www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

preterano osetljive bradavice?
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
Eliot je sreda
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 15 Jul 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Maj 07, 2006 6:30 pm    Naslov poruke: preterano osetljive bradavice? Na vrh strane Na dno strane

Nikada pre mi se nije desilo, da su mi bradavice u tolikoj meri bolne - da ne smem cak ni najmanje da ih dodirnem, da se posle tusiranje namazem mlekom za telo, ili obucem malo uzu majicu (brus iz tog razloga ne nosim dva dana - pre dva dana je i pocelo).

Inace, ne trebam da dobijem (a i u tom periodu su mi samo grudi osetljive - retko kada bradavice)

Zna li neko o cemu bi moglo da se radi? Rolling Eyes
Ova bol je prilicno neprijatna Confused Evil or Very Mad

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 45

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 08, 2006 10:23 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nisam lekar, te bih te ipak posavetovala da odes lekaru ukoliko se bol nastavi Da je peckanje, rekla bih ti da proveris da li je vec obro ispran, da nisi mozda alergicna na neki materijal, sintetiku...da pokusas sa pamucnim grudnjacima...ali ako je bol u pitanju, ipak je lekar najbolje resenje...Znam odlicno o kakvom bolu pricas jer vrlo cesto me boli i majica koju obucem a kamoli kada se malena baci na mene pa me onako srdacno zagrli a meni oci iskacu od bolova. Ne bih te volela plasiti, niti sam ja sad nesto pametna da mogu da savetujem( a jos ni sama,, mada iz opravdanih razloga nisam otisla lekaru da utvrdim odakle potice ta bol) ali ponavljam..ja bih ti od srca preporucila odlazak lekaru. Ne mora da bude nista. Mogu biti mlecne zlezde, moze biti bilo sta drugo...skreno, ja se vec mesecima premisljam da uradim memografiju..pa cisto da bude sto je sigurno sigurno...i javi sta sta si uradila...Srecno!!!!!
P.S. Mozda se i usudim i ja da konacno odem lekaru... Embarassed

ANATOMIJA I GRAĐA GRUDI
Grudi su velike, parne, mlečne, modifikovane ovalne žlezde, smeštene unutar površine, iznad prednjeg zida grudnog koša između klavikule i šestog do osmog rebra. Lateralna projekcija žlezdanog tkiva proteže se od gornjeg spoljašnjeg dela grudnog koša, ka aksili i zove se aksilarni rep. Prosečna težina grudi odrasle osobe je 200 do 300 grama tokom menstrualnih godina. Zrele grudi sastoje se od 20% žlezdanog tkiva, i 80% sala i vezivnog tkiva. Periferno tkivo grudi je uglavnom salo, dok centralni deo sadrži više žlezdanog tkiva. Koža dojke je debljine između 0,5 cm i 2 mm, glatka.

Grudi su sastavljene od 12–20 lobulusa raspoređenih radijalno od bradavice. Svaki lobulus je trouglastog oblika i ima jedan ekskretorni kanal, koji je otvoren ka spoljašnjosti na bradavici. Mleko nastaje u sekretornim ćelijama alveola. Posle toga se transportuje kolektivnim kanalima lobulusa koji se granaju u laktiferozne sinuse, i na kraju u ekskretorne kanale svakog grudnog lobulusa posebno. Vezivno tkivo, Kuperovi ligamenti (Cooper’s ligaments), protežu se od kože do pektoralne fascije (pectoralis fascia) koja se nalazi ispod, sl.1. Invazija ovih ligamenata malignim ćelijama dovodi do povlačenja kože, što je znak uznapredovalog karcinoma dojke. Limfatična građa grudi je izuzetno složena. Oko 75% limfne drenaže odlazi do regionalnih izdanaka u aksili.

Dojka se krvlju snabdeva iz više izvora. Gornji lateralni kvadrat snabdevaju ogranci aksilarne arterije (lateralna torakalna arterija). Centralne i medijalne delove dojki snabdevaju ogranci arterije mamarije interne. Ogranci interkostalnih arterija snabdevaju lateralne delove dojki, a pomalo krvi dolazi i iz supskapularne i dorzalne torakalne arterije. Venska drenaža se obavlja preko aksilarne vene, vene mamarije interne, i inetrkostalnih vena.

Bol u dojci (mastalgija) jeste čest simptom i najčešći razlog zbog kojeg se žene javljaju kod lekara.

Tkivo dojki je osetljivo na hormonske promene. Epitel dojke reaguje adekvatno na promenljive nivoe estrogena i progesterona, slično ostalim tkivima osetljive na hormonske promene. Strome grudi i mioepitelne ćelije dojki takođe reaguju na estrogen i progesterone.

Žene često imaju osetljivost i punoću grudi tokom lutealne faze ciklusa. Prosečno povećanje volumena grudi predmenstrualno je 25–30 ml. Predmenstrualni simptomi dojki javljaju se zbog povećanja protoka krvi, vaskularnog proširenja i zadržavanja vode. Tokom folikularne faze, postoji parenhimalna proliferacija kanala. Tokom luteinske faze, postoji dilatacija kanala, i diferencijacija alveolarnih ćelija u sekretorne ćelije. Kada menstruacija počne, javlja se regresija ćelijske aktivnosti u alveolama i kanali postaju manji.

BENIGNA OBOLENJA DOJKI
Klasifikacija i terminologija benignih oboljenja dojke su zbunjujuće. Ipak razumevanje ovih stanja je izuzetno važno. Simptomatologija i fizički nalazi benignih oboljenja prouzrokuju anksioznost i strah kod pacijentkinje, koja često misli da simptomi mogu biti povezani sa karcinomom dojke. Uobičajeni simptomi oboljenja dojke – bol i osetljivost, i znaci – masa ili iscedak iz bradavica, mogu biti rezultat bilo benignog, bilo malignog procesa.

Međutim, bol u dojci je u poređenju sa ostalima kasni simptom kod žena sa karcinom dojke i jedini je prisutan simptom kod manje od 10% ovih žena. Tokom druge polovine menstrualnog ciklusa, dojke se povećavaju po obimu, gustini i čvorićima. Ove tri promene su često povezane sa povećanom osetljivošću ili bolom.

clanak preuzet sa sledeceg linka http://www.inter.co.yu/magazin/saradnici/jelena-sekulic/o-bolestima-dojke/

P.S> nemoj da mislis da sam pokusala da te preplasim ovim..ovo ja citam vec mesecima... Wink jednostavno, volim da znam sve,zato sam ti i postovala ovo..nadam se najsikrenije da od svega toga nema nista, da je bol cisto hormnoske ili kakve god druge prirode..ali ipak....po ko zna koji put..javi se lekaru. Vrlo cesto od toga ne bude nista,a li ako nesto nije u redu, bolje utvrdi na vreme. Wink

Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)

Eliot je sreda
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 15 Jul 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 08, 2006 5:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uh hvala ti pinkie!
Iako bih najvise zelela, da ni jedna zena nema problema sa grudima, malo si me utesila na neki nacin. Razgovarala sam juce i prekljuce sa tri - cetiri zene, i ni jedna nije imala bolove slicne prirode. Drugim recima, da ih bradavice toliko bole - kao sto smo ti i ja to opisale.
Inace primetila sam da je osetljivost danas pocela da prolazi. Obraticu paznju narednih dana da vidim kako ce da bude, pa onda pravac lekaru ukoliko bol potpuno ne prestane...ili se pak ponovo vrati kroz izvesno vreme. Rolling Eyes

Sto ti kazes, ne bi bilo lose uraditi potpun pregled dojki Rolling Eyes

veliki pozdrav Wink

rizmal
Lanin Sicilijanac
Lanin Sicilijanac

Godine: 40

Datum registracije: 27 Maj 2005
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 01, 2006 8:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

idi na peregled dojki(grudi) jer to moze da bude nesigurni znak za trudnocu...ili cak mozda nesto ozbiljnije tj neku bolest

....tvoj i u dobru i u zlu....

mcse
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 45

Datum registracije: 19 Mar 2006
Mesto: Beograd

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Avg 04, 2006 10:57 pm    Naslov poruke: nervi Na vrh strane Na dno strane

u anusu i u bradavicama ima mnoooogo nervnih zavrsetaka
tako da je bolje pitati lekara st ai kako nego ovde nas
jer mi nismo kompetentni za to.

nisam zensko tako da ne znam kako bradavice reaguju za vreme PMS-a
a kako u trudnoci zato sto pe kod doktora pa javi sta si uradila

pozzz

mimaaquarius
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 35

Datum registracije: 29 Okt 2010

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 29, 2010 12:46 pm    Naslov poruke: Bole me bradavice Na vrh strane Na dno strane

Mze li neko da mi objasni,bole me bradavice,pa....treba da dobijem menstruaciju,pa me zanima dali je mozda zbog toga,jako su mki osetljive,a pogotov jer nosim majicu bez brusa.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> preterano osetljive bradavice? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon