:: |
Autor |
Poruka |
Lemi Odomaćeni član
|
Godine: 46
Datum registracije: 15 Avg 2004 Poruke: 1424 Mesto: Somewhere in the state of Srem - Vojvodina
|
|
Vladimir Putin saopštio je juče svetu da će Rusija uskoro imati nove raketne atomske sisteme koje nemaju niti će uskoro imati druge atomske sile.
„Rusija radi na proizvodnji nove generacije nuklearnih projektila koji druge zemlje ne poseduju kako bi se u budućnosti zaštitila od pretnji”, rekao je ruski predsednik Putin.
Šef Kremlja je istakao da neće doći do nove trke u naoružanju jer je međunarodni terorizam jedna od glavnih pretnji za bezbednost Rusije.
Putin je istakao da su testiranja novih raketnih projektila uspešno izvršena:
„Siguran sam da će u bliskoj budućnosti ovo oružje koje ne poseduju druge zemlje naći u posedu armije.”
Vodeći ruski vojni analitičar Aleksandar Golts izjavio je da je izlaganje Putina pre svega pokušaj da se popravi međunarodni položaj države.
„U tradiciji ruskih lidera je da vole da pričaju o našim nuklearnim kapacitetima, jer je to, na kraju krajeva, poslednji atribut koji nas označava kao supersilu. Više od polovine budžeta Rusije odlazi na vojsku”, rekao je Golts.
On je objasnio da je moderna verzija nuklearnih projektila testirana u februaru ove godine i predviđena je kao odgovor na američki raketni štit vredan 50 milijardi dolara:
„Raketa leti kao balistički projektil u svemir, ali kada uđe u Zemljinu atmosferu, ona počinje da leti kao krstareća raketa i može da menja pravac. Tako američki antiraketni štit postaje beskoristan.” Sistem nove generacije teškog nuklearnog naoružanja može da ponese 10 nuklearnih glava ukupne težine 4,4 tone. Sistem „tupolj-M” koji se danas nalazi u posedu ruske armije može da ponese 1,32 tone i njegove rakete imaju domet od 6.000 kilometara.
Ministar odbrane Sergej Ivanov objasnio je da je reč o tri strateška raketna sistema i jednom operativno-taktičkom, koji će već od 2005. početi da se dostavlja vojsci.
Raketni sistem „iskander” predviđen je za tajnu pripremu i nanošenje efikasnih raketnih udara „po posebno važnim ciljevima malih razmera”. Napravljen je u fabrici KBM u Kolomenskom, poznatoj i po raketnim sistemima „tačka” (SS-21), „oka” (SS-23) i „tačka-U” koji se odlikuju „visokom preciznošću, brzo se dovode u stanje bojeve gotovosti, autonomni su i mogu efikasno da koriste atomsko i neatomsko punjenje”.
„Iskander-E” smatra se za oružjem najnovije generacije, koje prevazilazi već postojeće sisteme „skad-B”, „tačka-U”, „lansa”, „pluton” i druge. Predviđen je za gađanje aviona i helikoptera na aerodromskim pistama, objekata PVO, komandnih punktova i veza, važnih objekata civilne infrastrukture.Raketni sistem dozvoljava da se gađaju dva cilja u intervalu od jednog minuta.
Domet „iskandera” je od 50 do 280 kilometara, putanja nije balistička i teško je protivnik može predvideti. Raketom se može upravljati na celoj njenoj putanji, a odmah posle starta i neposredno pred ciljem ona počinje energično da manevriše, što otežava kontrolu iz kosmosa.
Veći deo putanje rakete napravljen je po stelt (nevidljivoj) tehnologiji i odvija se na visini od 50 kilometara, što umanjuje verovatnoću da raketa bude pogođena kako odozdo, tako i odozgo. „Iskander-E” za pet do osam puta prevazilazi zapadne analoge, a „iskander-M” jednostavno nema analoga ni na Zapadu, ni u samoj Rusiji. To je nova klasa visokopreciznog oružja koje može da u bilo koje doba dana pogodi dobro zaštićene ciljeve na udaljenosti od 500 kilometara.
Bela kuća je hladno reagovala na najavu Rusije. Adam Ereli, portparol Bele kuće, izjavio je da Vašington ne misli da Moskva svojim aktivnostima krši ili predstavlja pretnju sporazumu o kontroli naoružanja sa Amerikom.
|
_________________ Udri me, ubi me, kozu mi deri, odavo ja sam spremam da mrem
samo mi nemoj dirati SREM
:firestarter: Za sve igrace igrica VAZNO!KLIKNI OVDE :firestarter: |
|
|
|
|
FANATIC-NS PARTY MAN
|
Godine: 47
Datum registracije: 18 Jul 2004 Poruke: 979 Mesto: Novi Sad
|
|
Ma Amerikancima je sada trta! Nego foliraju da se ne plase
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|