hlebnih mrvica = 175 ml mrvica od slanog keksa
30 grama nezaslađene čokolade = 3 kašike kakaoa + 1 kašika putera, margarina ili neke biljne masnoće
30 grama poluslatke čokolade = 3 kašike kakaoa + 2 kašike putera, margarina ili neke biljne masnoće + 3 kašike šećera
1 šipka vanile = 1 kašičica čistog ekstrakta vanile

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Aluminijumska folija
U modernoj kuhinji danas se gotovo i ne može bez aluminijumske folije. Međutim, folija ne služi samo da se u nju uvije hrana i čuva u frižideru nego se koristi i za mnoge druge svrhe. Evo nekoliko primera:



Ako kuvate napukla jaja, pre nego što ih stavite u vodu, umotajte ih u aluminijumsku foliju.

Da biste uštedeli trud oko čišćenja rerne, sve što u njoj pečete pecite tek pošto ste je obložili folijom.

Da biste zadržali što više toplote u peći, stavite foliju na najbliži zid ili površinu uz samu peć. Toplota koju daje peć neće se izgubiti kroz zid, nego će se reflektovati u sobu.

Ako ste upotrebili četku za bojenje, umesto da je operete, samo je dobro obrišite i umotajte u aluminijumsku foliju. Boja na četki neće se stvrdnuti.

Vlažni zid u stanu, za prvu pomoć, možete pokriti aluminijumskom folijom da se vlaga ne bi širila po stanu.

Na foliji, umesto u tiganju, možete ispržiti jaje. Isto tako, u posudu u kojoj pečete kolač možete staviti foliju. Kad kolač bude ispečen, lako ćete ga izvaditi i zatim odlepiti foliju. Isto važi i za pečenje mesa, koje, zahvaljujući foliji, ne gubi ni sok, ni miris.

Folija će odlično poslužiti i kada pečete ribu, jer ni posuda ni rerna neće poprimiti miris ribe.

Aluminijumska folija može poslužiti i umesto poklopca, kada želite da vam posuda u kojoj se nešto kuva bude dobro pokrivena.

Puter umotan u aluminijumsku foliju ostaće duže svež, kao i umaci i druge tečnosti u posudama pokrivenim folijom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Deset saveta o mesu

Meso za roštilj ne sme biti tek izvađeno iz frižidera, jer se može dogoditi da iznutra ostane hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature. Pre pečenja na roštilju, meso mora biti sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaže uljem. Soliti i biberiti treba ga tek kada je gotovo sasvim pečeno, jer so izvlači vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zapečen biber ima neprijatan ukus i miris.


Mleveno meso biće vazdušastije i manje kalorično ako se pomeša sa nemasnim krem sirom umesto sa prezlama ili hlebom.


Pileće meso će imati hrskavu koricu ako se tokom pečenja preliva limunovim sokom razblaženim u malo vode.


Ako vam je sok od pečenja malo pregoreo i ima gorak ukus, izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kašika vina, vratite meso u ovu tečnost i nastavite pečenje koliko je potrebno da meso omekša.


Soku od pečenja možete dodati malo kisele pavlake, pa ćete dobiti ukusan preliv za kuvan krompir, pirinač ili rezance.


Kada meso ili povrće želite da pečete u aluminijumskoj foliji, stavite ih na onu sjajnu stranu, a zatim krajeve pažljivo pokupite i savijte, da za vreme pečenja ne bi iscurio sok. Dobro je znati da pečenje u aluminijumskoj foliji traje malo duže nego pečenje u običnoj posudi.


Ako vam je meso nekoliko dana duže stajalo u frižideru i dobilo neprijatan miris, operite ga hladnom vodom i ostavite četvrt sata u blagom čaju od kamilice.


Kad pečete meso koje je dugo stajalo u zamrzivaču stavite pored njega nekoliko kriški korena celera i pecite zajedno. Tako će meso biti ukusnije.


Svako meso koje nameravate da pržite daleko je ukusnije i mekše ako ga prethodno neko vreme držite u mleku.


Džigerica će biti mekša i ukusnija ako se na svako parče pre prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Nikako je ne treba soliti pre prženja, već posle, inače će biti žilava

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Deset načina upotrebe kuhinjske soli
Pored toga što se upotrebljava za ishranu, so može poslužiti i za bezbroj sitnica u domaćinstvu. Mi vam navodimo deset načina upotrebe kuhinjske soli:



Kada kupite novu četkicu za zube, omekšaćete je i dezinfikovati ako je ostavite 24 časa u čaši vode kojoj ste dodali kašičicu soli.

Termofor će duže zadržati toplotu ako u vodu kojom ste ga napunili dodate kašičicu soli.

Sušeno povrće najbolje ćete sačuvati ako u sud u kome ga držite stavite kašičicu soli i hermetički zatvorite. So sprečava razvijanje parazita koji upropašćuju sušeno povrće.

Ako želite da brzo ohladite ključalu tečnost, stavite je zajedno sa sudom u drugi sud sa hladnom vodom kojoj ste dodali šaku kuhinjske soli.

Pegla na koju su se nahvatale mrlje od rđe ili štirka može se najlakše i najbolje očistiti ako je dobro istrljate pamučnom krpom i vlažnom solju. Nakon ovoga, peglu samo izbrišite suvom krpom.

Fleke od mastila su česta pojava. Ako je fleka od mastila na tepihu, prekrijte je vlažnom solju, s tim da obuhvatite i ivice. Ostavite da stoji dva do tri dana, a zatim skinite so vlažnim sunđerom i istrljajte krpom navlaženom terpentinom.

Fleke od vina takođe će se lako skinuti ako ih odmah pokrijete kuhinjskom solju i ostavite 24 časa. Posle tog vremena, otresite so, isperite najpre hladnom vodom, a zatim normalno operite.

Mastan lonac ili tiganj mnogo lakše ćete oprati ako u njih stavite šaku soli, pa protrljate novinskim papirom i tek ih onda operete. To se odnosi i na sudove u kojima zagori jelo.

Ulje u tiganju neće prskati ako u njega prvo stavite malo soli, pa tek posle ulje.

Ako vas za vreme letnjih dana ubode osa, ubod će biti manje bolan, a oteklina neznatna, ako mesto uboda premažete debljim slojem soli i vode.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:12 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mikrotalasna rerna



Kuvanje u mikrotalasnoj rerni bitno se razlikuje od uobičajenog kuvanja. U vezi s tim, nudimo vam nekoliko saveta:


Pošto mikrotalasi ne prodiru kroz metal, ne možete kuvati u uobičajenom posuđu. Za kuvanje u mikrotalasnoj rerni možete koristiti vatrostalno staklo, neku plastiku, porcelan, otporan papir i plastične vrećice za kuvanje. Posuđe koje se stavi u mikrotalasnu rernu ne bi trebalo da se zagreje, jer bi to značilo da ne propušta mikrotalase.


U nekim mikrotalasnim rernama posuda se može prekriti aluminijumskom folijom da ne bi zagorela, ali pod uslovom da folija ne dodiruje zidove rerne niti temperaturnu sondu.


Sastojke morate raspodeliti pravilno da bi se ravnomerno skuvali. Najdeblje delove postavite bliže zidovima rerne. Namirnice iste veličine i oblika (npr. krompir) rasporedite ukrug ili kvadratno, s prostorom između, ali u sredinu nemojte stavljati ništa.


Često mešanje i okretanje jela omogućava ravnomerno raspoređivanje toplote.


Sastojke koji imaju ljusku ili omot (npr. viršle, kobasice) najpre probušite viljuškom kako bi para, koja može da dovede do pucanja, mogla da se oslobađa.


Vreme pripremanja koje propisuje recept zavisi od brojnih faktora, među kojima je i vrsta mikrotalasne rerne koju imate, pa zato proverite da li je namirnica gotova kada istekne preporučeno minimalno vreme kuvanja. Hranu uvek možete da kuvate nešto duže nego što je preporučeno.


Kada odmrzavate hranu, pazite da mikrotalasnu rernu podesite pravilno (30-40% od ukupne snage), kako bi se namirnice odmrzavale lagano i ujednačeno. U suprotnom, može se desiti da namirnice počnu da se kuvaju iako su unutra još uvek zaleđene.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Saveti Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Strana 1 od 10

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon